Laihdutuskirjallisuutta luettu
Mulla on tässä ollut kirjastosta lainassa laihduttamiseen liittyvää kirjallisuutta. Näiden kirjojen tietojen perusteella on tarkoitus suunnitella itselleni laihdutustapa, joka olisi sekä toimiva että itselleni siedettävä. Seuraavat päivät tulen varmaan miettimään synteesiä kaikesta lukemastani ja pohtimaan sitä omaa tapaa pudottaa painoa. Tässä kuitenkin mielikuvia ja pääpointteja kirjoista joita olen lukenut.
Pertti Mustajoki: Painonhallinta - Painavaa tietoa kohti kevyempää oloa
Kirjoittaja on sisätautilääkäri ja lihavuustutkija, joten kirjan sisältö on täyttä asiaa, ja voi luottaa ettei tämä ole mitään kovin "vaihtoehtoista" vaan ihan virallisen tieteen mukaista tietoa. Ihan hyvä että luin tämän kirjan ensin, antoi hyvän näkökulman muiden lukemiseen. Kirjasta päällimmäisenä jäivät mieleen:
- Valitse omat muutoksesi, ja keskity usein toistuviin asioihin. Ei juuri hyödytä jos jättää täytekakun syönnin pois, jos sitä syö vain kerran pari kuussa. Sen sijaan jos juo paljon maitoa päivittäin ja vaihtaa sen rasvattomaan, kaloreita säästyy paljon.
- Ei pidä tehdä liian epämiellyttävän tuntuisia muutoksia, niitä ei kuitenkaan jaksa ylläpitää.
- Painotavoitetta kiloina ei tarvitse asettaa, vaan keskittyä tekemään muutoksia. Varsinkin pitää varoa epärealistisia painotavoitteita.
- Vähähiilihydraattisten dieettien perusväitteet hiilihydraattien lihottavuudesta ovat tutkimustiedon perusteella vääriä.
- Sokerin kohtuullinen käyttö ei haittaa laihtumista.
- Liikunta on huono laihdutus- mutta hyvä painonhallintakeino.
Barry Sears: Zone - Oikeaa ruokaa oikeaan aikaan
Päällimmäinen fiilis tästä on, että ei, ei ihmisen ruokailu ja laihtuminen voi olla näin jumalattoman vaikeaa. En jaksanut edes kokonaan lukea, varsinkaan koska aiemmin lukemani Mustajoen kirja oli vakuuttanut minut siitä, että laihtuminen ei ole rakettitiedettä.
Antti Heikkilä: Ravinto ja terveys
No niin, nyt käsiin osui sitten vähähiilihydraattista ruokavaliota käsittelevä teos. Kirjoittaja esittää monenlaisia Mustajoen kirjan perusteella alan valtavirran näkemysten vastaisia käsityksiä, ilman minkäänlaisia lähdeviitteitä. Epäilyttää. Mutta tunnustan myös, että tunnen vaistomaista vastenmielisyyttä tätä dieettiä kohtaan koska tykkään hiilihydraattiruoista, enkä koe että ne olisivat aiheuttaneet minulle mitään haittaa. Lisäksi 21 päivän ruokalistan ateriaehdotukset aiheuttavat kylmiä väreitä ja kuvotusta: oikeastiko lounaaksi kaaliraastetta ja purkillinen sardiineja - taidan mieluummin pysyä lihavana...
Mireille Guiliano: Ranskattaret eivät liho
Tästä kirjasta tykkäsin todella! Mistään ei tarvitse kieltäytyä täysin ja ruoan on tarkoitus olla hyvää. Sitäpaitsi tämäntyyppisellä ruokavaliolla on aika paljon soveltajia Ranskassa ja Etelä-Euroopassa, tai ainakin on ollut ennen kun jenkkiruoka alkoi rantautua sinnekin, eli toimivuus on aika hyvin testattu. Pääpointit tästä:
- Syödään vain 3 kertaa päivässä, ei välipaloja. Aamiainen on aika kevyt ja hiilaripitoinen, esim. paahtoleipä ja voita sekä hedelmä. (Tämähän sopisi mulle!)
- Aterioilla on merkittävänä osana aina kasvikset. Kirjan menuehdotukset on mulle ehkä vähän työläitä ja "ranskalaisia", en aio vääntää arkisin 3 ruokalajin aterioita, mutta tykkään ajatuksesta että voi syödä myös raskaampia ja rasvaisempia aineksia kun suuri osa lautasesta on kasvislisäkettä.
- Tunnistetaan oma häirikköruoka ja pidetään siitä 3 kk tauko, jolloin sitä saa syödä vain yhtenä päivänä viikossa kohtuudella. No, minä tunnen häirikköni: olut ja lounaaksi nautittu pikaruoka. 3 kk jälkeen häirikön syöntikertoja voi lisätä, toki kohtuudessa pysyen.
- Laitetaan ruoka itse eikä osteta eineksiä ja valmiita ruokia.
- Viiniä saa juoda lasin ruoan kanssa (no käy minulle!)
Patrik Borg: Rentoa painonhallintaa
Kirjoittaja on syömishäiriöistenkin kanssa työskennellyt ravitsemusterapeutti. Kirja ei anna suoraan ruoka- tai syömisohjeita juurikaan, mutta varoittelee liian tiukan dieettaamisen vaaroista. Kitukuureilla voi saada nälänhallintansa sekaisin ja sen jälkeen laihduttamisesta tulee usein todella vaikeaa. Pitäisi tehdä vain muutoksia jotka jaksaa pitää pysyvästi. Borg suosittelee 1500 kcal päiväsaantia dieetin ajaksi.
Yllättävä tieto itselleni oli, että tehokkaimmat muutokset painonhallinnassa ovat yleensä kasvisten lisääminen (100-kiloisella miehellä painovaikutus yli 10 kg vuodessa) ja energiapitoisten juomien vähennys (5-7 kg), eikä suinkaan herkkujen syömättä jättäminen tai rasvan vähentäminen. Eli siis kasviksia pitäisi opetella syömään enemmän meikäläisenkin.
Kirja esittää myös hyvän syömisen laatukriteereitä. Hyvin eri tavalla voi syödä ja laihtua ja pysyä terveenä, kunhan pääasiat on kunnossa. Näitä oli ainakin kasviksia yli puoli kiloa päivässä, kuitupitoiset viljatuotteet, kalaa kahdesti viikossa, juomat enimmäkseen energiattomia, hyviä rasvoja minimi 30 g/vrk, ei herkkuja päivittäin.
Gino D'Acampo: Italian dieetti
Nyt on dieetti mun makuun :D. Tässä kirjassa on suurin osa ruokaohjeita, ja tuli ihan vesi kielelle selaillessa. Dieetti, jolla saa syödä risottoa, pastaa, lasagnea, pizzaa, tiramisua, sitruunasorbettia: sì, mi piace! Pääpointit itse dieetistä on:
- Naisen tulisi syödä 1500 kcal päivässä kun laihduttaa, miehelle on 2000 kcal ohjelma. Itse ohjelmat on mulle turhan työläitä, tässäkin monen ruokalajin aterioita joka päivälle, mutta voihan sitä soveltaa
- 3 ateriaa päivässä, ei välipaloja.
- Rasvaksi oliiviöljy. Ei kevyttuotteita esim. juustoista, mutta määrä kohtuullinen.
- Paljon kasviksia: kirja kertoo italialaisen syövän keskimäärin 817 g kasvista päivässä, kun suomalainen syö 350 grammaa!
- Viiniä saa juoda päivittäin, nainen yhden lasin, mies halutessaan kaksi.
- 2-3 annosta kalaa tai mereneläviä viikossa.
- 3 dl maitoa päivässä, ehdotuksena juoda latte macchiato tai iso cappuccino
Kommentit
Lähetä kommentti