Ruokaohjeet

Ruokaohjeet nykyisin kasvisruokablogissani:


Salaatit


Parsa-perunasalaatti (2 pääruoka-annosta), 522 kcal



- 500  g tuoretta parsaa (perkaamaton)
- vihreää salaattia (kuvassa roomansalaatti)
- 2 kananmunaa
- 4 (isoa) perunaa, mieluiten uusia
- muutama saksanpähkinä
- 4 valkosipulinkynttä
- 50 g voita
- 2 rkl oliiviöljyä
(- 1 rkl hunajaa)
- 1/2 sitruunaa
- 1 tl suolaa
- vastarouhittua mustapippuria

Esikäsittele parsat. Katkaise niistä taittamalla puumainen tyviosa pois. Jos parsa on vihreää, ei tarvitse kuoria, jos taas valkoista, kuori nupusta alaspäin kuorimaveitsellä. Huuhtele parsat ja perunat hyvin. Älä kuori perunoita mutta harjaa puhtaaksi.

Keitä kananmunat haluaamaasi kypsyyteen (6-8 minuuttia). Perunat ja parsat on hyvä keittää niin että valmistuvat suunnilleen samaan aikaan. Perunat kestää 20-30 minuuttia, parsat noin 10 minuuttia, ja ne voi kypsentää myös samassa kattilassa jos haluaa säästää valmistusastioita - lisää vaan parsat sekaan kun perunoiden kypsennysaikaa on jäljellä enää kymmenisen minuuttia. Kypsennyksen jälkeen kuori perunat jos niissä on paksu kuori, uusista perunoista ei välttämättä tarvitse.

Kokoa salaatti lautasille. Alle salaatinlehtiä, sitten perunaviipaleita, munanpuolikkaat ja parsat.

Tee kastike pannulla. Kuumenna voi, lisää siihen valkosipuli ja karkeasti rouhitut saksanpähkinät. Pyörittele hetki mutta älä anna valkosipulin ruskistua. Lisää oliiviöljy, haluttaessa hunaja, suola ja reilusti pippuria sekä puolen sitruunan mehu. Sekoita ja kaada salaattiannosten päälle. 

Vinkkejä:

- Tätä salaattia ei kannata säilyttää valmiina, vaan on hyvä syödä heti valmistuksen jälkeen.



Munakoiso-tomaatti-halloumisalaatti, 2 annosta (471 / 350 kcal * )

* Kalorisisältö riippuu siitä käyttääkö tavallista- vai kevyt-halloumijuustoa


- 1 keskikokoinen munakoiso
- 200 g paketti halloumijuustoa
- 4 tomaattia
- 4 tl oliiviöljyä
- 4 tl sitruunamehua
- 1 tl hunajaa
- suolaa (älä laita paljoa, halloumi on suolaista), mustapippuria
- tuoretta basilikaa ja/tai minttua

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Viipaloi munakoisosta 16 noin puolen sentin paksuista viipaletta. Viipaloi tomaatit, jokainen neljään osaan. Viipaloi halloumi 8:ksi viipaleeksi. Asettele viipaloidut ainekset pellille leivinpaperille. Jos ei mahdu yhdelle pellille, laita munakoisot ylemmälle ja muut alimmalle. Kun uuni on kuumennut, laita uuniin ja paista noin 10 minuuttia. Sekoita paistoaikana kastike: laita oliiviöljy, sitruunamehu, hunaja, suola ja mustapippuri astiaan ja sekoita hyvin.

Leikkaa halloumiviipaleet puoliksi, niin että nyt on myös 16 halloumipalaa. Laita lautasille vuorotellen limittäin munakoisoviipale, tomaattiviipale ja halloumiviipale, 8 kutakin per lautanen. Kaada päälle salaatinkastike, ja revi päälle tuoretta basilikaa tai minttua tai molempia.

Vinkkejä:

- Ruoan voi valmistaa myös käyttäen mozzarellajuustoa. Mozzarella sulaa herkemmin, joten laita mozzarellaviipaleet uuniin munakoisoviipaleiden päälle ja käytä 225 asteen paistolämpötilaa. 


Muna-salamisalaatti pinjansiemenillä, 2 annosta, 302 kcal

- 2 kananmunaa
- 10 g pinjansiemeniä
- 200 g salaattisekoitusta jossa rucolaa
- 1 pieni keltainen paprika tai puolet isosta
- 2 tomaattia
- 4-8 viipaletta tulista salamia
- 1,5 rkl oliiviöljyä
- 1 tl balsamiviinietikkaa
- suolaa, mustapippuria

Keitä kananmunat kypsiksi (munien kiehuessa voi jatkaa seuraavilla vaiheilla). Jäähtymisen jälkeen lohko ne.

Paahda pinjansiemeniä pari minuuttia sekoitellen keskilämpimällä, kuivalla pannulla. Nosta sivuun jäähtymään.

Huuhtele ja valuta salaatit ja laita kulhoon. Lisää pinjansiemenet, pilkottu paprika ja suikaloitu salami. Mausta suolalla, pippurilla sekä öljyllä ja balsamiviinietikalla .Sekoita ja jaa lautasille. Asettele päälle kananmuna- ja tomaattilohkot.

