Vappujuomisen seuraukset

Vappuna suunnitellusti otin alkoholia reilummin, ja kuten minulla on tapana, söin ja suorastaan ahmein siinä ohessa. Huvikseni kirjasin kaiken syödyn Kiloklubiin ja näyttää kyllä syömisten osalta ahmimishäiriöisen listalta suunnilleen. Isommat määrät alkoa vaan jotenkin sekoittaa mulla täysin nälänhallinnan, mieli tekee syödä koko ajan. Päivän kalorisaldo hurjat 5570 kcal, ja seuraavana päivänä tuli syötyä vielä lievään darraan  ravintolapizza ja irtokarkkeja sekä sokericolaa, jolloin keskiviikkona sain 2400 kcal.

Mutta tässä siis: vappuuaaton illan syömiset ja juomiset kaloreineen:
- Keskiolut 8 * 0,5 litran tölkki  1698 kcal
- 2 grillimakkaraa 480 kcal
- Perunasalaattia (valmis, Saarioinen) 2 dl 450 kcal
- 20 palaa Fazerin sinistä 724 kcal
- 100 g kotijuustoa 179 kcal 
- 80 g pussi cashewpähkinöitä 459 kcal
- pari sillivoileipää joihin reissumiestä, voita, kananmunaa ja silliä: 489 kcal
- illan päätteeksi vielä Kismet-patukka 283 kcal

Iltasyömisten saldo 4758 kcal ja tuon lisäksi vielä normaali lounas ja aamiainen. 

Mitä siitä sitten seurasi?


Kouriintuntuvin seuraus oli massiivinen turvotus. Aamulla heräsin ilokseni tosin vain lievästi darraisena, mutta
niin turvoksissa että silmät näyttivät vain pieniltä viiruilta turvonneiden silmäpussien yläpuolella. Vielä perjantaina, jolloin minulla on punnituspäivä, painoin 73,1 kg joka on 2,3 kg enemmän kuin viime perjantaina. Laskennallisesti en ole voinut oikeasti lihoa, siis kerätä läskiä, noin paljon. Olen lukenut että jotta ihminen lihoo yhden kilon, hänen pitää saada 7000 kcal ylimääräistä energiaa. Oletan kuluttavani noin 2000 kcal päivässä,  joten ylimääräistä energiaa noina kahtena päivänä sain 3970 kcal. Ja koska muina viikon päivinä olen syönyt alle kulutuksen, epäilin että oikea lihottava vaikutus on ollut puolen kilon luokkaa. Eilen aloin epätoivoiseksi ja ostin kaupasta Salt Balans-nesteenpoistajaa, ja se juoksuttikin vessassa yöllä kahdesti ja tänään paino enää onneksi 72,0 kg. 

Muut seuraukset oli sellaisia että tunnistin heti niistä sen perusolon, joka (hieman lievempänä) oli minulle tavallista kun ennen elämänmuutosprojektiani suurkulutin tissuttelutyyliin säännöllisesti. Näitä oli:
  • Heräsin juomista seuraavana yönä aamuyöstä sydämentykytykseen ja levottomaan oloon, josta seurasi tunne että sydän pysähtyy tai verisuoni repeää aivoista just nyt (jonkinlainen äkkikuoleman pelko ilman fyysisiä siihen viittaavia oireita). Tiedän, että fysiologisesti tuo olo johtuu siitä että keho on yrittänyt kiihdyttää hermoston toimintaa tasatakseen alkoholin lamauttavaa vaikutusta, ja kun alkoholi poistuu, kiihdytys voi jäädä vielä hetkeksi päälle. Olen kokenut näitä usein elämässäni enkä sitä enää aikoihin ole pelästynyt, totean vaan että ahaa, nyt menee tunnin verran pyöriessä levottomana sängyssä, mutta aina se on ennenkin ohi mennyt. Enpä vaan kyllä kaipaa noita oloja jokaviikkoiseen arkeeni enää!
  • Nälänhallinta oli useita päiviä jotenkin sekaisin. En onneksi sortunut dieettisuunnitelman vastaiseen syömiseen kuin vapunpäivänä, mutta vatsassa oli eiliseen asti epämiellyttävä tunne johon olisi tehnyt mieli joko ahmia tai ottaa alkoholia. Sellainen epämääräisen huono olo vatsalaukun alueella, yhtä aikaa liian täysi ja liian tyhjä ja nälkäinen olo. Lisäksi teki mieli nimenomaan roskaruokaa ja kaljaa, ja tunsin tyytymättömyyttä kun sain syödä vain muunlaista ruokaa. 
  • Epämääräisen tympeä ja masentunut mieliala. Mielessä pyöri ajatuksia kuten että kaikki on yhtä paskaa ja tästä dieetistäkään ei tule mitään, sääkin on paska ja lintujen ääntely ulkonakin ärsytti. Koin itseni vanhaksi ja väsyneeksi, sellaiseksi jonka ei enää kannata yrittää mitään vaan suosiolla odottaa haudan lepoa.
  • Saamattomuus ja väsymys. Töissä ei ollut mitään epätavallista, business as usual. Mutta sitäkin mieleni vastusti kovin. Tuntui ihan käsittämättömän vaikealta jaksaa tehdä mitään, sisäisessä puheessani valitin "ei just nyt, mä en JAKSA, aina tätä samaa helvettiä". Kotona en jaksanut tehdä tavanomaista torstaista viikkosiivoustani vaan lykkäsin viikonlopulle. Enkä jaksanut laittaa itselleni ruokaa vaan ostin valmiina, vaikka muuten olen dieetin aikana suorastaan nauttinut rauhallisista päivällisen kokkaustuokioistani ja niistä herkullisista ruoista. 
Lievempänä tuollainen saamaton, pessimistinen ja valittava fiilis on siis ollut vuosia perusoloni, mutta en sitä edes huomannut koska ei ollut vertailukohtaa. Nyt huomasin vapun kautta selvästi, mitä alkoholi tekee energisyydelleni ja mielialalleni, jos sitä enemmän ottaa. Enpä haluaisi moista perusoloa takaisin, mikä on mainio motivaattori pysyä aidosti kohtuukäytön linjalla! Tänään onneksi on jo ihan ok ja hyvä olo, eikä tee mieli edes roskaruokaa. Eiköhän sitä tästä taas eteenpäin mennä!
Oman pihan ensimmäisiä kevätkukkiaKommentit