Kahvit meni väärään kurkkuun kun luin pakolaisten työllistämissuunnitelmasta

Tänä aamuna oli Hesarissa juttu, jossa kuvattiin sitä miten nämä turvapaikanhakijat ja pakolaiset aiotaan saada työmarkkinoille nykyistä tehokkaammin. Mallin on kehittänyt yksityinen yritys Barona, joka on mukana mm. vastaanottokeskus- ja vuokra-asunto- sekä henkilöstövuokrausbusineksessa. Sinänsä tietysti ihan ok tavoite saada turvapaikanhakijat töihin, koska ei ihmiset siitäkään pidä jos he vuosikausia tai -kymmeniä elävät sosiaalituilla, joille olisi kyllä parempaakin käyttöä vaikkapa vanhustenhuollossa.

Mutta mutta. Kyllä tuntuu pahalta suomalaisten työttömien puolesta, että nyt aiotaan laittaa käytännössä heidän edelleen, erilaisin tukitoimin tuettuna, maahan tulleita turvapaikanhakijoita. Millä suomalainen työtön voisi kilpailla näillä työvoiman ylitarjonnan markkinoilla sellaisia ihmisiä vastaan, joiden asumista ja palkkaamista tuetaan julkisista varoista? Tuntuu että tässä ollaan luomassa erillisiä halpatyövoiman markkinoita Suomeen, ja se tarkoittaa valitettavasti että näitä töitä ennen tehneiltä suomalaisilta työt vähenevät entisestään. Ai niin, mutta täällähän on tuon(kin) jutun, kuten monen YLEn "dokumentin" mukaan, työvoimaPULA:

Syksyllä alkavat pyöriä neljä kuukautta kestävät kieli- ja kotoutuskurssit maahanmuuttajille. Tähän vaiheeseen ei kulu julkista rahaa. Ensi vuoden alussa he siirtyisivät työelämään ja veronmaksajiksi.

Samalla voitaisiin ratkoa työvoimapulaa, jota monet yritykset potevat. ”Avoimia työpaikkoja on löydettävissä kiinteistöhuollossa, rakentamisessa, kuljetuksessa, kaupassa ja hoiva-alalla”, arvioi neuvotteleva virkamies Sonja Hämäläinen.
Hmm, miksi näihin hommiin ei voisi palkata ihan suomalaisia työttömiä sitten? Ei tarvittaisi edes kieli- ja kotoutuskursseja! Selvästikin on kyse siitä, että tavalla tai toisella näitä maahanmuuttajia voi pitää töissä edullisemmin, eli esim. pienemmillä viikkotyötunneilla (koska tuet kattaa loput), palkkaamisen tuen avulla jne. Siihen en usko hetkeäkään että suomalaisista työttömistä ei muka löytyisi työkykyisiä ja -haluisia ihmisiä  noihin hommiin, jos palkka on vähääkään sellainen että sillä elää.

Baronalta kyllä nerokasta businessta tässä maahanmuuttajilla. Barona omistaa useita turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia, ja saa rahaa niissä oleskelevista turvapaikanhakijoista. Sitten kun joku saa turvapaikan, voidaan tarjota samaan konserniin kuuluvan Feronomin asuntoa vuokralle - yhteiskunta maksaa ja Barona tienaa. Nyt uusin käänne on, että oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija voidaan tarvittaessa ottaa Baronan henkilöstövuokrauksen kautta halpatöihin. Valtio maksaa palkkatukea ja yritykset maksavat pientä nimellistä palkkaa, ja Barona tienaa.

Mutta suomalainen työtön kärsii, ja se on tämän mallin vika. Tosin sellaisia päätöksiä hallituksen sylttytehtaalta tulee, että taitaa olla ihan tarkoituskin suomalaisen duunarin ja keskipalkkaisen järjestelmällinen kurjistaminen ja saaminen vähitellen orjan asemaan.

Kommentit

 1. Omassa paskaduunissani olen huomannut sen että aloittaessani yli vuosikymmen sitten kaikki työkaverit olivat suomalaisia, nykyään olen ainut suomalainen ulkomaalaisten keskellä. Aiemmin työhän oli myös vaatimuksena suomen kielen taito, mutta enää siihen vaatimukseen ei näemmä ole varaa. Kieltämättä palkka on tietysti sellainen että sillä ei elä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman huomaa esim. täällä työpaikallani vaikkapa siivoojissa. Eipä ole aikoihin suomalaista näkynyt, vaan ulkomaalaisia pelkästään. Koska kyseessä on varsin siisti, päiväsaikaan tehtävä it-talon konttorin siivous, luulisi että olisi suomalaisiakin tulossa hommiiin, JOS palkka olisi siedettävä. Sitä se ei ilmeisesti ole, kun ei suomalaisia hommissa näy. Välillä on näkynyt myös jopa jonkin sortin kehitysvammaisilta vaikuttavia, ja heillehän ei ilmeisesti tarvitse juurikaan maksaa palkkaa töistään.

   Tämä on kyllä oikeasti harmi että on mahdollista pitää duuneja joiden palkalla ei elä, koska nyt meillä alkaa olla jo tämä epätoivoisten halpatyöntekijöiden (esim. virolaiset jotka asuvat monta henkeä hostellihuoneessa) ja myös tuilla tuettujen työntekijöiden joukko, jotka kyllä hoitavat hommat jos ei sitten ilman tukia elävä suomalainen hoidakaan. Näin on jo syntynyt erillinen halpaduunien talous, joka sulkee tavallisia suomalaisia työelämän ulkopuolelle.

   Poista
 2. Eipä tahdo suomalaisille kaikki "paskaduunit" (en siis ajattele noin, vaan tarkoitan asenneilmastoa) kelvata. Siinä on tapahtunut selvä muutos, mikä on kyllä ymmärrettävää sikäli, että suomessa eläminen on niin kallista, ettei palkat riitä elämiseen pienipalkkaisilla. Puhutaan tukiloukusta, jonka mukaan tuet on niin hyvät. Olen jyrkästi eri mieltä. Palkkoja ei pidä verrata tukiin, vaan elinkustannuksiin. Jos palkan lisäksi joutuu juoksemaan luukulla, ei tuet ole liian suuret, vaan palkat lian pienet hintatasoon nähden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä tuosta. Ärsyttää oikein, kun puhutaan kannustinloukkujen poistamisesta, mikä siis yleensä tarkoittaa erilaisten tukien pienentämistä niin, että sellainenkin työ jonka palkalla ei elä, olisi pakko ottaa vastaan. Sitä tietä kun lähdetään kulkemaan, niin ollaan samassa tilanteessa kuin jenkeissä, jossa kouluttamaton pienipalkkainen ihminen joutuu usein tekemään kahta tai kolmea työtä että saa edes asunnon ja ruoan. Mistään elämästä, kuten perheen perustamisesta tai harrastamisesta tai vapaa-ajasta, on aika turha haaveilla jos kaikki valveillaolotunnit menee töissä tai työstä toiseen siirtymisessä. Ei ole ihmisen elämää sellainen, ja aika kaukana siitä mitä pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan piti olla.

   Poista
 3. On tosiaan tämän halllituksen politiikasta tullut käsitys, että vaikka ei sanota ääneen, halutaan kouluttamattomista ym. työtä tekevää karjaa hyväosaisten tarpeisiin. Karua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ja itseni kaltaiset ns. keskiluokkaisetkin, jotka joskus olivat enemmän hyväosaisten puolella, alkavat myös olla sitä duunarikarjaa, jonka pitää uhrata itsensä suuryritysten kilpailukyvyn eteen, taikka muuten siirtyy duunit Intiaan tai Itä-Eurooppaan tai minne milloinkin.

   Minusta tosiaan tuntuu että nykyinen hallitus ajaa erittäin pienen osan kansaa etuja, ei enää edes palkollisen akateemisen asiantuntijan etuja, saati kouluttamattoman työläisen, vaan lähinnä suurpääoman ja suuryritysten. Mutta eiköhän taas kun vaalit tulee, Kokoomusta ja Keskustaa äänestetä pää märkänä. Niin se tässä maassa tuntuu menevät, että tekevät mitä tahansa, niin ihmiset äänestävät pääosin niitä samoja puolueita vaan. Tosin eipä ne vaihtoehdotkaan kovin kummoisia taida olla.

   Poista
  2. Naulan kantaan, plussis. Valitettavasti haiskahtaa pahan kerran sille, ettei nykyhallitusta kiinnosta kansan enemmistön edut miltään osin ja että Suomi nousuun -mantra tarkoittaa heille vain suomalaisten rikkaiden rikkauksien saamista lisänousuun. Vain osingoilla ja muilla pâäomatuloilla, mieluiten verottomiksi venkoilluilla, on merkitystä, ja rikkaiden veronkiertäjien edut halutaan turvata keinolla millä hyvänsä. Odottakaapa vaan, kyllä kohta esitetään jo koulutuksen maksullistamistakin, jotta saataisiin tutkinnotkin rajattua yhä pienemmän hyvätuloisen kansanosan kersoille ja sitä kautta parhaat duunit pidettyä piireissä.

   Ihan käsittämätöntä, että tavallinen keskiluokkainen kansa äänesti noita ihan intona... Tavalliselle kansalle ei ole tuolta hallitukselta tullut kuin kusta silmään ja toiseenkin. Planeetastakaan ei piitata paskan vertaa kun talous edellä mennään... lopetetaan soiden suojelu, uusitaan metsähallituslaki, että saatais luontokin tuottamaan, syydetään tukea talvivaaroille ja muuhun paskaan...

   Ei auta kuin toivoa, ettei jengin poliitinen muisti ole ihan yhtä lyhyt kuin yleensä. Muuten joutuu toteamaan, että väyrynen oli aikanaan oikeassa - hyvä maa, mutta väärä kansa.

   Onnekseni kuulun ns. hyväosaisiin, vaikkei kultalusikkaa syntyessä suuhun tungettukaan, ja olin pikemmin oikeiston kuin vassareiden kannalla pitkään, mutta valitettavasti nykyiset hullut vetävät niin överiksi, että minustakin tulee vielä viherpunamilitantti. Köyhiä kiusataan leikkauksilla ja kepeillä niin että pahaa tekee.

   Poista
  3. Todellakin toivon että lopultakin suomalaiset muistaisivat myös vaalien tullen, mitä kaikkea täällä on tehty nykyisten vallanpitäjien hallitessa... Meno on ollut jopa härskimpää kuin mitä itse pessimistisenä vasemmistolaishenkisenä epäilin kun Keskusta-Kokoomus-Persut valtaan pääsivät, ja lupausten, mm. surullisenkuuluista koulutuslupaus, syöminen aloitettiin ihan heti kun vaaleista oli mandaatti saatu.

   Ja ratkaisu tosiaan tuntuu pääosin olevan erilaisiin huonompiosaisiin, kuten opiskelijoihin, PAM:in edustamiin usein osa-aikatyöläisiin palvelualojen edustajiin ja muihin tavallisiin palkansaajiin kohdistuvat leikkaukset. Veroparatiisitouhujen hillitsemistä, omaisuuden tai osinkojen verotuksen korottamista jne ei edes harkita, koska ne menisivät niitä vastaan, joita tämä hallitus edustaa.

   Tuo on myös surullista, että tämä talouskriisi on tavallaan antanut hallitukselle oikeuden ennennäkemättömään piittaamattomuuteen ympäristöasioista. Jos ei olisi kriisiä, todella harva hyväksyisi esim. tätä metsien yhtiöittämistä jota vastaan isoa adressiakin on kerätty, mutta nyt osa ajattelee, että on hätätilanne, ja pääasia kai että saadaan ihmisille työtä ja leipää, ja hätätilanteessa voi luonnostakin joutua normaalia enemmän repimään...

   Asenne tavallista kansalaista kohtaan tuntuu myös olevan, että olemme kaikki laiskoja, ja se on kriisin syy. Siksi meitä täytyy ihan hemmetisti kepeillä tökkiä, ja ottaa vieläpä ulkomaista työvoimaakin tänne kauheasti, koska kaiken pahan alku ja juurihan on jutilaiska ja työhaluton valkoihoinen kantasuomalainen... Työtäkin kuulemma kaikille löytyisi, vaikka avoimia työpaikkoja on kovin vähän työttömien määrään nähden, jos vaan olisi työhalua (niin, jos ilmaiseksi tai soppatykkipalkalla tekisivät, ehkäpä sitten voisimme kilpailla Kiinan ja Intian kanssakin...).

   Poista

Lähetä kommentti