Oi ihana etätyö

Olen alkanut viime aikoina tehdä pari päivää viikossa etätyötä. Sain pomoni kanssa neuvoteltua tällaisen mahdollisuuden viimeksi tavoitekeskustelussa. Palkankorotuksiin ei ollut mahdollisuutta kun huonot ajat jne jne (ne on muuten lisää palkkaa pyydettäessä olleet viimeiset 10 vuotta ne huonot ajat, myös silloin kun on tehty ennätystulosta...), mutta sain sentään lupauksen pitää aikalailla vapaasti etätyöpäiviä pari viikossa, kunhan pidän huolen että sovittuihin palavereihin ilmestyn. Minulle saatiin järkättyä VPN-yhteydet konttorin verkkoon joten pystyn tekemään kaikkea yhtä lailla kuin konttoriltakin. Ja useimmat palaveritkin voi hoitaa Lyncillä etänä.

Ja oi että minä olen tykännyt tästä etätyöstä <3 Joillain työpaikoilla on käsittääkseni epäluuloja, että työntekijät eivät tekisi töitä ollenkaan, jos saavat olla kotonaan. Mutta minulla ainakin etätyöpäivät on olleet viikon parhaita työntekopäiviä. Avokonttori on niin jumalattoman häiriöinen ympäristö, että en minä ainakaan siellä oikein keskittymään pysty. Rutiinihommaa voi tehdä, mutta ajattelun joutuu hoitamaan kotona joka tapauksessa. Ja kiva kun sen nyt voi hoitaa muunakin kuin ilmaisena ylityönä kuten ennen (tein ennen suunnittelua paljon vapaa-ajalla ilman ylityökorvauksia kompensoidakseni puutteellista kykyäni tehdä työtä avokonttorissa)!

Tänään olen pitänyt taas etäpäivän, tiistaina oli viikon eka. Heräilin ilman kelloa kymmenen aikaan. Koska minulla on tänään 5:2 paastopäivä, latkein aamupalaksi ja päivän muiksikin aterioiksi Nutrilett-pirtelöä. Kävin koiralenkillä ja sitten duunia tekemään. Työasuna tänään vanha virttynyt t-paita sekä harmaat pieruverkkarit joissa on reisien sisäpuolet kuluneet puhki. Hiuksia ei ole kammattu eikä meikattu, eipä edes peseydytty. Ja se on mukavaa kun töitä tehdessä on koira jalkoja lämmittämässä, ja kun voi höpöttää itsekseen ääneen, lauleskella, kaivaa nenää (=raapia niskaa nenän kautta), tai vaikka raapia persettään jos huvittaa ;-) täysin vapautuneesti! Avokonttorissa aina joudun keskittymään siihen, etten mietteliäänä tee mitään typeriä ääniä tai eleitä. Hommaa tuli tehtyä paljon ja klo 19 aikoihin lopettelin. Nyt on ihan eri lailla energiaa, kun on saanut nukkua aamulla pidempään ja muutenkin oltua vapaammin päivän, vaikka siis työtä on tehtykin kahden konttoripäivän edestä.

Ainoa asia mikä harmittaa on, etten ole aiemmin ymmärtänyt ruikuttaa itselleni etätyömahdollisuutta, vaikka työni on sellaista joka sopii erittäin hyvin etänä tekemiseen :) Ehkäpä nyt selviän viikonloppuna odottavasta ahdistavasta pakollisesta joululahjojen ostokierroksestakin, kun on saanut kahtena päivänä viikollakin nukkua edes kunnolla! Ja todennäköisesti parantunut unitilanne vaikuttaa myös laihduttamiseen, unettomuus kun tunnetusti nälättää.


Kommentit

  1. Onpa mukavaa, että olet saanut aikaan noin toimivan järjestelyn.

    Etätyöhän ei edelleenkään ole siinä määrin yleistynyt kuin olisi voinut. Työnantajan - ja ehkä kateellisten kollegoiden - pelko on, että kun kontrolloiva silmä ei ylety etätyöpaikalle asti, työntekijä laiskottelee. Todellisuudessa etätyöpäivät ovat yleensä tosi tehokkaita, kuten kuvailet. Ja bonuksena se, että sopiva työjärjestely vapauttaa energiaa, kun esimerkiksi ei tarvitse herätä liian aikaisin, kuten sinun tapauksessasi.

    Itselläni on hieman päinvastainen haave. Olen tehnyt 15 vuotta töitä freenä kotoa ja nyt todella toivoisin muutamaa säännöllistä "etäpäivää", että pääsisi olemaan ihmisissä. Toki heitän keikkaa, se virkistää, ja seuraavana päivänä taas tuntuu ihanalta, kun ei tarvitse aikataulun mukaan lähteä minnekään.

    Tehot ovat muuten minullakin kotityöntekijänä kovat: kiireaikoina viideltä kuudelta suoraan koneelle, ja olen saanut valmista aikaan ja melko täydet tunnit tehdyiksi jo puoliltapäivin. Ja olen askeleen edellä verrattuna niihin, jotka matkustavat työpaikalleen ja aloittavat normaaliin aikaan.

    Kiva seurata blogiasi! Stressitöntä ja kivaa joulunodotusta.

    VastaaPoista
  2. Tuo on tosiaan harmi, että monessa yrityksessä etätyöhön suhtaudutaan hyvin nihkeästi, ajatellaan tosiaan että työntekijät vaan vetelehtii etäpäivinä kun ei ole valvontaa. Vaikka ihan hyvin sitä konttorillakin voi ainakin tietokoneella tehtävässä työssä vetelehtiä, olen itsekin viettänyt joskus laiskoja päiviä jolloin en ole tehnyt muuta kuin surffannut netissä ja hakenut kahvia automaatista, ihan konttorilla...

    Totta tuokin kyllä varmaan, että aika yksinäiseksi käy jos on pelkästään kotona tehtävää työtä. Ainakin itselleni se olisi varmaan vähän turhan yksinäistä, kun minulla on niin vähän ihmissuhteita muutenkin eikä miestä tai lapsia. Kesälomillakin minulla on aina tapana kehittää jopa jonkinasteinen ihmiskammo, kun ei tule viikkoihin puhuttua kenenkään kanssa välättämättä, niin sitten alkaa pelätä että joutuu puhumaan.

    Tuo työmatka-ajan säästäminen on kyllä myös hyvä juttu. Minulla on töihin matkaa vain kymmenisen kilometriä, mutta koska matka tapahtuu Helsingissä ruuhka-aikaan, siihen menee yleensä 30-50 minuuttia suuntaansa. Mielelläänhän sen ajan säästää jos voi. Ympäristöasioistakin kun paljon puhutaan niin säästäähän etätyö myös ympäristöä, kun ei tarivtse ajella töihin ja takaisin.

    Hyvää joulunodotusta sinulle myös :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti