21 day fix: syödä pitää enemmän kuin meinaa jaksaa

2 päivää dieetillä!


Ja ei tosiaan ole ollut nälkä, päinvastoin ongelma että miten saan mätettyä kaiken sen ruoan itseeni
Välipalaa: 2 munaa (1 punainen), 2 kiiviä (1 violetti),
pieni leivänsiivu (0,5 keltainen),1 rasva-tl
päivän aikana minkä rasiat sallii. Huomioita joita tein heti aluksi:

- En ole syönyt hedelmiä vuosiin oikeastaan yhtään, nyt pitää syödä päivässä 3
- Proteiininsyöntini on ollut ehkä luokkaa 1 rasia per päivä, vähentynyt entisestään kun pari vuotta sitten lopetin lihan syömisen, ja nyt pitäisi vetää 4 rasiallista päivässä, huh
- Kasviksia 4 isoa rasiaa, pakko käytännössä syödä pari ihan ateriaa päivässä, koska ei yhdellä mene alas niin paljon (yleensä olen syönyt vain 1 aterian ja muuten leipää, einespiirakoita, keksejä jne)
- Taitaa olla pakko ottaa neljäs syömäkerta päivään, koska en millään kolmella kerralla mukavasti saa alas tuota kaikkea mitä rasiat sallii. Eilen jouduin päivällisellä mättämään jättiannoksen suolaista salaattijuustoa salaatissa koska syömättä oli vielä 2 proteiiniannosta, ja sen päälle vielä hedelmän ja cashewpähkinöitä että sain hedelmä- ja hyvät rasvat -kiintiöt täyteen.

Ihme jos tällä ruoan sisään mättäämisellä laihtuu... Tosin vaikka tilavuudellisesti ruokamäärät on suuria, ei siinä välttämättä kovin paljoa kaloreita ole kun niin suuri osa on vihanneksia ja hedelmiä.

Eri väristen rasioiden sallituista sisällöistä

Näissä on joitain poikkeuksia ja yllätyksiä siihen mitä voisi kuvitella, ja merkitsen tähän niistä tärkeimpiä. 

Ruoka mitataan rasioihin raakana, jos se syödään raakana, ja kypsennettynä, jos syödään kypsänä. Esim. riisin kohdalla ero on merkittävä.

Vihreä eli vihannekset on oikeastaan sellainen missä ei juurikaan poikkeuksia ole. Kaikenlaisia vihanneksia saa syödä, kuitenkin muistaen että rasvainen avokado ei ole ohjelmassa vihannes vaan mitataan siniseen hyvien rasvojen rasiaan erikseen. Peruna, bataatti ja maissi menevät myös hiilaripitoisena hiilihydraattirasiaan vihannesrasian sijaan. Mutta muuten vihannekset on sitä mitä olettaakin ja niitä voi syödä niin paljon kuin saa rasiamääräänsä mahtumaan. Myös esim. sokeriton tomaattimurska lasketaan vihreäksi.

Violetti eli hedelmät. Pääpoikkeus: banaaniannos on 1/2 banaania, vaikka rasiaan saisi sullottua enemmänkin. Tämä koska banaanissa on niin paljon enemmän energiaa kuin useimmissa muissa hedelmissä, joten rasiallisesta sitä tulisi aika paljon. Myös kaupalliset tomaattikastikkeet esim. pastalle lasketaan ohjeen mukaan hedelmäksi, sellaiset missä on makeutusta.

Punainen eli proteiinit. Pescovegetaristina (eli kalaa ja kasvisruokaa syövänä) ajattelin, että mätän herkullisia juustoja rasiat täyteen mutta tämäpä ei käy. Nimittäin vain hyvin vähärasvaiset juustot tyyliin raejuusto tai muutaman prosentin rasvaa sisältävät kevytjuustot saa laskea punaiseksi. Ne ihanat täysrasvaiset mozzarellat, fetat, parmesanit, goudat jne menee siniseen hyvän rasvan rasiaan. Ihan ymmärrettävää sinänsä, sillä jos joku tosiaan söisi proteiinina pääosin juustoja ja ne olisivat täysrasvaisia niin kaloreita tulisi liikaa. On myös huomattava että juomat ei ole punaisia, ei edes maito vaikka siinä on proteiinia. Syynä varmaan se että juomat pitävät huonosti kylläisyyttä kalorimäärään nähden. Jogurtit sen sijaan voi laskea punaiseksi. 

Punaisen kanssa meinasi palkokasvien ystävälle iskeä huoli, nimittäin rasioiden mukana tulleessa
ohjelmassa pavut, jotka on itselleni tärkeä proteiini, sanottiin laskettavan keltaiseen hiilihydraattirasiaan eikä punaiseen proteiinirasiaan. Eli vegetaristille jäisi lähinnä raejuuston, munien, tofun, erilaisten lihankorvikevalmisteiden ja proteiinijauheen järsintä, vegaanille vain kolmen viimemainitun. Mutta netistä löytyy, että kasvis- tai kasvisvoittoisissa ruokavalioissa voidaan laskea kaikki pavut punaiseksi, samoin myös proteiinirikas kvinoa.

Liharuoista poikkeus normaalista "saa syödä mitä mahtuu rasiaan" on leikkeleet: niistä annoskoko on 6 viipaletta,  vaikka rasiaan saisi varmaan taittelemalla parikymmentä mahtumaan.
Aamupalaa: Valion myslijogurtti josta tuli 1 punainen ja 0,5 keltaista rasiaa. Lisäksi 0,5 banaania eli 1 violetti.

Keltainen eli hiilihydraatit. Pitää muistaa mitata kypsänä ne mitä syö kypsänä. Leipää ei tarvitse sulloa rasiaan vaan 1 keskikokoinen viipale on 1 rasia. Perunoista 1 pieni/keskikokoinen on 1 rasia, tortilloista 1 pieni. Muffinssista annos on puolikas. Muuten menee niin että mitä rasiaan syöntimuodossa menee, saa syödä.

Sininen eli terveelliset rasvat. Rasiaan suoraan voi mitata esim. hummuksen ja täysrasvaiset juustot sekä pähkinät ja kookosmaidon. Avokadosta rasia on 1/4 keskikokoista.

Oranssi siemenet ja ripotteet. Kaikenlaiset siemenet rasiaan mahtumisen mukaan, poikkeukset: oliivit kuuluvat tähän ryhmään, annos on 10 oliivia vaikkei niin paljon mahdu rasiaan. Maapähkinä (joka ei oikeastaan ole pähkinä vaan papukasvi) ja makeuttamaton kookos kuuluvat myös tähän rasiaan. 

Öljyt ja voit Kaikensorttisten ruokaöljyjen ja voin lisäksi ryhmään kuuluu pähkinävoit. Puhelinsovellukseen näitä mitataan teelusikallisina, itselleni sallittu 4 / pv. Rasiasarjassa ei ole tälle erikseen mittaa, ylimääräinen oranssi on selvästi teelusikkaa isompi ja niissä kahdessa oranssissa lukeekin "Seeds" ja toisessa "Dressings" eli on molemmat tarkoitettu oranssin ryhmän mittaamiseen.

Juomien kirjaaminen

Alkuperäinen dieetti sanoi että juodaan vain vettä ja max 3 kertaa viikossa sen saa korvata "herkkuna" esim. lehmänmaidolla, kasvimaidolla tai alkoholijuomalla, käyttäen yhden keltaisen rasian siihen. Mutta uudet ohjeet sallivat kerran päivässä 2,4 dl muitakin juomia kuin vettä, seuraavilla kirjauksilla (kaikki kasvimaidot joita sallitaan makeuttamattomia):

 • Vähärasvainen maito (1-2% rasvaa): 1 keltainen + 1/2 tl (tl on rasva-annos)
 • Mantelimaito: 1 tl
 • Cashewmaito: 1 tl
 • Soijamaito: 1/2 punaista
 • Kookosmaitojuoma: 1/2 sinistä
 • Riisimaito: 1 keltainen
 • Kookosvesi: 1/2 keltaista

Kommentit

 1. 5. pv menossa, eikä muuta tietoa,kun mitä puhelinsovelluksesa on. Eli tietosi tulee tarpeeseen! Mihin mantelimaito? Ei siinä ole kun 24 kcal/dl, joten puoli desiä pistin mysliin ihan merkkaamatta. Ei varmaan heilauta mihinkään. Mutta jos laittaa vaikka smoothieen enemmän, olisi hyvä tietää. Paino pudonnut n. 1.8 kg, mistä osa nestettä, mutta suunta oikea. Alussa olin myös tosi väsynyt pari päivää ja sen jälkeen käsittämättömiä energiapuuskia. Kaappien nurkat saneet kyytiä... Vaikka kyllähän sen tietää, että kun illalla lösähtää telkkarin ääreen kiskomaan hiilareita, niin se ei tarmoa lisää.

  VastaaPoista
 2. Itse asiassa alkuperäisen virallisen ohjeen mukaan mantelimaito on herkku, jolla voi maksimissaan kolme kertaa viikossa korvata yhden hiilariannoksen eli keltaisen jos haluaa (sen voi korvata myös vaikka viinillä, kaljalla tai lasilla lehmänmaitoa). 21 day fix ei tunnu juomista saataviin kaloreihin suhtautuvan kovin ymmärtäväisesti vaan olettaa että ihmiset juo vettä, syö myslit jogurtin kanssa jne.

  Mutta googlettamalla löysin, että dieetin kehittäjä Beachbody on julkaissut sittemmin uudet ohjeet juomien suhteen. Ilmeisesti koska myyvät innokkaasti Shakeology proteiinivalmistetta, joka pitää sekoittaa johonkin, ovat sallineet näitä tiettyjä "shakeology mixereitä" eri alilla kuin ennen. Eli nyt linkin mukaan 8 oz eli noin 2,4 dl makeuttamatonta mantelimaitoa merkittäisiin vain teelusikalliseksi ja tämän määrän saisi käyttää joka päivä (https://www.beachbodyondemand.com/blog/21-day-fix-treats-beverages)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään 1-2% rasvainen lehmänmaitokin on tuolla uusissa listauksissa sallittu kerran päivässä 2,4 dl annoksena. Se pitää merkitä että on käyttänyt 1 keltaisen ja 1/2 teelusikka- eli rasva-annosta.

