Olen opetellut kohta pari kuukautta kasvissyöntiä

26.10. kirjoitin dokumentista, jossa paljastettiin eläinten kohtelua tehotuotannon kasvattamoissa sekä teurastuksessa. Silloin jo ajattelin, että en kyllä halua tukea tuollaista tuotantoa ostamalla lihaa, ja siitä alkaen en olekaan syönyt ollenkaan lihaa. En ole viitsinyt tästä aikaisemmin kirjoittaa koska itsekin ajattelin, että voi olla että en jaksa kuin viikon ja sitten joku rullakebabin himo vie taas lihansyönnin pariin, ja olisi noloa ensin julistaa että nyt minä olen vegetaristi, ja sitten tunnustaa että plääh, tälle kävi kuten mun laihdutuksille, että ei tahdonvoima riittänytkään.

Mutta nyt kun on tullut oltua jo pari kuukautta kasvislinjalla, niin uskallan paljastaa kokeiluni. Tarkoituksenani pysyvästi olisi varmaan olla ns. fleksitaristi, eli ei-ehdoton pääosin kasvissyöjä, mutta tähän asti olen pitänyt lihan lisäksi kalankin kokonaan pois ruokavaliosta koska muuten olisi liian helppo päätyä syömään aina vain sitä, ja jättää kasvisruokien opettelu väliin. Jatkossa todennäköisesti kalaa ja äyriäisiä syön vapaasti, lihaa vain poikkeustilanteissa tyyliin että olen tilaisuudessa jossa olisi hankala saada kasvis- tai kalaruokaa. Luuserimaista touhua toki kun ei ole ehdotonta, mutta parempi sekin aina mitä vähemmän sitä tehotuotettua lihaa syö, vaikkei täysin jättäisikään pois.

Kokemuksia tähän asti

Yllättävän hyviä on kokemukset sinänsä olleet. Ei ole ollut nälkä esimerkiksi ollenkaan, mitä epäilin että kasvisruoalla tulisi. Toisaalta olen tosiaan ollut lakto-ovo linjalla, ja kyllähän niistä juustoista ja munistakin sitä tukevuutta ruokaan saa hyvin helposti. 

Ne ongelmat... Joskus on vaikea keksiä kasvispääruokia, sellaisia missä olisi proteiiniakin. Papujakaan ei jaksa joka päivä syödä, joten on aika helposti tullut tartuttua juustoihin, kananmuniin sekä soijavalmisteisiin. Nämä viimemainitut ovat osoittautuneet yllättävän hyvänmakuisiksi ja valikoimiltaan monipuolisiksi. Erityisesti pakastealtaan Hälsans Kök -sarjasta löytyy ties mitä: nakkeja, chorizoja, falafeleja, soijapullia, nuggetteja, jauhelihamaista soijarouhetta, soijaleikkeitä. Ei ne varsinaisesti yritä imitoida lihan makua, mutta minusta ne maistuu silti aika hyviltä, ja koostumus on miellyttävän tukeva, ei sellainen höttöinen ja jauhomainen kuin monilla kasvispihveillä tai -nakeilla mitä olen aiemmin maistanut. 

Maun puolesta se mitä on eniten ikävä on suolaiset leikkeleet. Usein esim. salaatti suorastaan tuntuu huutavan jotain tulista, suolaista leikkelettä tai vaikka ilmakuivattua kinkkua, enkä ole vielä keksinyt millä kasvistuotteella saisi samanlaista särmää makuun. Kapriksilla nyt sentään saa suolaisuutta. Ja ainahan voi tehdä vähän erilaisia salaatteja, jotka ei kaipaa sitä leikkeleen makua. Toisaalta kivaa ja toisaalta turhauttavaa tässä iässä opetella ruoanlaittoa, kuin mikäkin amatööri testailla että mistä saisi hyviä ja sopivan täyttäviä yhdistelmiä. Mutta jatkaa aion samalla linjalla, vaikka usein sitten joudunkin vielä turvautumaan inspiraatioksi vege-keittokirjojen ja nettiohjeiden apuun, siinä missä myös lihaa syödessä osasin itse improvisoida ruokani ilman ohjeita. 

Viikonlopun vegepöperöitä


Tässä kuvassa riisiä, Hälsans Kök soijanuggetteja sekä inkiväärillä ja soijakastikkeella ja chilillä maustettua juureswokkia, jossa porkkanaa, selleriä, lanttua, palsternakkaa ja purjoa. Paistettuna seesamiöljyssä kuten yleensäkin wokeissa tykkään.


Tästä tuli myös varsin hyvää. Siinä on salaattipedillä kuskusia, joka on maustettu oliiviöljy-sitruunamehukastikkeella, avokadolla, oliiveilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla, pinjansiemenillä ja fetajuustolla.



Kommentit

  1. Wau, kuulostaa tosi hyvälle!! Ite syön hyvin puhtaasti eli en syö valmisruokia, mutta se ei nyt ollut pointtini tässä. Vaan se, että en myöskään saa suolaa juurikaan mistään ellen sitä itse lisäile ja minähän lisäilen. :-)
    Käytän ruususuolaa ja lisään sitä aina myös salaattiin. Suola+oliiviöljy salaatissa, nam! Kokeile, uskallan väittää ettet sen jälkeen kaipaa suolaista leikkelettä siihen. :-)

    Nuo kasvisruoat, valmiit sellaiset ovat tosi hyviä. Falafel-pyörykät. Ihan parhautta!! Jatka samalla linjalla, ei se ainakaan huonoksi ole. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei varmasti ole huonoksi, kasviksia tuskin voi syödä liikaa ja kevyitäkin ovat. Tiedä vaikka vähän laihtuisi, kun monet paheeni kuten kebabit ja lihapiirakat ja -pasteijat jää pois. Tosin saahan sitä karkkia ja kaljaa ja voisarvia nauttia lihaa syömättömänäkin joten kovin kummoista laihtumista en haaveile kumminkaan.

      Salaattiin laitan kyllä aina oliiviöljypohjaisen kastikkeen jossa on suolaa. Silti joskus kaipaisi jotain suolaisia paloja sen lisäksi. Kaprikset tosiaan toimii, ja voisihan sitä kokeilla jotain kirpeitä pikkelssivihanneksiakin tehdä ja testailla. Ja nyt kun taas alan syödä kalaa ja äyriäisiä niin sardellit ja katkaravut esimerkiksi palaa valikoimaan tyydyttämään suolaisten tarvetta.

      Poista
  2. Aivan samoja ajatuksia on itselläkin, toteutus vaan heikko. Suurena syynä se, että mies ja lapset pistää kovasti hanttiin pelkkää kasvisruokaa :(. Itse olen ajatellut että se ideaali ruokavalio minulle tässä tilanteessa olisi kasvisten lisäksi kalaa, riistaa ja poroa. Riistaa ei itselle ole saatavilla helposti kun ei metsästetä, mutta poroa tulee ostettua 1 vasa vuodessa. Eettisistä syistä haluan välttää tehotuotettua ruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan on tämä paljon helpompaa kun on yhden hengen talous eikä tarvi laittaa ruokia kuin itselle, oman mielen mukaan. Töissäkin eräs kun ruokalassa huomasi uuden linjani kun en ottanut siellä yleensä erittäin maukasta Kievin kanaa vaan lounassalaattilinjasta kasvisversion, kommentoi että hänkin tykkäisi vähentää tai jopa lopettaa lihan syömisen, mutta kun perheessä on mies ja kaksi teini-ikäistä urheilevaa poikaa, jotka ei meinaa syödä edes lisukekasviksia, saati että koko ateria olisi "rehuja"... Eikä juuri kukaan kyllä jaksa eri ruokia eri ihmisille alkaa laittamaan, tympeää joskus arjen kiireessä muutenkin se ruoan laittamisen pakko.

      Mulla siinä mielessä muutenkin helppo, että en ole esim. pihvi-ihmisiä koskaan oikein ollut. Kyllä minä niitä olen syönyt mutta en kauheasti ole tykännyt. Jauhelihaa ja broileria on enimmäkseen mennyt, eikä ne nyt niin ihmeellisen herkullisia ole että tulisi kauhea ikävä. Poro ja riista tosiaan on eettisempiä vaihtoehtoja, joita itsekin sitten harkitsen jos pakottava tarve saada lihaa iskee. Toisaalta en niin kauheasti välitä kummankaan mausta, joten voi olla että ei iskekään...

      Poista
  3. Näyttääpäs hyvältä! :) Onko kasvisruokavalio vaikuttanut painoon mitenkään? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättäen on, vaikka en ole yrittänyt mitenkään erityisesti kevyesti syödä, vaan päinvastoin olen ajatellut että saan syödä jälkiruokia ja croissantteja sun muuta "lohdutukseksi" lihan pois jättämisestä, siirtymän helpottamiseksi.

      Mutta 85 kiloa painoin marraskuun alussa, jolloin kyllä oli takana kostea tissuttelujakso kun luisuin lääkitsemään kaamosmasennusta iltakaljoilla, ja nyt tänä aamuna 81,6 kg. Otin tässä kännykkään sellaisen Fatsecret kalorinlaskentaohjelmankin, ja ajattelin muuten vaan seurata paljonko saan nyt keskimääräisestä päivästä kaloreita, kun kerran paino näyttää laskevan vaikken yritä edes.

      Poista
  4. "Luuserimaista touhua kun ei ole ehdotonta". Vastustan väitettä, sillä juuri ehdottomuus ja mustavalkoisuus tekee sen, ettei ihmiset oikeesti jaksa muuttaa tottumuksiaan ja tapojaan. Parasta on edetä pienin askelin ja olla tyytyväinen jo vähäiseenkin edistykseen. Ei haittaa vaikka perille ei koskaan pääsisikään, sillä pienikin parannus on aina parannus, kuten itse totesit :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mulla on aika realistiset näkemykset omasta tahdonvoimastani ja kurinalaisuudestani, eli tiedän että niitä ei juuri ole :D Tiedän että jos esim. suoraan yrittäisin ehdottomaksi vegaaniksi, niin kävisi vaan niin että joku päivä tulisi eka repsahdus, sitten pian toinen, ja lopulta toteaisin että joo, antaa olla vaan, ei minusta ole tähän ja palaisin entiseen. Yritän mieluummin niin pieniä muutoksia ettei kummoista tahdonvoimaa tarvita.

      Poista
  5. Mä olen elänny noin jo vuosia. Alussa ilman kalaa, mutta kun työpaikkaruokalassa oli tarjolla kasvissosekeittoa 5 pv/vko, otin kalan mukaan. Tietysti omasta laiskuudesta johtuen, voisin syödä eväitä. Lihasta ei tarvitse kieltäytyä, vaan aina vaan on vahvistunut tunne, että ei todella tee mieli. Etoo ajatuskin eläimen ruumiin syömisestä. Elävän, tuntevan, kiintyvän, pelkäävän eläimen. Kala on myös alkanut tökkimään niin, että vähenee koko ajan ja pitäisikin ottaa asiakseen opetella enemmän kasisruokien tekemistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuo kala minullakin on paljolti sellainen mukavuusjuttu: usein on saatavilla kalaruokaa lisän lisäksi, vaikkei kasvista olisikaan. Enkä haluaisi tehdä itsestäni ja ruokavaliostani mitään numeroa. Toisaalta kala sentään saa (kassikasvatettuja lukuun ottamatta, joita olen aina välttänyt esim. antibioottien käytön tarpeen takia) vapaana elellä elämänsä, sitä ei tehokasvateta eikä sille koidu kuin sitten pyydystettäessä nopea loppu ihmisen toimista. Eikä se loppu ole sen julmempi kuin olisi muunkaan luonnollisen pedon saalistamana, joten en osaa erityisen julmana nähdä kalastusta ja kalan syömistä.

      Toisaalta en kyllä usko että minusta itsestäni olisi välttämättä kalastamaan edes. Minähän tunnen syyllisyyttä siitäkin jos tapan hyttysen joka imee minusta verta, kun eihän se pieni määrä veren imemistä mua mitään haittaa joten täytyikö se elävä olento nyt sen takia tappaa, ikään kuin kostoksi :D

      Poista
  6. Leikkeleistä tuli mieleen, että oletko tutustunut erikoiskauppojen (esim. Vegekauppa, Ruohonjuuri, Ekolo) valikoimiin? Niistä saa myös makkaroita ja leikkeleitä kasvisversioina ja siis muustakin kuin soijasta tehtyinä.

    Olen samaa mieltä aiemman anonyymin kanssa siitä, että pienetkin askeleet merkitsee jotain ja sinulla nyt ei ole edes mistään pienestä askeleesta kyse. Ei siis ollenkaan luuserimaista touhua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole vielä kokeillut noita erikoiskauppojen tuotteita. Täytyykin kokeilla kun niissä käy. Nykyisin olen huono kyllä käymään muualla kuin lähikaupassa, viikonloppuna sentään voi Prismassa käydä :D Mutta huvittaa että siitä kun olen käynyt esim. keskustassa tai ostoskeskuksissa on aikaa - ei niihin vaan tule mentyä kun kaiken saa tilattua netistä, mitä ei osta lähikaupasta.

      Poista
  7. Yksi tuttava kerran urputti, ettei ymmärrâ mikä vegejä vaivaa, kun eivät siis syö lihaa, mutta lihan korvikkeita pitää väkätä jos jonkinmoisia. Pointti oli, että jos haluat pysyä rehupolella niin pysy sitten äläkä yritä sitä lihantuntua sinne väkisin änkeä. Olin ihan äimänä - en siis tiennyt, että vegaanit syövät tofuPIHVEJÄ ja soijaNAKKEJA ja mitä niitä nyt on... Point taken, minusta hän on ihan oikeassa. Kaiken maailman korvikemuruset ja vege-bolo-lasagne on minusta ajatuksenakin ihan omituinen. Mutta meinasin kuolla nauruun kun törmäsin termiin VEKONI. Oikeesti - siis vegaanin pekoni! Raaka-aine jäi epäselväksi, mutta pikkupossuja siihen ei siis tarvitse listiä, hyvä niin.

    No, ei ollut tarkoitus irvailla vegaaneja, sympatiseeraan kovasti, ja aloin itsekin lisätä ruokavaliooni vaikka mitä siemeniä ja systeemejä, kun liha on jo jäänyt pois, ihan samoista eettisistä syistä kuin sullakin. Kanaa on vielä pakastimessa, muttei sitäkään tee mieli. Kalaa putoaa kyllä, jos löytyy eettistä, eli kestävän kalastuksen leimoilla sertifioitua. Jostain syystä ei oikein maistu enää juustokaan kuin ihan pieniä määriä... jugurtti sen sijaan kyllä, ja kefiiri, ettei tässä ihan puhtaasti elâinvapaata ruokaa syödä.

    Mutta ei mun itsestäni pitänyt esitelmöidä vaan ehdottaa, että laitat reilusti salaatteihin fetaa ja oliiveja. Ja chilissä ja öljyssä paistettuja katkaravunpyrstöjä; mielestäni niistä saa hyvin potkua salaatteihin. Ja kurpitsansiemenistä, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä johtuuko kaupan olevat kasvismakkarat siitä, että vegaanit haluaa, vaan onko se vaan yksi markkinointikeino. Itse en ainakaan kaipaa tipan tippaa "lihajäljitelmiä". Ne mitä on ollut esim. vierailutarjontana lihaa korvaamaan, on vielä maistuneet ihan pa....lle.

      Poista
    2. Minä aion kyllä käyttää noita "lihankorvikkeita". Olen nimittäin tykännyt kovasti niistä joita olen tähän asti maistanut, ehkä jopa enemmän kuin niistä lihaversioista joita ne yrittävät jäljitellä. Esim. nuo soijanugetit maistuu minulle paremmin kuin kananugetit. Ei ne maun puolesta edes varsinaisesti yritä imitoida lihaa, lähinnä koostumukseltaan, ja minä kyllä tykkään siitä että myös vegenä voi syödä jotain sellaista lihamaisen kiinteää tavaraa.

      Muutenkin ihmettelen, miksi se olisi jotenkin ongelmallista syödä lihan korvikkeita. Itselleni ainakin kasvisruoka on eläinten hyvinvointiin liittyvä asia, enkä minä muusta välitä. Eli jos minulle on helpointa pidättäytyä lihasta niin että teen vaikka makkarapataa kun huvittaa, mutta soijamakkarasta, niin sehän käy mainiosti. Hienoa, että on keksitty sellaisia korvikkeita, joiden avulla ei ole pakko luopua kaikista entisistä herkku-liharesepteistään vaan voi vaan korvata lihatuotteen lähimmin vastaavalla vegetuotteella.

      Lisäksi kun proteiinia pitää kasvisruoastakin saada, niin mulle ainakin on hyvä että niitä proteiinin lähteitä on monia, eikä aina vaan kaikki maitotuotteista tai pavuista. Kyllä soijaiset yms. "lihankorvikkeet" siihen kaveriksi kelpaa hyvin.

      Seuraavaksi ajattelin testata quornia. En ole vielä koskaan sellaista maistanutkaan, jännää ;)

      Poista
  8. Itse haluaisin olla kasvissyöjä, mutta valitettavasti lihan himoni on sen verran suuri että en jaksa kasvisruoalla olla olla montaa päivää putkeen. Joskus olen muutaman päivän kasvissapuskoilla koska mielestäni aikuinen ihminen ei edes tarvitse lihaa joka päivä.Ja suurin syy on se,että joka kerta lihaa syödessä mietin miten sitä eläintä on kohdeltu.Jotenkin kuulostaa jo sana "tuotantoeläin" karulta.Täällä meilläpäin taitaa olla ainoaan Suomessa (tai ainakin harvassa taitavat olla)ukkeli joka teurastaa paikan päällä eläimen ja jalostaa siitä lihatuotteet.Tällainen käytäntö olisi kyllä ihanteellista jos voisi ostaa toisen maatilalle oman lehmän mikä siellä sitten tapetaan ja lihat saat itsellesi siitä.Minulla tuon kasvissyönnin toteutus tyssää myös siihen että en osaa valmistaa hyvää kasvisruokaa.Varmaan olet paljon parempi sapuskan laittaja,mutta laitanpa tähän hyvän reseptin missä makujen kombo jotenkin toimii.Sain tämän kauan sitten kasvissyöjäpoikaystävältäni.

    Muutama tomaatti
    Sipulia
    Valkosipulia
    Pakastemaissia
    Kukkakaalia
    Kasvislientä
    Tuoretta persilijaa

    Kuullota silputut tomaatit,sipulit ja valkosipulit kattilassa öljyssä.
    Lisää vettä/kasvislientä ja kun vesi alkaa kiehumaan,lisää pakastemaissit ja pilkotut kukkakaalit.Kiehuttele hetken ja lopuksi lisää persillija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllähän se kasvissyönti vaatii vähän opettelua. Minä pidän itseäni kohtuuhyvänä ruoanlaittajana, mutta silti välillä on ollut sormi suussa että mitä sitä keksisi ruoaksi. Ihmiselle kun helposti vuosien ja vuosikymmenten myötä kertyy sellainen kokoelma vakioruokia joita tykkää tehdä, ja jos niissä kaikissa tai lähes kaikissa on lihaa, niin on oma vaivansa opetella uusia. Ja kestää hetken että niitä opeteltuja osaa tehdä tuosta vaan, ilman että täytyy vaivalloisesti selata keittokirjoja ja mennä kauppaan tarkka ostoslista kourassa.

      Oma lukunsa on myös nuo kasviskeittokirjat. Kirjastossa ja kirjakaupoissa niitä olen katsellut ja osa kyllä edustaa niin askeettista ruokavaliota että itse en pystyisi niin syömään. Ja monessa ruoat on sellaisia että mieleen tulee että kirjoittaja ei varmaan välitä ruoan mausta yhtään, pääasia kunhan saa kaikkia ravinteita tarpeeksi. Sitten jos vegeilyyn vielä liitetään lähiruoka-aate, menee jo aika ankeaksi varsinkin näin talviaikaan. Minä aion kyllä käyttää tuontituotteita ja mausteita ja kaikkea joidenkin kirjojen lähes pannaan laittamaa vapaasti.

      Poista
  9. Tuo mainitsemasi on muuten tasan tarkkaan se ongelma, joka kasviskeittokirjoja usein vaivaa. Olen miettinyt ihan samaa, että eiko kirjan tekijöille ruuan maulla ole mitään väliä ja jos näin on, miksi edes ryhtyä tekemään keittokirjaa. Toisaalta ei sitä ehkä sitten hahmota, että suurimmalle osalle ihmisistä maulla on väliä. Kai kirjojen on tarkoitus lähinnä olla ohjekirjoja (aloitteleville) vegetaristeille siitä, miten mahan saa täyteen ja tarvittavat ravinteet siinä sivussa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti