Jauhokoisainfestaatio

Perhonen jääkaapin ovessa
Jokunen viikko sitten huomasin asunnossani pienen yöperhosen näköisen ötökän. Parikin. Ajattelin, että aika sympaattista nähdä talvella perhosia. Silloin oli suojasäitä ja ajattelin että kiva että ne ovat päässeet mun luo sisälle lämpimään lentelemään ennen kuin pakkaset tulee.

Ongelma oli vaan että kohta niitä oli muutaman sijaan ehkä 10. Ja toissaäivänä huomasin että niitä on kunnon parvi, ja ne keskittyivät kummasti keittiöön. Aloin googletella että mikäs tämmöinen ötökkä on.

No, Hyönteismaailmasta löytyi: se on perkales tuhohyönteinen nimeltä intianjauhokoisa (Plodia interpunctella) http://hyonteismaailma.fi/hyonteiset/sisahyonteiset/keittiotuholaiset/koisaperhoset.html

Kirjoitus ötökästä sanoo:

Suomessa keittiökoisa (Plodia interpunctella) on tuonninvarainen. Se tulee meille kuivattujen hedelmien, manteleiden, pähkinöiden, makeisten ja rohtojen mukana. Naaras munii yllämainittuihin tuotteisiin. Toukat kehräävät valkoista seittikudosta, johon myös ulosteet kerääntyvät.
Täysikasvuinen toukka lähtee koteloitumaan joskus kauaksikin kasvupaikastaan. Se voi valita esimerkiksi kaapin tai taulun takana sijaitsevan rakosen koteloitumispaikakseen. Aikuisia perhosia voi nähdä lentelemässä huoneissa kauan senkin jälkeen, kun saastuneet tuotteet on hävitetty ja säilytyspaikat siivottu.
Torjunta hankaloituu, jos saastuntaa ei huomata ajoissa ja toukat ehtivät aloittaa vaelluksensa ja levitä ympäriinsä. Lievästi saastuneet tuotteet voidaan viikon pakastamisen (alle -25°C) jälkeen käyttää raaka-aineena.

Siis että hyi, jostain kuivakaapeista tulee todennäköisesti löytymään toukkien pesäke! Ja niinpä löytyi. Pähkinä-kuivahedelmäsekoitus, avattu sellainen kuivakaapin hyllyllä oli rihmaston ja keltaisten toukkien peitossa. Samalla hyllyllä olevissa kaurahiutaleissa ja couscousissa oli sama juttu. Couscouspaketti oli suljettukin, mutta toukat olivat nakertaneet tiensä sinne silti. Heitin kaikki ruokatarvikkeet siitä kaapista roskiin ja pesin hyllyt tymäkällä pesuaineseoksella. 

Vaan eipä ne ällöttävät yllätykset siihen loppuneet. Jouduin toteamaan omin silmin myös tuon toukkien vaellustaipumuksen, kun imuroin olkkarin sohvatyynyistä pois mulla kylässä olleen pitkäkarvaisen koiran karvaa: sohvatyynyjen alapuolellakin oli yksittäisiä keltaisia toukkia rihman peitossa :-o 

Nyt ei auta kuin pitää hyllyt tyhjänä ruokatarpeista ja varoa jättämästä mitään noille syötävää kuten hedelmiä esiin. Ja toivoa että häviävät. Itse perhoset on ihan symppiksiä mutta ne parisenttiset ohuet toukat rihmaston peitossa: hyi ja yök...

Kommentit

  1. Hyh. Minulla oli aikoinaan vastaava "hauska" tuhohyönteiskokemus vaatekoiden kanssa. Koit tarttuivat mukaan kun tavaroita oli väliaikaisesti varastohotellissa. Koiperhosia lenteli siellä täällä ja varsinkin katossa tykkäsivät olla ja sieltä niitä oli sitten kätevä liiskata. Toukkien kansoittamat vanhat tekstiilit menivät roskiin ja loput pakastimeen tai ulos pakkaseen. Sillä siitä lopulta selvisi, mutta tuli kokemus nyt kirjoituksestasi mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yök, koiperhosia. Kaikenlaisia riesoja niitä maailmassa onkin.