   Itse en juo maitoa mutta mietin ohjeita lukiessani että moni suomalainen varmasti haluaa juoda ja voi olla paha ettei dieetti salli sitä kuin 3 kertaa viikossa "herkkuna" vaikka leivän tai perunan korvaten. Mutta nyt siis saa näköjään kerran päivässä juoda 1 kelt. + 1 tl kirjauksella.

   Poista
 3. Hei!
  Nyt minäkin, ikuinen laihduttaja, odottelen pakettia (ebay), jotta pääsen kokeilemaan. Luen viestejäsi innolla ja kiitän selkeistä ohjeistasi! Tosin painon pudotus taitaa olla yhä vaikeampaa iän myötä(63v), mutta pakko taas kokeilla jotakin! Sain diabetes diagnoosin puoli vuotta sitten, joten pienikin pudotus olisi hyväksi!

  VastaaPoista
 4. Kiitos taas postauksesta! Näinhän se menee, että kun alkaa syödä oikeasti terveellisesti, niin se ruuan määrä on silmämääräisesti kyllä aika suuri, mutta suuri osa ruuasta on suhteellisen vähäkalorista (eli kasvikunnan tuotteita eri muodoissa). Monesti olen omaa lounasannostani katsoessani miettinyt, että ei varmaan moni tätä laihduttajan annokseksi pikaisella vilkaisulla ajattelisi, koska lautasella on sellainen vuori. Mutta sitten jos alkaa tarkemmin tutkimaan mitä siinä on, niin niitä oikeasti kaloripituisia juttuja on melko vähän. Erinäisillä laihdutuspalstoilla tässä vuosia pyöriessä olen huomannut, että varsin monilla on se ongelma, että varsinaisilla aterioilla syödään määrällisesti ja laadullisesti tosi vähän (esim. joku laiha kasviskeitto/puuro lounaana) ja sitten iltapäivällä ja illalla menee kaikenlaista runsaskalorista herkkua kun elimistö alkaa huutaa ravintoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Patrik Borg on siitä kovin kirjoittanut, että hänen mielestään aika monen "tunnesyöminen" on oikeasti nälkää, joka johtuu siitä että aterioilla syödään liian kevyesti. Sitten illalla ei pysty enää hallitsemaan kaiken löytyvän syöpöttelyä, ja ongelma psykologisoidaan, vaikka se voisi olla ratkaistavassa muuttamalla päiväsyömistä ilman mitään ihmeempiä tunne-elämän selvittelyjä.

   Poista
  2. Niin se tunnesyöminen on monesti varmasti sellaista "tuntuu että pitää syödä" mutta syy on eri kuin monesti kuvittelee. Tämä on todella hyvä huomio!

   Poista
 5. Täällä myös lähti rasiat tilaukseen, kiitos ohjeiden suomennoksesta :)

  VastaaPoista
 6. No nyt olet löytänyt fiksut ohjeet, tuollaista voisi toteuttaa itsekin. Tai varmasti toteutankin, ilman purkkeja vaan. :)

  Mielettömästi tsemppiä ja toivotaan, että tästä ruokailumallista tulisi elämäntapa. Myöhemmin voit sitten laittaa purkit kaappiin värittämään hyllyäsi, kun periaate on selkärangassa.

  Hengessä mukana!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vaikuttaa kyllä aika järkevältä ja helpolta tavalta oppia syömään terveellisemmin :)

   Poista
 7. Mietin noita viljatuotteita kun olen kova puuronsyöjö. Esim kaurapuuro: mitataanko puuro valmiina/hiutaleina kippoon ja merkitään varmaankin hiilihydraatteihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se mitataan valmiina keltaiseen hiilariruoan kippoon. Tämä dieetti ei kovin kovaa puuronsyöntiä salli, eikä muunkaan hiilariruoan, sen voin jo heti sanoa. Ei siis ole totaalikiellettyä mutta se rasia on suht pieni eikä niitä saa syödä kovinkaan montaa päivässä, joten jos puuroa syö ison annoksen niin voi olla ettei sitten mahdu päivään enää yhtäkään leipää, perunaa tms.

   Esim. mulla on 3 kpl sallittua niitä rasiallisia päivässä. Itse tykkään käyttää lounaalla ja päivällisellä nuo niin, että lounaalla 1 leipäviipale (1 rasia) ja päivällisellä 2 rasiallista jotain hiilarilisäkettä kuten pasta tai riisi. Mutta jos sitä puuroa haluaa niin hyvin voi syödä sitäkin rasioiden mukaan, ei vaan jää välttämättä muuhun päivään kovin paljoa varaa syödä hiilariruokia.

   Poista
 8. Miksiköhän mobiilisovelluksessa on vihreässä kohdassa kun lukee salaatti, niin jäävuorisalaatilla kielto? Mikä tämän tekee? Lukee että lettuce (no iceberg). Osaako kukaan selittää tämän?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti