Minun Dieettini - huomenna se alkaa!

Tänään punnituksessa 0,3 kg vähemmän kuin viime viikolla, vaikka olen ihan entistä epäterveyslinjaa jatkanut. Varmaan siksi, että en ole kaljoitellut kuin 4 tuoppia tiistaina kun tuli Champion's liigan jalkapalloa TV:stä... Yleensä mun tissuttelu on ollut lähes jokapäiväistä.

Nyt on sitten dieettisuunnitelma tehty, ja huomenna alkaa noudattaminen. Valitettavasti mulla ei ole Pertti Mustajoen kirjan suosittelemiin pieniin ruokavalion säätöihin mahdollisuutta, koska ruokavalioni on ollut niin kaamea, todellinen rillumarei-poikamiehen dieetti... Joten olen päättänyt lähteä uudistamaan koko homman kerralla aika perusteellisesti, vaikka ymmärränkin, että on riski että sellaisessa väsähtää. Tarkoitus olisi kuitenkin pitää dieetti miellyttävänä, ja enemmän nautintoa makujen muodossa tuottavana kuin nykyinen einesmättö. Saa nähdä kuinka ämmän käy!

Suunnitelmani siis on:

Alan noudattaa Italian dieetin pääsääntöjä (ja tietty käyttää kirjan ruokaohjeita) tietyin henkilökohtaisin säädöin:

  • Tavoite syödä noin 1500 kcal päivässä. Minulla ei ole juurikaan hajua eri ruokien kalorisisällöistä, joten otan avuksi Kiloklubin ruokapäiväkirjan. Suunnittelen etukäteen seuraavan tai seuraavien parin päivän syömiset niin, että kaloriraja suunnilleen pitäisi. 
  • Viiniä ruoan kanssa 1 lasi päivässä, päivällisellä. Omaksun "Ranskattaret eivät liho" kirjasta päähäirikköni kaljan suhteen sen, että vain kohtuuannos 1 päivänä viikossa. Sinä päivänä en juo viiniä. Siis lauantai olkoon päivä jolloin saan juoda pari tuoppia olutta kotona tai baarissa. Tiukka linja jatkuu 3 kk.
  • Alan lounastaa viikolla työpaikkaruokalassamme, joka tarjoaa suomalaista kotiruokaa. Sallittua syödä pikaruokaloissa kerran viikossa, ei enempää. Työpaikkalounas lautasmallin mukaan: puolet salaatteja (siellä on onneksi hyvä salaattipöytä), neljäsosa lihaa tai kalaa, neljäsosa perunaa tai riisiä. Ruokajuomana vesi, koska en juo maitoa tai piimää. Leipää en tuontyyppisen ruoan kanssa kaipaa. Jälkiruoan voin syödä parina päivänä viikossa jos se on oikeasti kaloriensa arvoinen makuarvoiltaan. 
  • Päivälliset alan valmistaa itse kotona. Viikolla se on päivän kevyempi ateria, koska työlounas maksaa kuitenkin saman syönkö siellä litkun keiton vai tukevan ruoan, joten parempi hyödyntää hinta syömällä pääateria siellä. Viikonloppuna varmaan päivällinen on mun pääateria, koska olen iltapainotteinen eläjä. Vähennän ruoanlaiton vaivaa tekemällä mahdollisuuksien mukaan kahdeksi päiväksi kerralla ruokaa, keittoja jopa pakkaseen. Aloitan päivälliset salaaatilla tai raakakasviksilla (esim. naposteluporkkanat). Viinilasillinen kaveriksi ja jälkkäriksi hedelmä - jos lounaalla ei ole syöty jälkiruokaa, saa syödä jotain makeaa päivällisen jälkkäriksi. 
  •  Ruoka 3 kertaa päivässä, ei välipaloja eikä napostelua. Tämä on helppo nakki, en ole ollut välipalojen tai tiheän syömisen kaipaaja koskaan. 

Eiköhän nämä riitä aluksi. En ala nyt alkuun hifistellä minkään kuitumäärien, rasvan määrien tai minkään muun kanssa. Ensin kasviksia lisää, kaljoittelu pois, säännöllisten syömätapojen opettelua. Kun se on rutiinia, voin säätää lisää. 

Liikuntaa en aio ottaa mukaan ollenkaan. En ole koskaan tykännyt hikiliikunnasta, ja tiedän että dieettini kaatuisi aika äkkiä siihen jos yrittäisi piiskata itseni muiden muutosten ohella siihenkin. Mulla on koira jonka kanssa ulkoilen rauhallisesti kävellen säästä riippuen 1,5-2 tuntia päivässä yhteensä, joten täysin liikkumaton en ole, vaikka istumatyöläinen ja autoilija olenkin. 

Tänään vielä, for Ol' Times' Sake...


Aika tavanomainen päivälliseni ennen dieettiä alla. Tänään odottaa vielä muutama Karhu jääkaapissa, huomenna sitten alkaa jännittävä uusi elämä! Mulla on hyvä fiilis tästä muutoksesta, ja uskon että alan laihtuakin, vaikka joka paikassa toitotetaan nykyisin ettei laihdu jos syö yhtään herkkuja tai hiilareita tai alkoholia tai milloin mitäkin. Onhan tämä muutos suuri terveellistys entiseen, ja kalorivähennys, joten enköhän ainakin jonkin verran laihdu! 
Kommentit