Mielikuvittelusta ja tahdonvoimasta

Tuli lainattua kirjastosta tuollainen elämänviisauskirja, jossa oli asiaa mm. meditaatiosta, koska täälläkin kommenteissa monet on meditaatiota suositelleet (Kirjan nimi on "Yksinkertaisen viisauden kirja" ja kirjoittajat ovat Fei Jong ja Aljoscha Long). Kirjassa tosiaan on hyvää asiaa meditaatiosta, hengitysharjoituksista jne mutta myös aika suoraan laihdutusprojektiin sovellettavaa asiaa siitä miten pääsee tavoitteisiinsa.

Itseni yllätti täysin tänään lukemani kohta, jossa vastakkain asetetaan mielikuvitus ja tahdonvoima. Itse en ole koskaan ajatellut näitä mitenkään rinnastettavina tai toisiinsa liittyvinä asioina. Laitan tässä tänään sanasta sanaan kirjan vanhan itämaisen mestarin opetuksen asiasta, ja joitain pieniä kommentteja. Seuraavaan postaukseen laitan kirjassa olevia mestarin opetuksen perusteella muodostettuja konkreettisia ohjeita miten käyttää mielikuvitusta päästäkseen tavoitteeseen.

Pilvien päällä ratsastaminen

Yksi vanhan mestarin lempioppilaista sanoi: "Mestari, miksi et opeta meitä kehittämään tahdonvoimaamme täydelliseksi. Emmekö tarvitse sitä päästäksemme tavoitteisiimme?" 
Mestari nauroi. "Niin, ystäväni - tahdonvoimalla voi saavuttaa paljon. Se on kuitenkin liian vähän." 
"Mutta mikä on tahdonvoimaa tärkeämpää?"
"Vaikka voisit käyttää koko tahdonvoimasi, muttet ole sopusoinnussa itsesi kanssa, voisit yhtä hyvin valjastaa neljä hevosta vetämään vaunuja niin, että jokainen vetää omaan suuntaansa."
"Entä jos olen sopusoinnussa itseni kanssa?"
"Silloin voit ylittää korkeimmatkin esteet."
"Tahdonvoima on siis kuitenkin tärkeää!"
"Vaikka voisit käyttää koko tahdonvoimasi, muttet osaisi kuvitella että saavutat päämääräsi, voisit yhtä hyvin vetää vaunuja silmät sidottuna."
"Entä jos näen päämääräni selvästi mielessäni?"
"Silloin, ystäväni, et tarvitse lainkaan tahdonvoimaa. Luovu tahtomisesta, sillä kaikki tahtominen on taistelua. Voita esteet ilman taistelua."

Mietteitä edelläolevasta

On totta, että olen nähnyt laihdutusprojektini taisteluna; taisteluna kiusauksia, omaa ailahtelevaista mieltä, ailahtelevaista tahdonvoimaa ja varsinkin ailahtelevaisia mielihaluja vastaan: yhtenä päivänä haluan laihtua nopeasti, toisena mieleni sanoo että ihan sama, mässätään vaan. Ja todellakin, en ole ikinä edes oikestaan millään konkreettisella tasolla kuvitellut itseäni oikeasti hoikkana. Mielessäni olen nähnyt itseni vain laihduttajana, en koskaan laihana. Ehkäpä juuri tässä on vika. Minun identiteettini on olla laihduttaja, ja vieläpä sellainen jolla on vaikeaa ja ei millään tahdo onnistua. Mieli tahtoo pitää kiinni identiteetistään. Ehkäpä minun pitäisi tosiaan alkaa nähdä itseni onnistujana, eikä ikuisena laarditaistelijana!

Toinen kirjan tarina mielikuvituksen merkityksestä

Oppilas valitti mestarille anopistaan. "Hän nalkuttaa koko ajan. Ja jos hän ei nalkuta, hän nukkuu ja kuorsaa äänekkäästi, ahmii ruokakomeron tyhjäksi tai haukkuu meitä naapureille. Eikö sellaista ihmistä ole viisaimmankin vaikea kestää?"
"Osaatko kuvitella, että se olisi helppoa?"
"En. Sitä en osaa kuvitella. Haluaisin kyllä suhtautua häneen tyynesti ja iloisesti, mutta vaikka kuinka yritän, se ei onnistu."
"Kuulehan. Kun tahto ja mielikuvitus ottavat mittaa toisistaan, mielikuvitus voittaa aina!"
Mestarin ystävä vaikeni hetkeksi mietteissään. Sitten hän sanoi epäröiden: "Eikö todellisuus muka ole ihmisen mielikuvitusta voimakkaampi?"
"Jos mielikuvistasi on tullut sinulle totta, miten voit erottaa sen todellisuudesta?" 