      Poista
  2. Näistä on ihan hirveän hankala päästä eroon. Suosittelen itse kaikkien kuivatarvikkeiden (ihan kaikkien) pitämistä jääkaapissa ja purkeissa (ei kierrekorkkisissa koska nämä pääsee niihinkin) ja perhosten listimistä aina kun näet sellaisen. Lisäksi esim. imuri kannattaa putsata kunnolla, meillä näitä asusti sielläkin.. Meni 1.5 vuotta itsellä jatkuvasta siivouksesta ja purkituksesta huolimatta siihen, että päästiin eroon kun oli koiran kuivaruuan kautta levinneet aika moneen paikkaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hitto, ja minä kun luulin keksineeni väläyksen ja IMUROIN niitä perhosia kaapinseiniltä imurin sisään. Enkä älynnyt heti tyhjentää roskasäiliötä ja viedä ulos. No niin, nyt varmaan kun seuraavan kerran avaan siivouskaapin oven, sieltä pölähtää parvi imurista ryömineitä koisia vastaan :-o Täytyykin putsata huomenissa imuri ja olla enää jatkossa imuroimatta perhosia luulleen että sinne ne kuolee.

      Poista
    2. Joo, ei ne kuole. Lisäksi perhoset ei syö mutta munii lisää munia ja niille toukille riittää hyvin vähäinen ravinto.. meillä esim. keittiössä kaikki kolot ja listat oli täynnä niitä toukkia kun ne vaeltaa, kannattaa tarkistaa kaikki sohvienaluset ja listat jne. esimerkiksi kaapeissa kun on niitä reikiä niin niissäkin voi pesiä jne. leivänpaahdin yms. missä vain voi olla muruja. Lisäksi esim. maustepurkit kannattaa tarkistaa (sinulla oli muistaakseni niitä omatekemiä purkkejä.. ja kierrekorkilla josta pääsevät luikertelemaan läpi..). Tuon elämänkierto on sen 3-4 vk eli luultavasti tulet joka kuukausi näkemään pöllähdyksen perhosia kunnes saat kaikki raivattua.. minulla oli aina jännitystä kun ei hetkeen näkynyt ja sitten jostain pöllähti taas pari. Sitkeitä pirulaisia.

      Poista
  3. Mikä on tilanne taistelussasi ötököitä vastaan?

    VastaaPoista
  4. Onneksi vähentyneet paljon, mutta kyllä niitä vieläkin lentelee siellä täällä. Kaikki ruokatarvikkeet on laitettu nyt muovisiin tai metallisiin purkkeihin kuivakaapeissa, enkä todellakaan jätä esim. hedelmiäkään vadille olkkarin pöydälle kuten usein. Aion näännyttää nuo nälkään :D

    VastaaPoista
  5. Me saatiin ystävän tuliaisviikunoista noita koisia riesaksi. Olu melkoinen järkytys löytää pussillinen viikunamössöä ja toukkia. Olivat sitten rikkoneet pussin ja löysin niitä matkalla koteloitumaan. Bayer Gardenin koisapyydys on ollut tehokas ja napannut niitä iltaisin liimaansa. Tänään liiskasin yhden ja kun katsoin kuollutta koisaa luupilla, pykäsi ulos muniaan. Hyi!! Mietin munivatko vain elintarvikkeisiin, jotta toukat saavat ruokaa ja kuinka kauan koisaperhonen elää? Olen hävittänyt kaikki elintarvikkeet ja uudet sulkenut "minigrip" pusseihin. Säilytän kaikki jääkaapissa, kunnes yhtään koisaa ei enää löydy. Joulu oli siis hyvin vähäherkkuinen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti