Ylipainoiset - nykypäivän paarialuokka?

On alkanut viime aikoina ns. kyrpiä se miten ylipainoisiin ihmisiin suhtaudutaan niin televisiossa kuin nettikeskusteluissakin.

TV:ssä läskit pois sotilaskurilla


Ensin kävi niin onnettomasti, että näin lomalla kun on aikaa, menin katsomaan erilaisia tv-ohjelmia, joiden teema oli ylipaino ja laihtuminen. Yhdessä niistä ihmisiä pidettiin erityisessä talossa, ja he kuntoilivat tunteja päivässä. Toisessa, brittiläisessä versiossa, kuivikkaan laiha ravitsemusterapeutti tuli kaivelemaan ylipainoisen pariskunnan ulosteetkin jääkaapin lisäksi (nauroin makeasti kun täti vakavalla naamalla totesi osanottajille "After completing my program you will both be producing perfect poo" ja jatkoi lähes runollisin sanakääntein kuvaamaan täydellisen ulosteen koostumusta, väriä ja hajua), ja laittoi heidät suolihuuhteluun ja lähinnä iduista ja kasviksista koostuvalle erittäin tiukalle ruokavaliolle. Sitten oli ohjelma jossa puolisosta tuli "rakkaan pullukan" valmentaja. Ja tänään vielä yksi ohjelma jossa parikymppinen amerikkalaisnainen laitettiin vuodeksi kovalle kunto- ja ruokakuurille jonka aikana hän pudotti 70 kg, ja lisäksi hänelle tietysti tehtiin täydellinen muodonmuutos tyyliin hampaat uusiksi ja plastiikkakirurgiaa.

Se mikä näissä kaikissa ärsytti ihan suunnattomasti oli tietynlainen alentuva suhtautuminen ylipainoisiin. Sen perusteella, että ihmiset olivat ylipainoisia, heidän ilmeisesti epäiltiin olevan myös jotenkin luonteeltaan erityisen velttoja tai jopa tyhmiä, ja siksi heidän ei annettu itse miettiä itselleen sopivia keinoja, vaan piti vaan kyseenalaistamatta ottaa käyttöön asiantuntijan ohjeet. Ja ne ohjeet oli monessa tapauksessa aivan kohtuuttomia ihmisten normaalielämää ajatellen. Kenellä oikeasti on aikaa huhkia kuntosalilla ja lenkeillä tunteja päivässä? Kuka voi poistaa ympäristöstään kaikki kiusaukset, kuten tämän päivän ohjelmassa valmentaja vaati ettei kukaan isossa perheessä enää saa syödä mitään mitä laihduttajakaan ei saa? Miksei noissa ohjelmissa koskaan sanota, että laihtua voi vähemmälläkin, toki vähän hitaammin, mutta tavoilla jotka on paljon useammille mahdollisia? Minä ainakin pitäisin mieluummin läskit kuin uhraisin elämästäni kovin suuren osan painonhallinnalle.

Ja miksei ylipainoasioissa asiantuntija voi kohdella asiakastaan tasa-arvoisena, ainakaan TV:ssä? Olen itse asiantuntija-ammatissa, ja mietin miksei samanlainen konsultoiva asenne kuin omassa työssäni voisi sopia tuohonkin: sellainen, että tasa-arvoisia ihmisiä tässä ollaan eikä minulla ole asiakasta oikeutta käskeä ja komentaa ja sättiä aiemmin tehdyistä virheistä, mutta alan eksperttinä minulla on spesifistä tietoa omalta alaltani ja tarjoan sitä hyödynnettäväksi maksua vastaan. Miksei painonhallinnan eksperttikin voisi olla asiallisen kuivikas konsultti, miksi sen täytyy aina olla laiskaksi oletettua läskiä piiskaava orjapiiskuri?

Ja päälle nettikeskustelua Beautiful Body -projektista

Kun luin tuosta ideasta, jossa bloggaajat laittavat kuvia aidoista vartaloistaan läskeineen, arpineen, luomineen, ja roikkumisineen, niin ajattelin että hieno juttu, tässä maailmassa jossa monella on epärealistinen kuva että standardi olisi lehdissä näkyvien julkkisten hoikka ja usein vielä treenattu keho. Katsoin joitain kuvia ja ne olivat minusta kauniita, kuvattu kauniisti ja taiteellisesti, ja minusta ne osoittivat että pyöreämmätkin muodot naisessa voivat olla viehättäviä. 

Mutta sittenpä erehdyin lukemaan keskustelua aiheesta, ja hyvä mieli hälveni. Läski tuntuu olevan joku nykyajan spitaali suunnilleen, jotain mitä pelätään ja jota ei missään nimessä pidä hyväksyä. 

"Näissä kuvissa ei ole mitään kaunista ja tuollaisia vartaloja on syytäkin hävetä ja ne on myös piilotettava mahdollisimman väljien vaatteiden alle."

"Just just, ja kenenköhän miehen libido riittää olemaan näiden "tavallisten naisien" kanssa? Itse en koskisi pitkällä tikullakaan. Onko tavallinen mies sitten kaljamahainen ja pöhöttynyt sohvaperuna?"

"mitähän taas tuli luettua... En todellakaan ymmärrä miksi sellaisen ihmisen vartaloa sanotaan normaaliksi, joka ei asialle jaksa mitään tehdä... "

"Hohhoijaa. Lihavuus on siis nykyisin normaalia, jos tähän blogiin on uskominen. Mistä lähtien laiskottelu ja mässäily on ollut normaalia? Lihavuus on kyllä käsittämätön tabu. On täysin okei sanoa tupakoitsijalle, että tämän tulisi lopettaa heti, sehän on hengenvaarallista. Mutta sanoppa sama roskaruokaa syövälle läskille..."

"Mielestäni tässä projektissa on suuri vaara siihen, että mammat taas tyytyväisinä vetävät vähän lisää pannaria naamaan, kun ajattelevat, että saavat näyttää siltä miltä haluavat. Ja toki saavatkin, mutta: Silloin pitäisi olla myös pokkaa sanoa ääneen, että en jaksa urheilla, oikeastaan en liiku hikiliikuntaa sitä viittä tuntia viikossa (suositus) koskaan, syön herkkuja joka päivä yms. Ja sen lisäksi olisi vielä hyvä muistaa, että lihavuus tuo suurentuneen riskin moniin sairauksiin. Siinä jää sitten mamman mussukat hoitamatta, kun mamma makaa sairaalassa."

Siis aargh! Juuri tuo käsitys että kaikki ylipainoiset sen kun ahmii herkkuja ja makaa sohvalla. Esim. oma
äitini on ollut ylipainoinen niin kauan kuin muistan, ja hän syö herkkuja erittäin kohtuullisesti, pullansiivun joskus kahvin kanssa. Eikä syö pikaruokaa vaan tavallista suomalaista kotiruokaa, sellaista perunoita ja lihasoosia ja leipää-tyylistä. En minä ainakaan osaa sitä minään älyttömänä mässäilynä pitää. Silti vaan on paino lisääntynyt nuoruuden jälkeen 30 kg. Niin kuin tuntuu käyvän tosi monille ihmisille vanhemmiten. 

Ja tuo että läskiä pitäisi kammota niin paljon että täytyisi urheilla 5 tuntia viikossa vain pitääkseen läskin poissa - ei kiitos mulle ainakaan! Minä käytän elämäni mieluummin asioihin joista nautin kuin sellaisiin joita pitäisi vaan tehdä vaikka hampaat irvessä, täyttääkseen jotkut toisten asettamat kauneusihanteet ja ehkä kelvatakseen näille nykyajan miehille joiden libido ei ilmeisesti riitä seksiin tavallisen, keholtaan ei-täydellisen, naisen kanssa. Minä luotan mieluummin Kaalimatoon jos näin on!

Sitäkään en ymmärrä miksi toisten läskit yleensä niin paljon kiinnostaa

että niitä viitsii ruotia jossain keskustelupalstoilla pilkkaavaan sävyyn. Jotenkin vaikea uskoa että tämä kiinnostus johtuu pelkästä hyvän terveyden toivomisesta näille ylipainoisille, varsinkin kun usein pilkataan ihmisiä jotka ovat vain niin lievästi ylipainoisia ettei sillä ole juurikaan edes terveysvaikutuksia. Ja tuskin kenenkään laihtumista ja terveyttä edes edistää lähinnä koulukiusaamista sävyltään muistuttava kommentointi.

Joskus on nostalgista kuunnella omien vanhempieni sukupolven ihmisten kommentteja näistä asioista - ne ovat kuin toisesta maailmasta. Siinä maailmassa ulkonäkö ei ole niin kovin tärkeää ihmisessä, varsinkaan enää vanhemmiten ja pitkässä parisuhteessa. Useimmat hyväksyvät että keho muuttuu, se voi lihoa tai kuihtua ja rypistyä ja roikahtaa, mutta se on vaan luonnollista niin. Eihän kukaan näytä viisikymppisenä samalta kuin kaksikymppisenä kuitenkaan. Mutta nykyihminen ei tahtoisi millään hyväksyä sitä että keho muuttuu esim. synnytysten ja ikääntymisen myötä, ja kaikista pahoista pahin on tietysti pelätty LÄSKI, jollaiseksi voidaan laskea jo lievä ylipainokin. 

Kommentit

 1. http://www.hs.fi/fingerpori/s1305678065093

  Ihmisille on varmaankin tärkeää kokea ylemmyyden tunnetta, ja mielestäni nuo ohjelmat iskevät juuri siihen tarpeeseen. "En sentään ole noin läski" - asenne taitaa olla yksi syy joillekin katsoa ohjelmia ja "korottaa" itseään muiden (läskien) yläpuolelle.
  Saahan niistä ohjelmista toki jonkinlaisia treenivinkkejä, jos sellaisten tarpeessa on.

  Ja onhan se välillä helppoa pistää aivot narikkaan ja istahtaa sohvalle katsomaan laihdutusohjelmia joissa ei ole pelkoa yllätävistä juonenkäänteistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä totta puhuen rakastan sitä kuivakkaa ravintoterapeuttia (blush) :-)

   Mutta taas kirjoitat täyttä asiaa. Ja tuon Beautiful Body -blogin saamat kommentit, sekä naisten mutta ennen kaikkea miesten, pistivät taas niin vihaksi. Aika ala-arvoista helsinkiläiseltä seitsemänkymppiseltä miespoliitikolta kirjoittaa FB:ssä "Sadly true, vaikka en omaa kokemusta tuollaisesta... Näkyy katukuvassa. Eipä näy katukuvassa Pietarissa, Pariisissa, Italiassa ym." (ja jatkoi "Olen myös kuullut naisista, joiden mielestä on parempi olla sosiaalipolitiikka pääaineena valt.maisteri ja töissä Puskan putiikissa kuin että on hyvännäköinen ja miehiä miellyttävä. En tiedä, että onko tarina tosi.")

   Siis mistä ihmeestä miehille on tullut se käsitys, että naisten, äitien ja etenkin pienten lasten äitien tehtävä on miellyttää vieraiden miesten silmää katukuvassa?! Tuo asenne on jotain niin käsittämättömän sovinistista! Eikä sitä edes kyseenalaisteta. Kyllä naisetkin haukkuvat toisiaan ja miehiä, valitettavasti, mutta vahvempana minusta edelleen on voimassa tuo asenne, että naisen tehtävä on näyttää kauniilta ettei hän loukkaa satunnaisen kadulla vastaan tulevan miehen estetiikan tajua.

   Eivätköhän nuoret naiset kärsi ihan tarpeeksi itsetunto-ongelmista ja pura niitä viiltelemällä, sairastumalla syömishäiriöihin, syrjäytymällä ilman että annetaan ymmärtää, että ylipaino johtuu tyhmyydestä ja pullanmussuttamisesta. Mutta jokin siinä mitä ilmeisimmin pelottaa, että naiset eivät suostukaan alistumaan heille tyrkytettyihin kauneusihanteisiin, kun noin kamala meteli pitää nostaa ko. kampanjasta. Milläs meitä sitten voisi hallita, kun ei voisi nimitellä rumiksi ja lihaviksi (ja feministeriksi)?

   "Kwanzaa"   Poista
  2. Hyvää pohdintaa, Kwanzaa! Suomessa on käsittääkseni suht hiljattain vasta tullut tällainen ajattelu, että naisen tehtävä on miellyttää toisten silmää. Ennen ainakin maalaisen ja köyhän väen keskuudessa paljon tärkeämpää oli että nainen oli riuska työihminen kuin kauneus. Jenkeissähän tämä ulkoiseen keskittyminen on vielä pidemmällä, siellä naisten jopa odotetaan hymyilevän lähes jatkuvasti, ja mietteliään ja totisen näköinen nainen joutuu jatkuvasti kuulemaan kehotuksia piristyä tai hymyillä. Tekohymy siis naamalle vaan että miellyttää enemmän toisten silmää. Naisen elämäntehtävähän on olla lähinnä koriste ja sulostuttaja, äähh...

   Yöks nuo miespoliitikon kommentit tosiaan! Noita on nykyään paljon, jotka jakuvasti asettaa vastakkain läskit ja epänaiselliset suominaiset vs kauniit ja naiselliset naiset esim Venäjältä, Virosta, Thaimaasta ja milloin mistäkin. Tervemenoa vaan heille sieltä muijaa hakemaan, kukapa koulutettu ja itsekin toimeen tuleva suomalaisnainen haluaisikaan noista lähtökohdista suhteeseen. Jonkun keski-ikäisen kaljamahaukon koti-ja seksiorjaksi, jolle naisen henkinen puoli ja persoona on aika yhdentekevää. Kunhan on nätti ja suostuvaisen kiltti kaikkeen mitä mies keksii. Tunnen pari näitä kaukomailta vaimon noilla puheilla hakeneita ja ovat kyllä tyyppejä joita en itsekään huolisi vaikka lienenkin Laasasen asteikolla alemman tason nainen ;-)

   Poista
 2. Tosiaan, yllätyksetöntä katsottavaahan nuo on ja eräänlaisia tuhkimotarinoita.

  Itse vaan olen niin tosikko luonne että en koskaan pystyisi esim osallistumaan tuollaiseen, ja katsominenkin lähinnä ärsyttää. Voisi olla kyllä hauska jos joku meikäläisen tapainen menisi noihin ohjelmiin ja vaatisi perustelut jokaisen ehdotetun tekemisen tarpeelle, ja kieltäytyisi kaikesta mikä on liian epämiellyttävää tai huonosti perusteltua ;-)

  Joissakin noista kun näytetään suositeltavan varsin epäilyttäviä juttuja kuten Konjak-laihdutusvalmisteen käyttö tai paksusuolihuuhtelut, sellaisia joista useimmat asiantuntijat todennäköisesti sanoisivat että on huuhaata painonpudotuksen kannalta.

  VastaaPoista
 3. Tekisi mieli olla feministi-sika ja sanoa, että suuri osa noista beautiful body-projektia halventavista kommenteista oli miesten tekemiä! ;III

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiset kommentit miehiltä kyllä osoittavat, että sille feminismille on vielä tarvetta nykyaikana... Joskus nuorempana ajattelin, että Suomessa sukupuolet ovat jo tasa-arvoisia joten feminismi on menneen ajan juttu, jota ehkä tarvitaan jossain vähemmän kehittyneissä maissa, mutta nyt kun itse alan olla keski-ikäinen niin huomaan että ikäiseni miehet ei olekaan ollenkaan niin moderneja suurimmalta osin kuin itse olen. Moni tuntuu vieläkin kaipaavan sievää koristetta, seksilelua ja kodinkonetta lähinnä, kun naista etsii. Tuollainen diili vaan näyttää naisen puolesta vähän huonolta, näin nykyaikana kun naisen ei ole pärjätäkseen pakko ottaa ketään miestä.

   Erikoisinta kyllä on, että joskus tuntuu että naiset ovat toisiaan kohtaan vielä ankarampia kuin miehet. Joskus olen käynyt esimerkiksi Vauva-palstalla, jossa varmaan aihepiirin takia on suurin osa naisia. Siellä arvostellaan harvinaisen kovaan sävyyn toisten naisihmisten kehot, pukeutumiset ja pillukarvatkin. Itselleni se on aika vieras maailma, koska olen aika sisäänpäinkääntynyt tyyppi, joka en tuolla maailmalla kulkiessani edes juuri huomaa, miltä muut ihmiset näyttää ja miten he pukeutuvat - ja oikeastaan ihan hyvä niin.

   Poista

Lähetä kommentti