... ymmärrän kyllä pointin

ainakin jossain määrin. Sen, kuinka paljon mielikuvamme asioista vaikuttavat havaintoihimme, ja sitä kautta mielialaan ja käytännön toimintaan. Jos tuo tarinan mies olisi oikeasti alkanut nähdä mielessään anopin pohjimmiltaan sympaattisena ihmisenä vaikkakin vanhuuttaan vähän kärttyisänä, hän itse varmaan olisi ollut anopille ystävällisempi, ja sitä kautta anoppikin ehkä olisi vähän pehmentynyt. Tai jos ei olisikaan, niin ihan sama, hänhän ei enää kärsisi siitä, koska kokisi asian vanhan ihmisen harmittomana oikutteluna, ei jatkuvaa kärsimystä aiheuttavana piinana.

Ja jos minä oikeasti näkisin itseni itseni läskin laihdutustaistelijan sijaan onnistujana ja hoikkana, ehkä tarvittaisiin vähemmän taistelua syödä ja elää kuten hoikat ihmiset elävät. Ja joka tapauksessa, vaikka en laihtuisikaan, olisin tyytyväinen, koska kokisin jo mielessäni olevani mitä haluan enkä murehtisi jatkuvasti peilikuvan ja halutun tilan ristiriitaa. Varsin mielenkiintoisia ajatuksia minulle, koska itse en ole koko asiaa miettinyt, ja mielikuvittelua olen pitänyt lähinnä haihattelevana haaveiluna, josta ei mitään muuta käytännön hyötyä ole kuin se että se on kiva pako ankeasta todellisuudesta välillä. Mutta jos mielikuvitusta voikin käyttää muuttamaan todellisuutta sen sijaan että käyttää sitä todellisuuden pakenemiseen, se on mielenkiintoinen ajatus :)

Kommentit

  1. Tässäpä viisaitasanoja, sekä mestarilta että sinulta.
    Kiitos, näitä jään pohtimaan ja varmasti itsekkin voisin saman kirjan lukea. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikuttaa tosiaan ihan lukemisen arvoiselta kirjalta! Meditaatioonkin siinä on itselleni sopiva lähestymistapa, että välttämättä ei tarvitse varata sille mitään erityistä aikaa ja esim. istua paikallaan . Itseäni sellainen on jotenkin ottanut vastaan, koska tuntuu että elämässäni on muutenkin liikaa sellaista vain möllöttämistä ja olemista. Tuon kirjan mukaan myös arkitoimia voi hoitaa meditoiden, kunhan keskittyy niihin kaikkine aisteineen eikä anna mielen vaellella muihin asioihin.

      Muutenkin olen aina iloinen jos tulee jotain ajatuksia joita en ole itse tullut ajatelleeksi, kuten tuo mielikuvituksen käyttö tavoitteiden saavuttamisen apuna. Usein jos lukee esim. naístenlehtiä, tuntuu että ihan tylsää, olen lukenut jo vuosia sitten ja monta kertaa ennen nämä samat latteudet, ei mitään uutta. Tuosta kirjasta on tuntunut että on tullut joitain uusia oivalluksia.

      Poista
  2. Mielikuvitus on mitä tärkein väline ihmiselle, kun sen ominaisuudet ymmärtää! Esim. urheilijat käyvät suorituksen läpi mielessään etukäteen, siis onnistuneen (ehkä jopa voittoisan) sellaisen tietenkin... Mielikuvitus ja alitajunta liittyvät toisiinsa sillä tavalla, että alitajunta (joka saa ihmisen tekemään asioita "vaistonvaraisesti" tai "luonnostaan" jne.) ymmärtää vain hyvin yksinkertaisia käskyjä ja yllätys, yllätys, kuvia! Alitajunta on se, joka lopulta ohjaa ihmisen toimintaa. Vaikka tietoisesti kuinka päättäisi mitä, tämä kuvia lukeva toteuttaja saattaa tehdä ihan toisella tavalla :D Alitajunta ei tee moraalisia pohdintoja, eikä arvioi ihmisen toiveiden rationaalisuutta. Jos siis luot mielikuvan toiveestasi, se ryhtyy saman tien toteuttamaan tuota (huom.) kuvaa. Pitää siis todellakin varoa mitä toivoo! Se saattaa vaikka käydä toteen, hih!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä kommentista! Samaa sanoo tuo kirja muuten, että mielikuvitus on keino päästä käsiksi alitajuntaan, joka muuten on vaikeasti ulottuvissa.

      Ja se on juuri se asia, minkä kanssa olen tuskaillut: että tunnen osan itsestäni, mutta aina jostain (alitajunnasta) tulee välillä esiin toisenlaisia ajatuksia ja haluja kuin mitä pääosin vallitseva minä haluaa. Ja on tuntunut vaikealta "hallita" niitä muita haluja, koska en edes tiedosta niitä silloin kun elelen kurinalaisena itsenäni. Ehkä mielikuvitus tosiaan on tie päästä käsiksi siihenkin osaan itseä :)

      Poista

Lähetä kommentti