Juusto-viinirypälesalaatti, 2 annosta, 407 kcal

- muutama kourallinen erilaisia salatinlehtiä
- 100 g kermajuustoa
- 2 kevätsipulia tai 1 tavallinen hienoksi hienonnettuna
- 30 viinirypälettä
- 1/2 dl cashewpähkinöitä
- 1/2 dl kapriksia
- 2 rkl hyvää oliiviöljyä
- 1 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunan mehua
- suolaa, rouhittua mustapippuria

Huuhdo ja kuivata salaatinlehdet, huuhdo myös kaprikset ja rypäleet. Laita kaikki salaatin aineet lautasille, sekoita kastike öljystä, etikasta tai sitruunamehusta, suolasta ja pippurissa ja sekoita salaatin sekaan. Tarjoile heti.


Peruna-rucola-mozzarellasalaatti

- keitettyjä (miel. uusia) perunoita
- aurinkokuivattuja tomaatteja
- rucolaa huuhdottuna
- mozzarellaa (125 g kahden annokseen)
- sitruunamehua
- oliiviöljyä
-  sinappia (0,5 tl kahden annokseen)
- suolaa, mustapippuria

Pilko keitetyt perunat lohkoiksi. Pilko mozzarella ja laita perunoiden sekaan. Leikkaa tai saksi aurinkokuivatut tomaatit suikaleiksi ja laita muiden ainesten sekaan. Lisää rucolanlehdet. 

Sekoita kastike oliviiöljystä, sitruunamehusta (1/4 osa oliiviöljyn määrästä), sinapista, suolasta ja mustapippurista, sekoita ja sekoita hyvin salaattiin.

Pasta-vuohenjuustosalaatti

- kuviopastaa
- fetaa vuohen ja/tai lampaanmaidosta
- rucolaa
- aurinkokuivattuja tomaatteja
- hyviä oliiveja
- punasipulia
- tuoretta basilikaa
- oliiviöljyä
- sitruunamehua
- suolaa, mustapippuria
- pari valkosipulinkynttä

Keitä pasta. Sekoita pastan sekaan fetakuutioita, rucolanlehtiä, aurinkokuivatusta tomaatista leikattuja suikaleita, hyvin huuhdottuja oliiveja ja punasipulirenkaita. Revi sekaan tuoretta basilikaa. Sekoita kastike: 3/4 koko määrästä öljyä, 1/4 sitruunan mehua, vähän suolaa ja mustapippuria, ja valkosipulia puristettuna kynsi tai pari. Sekoita kastike salaattiin hyvin ja tarjoile.

Papu-mozzarellasalaatti

- pensaspapuja (miel. tuoreita mutta pakastetutkin käy)
- tomaatteja
- punasipulia
- mozzarellaa
- basilikaa
- oliiviöljyä
- sitruunamehua
- suolaa, mustapippuria

Poista pavuista päät, pätki ne muutaman sentin pätkiksi ja keitä noin 10 minuuttia suolatussa vedessä (pakastetut pussin ohjeen mukaan). Pilko tomaatit lohkoiksi, punasipuli renkaiksi ja mozzarella isohkoiksi paloiksi. Lisää kasvikset, myös huuhdellut ja valutetut pavut astiaan. Revi sekaan basilikanlehtiä. Sekoita kastike öljystä, sitruunamehusta, suolasta ja mustapippurista ja kaada sekaan, sekoita ja tarjoile. 

Caesarsalaatti kanalla ja rapealla pekonilla

- Ruukku roomansalaattia
- 1 pkt kanasuikaleita (maustamaton)
- 1 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria 
- cayennepippuria
- 1 paketti pekonia

Salaatinkastike

- 1 munankeltuainen
- 1 tl dijonsinappia
- 1 dl oliiviöljyä
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 dl raastettua parmesanjuustoa
- 1-2 valkosipulinkynttä
- vettä
- 4 ciabatta-leipäviipaletta
(voita leipien paistamiseen ellet paahda)

Paista pekoni pannussa ilman rasvaa. Laita sivuun.

Paista kanasuikaleet samalla pannulla kuin pekoni paistettiin, lisää tarvittaessa rasvaksi oliiviöljyä ellei pekonista irronnut rasva riitä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja cayennepippurilla.

Tee salaatinkastike. Laita munankeltuainen, sinappi ja sitruunamehu kulhoon. Purista sekaan valkosipulia ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekoittimella. Lisää öljy sekaan vähitellen ohuena norona valuttaen koko ajan vatkaten. Lisää vähän vettä ja lopuksi parmesanraaste. Sekoita ja mausta suolalla ja mustapippurilla. 

Paahda tai paista pannulla voissa leipäviipaleet ja kuutioi ne.

Leikkaa tai revi salaatti ja laita kulhoon. Lisää salaatinlehdille kastiketta. Lisää kanasuikaleet, pekoni ja leipäkuutiot. Raasta tai höylää lopuksi parmesanjuustoa salaatin päälle.

Keitot

- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl vehnäjauhoja (suurustamiseen)
- 4 dl kasvislientä (tai vettä + kuutio)
- 1 tölkki tomaattimurskaa
- 1 rkl tomaattisosetta
- 2 kuivattua chiliä tai 1 tl chilijauhetta
- 1 laakerinlehti
- 1/2 sitruunan mehu
- suolaa, mustapippuria
- 1 pallo mozzarellaa (125 g)
- basilikaa tuoreena

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä kattilassa öljyssä muutama minuutti sekoitellen koko ajan. Ripottele joukkoon jauhot ja lisää kasvisliemi vähitellen, koko ajan sekoittaen. Lisää tomaatit liemineen, tomaattisose, murskatut chilit ja laakerinlehti. Anna kiehua 10 minuuttia.

Lopuksi mausta puolen sitruunan mehulla, pippurilla ja suolalla (maista ennen suolan lisäystä, tarve riippuu kasvisliemen suolaisuudesta). Laita lautasten pohjalle mozzarellakuutioita, kauho keitto päälle ja pinnalle vielä revittyjä ja koristeeksi muutama kokonaista basilikanlehteä.

Tulinen porokeitto (2:lle)

- 200 g poronkäristyslihaa
- 2 rkl öljyä
- 2 sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 4 tomaattia tai tölkki tomaattimurskaa
- 2 paprikaa 
- muutama kuivattu chili tai chilijauhetta
- 0,5 l lihalientä (tai vettä + liemikuutio)
- 1 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli, valkosipuli ja poronkäristysliha. Paista kunnes liha kypsän näköistä eikä enää punertavaa. Lisää pilkotut paprikat, tomaatit sekä chiliä (kuivattu chili sormissa murskattuna). Kypsennä sekoitellen viitisen minuuttia ja sitten lisää lihaliemi. Hauduta kannen alla puoli tuntia, lopuksi lisää hieman sitruunamehua tai viinietikkaa. Maista ja lisää suolaa jos tarvitsee.

Fenkolinen kasvis-pastakeitto (4:lle)

Tämä keitto on parempaa toisena päivänä joten voi tehdä isomman erän kerralla.
Keitto ilman tomaattimurskaa

- 1 sipuli
- 2-3 valkosipulinkynttä
- 2 varsisellerinvartta
- 2 porkkanaa
- 1 fenkoli
- 1 pieni tai 1/2 isoa kesäkurpitsa
- 8 dl kasvislientä (6,5 dl jos käytät tomaattimurskaa)
- 100 g lyhyttä pastaa
- 1/2 tlk valkoisia papuja tai papuseosta
(- tölkki tomaattimurskaa)
- oliiviöljyä
- suolaa, mustapippuria
- parmesanjuustoa

Pilko kasvikset. Paista öljyssä sipulia, valkosipulia, selleriä, porkkanaa ja fenkolia muutama minuutti. Lisää sen jälkeen tomaattimurska jos käytät sitä, ja kasvisliemi. Anna kiehua noin 45 minuuttia. Lisää kesäkurpitsa ja pasta ja anna kiehua vielä kunnes pasta kypsää. Valuta ja huuhdo pavut ja lisää keittoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile öljyn, parmesanraasteen ja leivän kanssa. 

Keitto tuoreista herneistä (2:lle)

- 250 g tuoreita herneitä (paino perattuna, noin 1,5 litraa)
- 250 g kesäkurpitsaa
- 4 dl kasvislientä (tai vettä + kuutio)
- 30 g parmesanjuustoa
- 2 valkosipulinkynttä
- oliiviöljyä
- suolaa, mustapippuria
- tuoretta basilikaa

Pilko kesäkurpitsa ja poista herneet paloistaan. Pilko valkosipuli ja paista sitä hetki oliiviöljyssä keittokattilassa. Lisää kesäkurpitsa ja paista kymmenisen minuuttia sekoitellen. Lisää puolet tuoreista herneistä ja puolet kasvisliemestä (tai vesi + kuutio). Keitä kunnes herneet kypsiä, 5-10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää lientä kunnes sopivan paksua. Lisää loput herneistä raakana sekaan ja anna kypsyä jokunen mkinuutti. Lisää lopuksi revittyjä basilikanlehtiä, raastettua parmesania ja loraus oliiviöljyä.

Lohikeitto (2:lle)

- 8 dl kala- tai kasvislientä
- 1 laakerinlehti
- 6 maustepippuria
- 1/2 purjosipulia
- 1 rkl voita
- 3 porkkanaa
- 4 perunaa
- 300 g lohta
- 1 dl kermaa
- 1 ruukku tilliä
- 1 sitruuna, mehu ja puolet kuoresta raastettuna

Suikaloi purjo. Kuori porkkanat ja perunat ja kuutioi ne. Sulata voi kattilassa ja lisää purjosuikaleet, kuullota pehmeiksi. Lisää porkkanat ja perunat ja kaada liemi päälle. Mausta laakerinlehdellä ja maustepippurilla. Keitä kunnes peruna on pehmeää. Lisää kerma. Kuutioi lohifilee ja lisää kattilaan. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä noin 3 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla, ja leikkaa tilli keittoon. Raasta lopuksi keittoon sitruunankuorta ja purista sekaan sitruunan mehua. 

Lämpimät ruoat

Risotot, 2 annosta, perusohjeen kalorit 700 kcal


Italialaistyyppisiä risottoja ei ole vaikea tehdä. Kunhan valmistelee kaikki aineet valmiiksi, pilkkoo kasvikset, raastaa juuston jne niin valmistus käy hyvin helposti sekoitellen, lisäillen lientä ja sopivissa väleissä muita aineksia, kunnes riisi on kypsää (16-25 minuutissa, katso pakkauksesta ja maistele). 

Tässä on alkuun yleisohje, ja sitten alla esitetty lempirisottojani poikkeuksina yleisohjeeseen. Risotosta riippuen liemi voi olla kasvis-, liha-, kana-, tai lihalientä. Jos lientä ei tee itse, kannattaa käyttää mahdollisimman hyvää liemivalmistetta, ainakin jos risotto on mieto jolloin liemen maku tulee vahvasti esiin. Mielestäni erilaiset Fondi Cupit on yleensä paremman makuisia kuin perinteiset liemikuutiot. Risottoon tuleva viini voi olla valkoviiniä, kuivaa vermuttia tai joissain risotoissa punaistakin. 

- 0,5 litraa lientä (pelkkään perusohjeeseen kasvislientä)
Perusrisoton aineet
- 170 g risottoriisiä (carnaroli, arborio)
- 3 salottisipulia tai 1 tavallinen
- puolisen desiä valkoviiniä
- 50 g voita
- 1 rkl oliiviöljyä
- 50 g vastaraastettua parmesaania
- suolaa, mustapippuria

1. Pilko kaikki risottoon tulevat ainekset (perusohjeessa vain salottisipulit), raasta juusto, mittaa riisi astiaan.
2. Kiehauta liemi kattilassa (tai kiehauta vesi ja lisää liemivalmiste). Pidä hiljaa kiehuvana.
3. Kuumenna puolet voista  kattilassa, lisää oliiviöljy ja lisää silputtu sipuli. Kuullota 2-3 minuuttia.
4. Lisää riisi ja sekoita se kunnolla rasvaan ja sipuliin. Lisää viini ja anna imeytyä riisiin.
5. Lisää toisesta kattilasta lientä vähän kerrallaan, kunnes riisi on kypsää. Sekoittele koko ajan. 
6. Kun riisi on kypsää, lisää loput voista ja raastettu parmesanjuusto. Maista, lisää mustapippuria ja tarvittaessa suolaa, sekoita. Tarjoile heti kun voi ja juusto ovat sulaneet risottoon. Pinnalle voi vielä halutessaan raastaa parmesaania hieman ja sekoittaa sekaan oliiviöljyä jos haluaa.
Parsarisotto ja kylmäsavulohta

Parsarisotto: Kahden risottoon tarvitset 250 g parsaa ja lisäksi tuoretta basilikaa. Esikäsittele parsa katkaisemalla kuivat tyvipäät pois. Leikkaa parsojen nuput irti ja laita astiaan. Pilko loppuosat parsasta pieniksi pätkiksi. Lisää pilkotut parsanvarret vaiheessa 3, heti sipulin kuullottamisen jälkeen, ennen riisiä. Lisää parsan kärkinuput 5 minuuttia ennen kuin riisi on kypsää. Lisää lopuksi tuoretta revittyä basilikaa.

Kanarisotto: Käytä kanalientä ja sipuliksi paras punasipuli, lisää myös valkosipulia pari kynttä. Tarvitset lisäksi puoli purkkia tomaattimurskaa ja basilikaa sekä maustamattomia kana/broilerisuikaleita. Pilko aluksi sipulit ja puoli rasiaa maustamattomia kanasuikaleita. Ala valmistus perusohjeen mukaan. Vaiheen 4 jälkeen, lisää tomaattimurska ja kypsennä muutama minuutti sekoitellen ennen kuin alat lisätä kanalientä. Kun riisin valmistumiseen on ehkä 10 minuuttia, paista kanasuikaleet ja mausta suolalla ja pippurilla siinä vaiheessa. Lisää risottoon kun kypsiä. Kypsennysajan lopulla lisää reilusti tuoretta revittyä basilikaa ennen voin ja parmesanin lisäystä. 

Munakoiso-mozzarellarisotto: Tarvitset perusaineiden lisäksi pienen munakoison tai puolet isosta, pari tomaattia ja pallon mozzarellaa. Alussa kuutioi munakoiso ja tomaatit. Laita nämä kasvikset risottoon vaiheessa 3, yhdessä sipulin kanssa. Lisää kuutioitu mozzarella juuri ennen kuin risotto on valmista. Kahden hengen risottoon riittää noin puolet 125 g mozzarellapallosta.

Punajuuririsotto: Käytä keltasipulia ja lisäksi valkosipulinkynsi. Lisäksi tarvitset 2 pientä tai 1 ison punajuuren ja 50 g vuohenjuustoa. Alun esivalmisteluissa kuori punajuuret ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Lisää punajuuriraaste vaiheessa 4 viinin jälkeen. Ripottele vuohenjuustoa muruina päälle kun risotto on jo kypsä ja valmis ja sekoita.

Herkkutattirisotto: Käytä kasvis- tai kanalientä. Tarvitset 10-20 g kuivattuja herkkutatteja ja 50 g siitake- tai herkkusieniä sekä tuoretta timjamia. Pilko sienet. Liota tatteja puolisen tuntia huoneenlämpöisessä vedessä ennen valmistusta. Lisää sekä tuoreet että kuivatut ja liotetut sienet ja timjaminlehtiä 1 rkl vaiheessa 3, sipulin jälkeen ja paistele niitä muutama minuutti ennen jatkamista.

Herne-kinkkurisotto: Tarvitset 200 g tuoreita (perattuja, paloistaan poistettuja) herneitä ja lisäksi ilmakuivattua kinkkua ja tuoretta basilikaa. Ota alussa puolitoista desiä lientä erilleen ja soseuta puolet herneistä liemeen, vaikka sauvasekoittimella. Sekoita muuhun liemeen ja käytä kuten normaalia kasvislientä. Lisää kokonaiset tuoreet herneet 5 minuuttia ennen kuin riisi on kypsää. Revi lopuksi päälle tuoretta basilikaa ja suikaleita ilmakuivattua kinkkua.

Sitruuna-katkarapurisotto: Tarvitset lisäksi sitruunan ja 150 g kuorittuja katkarapuja sekä rucolaa. Käytä viiniä tavallista enemmän, desin verran kahden annokseen. Lisää sitruunan mehu, (haluttaessa raastettua sitruunan kuorta) ja katkaravut ihan lopussa, kuuma risotto kypsentää katkaravut. Lisää viimeksi rucolaa ja sekoita.

Italialaistyyppiset pizzat kotiuunissa, kalorit esim. Margherita 809 kcal


Jotkut väittää jopa ettei kotiuunissa saisi ollenkaan kelvollista pizzaa tehtyä, mutta minusta väite on liioittelua. Siinä tarvitaan vain apuvälineeksi joko ohut metallinen,  rei'itetty pizzanpaistolevy tai pizzakivi, joka takaa sen että pizza kuumenee heti myös alapuolelta toisin kuin jos sen lyö kylmälle uunipellille.

Apuvälineet

Käytän itse rei'itettyä pizzanpaistolevyä (kuvassa oikealla). Niitä saa esim. Stockmannilta alle kympillä kappale. Toisin kuin
pizzakiveä, levyä ei tarvitse esilämmittää, koska se on ohutta metallia ja lisäksi pohjassa on reikiä, joten lämpö pääsee pizzaan alapuoleltakin heti kun sen uuniin laittaa. Mutta pizzakivi toimii yhtä hyvin jos sellaisen omistaa.

Juusto

Mozzarellaa. Puhvelimozzarella (mozzarella di bufala) on parempaa varsinkin yksinkertaisiin pizzoihin, mutta lehmänmaidosta tehtykin käy. Mutta osta aina niitä kosteita, suolaliemessä olevia versioita, valmiit pizzajuustoraasteet tai kuivikkaat kovaa juustoa muistuttavat mozzarellat ei ole kovin mehukkaita pizzajuustona.

Pizzapohja (ohje kahteen 25-30 cm halkaisijaiseen pizzaan)

Paras pohja tulee ns. 00-jauhoista jotka on erittäin hienoiksi jauhettuja gluteenipitoisia vehnäjauhoja. Suomessa näitä saa ainakin Lidlistä nimellä "Organic Strong Bread Flour". Jos noita ei ole, hiivaleipäjauho tai hiivaleipäjauhon ja durumjauhon seos toimii myös hyvin. Käytä hyvää kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä niin pohjassa kuin kastikkeessakin. Pitkä kohotusaika ja vielä sen jälkeen ehkä jääkaapissa seisominen parantavat pohjan makua. Jos on kuitenkin kiire, lisää hiivan määrää 15 grammaan tuorehiivaa niin nousee tunnissa.

- 1,5 dl vettä
- 1,5 rkl oliiviöljyä
- 250 g 00-jauhoja tai hiivaleipäjauhoja (tai hiivaleipä+durumjauhoja)
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- pieni nokare hiivaa, viitisen grammaa riittää, tai gramman verran kuivahiivaa

Veden lämpötila valitaan sen mukaan käytetäänkö kuiva-vai tuorehiivaa. Kuivahiiva vaatii herätäkseen 42 astetta, eli kättä lämpimämmän veden. Tuorehiivan voi laittaa vähän kädenlämpöä haaleampaan veteen.

Sekoita sopivanlämpöinen vesi, hiiva, sokeri ja öljy kulhossa kunnolla niin että sokeri liukenee. Lisää suola ja jauhot koko ajan sekoittaen. Sekoittele ja vaivaa kymmenisen minuuttia, kunnes taikina on tasaista ja kimmoisaa. Jos taikina tulee liian kovaksi ja kuivikkaaksi, lisää vähän vettä. Laita taikina lepäämään 20 minuutiksi jauhotetulle pöydälle.

Jos käytät pizzalevyä, ota esiin levy tai levyt. Öljyä ne kunnolla oliiviöljyllä. Jaa taikina kahteen osaan, vaivaa kumpaakin hetki ja laita öljytyn paistolevyn päälle. Anna seistä pari-kolme tuntia huoneenlämmössä kohoamassa (ei tarvitse peittää). Kun ovat kohonneet kaksinkertaisiksi, käytä heti tai laita jääkaappiin odottamaan. Tässä vaiheessa oleva pizzataikina voi odottaa jääkaapissa jopa yön yli ja maku vain paranee siitä.

Kastike

Jos pizzan päällysteet on vahvanmakuisia, ei välttämättä tarvitse tehdä erillistä kastiketta. Hyvälaatuinen
Pizza Margheritan ainekset
tomaattimurska (minä tykkään käyttää Mutti-merkkistä italialaista), jonka päälle ripotellaan suolaa, mustapippuria ja ehkä kuivattua oreganoa riittää.

Yksinkertaisiin pizzoihin sen sijaan kannattaa tehdä kastike josta pizza saa suuren osan makuaan. Kastiketta ei tarvitse kypsentää, vaan sen voi miksata hetkessä sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

- 210 g purkki tomaattimurskaa
- pieni kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 kuivattu chili sormin murskattuna tai 1/2 tl chilijauhetta
- 1-2 valkosipulinkynttä maun mukaan
- 1/2 tl suolaa
-1/2 tl sokeria
- mustapippuria myllystä 10 kiepautusta

Laita kaikki ainekset astiaan ja surauta sauvasekoittimella karkeaksi kastikkeeksi - ei tarvitse olla täysin paakutonta ja tasaista.

Pizzan valmistus

Kuumenna uuni 300 asteeseen. Levittele pizzapohjapallot käsin pyöreiksi pizzoiksi paistolevyille tai kivelle. Jos taikinasta on tullut jäykkää ja hankalasti levitettävää, tai muuten tykkäät enemmän kaulia, voit myös kaulia. Tee ohut pohja, jotta nopea paisto on mahdollista.

Levitä kastiketta (tai tomaattimurskaa, suolaa ja pippuria) ohuelti pohjalle. Älä laita liikaa tai pizza jää "märäksi" ja raa'an oloiseksi nopean paiston jälkeen. Jätä sentti reunoille ilman kastiketta.

Lisää revitty mozzarellajuusto (puolet 125 g pallosta on hyvä yhteen pizzaan) ja pizzan muut päällysteet (älä laita liikaa, italialaistyylisen pizzan ei kuulu olla paksulti täytetty kuten Suomessa suosittu jenkkiversio). Älä laita yrttejä kuten basilikaa uuniin vaan lisää lopuksi.

Laita uuniin 3-5 minuutiksi, pizzalevy ritilämäisen tason päälle. Laita sinne vain 1 pizza kerrallaan, koska muuten pizzat jäähdyttävät liiaksi uunia ja estävät kuuman ilman kiertämistä ja siten nopeaa kypsymistä.

Joitakin hyviä täytevaihtoehtoja


Kotitekoinen Pizza Margherita

  • Klassinen Pizza Margherita. Ei tarvitse muuta kuin ohjeenmukaisen kastikkeen, mozzarellaa (tähän puhvelimozzarella paras) puoli palloa per pizza, hieman pizzojen päälle valutettua hyvää oliiviöljyä ja paiston jälkeen päälle tuoreita basilikanlehtiä. 
  • Sipuli-pestopizza. Sekoita pesto sauvasekoittimella oliiviöljystä, parmesanjuustosta, pinjansiemenistä, valkosipulinkynnestä, suolasta ja kunnon nipusta tuoretta basilikaa (tai osta valmiina, joskin useimmat valmiit pestot on ikävän makuisia koska niissä on säästetty ja käytetty auringonkukkaöljyä oliiviöljyn sijaan). Levitä pizzapohjille tomaattikastikkeen jälkeen ohuita sipulirenkaita ja laita päälle ympäriinsä pestoa nokareina. Tämä ei tarvitse mozzarellaa koska pestossa on runsaasti parmesanjuustoa.
  • Valkosipuli-rucola-parmesanpizza. Tomaattikastike alle, sitten mozzarellaa, sitten muutama valkosipuln kynsi ohuina viipaleina. Päälle jokunen oliivi. Paiston jälkeen lisää tuoretta basilikaa, rucolaa ja parmesanjuustolastuja.
  • Paprikapizza. Älä tee ohjeen tomaattikastiketta vaan tee kastike seuraavasti: paista punaista ja keltaista paprikaa ja sipulisuikaleita pannulla 5 minuuttia. Lisää sekaan tomaattimurska ja 2 rkl kapriksia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Hauduta 5-7 min. Levitä tämä seos pizzapohjille, päälle mozzarellajuustoa ja vähän öljyä.
  • Parmankinkkupizza. Laita pohjalle tomaattikastiketta ja mozzarellaa. Paista kypsäksi. Paiston jälkeen
    levitä pizzalle rucolanlehtiä, ohuita parmankinkkuviipaleita ja ohuita parmesanjuustolastuja. Päälle sopii myös pinjansiemenet ja vähän oliiviöljyä.
  • Mausteinen salamipizza. Laita pohjalle ensin kastike ja mozzarella. Lisää päälle tulista salamia viipaleina (esim. salame napoletana), hyvin ohuita sipuliviipaleita ja vähän öljyä. Paiston jälkeen lisää kuivattua oreganoa.
  • Kinkku-sienipizza. Laita pohjalle kastiketta ja mozzarellaa. Niiden päälle 100 g pieniä kinkkupaloja (kahteen pizzaan) ja öljyyn säilöttyjä sekasieniä. Päälle öljyä.
  • Napoletana. Levitä pohjalle kastiketta, mozzarellaa, oliiveja, muutama anjovisfile hienonnettuna, kapriksia ja kuivattua oreganoa. Valuta öljyä päälle kun kypsä.

Mausteiset lihapullat tomaattikastikkeessa ja pastaa, 3-4 annosta, 502 kcal

- 350 g naudanlihaa (sika-nauta tai lammas käy myös)
- 3 valkosipulinkynttä
- 60 g vaaleita leivänmuruja tai vaaleaa korppujauhoa
- 4 rkl sileälehtistä persiljaa
- 30 g vastaraastettua parmesan-juustoa
- 1 kananmuna
- 3-4 kuivattua chiliä tai 1 tl chilijauhetta
- 1/2 tl paprikajauhetta
- suolaa
- vastajauhettua mustapippuria
- 2 tölkkiä (350-400g / tölkki) paseerattua tomaattia
- 15 basilikanlehteä
- 3 rkl oliiviöljyä
- spagettia 75 -100 g / syöjä (kalorit 75 g annoksen mukaan)

Laita kulhoon jauheliha, murskatut valkosipulinkynnet, leivänmurut, silputtu persilja, raastettu parmesan, chili (murskaa sormissa jos kokonaisia) ja paprikajauhe. Mausta suolalla ja riko joukkoon muna. Sekoita aineet yhteen käsin ja muotoile taikinasta muutaman sentin läpimittaisia lihapullia. Laita ne lautaselle, peitä kelmulla tai vaikka mikrokuvulla ja jätä maustumaan 10-20 minuutiksi.

Kaada sillä aikaa paseerattu tomaatti kattilaan (ota tarpeeksi iso että lihapullat mahtuu pohjalle vierekkäin). Laita lämpenemään, mausta suolalla ja pippurilla, lisää hienonnetut basilikanlehdet, ja kuumenna kiehuvaksi asti. Ota pois levyltä ja laita levylle paistinpannuun oliiviöljyä kuumenemaan.

Paista lihapullia öljyssä käännellen noin 5 minuuttia, kunnes niiden pinta on kauttaaltaan ruskea. Pullien ei tarvitse kypsyä sisältä vielä.

Laita lihapullat tomaattikastikkeeseen, laita kattila levylle ja levy keskilämmölle. Hauduta noin tunti kansi hieman raollaan, käy pariin kertaan kääntelemässä lihapullia. Vettä voi lisätä jos kastike paksunee liikaa.

Kun lihapullat on hautuneet noin 40 minuuttia, laita toiseen kattilaan kuumenemaan reilusti vettä spagetin keittämistä varten. Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan. Kun spagetti on valmis, valuta ja annostele lautasille, laita päälle lihapullia ja kastiketta, koristele basilikanlehdillä.

Vinkkejä:

- Tämä ruoka säilyy jääkaapissa pari päivää, joten jos syöt yksin, voit laittaa jäävän kastikkeen jääkaappiin sen jäähdyttyä ja käyttää tulevina päivinä mikrossa lämmittäen. Keitä kuitenkin pasta aina juuri ennen syöntiä.
- Vaihteluksi voi laittaa pastan sijasta kastikkeen kanssa tarjolle riisiä. 


Broileria sitruunakastikkeella, 2 annosta

- 2 broilerin leikettä tai rintafileetä
- 50 g vehnäjauhoa
- suolaa ja mustapippuria
- oliiviöljyä
- 40 g voita
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 sitruunan mehu
- puoli pikkupurkillista kapriksia
- reilusti persiljaa (mieluiten sileälehtistä)

Jos käytät broilerin rintafileitä, leikkaa ne kahdeksi ohuemmaksi viipaleeksi, ohuempia leikkeitä ei tarvitse. Kaada vehnäjauho lautaselle, mausta suolalla ja mustapippurilla, sekoita. Leivitä seoksessa broilerit molemmilta puolilta.

Kuumenna oliiviöljy ja puolet voista paistinpannussa. Laita broilerit pannulle ja paista noin 5 minuuttia molemmilta puolilta, kunnes liha alkaa ruskistua ja on kypsää. Nosta broilerit pannulta haarukalla lautaselle kastikkeen teon ajaksi.

Laita pannulle viipaloitu valkosipulinkynsi, sekoita hetki. Lisää sitruunan mehu ja huuhdotut kaprikset, sekoittele minuutti. Lisää hienonnettu persilja ja loppu voi ja sekoita kunnolla.

Aseta broileriviipaleet lautasille tai tarjoiluastiaan ja kaada kunkin päälle kastiketta.

Herne-pastavuoka 2 annosta


- 1 tlk tomaattimurskaa
- noin 2 dl tuoreita herneitä (1,5 l perattuna)
- 2 sipulia
- 20 basilikanlehteä
- 125 g mozzarellaa
- suolaa, mustapippuria
- 2 rkl oliiviöljyä
- 180 g pennepastaa

Paista sipulia hetki öljyssä. Lisää tomaattimurska, suolaa ja mustapippuria reilusti. Anna hautua 15-20 minuuttia. Keitä kastikkeen kypsyessä pennepasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kun kastike kypsää, lisää basilikanlehdet ja sekoita. Sekoita kypsä pennepasta tomaattikastikkeeseen, jätä kuitenkin pieni määrä kastiketta yli.

Voitele uunivuoka öljyllä ja levitä pohjalle ylijäänyt kastike. Lisää pastaa ja kastiketta. Ripottele päälle tuoreita herneitä ja pilkottua mozzarellaa. Lisää samalla tavalla kerroksia: jätä lopuksi pinnalle hieman mozzarellaa ja herneitä. Pane 200-asteiseen uuniin 10 minuutiksi niin että juusto sulaa.

Turskafileetä punaisella pestolla

- pakastettuja turskafileitä
- (sileälehtistä) persijaa
- hyvää valmista punaista pestoa
(- chilikastiketta esim. Poppamiehen Tuli ja leimaus tai Habanero-tabascoa)

Sulata pakasteturska jotta voi erotella fileet: ota turskaköntti ulos pahvipakkauksesta, laita muovipussissa melko kylmään veteen puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen fileet saa irti toisistaan. (Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen)

Laita turskafileet öljyllä tai voilla voideltuun uunivuokaan. Lusikoi jokaisen palan päälle punaista pestoa reiluhko kerros. Jos haluat tulisuutta, tiputtele varovasti fileille sinne tänne tippoja tulista kastiketta. Paista uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia. Ota kalat uunista ja ripottele fileiden päälle silputtua persiljaa.

Kahden kalan kalapihvit (2 annosta)

- 200 g siikafileetä (muukin vaalealihainen kala käy, esim. kuha tai ahven)
- 100 g kylmäsavulohta
- 2 rkl hienonnettua tilliä
- 2 rkl kapriksia
- 4 tl sitruunamehua
- suolaa, pippuria
- oliiviöljyä paistamiseen
- kastike: majoneesia, sitruunamehua

Hienonna kalafilee ja kylmäsavulohi hyvin hienoksi terävällä veitsellä tai kalasaksilla. Hienonna myös tilli ja laita kalojen sekaan. Kaprikset voi laittaa kokonaisena jos on niitä pieniä kapriksia, isot täytyy hienontaa. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää sitruunamehua. Sekoita hyvin yhteen, käsissä puristelemalla onnistuu parhaiten. 

Kuumenna öljy pannussa ja paista pihvit siinä. Kestää 3-5 minuuttia / puoli. Sekoita majoneesi ja sitruunamehu keskenään ja käytä seosta pihvien kastikkeena.

Paprika-kaprislisäke (2-3 lisäkeannosta)

Tämä on hyvä lisuke monenlaiselle lihalle, kalalle tai kasvisruoalle.

- 2 punaista paprikaa
- 1 keltainen paprika
- 1 vihreä paprika
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 rkl kapriksia
- tuoretta rosmariinia
- 1/2 sitruunan mehu
- 3 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria

Leikkaa pestyt ja peratut (siemenet ja kalvot pois) paprikat noin sentin levyisiksi viipaleiksi. Laita ne astiaan. Kaada päälle oliviiöljy ja sitruunamehu, laita sekaan viipaloidut valkosipulinkynnet, huuhdotut kaprikset ja noin ruokalusikallinen silputtuja tuoreen rosmariinin lehtiä. Sekoita hyvin ja jätä marinoitumaan noin tunniksi. On hyvä jos marinoitumisen aikana käy kerran-pari sekoittamassa ruokaa.

Marinoinnin jälkeen kuumenna paistinpannu melko kuumaksi. Laita pannulle paprikat marinointiliemineen, ja paista nopeasti wok-tyyliin sopivan kypsiksi. Siihen menee noin 5-8 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Munakoiso-tomaattipata (2-3 annosta)

- 2 keskikokoista munakoisoa
- 400 g tölkki hyvää tomaattimurskaa
- 2 tomaattia
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 rkl tuoreita timjaminlehtiä
- 3 rkl oliiviöljyä
- suolaa, mustapippuria
- (tuoretta tai kuivattua chiliä)

Leikkaa munakoisojen päistä pari cm pois, pilko isohkoiksi kuutioiksi. Keitä pari litraa vettä, lisää kasvisliemikuutio ja keitä munakoisoja vedessä 8 minuuttia (vaihe ei ole pakollinen, mutta jos paistaa munakoisoja pannulla ensin keittämättä, ne imevät todella ison määrän rasvaa mikä ei ole hyvä jos haluaa kevyen ruoan). Valuta lävikössä ja painele vähän lusikalla liikoja nesteitä pois.

Kuumenna oliiviöljy isossa pannussa ja lisää viipaloitu valkosipuli ja jos käytät chiliä, se (kuivattu murskattuna, tuore viipaleina). Noin minuutin päästä lisää munakoisot, paista sekoitellen noin 5 minuuttia. Lisää tomaattimurska, suola ja pippuri. Kypsennä kymmenisen minuuttia. Tämän jälkeen lisää tuoreet timjaminlehdet ja lohkotut tomaatit, joista kannattaa poistaa siemenosat ettei ruoka vetisty liikaa. Kypsennä silloin tällöin sekoittaen noin 10 minuuttia. Ruoasta saa tulla muhennosmaista koostumukseltaan.

Porowokki 

Tämän ruoan voi tehdä myös naudan- tai sianlihasuikaleista, ja silloin voi käyttää rasvana myös öljyä. Poron kanssa sopii parhaiten voi.

- poronkäristyslihaa pakastettuna
- tuoreita herkkusieniä
- purjoa
- chiliä (kuivattua tai tuoretta)
- pala tuoretta inkivääriä
- voita (melko runsaasti)
- suolaa, mustapippuria

Sulatetaan voi pannulla, laitetaan siihen jäinen poronkäristysliha ja paistetaan kypsäksi tai melkein kypsäksi. Lisätään viipaloidut sienet ja hienonnettu inkivääri sekä chili (kuivattu murskattuna ja tuore viipaleina). Sienien kypsyttyä lisätään viipaloitu purjo, jota ei saa kypsentää kauan, minuutin verran sekoitellen riittää. Lopuksi maustetaan suolalla ja mustapippurilla. 

1 kommentti:

  1. Taidat kyllä tuon ruokien asettelun: todella herkullisen näköisiä annoksia :) Taidanpa jossain välissä kokeilla jotakin!

    VastaaPoista