Kaksi ruokaoivallusta: aamiainen jota pystyn syömään, ja ihanat kasvimaidot

Syömisen suhteen on renttumaisen talviloman jälkeen mennyt ihan hyvin ilman kohtuuttomuuksia ruoan tai juoman suhteen. Paino ei kyllä silti ole juurikaan laskenut mutta eiköhän sekin siitä vähitellen, kun taas vielä saisi päivittäiset kävelylenkit takaisin ohjelmaan. Talven pimeän ja kylmän inhoajana siitä on viime aikoina laistanut melko usein.

Aamiainen

Suurin osa ravinto- tai laihdutuskirjoista sanoo, että aamiainen pitäisi syödä. Mutta minä en vaan ole pystynyt. Tuntuu että vatsani on vielä unessa siihen aikaan kun arkipäivänä pitää nousta ja aamiaisensa syödä ennen töihin lähtöä. Proteiiniruoat aiheuttavat niin pahan kuvotuksen että saattaa joutua oksentamaan. Hiilariruoat kuten leivät tai puurot aiheuttavat lievemmän tukalan olon, sellaisen inhottavan pinkeän olon ylävatsalle, tuntuu kuin ne eivät sulaisi eikä menisi mahalaukusta eteenpäin. Sekin olo on kuitenkin niin epämiellyttävä että mieluummin on syömättä mitään.

Talviloman jälkeen luin edellisessä postauksessa mainitsemani Allen Carrin dieettikirjan, ja siinä kirjoittaja suositteli aamupalaksi pelkkiä hedelmiä (mielipide jota Suomessa ei tunnuta suosivan tosin). Päätin kokeilla, ja kas kummaa - hedelmistä ei tullut yhtään huono olo. Ne ilmeisesti sulavat riittävän helposti että aamu-uninen vatsakin selviää niistä. Nälkä mulla ei ole koskaan ennen jotain klo 13 joten se ei ole ongelma pitääkö aamiainen nälkää vai ei ;) Mukava tunne on myös hiilaripitoisten hedelmien tuoma pieni piristyminen aamukoomasta. Taitaa tulla hedelmä-aamiaisista minulle tapa.

Tätä kiivi-banaani-mandariiniteosta ei kyllä arkiaamuina viitsisi väsätä ;)


Kasvimaidot

Jostain syystä en ole koskaan kokeillut ennen noita kaupoissa olevia erilaisia kasvimaitoja. Varmaan siksi, että kun en ole vegaani vaan syön maitotuotteitakin. En ole maitoa käyttänyt muuhun kuin teen tai cappuccinon sekaan muutenkaan, koska lehmänmaito juotuna on minusta jotenkin inhottavan makuista. Monta kertaa kuitenkin ajatellut, että esim. erilaiset myslit olisivat kätevä kiireruoka, mutta kun se maito jota niihin "kuuluu" lisätä on niin etovaa. Ja esim. appelsiinimehu jota jotkut laittaa muroihin ja mysleihin on minusta liian hapanta ja hallitsevan makuista. 

Viikonloppuna ostin hetken inspiraatiosta lähikaupasta Alpro mantelimaidon, ajatellen että hmm, minähän tykkään mantelista, tiedä vaikka mantelimaito olisikin hyvää. Ja se oli! Teen sekaan makeuttamaton versio ehkä aavistuksen "litkua" eli rasvattoman tuntuista, cappuccinoon ei tullut kokeiltua mutta luulen ettei hyvä koska ei vaahdotu, mutta pelkästään juotuna mantelimaito oli hyvää ja Sysmän luomumyslin seassa erittäin hyvää. Tänään ostin kokeeksi cappuccinokäyttöön vähän rasvaisempaa kasvimaitoa: Oatlyn iKaffe -kauramaitoa. Todella hyvää! Vieno kauranmaku on vain miellyttävä, ja juoma oli samalla tavalla täyteläistä kuin ihan täysrasvaiseen lehmänmaitoon tehtynä. Tässähän tulee vielä seikkailua kun täytyy kokeilla lähikaupan kaikki kasvimaidot läpi: siellä näkyi ainakin makeutettuja ja makeuttamattomia soijamaitoja, kookosmaitojuomaa, cashewmaitoa noiden manteli- ja kauramaitojen lisäksi. Minä kun luulin että vegaanit joutuu tyytymään johonkin tylsän makuiseen korvikkeeseen maidon osalta mutta ainakin minun makuuni nuo taitavat sopia paremmin kuin lehmänmaito (tosin vegaanijuusto on sellainen kokemus että en halua heti toistaa ;) )

Oatly iKaffe jopa vaahdottuu, eli sopii Cappuccinoon ja Latte Macchiatoon 




Kommentit

  1. Mä oon huomannut etten voi syödä pelkkiä hedelmiä tai täysmehuja aamulla. Jos syön vaikka pirtelön missä banaania ja marjoja plus keitetyn kananmunan niin se on tosi jees. Tai ihan 1 paahtisviipale+muna ja vähän marjoja.

    Herään tosi aikasin (n.5.30-6) ja juon aamulla vaan esim.pikakahvin rasvaseen maitoon tehtynä ja vettä. Sitten toi marjahässäkkä aamupalaks n.1-2h päästä kun alkaa tulla nälkä.. Mitään ruisleipiä, puuroja tai rahkoja en saa aamulla syötyä :/

    VastaaPoista
  2. suosittelen kahviin myös riisi-manteli-hasselpähkinämaitoa! Juotavaksi ehkä liian makea (vaikka onkin makeuttamaton), mutta kahvissa ihana.

    VastaaPoista
  3. Onpa kiva että olet löytänyt sopivan aamiaisen! Kommentoinkin aiheesta tänne joku kuukausi takaperin, myös miten mulle itselle oli vaikea alkaa syödä aamiaista.

    On kyllä jännä, että mulla tuhdin aamiaisen ja lounaan syöminen aikaansaa sen saman tilan, mitä aiemmin yritin kovasti tavoitella kituuttamalla päivän vähillä kaloreilla ja säästämällä illalle ekstrakaloreita: että illalla voisi vapautua ja syödä mitä haluaa. Nyt voin todellakin syödä illalla vapaasti mitä haluan, koska en halua kovin kummoisia asioita. Tekee mieli aika normaalia ruokaa ja siihen pari pientä karkkia päälle. Ei ole sellainen olo että vielä jotain, vielä jotain, vielä jotain. Vaan iloitsen ja saan mielihyvää paljon pienemmästä ruokamäärästä, kuin minkä ennen olisin kuvitellut olevan mahdollista. Ja nimenomaan illat eivät ole muuttuneet tylsiksi, vaan edelleenkin odotan innolla että pääsen kotiin syömään ja rentoutumaan, ja oikeasti voinkin rentoutua ja nauttia siitä ruuasta kyllikseni, toisin kuin silloin kuin epätoivoisesti olisin halunnut koko ajan enemmän, ja piti tehdä aina tietoinen päätös, että nyt se syöminen oli tässä.

    Ja tämä oli siis vaan mun tervehtymiskokemus, ei kaikilla tarvitse olla sama polku tai sama päämäärä. Tunsinpa vain tarvetta avautua, mitä mun kohdalla sai aikaan kamalien fitnesstrendien ja vaihtoehtoruokavalioiden jälkeinen itsensä pakottaminen virallisterveellisille elintavoille :)

    Oletko muuten kokeillut bulletproof coffeeta eli voikahvia? Ei sillä että sinulla olisi enää tarve, kun kerran hedelmät menevät aamulla alas, mutta joillekin aamiaisenvieroksujille tuo on ollut hyvä ratkaisu. Siihen kahviinhan saa laitettua jopa 600 kcal edestä rasvaenergiaa, mikä ei sitten enää ole laihduttajan kaloritaso, mutta hyvä urheileville aamiaisenvieroksujille :D Maku on kuulemma kermainen kuin parhaassakin cappuccinossa! Ehkä tästä olisi kiva kuulla juuri sinun mielipiteesi, siksi että en osaa ollenkaan arvata, onko tuo maun kehuminen jotain terveyshullujen itsepsykoosia, vai onko voikahvi hyvää oikeidenkin connoisseurien mielestä (joihin ehdottomasti kuulut ihanien reseptiesi perusteella). Itse en ole maistanut, koska täälläpäin maata ei ole viherpiipertäjäpaikkoja, joissa voisi käydä kupillisen koetestaamassa.

    VastaaPoista
  4. Voikahvia -kuulostaa melkoisen kammottavalta :-o Ehkä joskus voisi kokeilla, vaikka epäilys on etten saa kupillistakaan alas. Viime aikoina olen cappuccinot tehnyt kaura- tai soijamaitoon ja ne kyllä uppoaa. Ei tule edes aamulla nautittuna sellaista ällötystä kuin tuli täysmaitoversioista.

    VastaaPoista
  5. Voikahvi on oikeasti hyvää :) Suomennus ei tee sille oikeutta, Bulletproof-kahvina itse oppinut tuntemaan eikä tule samanlaista assosiaatiota kuin voikahvista. Toi iKaffe on todella hyvää myslinkin kanssa, omasta mielestä parempaa kuin muut kasvimaidot :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti