Ensi kertaa laminaattilattiahommiin

Ketoosihuuruissani sain tässä pääsiäispyhinä innostuksen, että joku kiva projekti pitäisi kotona tehdä. Olen jo pitkään inhonnut vuosien varrella kellastuneiksi muuttuneita alunperinkin rumia, halvan näköisiä laitostyylisiä muovilattioita erityisesti olohuoneessa ja keittiössä. Välillä kun oli haaveita ulkomaille muutosta niin ei tullut tehtyä asialle mitään, mutta nyt kun olen tyytyväinen nykyisessä asuinpaikassani taas, niin aion panostaa kodin viihtyvyyteen.

Bauhausin sivuilta löytyi tällaista lattiahomma-neitsyttä varten selkeä opastusvideo (linkki), josta kävi ilmi mitä laminaattien laittamiseen tarvitaan ja miten työ tehdään. Vaikutti hommalta joka on ihan mahdollista tehdä itsekseen joten päätin ryhtyä hommaan.

Sitten vaikeampi osuus: materiaalin valinta. Minä en erityisemmin pidä puun näköisistä lattioista. Tykkään kodissani samanlaisista sävyistä kuin vaatteissani: kylmistä ja selkeistä. Esim. puna-musta-valkoiseen olohuoneeseeni joku perinteinen puulaminaatti olisi aika ruma. Onneksi tarjolla oli myös keramiikkalaminaatteja, joten voin saada ilman järkyttävää hintaa kivi/laattalattian näköiset lattiat. Valintani päätyi Ceramico Anthrazit -lattiaan. Tilasin samalla myös graniitin värisiä jalkalistoja, jotka sopivat uuteen lattiaan. Tässä kuva laminaatista Bauhausin verkkosivuilta:Tarkoitus olisi laittaa tätä materiaalia eteiseen, kuraeteistä lukuun ottamatta, olohuoneeseen ja keittiöön. Mittailin sitten tilat, laskin pinta-alat ja lisäsin ohjevideon mukaiset 10% jotta saan tarvitsemani laminaatin määrän. Lopputulos hintoineen on seuraava:


Laminaatin voi asentaa vanhan muovimaton päälle, mutta siihen väliin tarvitaan ns. alussolumuovia. Lisäksi tarvitaan joitain työkaluja: saha tai laminaatinkatkaisulaite (en viitsi sellaiseen investoida koska ei tätä tule usein tehtyä), mitta, lyöntikapula, välikiiloja ja lyöntirauta (3 viimeistä hankin valmiiksi kootussa "Asennussarja laminaatille" pakkauksessa, maksoi vain 14,90). Listojen kiinnitykseen on monenlaisia systeemeitä, mutta minä taidan laittaa ne ihan ohutpäisillä, mahdollisimman paljon listan sävyisillä nauloilla, koska se on helpointa niin. Vanhojen listojen irrottaminen voi olla hieman työlästä, koska niiden naulat on uponneet niin syvälle listamateriaaliin, ettei niitä oikein saa millään irti. Täytynee rikkoa lista jostain kohtaa, vääntää irti seinästä ja sitten irroitella niitä nauloja.

Tänään sitten tuli toimitus lavalla rekan kyydissä, kotiovelle toimitettuna. Nuo 2,75 metriä pitkät listat olisikin ollut aika mahdotonta henkilöautolla kuljettaa.


 Ennen asennusta laminaattien täytyy olla huoneenlämmössä 48 tuntia, pakkauksen ohjeen mukaan hengittävästi paketit ristiin-rastiin pinottuna. Niinpä sitten nyt on keittiössä pari seuraavaa päivää mielenkiintoinen kulkueste pinottuna.Listat vaikuttavat varsin hyvin väriin sopivilta myös.Lauantaina aion laminaatit asentaa. Saas nähdä kuinka ämmän käy - uskon että hyvin lopulta, mutta kyllä siinä varmaan voi tulla myös hetkiä jolloin menee sormi suuhun, kun ei ole tällaista ennen tehnyt.

Ja nyt jo haaveilen, että jos tämä on mukavaa hommaa, niin seuraava projekti olisi laittaa makuuhuoneeseen tällaiset laminaatit (ihastuin Bauhausin sivuja selatessani):

Parador Trendtime 4 Castello Grey, niin nättiä ettei juuri mattoja kaipaisi jos makkarissa olisi tällainen lattia

Kommentit

 1. Hyvin varmaan sujuu, mutta vähän (näin kokemuksesta) epäilyttää, että on Lauantai-iltana valmis. En tiedä paljonko, sulla on tuossa neliöitä, mutta oli aika kova homma, vaikka toinen asensi ja toinen antoi valmiin sirkkelillä leikatun palan valmiiksi. Ja sen jälkeen oli kaksi viikkoa persukset niin kipeinä siitä ylös alas kyykkäämisestä, että särkylääkkeen paikka. Mutta et kai ole sopinnu mitään menoa sunnuntaiksi? : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole sunnuntaiksi mitään sovittu, joten voin silloin jatkaa :D Noin 30 neliötä minulla on laminoitavaa pinta-alaa, josta isoin alue, yhdistetty olohuone ja keittiö, aika helppo koska on pitkä ja kapeahko tila eli sahausta tarvitsevia pääpaloja tulee vähän. Mutta sitten on mutkainen eteisen ja keittiön välitila ja itse eteinen toki, ja pakastimen ja jääkaapin syvennykset keittiössä, jotka täytyy myös hoitaa.

   Todennäköisesti kyllä joudunkin tosiaan jatkamaan sunnuntaina, varsinkin kun huomasin eilen että eteistilaan aukeava vessan ovi on niin matalalla, että laminaatti ei millään mahdu siihen väliin ilman, että on pakko tehdä asialle jotain. Aion vaan sahata siitä ovesta sentin alhaalta, ja katsoa mitä tapahtuu. Jos menee pilalle, niin ostan uuden oven - siitä on alareunasta lohkeillut maalia muutenkin. Jos taas onnistuu niin olen tyytyväinen hienosta ratkaisusta (jota varmaan alan prot kauhistelisivat, luultavasti se ovi pitäisi oikeasti jotenkin nostaa eikä vaan sahata alareunasta palaa pois).

   Poista
 2. Tarvitsetko apua laminaatin asennukseen tai haluatko vertailla palvelun tarkemmat hinnat? https://kodinplaza.fi/ avulla tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti