On ahdistavaa kun lemmikki sairastaa

Väsynyt.
Koirani alkoi viime viikolla oksentaa. Alkuun öisin, tyhjää mahaa. No, eipä mitään, sellaista sillä joskus on ollut ennen juoksuaikaa, että kun ruoka ei maistu, niin mahahapot sitten "väkevöityvät" tyhjässä mahassa liikaa ja aamuyöstä tulee oksu. Kuvittelin että tälläkin kertaa tätä tapahtuisi muutamana yönä ja sitten se loppuisi.

Mutta ei. Muutamaa tyhjän mahan -oksentamisyötä seurasi se että kaikki syöty ruokakin alkoi tulla ylös. Vesi onneksi ei. Mutta silti eilen, koiran oltua 5 päivää käytännössä kokonaan ruoatta, koska kaikki mitä koira oli yrittänyt syödä oli tullut ylös (ja enää se ei yrittänytkään syödä vaan lähinnä pelkäsi ruokaa koska tiesi että siitä tulee oksennus), alkoi yleensä niin energinen otus vaikuttaa hyvin sairaalta, apaattiselta ja väsyneeltä. Eläinlääkäriin oli pakko varata aika, ettei kuole kuivumiseen työpäiväni aikana tai jotain. No, koiralla todettiin gastriitti (mahalaukun tulehdus) ja sen aiheuttama nielutulehdus, ja se sai siihen kaikenlaista lääkettä sekä erikoisruokaa, ja nyt toivotaan että alkavat pian tehota.

Mutta kyllä osaa olla ahdistavaa koiran huono vointi, monellakin tapaa. Koira, joka yleensä on ilo ja
Oksennuksenestolääkettä, mahansuojalääkettä, probioottia,
vatsavaivaisen erikoisruokaa...
piristys, onkin yhtäkkiä sängylle ja sohville ja matoille oksenteleva kiusankappale, joka pitää kantaa ovesta ulos lenkille ja maanitella kävelemään ulkona. Myönnän, että en aina ollut koiralleni paras mahdollinen emäntä, kun valvottuani muutaman yön kakomisääniin heräillen ja oksennuksia milloin mistäkin siivoillen, koira alkoi huonoa oloaan jäkittää lenkillä. Pari kertaa paloi pinna ja huusin sille että sinähän perkele kävelet tai itket ja kävelet, ja kiskoin koiran pakolla liikkeelle. Mukavaa kohtelua noin omalle kohdalle ajateltuna: olisit niin sairas ja heikko että olisi hyvin raskas kävellä, ja sitten joku kusipää tulisi huutamaan että sinähän perkele kävelet ja pakottamaan... Ehkä on tosiaan oikein hyvä että lapset jäi tekemättä, koska minä en oikein osaa suhtautua sairauteen ja heikkouteen varsinkaan jos olen itse väsynyt.

Se on myös jännä miten ajatukset kääntyy jo muutaman valvotun yön takia. Oikeasti ajattelin parina yönä, että toivon että tuo otus kuolee jo, ja ikinä en ota enää rakkia, koska niistä on pelkkää vaivaa. En ollenkaan ajattele niin yleensä, vaan kyllä minulle koirista on elämässäni paljon enemmän iloa ollut kuin vaivaa. Kovin helposti sitä kuitenkin mielialat ja niiden mukana ajatukset muuttuu kun tulee väsymystä, stressiä ja vastoinkäymisiä.

Kommentit

 1. Hmmm. Piti menemäni nukkumaan, mutta vastaan kuitenkin ensin :)

  Mulla on ollut useita rakkaita koiria ja muitakin eläimiä. Niiden sairastaessa on tullut karjuttua tällaisia: "ja sviddu nyt syöt sen jauhelihan tai kuolet" (toinen kohtutulehduksessa mätää ja verta kylppärin lattialle jo pari vuorokautta valuen, yksin ja eristyksissä kun en sentään kyennyt siellä itse nukkumaan) syy: pelkäsin, että piski oikeasti kuolee ja olin hädissäni. Inhimillistä. "Ja miks sun on pakko paskoo sitä verta, naapurit suuttuu mulle" (kouristellen veriripulin kynsissä, siis eri koira)syy: olin ihan loppuväsy kymmenien sairaslenkkien jälkeen ja pelkäsin, että piski oikeasti kuolee ja/tai mummot jyrää mun ja saa jotenkin rankkurin hankittua paikalle. Inhimillistä. Syömättömän ja vetelän kaniinin vein 4 lasta takapenkillä paikalliselle elukkalääkärille myöhään illalla ilman ajanvarausta (mutisin itsekseni että helvetin jyrsijä nyt et kyllä kuole käsiin) Syy: lasten hirvittävä suru lemmikin sairastaessa (jussi kylläkin kuoli seuraavana aamuna) Inhimillistä.
  Ja kai se suuttumus kuuluu ensimmäisten joukossa (eka on kai se et ei voi olla totta, denial) reaktioihin myös silloin kun läheinen ihminen sairastuu tai peräti kuolee.

  Nyt nukkumaan! Terrierit on sitkeitä, kyllä se kunto siitä kohenee (olikos tämä tapaus vasta viiden? vai seitsemän?)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on jo 12-vuotias mutta ennen tätä sairastumista ihan pirteä ollut, niin ettei kaljamahainen emäntä ole tahtonut perässä pysyä ;)

   Mullakin tosiaan tuo ärtymistaipumus on yhdistelmä väsymystä, huolta, omaa ahdistusta, syyllisyyttä (esim. siitä että mun on vaan pakko käydä töissäkin vaikka kuinka kammottaa jättää huonosti voiva koira sinne kotiin)...

   Poista
 2. Inhimillisyydellä on turha tuollaista puolustella. Ikään kuin hyväksyä tuo käytös sillä perusteella. Mun mielestä se kertoo vain itsekkyydestä. Ihmisellä on taito ja mahdollisuus myös jättää omat ärtymyksen tunteet taka-alalle (paitsi lapsilla) ja pystyä asettautumaan toisen asemaan ja ymmärtää, mikä on sillä hetkellä tärkeysjärjestys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ole koskaan oikein tuota kykyä ollut. Pyrin siihen kyllä, mutta olen kai sitten itsekäs ihminen, koska minulla tosiaan välillä tulee varsinkin väsyneenä vaan ulos ne ensireaktiot. Ehkä se on temperamenttikysymyskin - olen aina ollut sellainen että suusta tulee ulos kaikki ennen kuin ajattelen, ja sitten hävettää mitä tuli möläytettyä.

   Kyllä minä syyllisyyttä tunnen todellakin jokaisesta tuollaisesta tiuskaisusta tms, mutta eipä se paljon auta, kun tiedän että joku kerta silti taas käy kuten ennenkin... Ehkäpä tämän jälkeen en enää vaan ota mitään eläviä olentoja vastuulleni, koska tosiaan en ole järin kypsä ihminen tuossa mielessä. Eikä sekään paljoa auta että eivät monet muutkaan näytä olevan, esim. naapuristani kuuluu sellaista huutoa ja raivoamista lapsille usein että saan todeta että joillain muillakin näköjään välillä hermo pettää...

   Poista
 3. Paranemista pienelle! Onhan sen tila kohentunut, onhan?

  Älä nyt huuda sille enää. Se ei välttämättä edistä paranemista.

  VastaaPoista
 4. Eipä tämä taida ihan hetkessä kohentua, kun täytyy mahalaukun ja ruokatorven limakalvojen rauhassa parantua. Ja siihen asti joudun kyllä tekemään koiralle toimenpiteitä joiden rinnalla joku huutaminen lenkillä on pientä: sitä on pakkosyötettävä (ruiskulla) ja pakkolääkittävä, vaikka tietää että nieleminen sattuu kun on ruokatorvi "oksennuksen polttama".

  Saa nähdä antaako tuo otus ikinä anteeksi näitä hoitotoimenpiteitä joita joudun eläinlääkärin määräyksestä tekemään, kun on yleensäkin pitkävihaista lajia. Esim. trimmauksen jälkeen murjottaa, ja joskus kun on täytynyt viedä rokotukseen vaikka, niin pitkään on sen jälkeen ollut erittäin epäluuloinen lenkille lähtemistä kohtaan, epäillen että varmaan se viekin minut taas jonnekin rääkkäämöön piikitettäväksi.

  Onneksi tuo on edes vähän väsynyt, koska muuten en pystyisi millään sitä pakkosyöttämään esimerkiksi, se kun on aika kipakka terrieri joka kyllä normaalitilassa puolustautuisi niin että mulla ei olisi enää sormia... Nyt se vaan murisee ja tärisee, mutta ei ainakaan kovin voimakkaasti puolustaudu.

  VastaaPoista
 5. Tästä on jo kahdeksan vuotta aikaa mitä mun koiralleni tapahtui. Annoin rutiininomaisesti aamulla koiralle nappulat kippoon ja menin itse aamupesulle. Yhtäkkiä kuului kamala kilinä ja kolina keittiöstä ja kun menin sinne, niin koira sätki ja jäykisteli silmät pullottaen keittiön lattialla. Pelästyin tietty kauheesti.Kun koira tokeni ja jäykin askelin tallusteli eteenpäin luokseni alkoi se murisemaan mulle ja näyttämään hampaitaan,ja tämä oli todella outoa käytöstä. Kaiken sotkun jälkeen selvisi koiralla olleen epilepsiakohtaus. Kahden vuorokauden aikana niitä tuli niin paljon ja en pystynyt nukkumaankaan kun ajattelin miten se rakki mikä oli ollut mulle uskollinen 8-vuotta tulee puremaan mun kaulaan reijät kun nukun.Ei muuta kun eäinsairaala Aistiin ja laskua tuli parin tonnin edestä reilusti. Kohatukset loppu lääkityksellä mutta ei se koiran elämää enään ollut ja lopetettavaksi se piti viedä lopulta vuoden päästä. Nyt on uusi koira täällä maalla minne muutin jokunen vuosi sitten ja kyllä se on lyijymyrkytys niinkuin täällä sanotaan jos taas uutta pahempaa vaivaa tulee. Olin melkein kettutyttö ennen mutta kun pääsee asian ytimeen niin todellisuuden tajuaminenkin tulee realistiseksi täällä maalla juuri eläimiä kohtaan. Itku iso tulisi jos oman nykyisen "Niinistöni Tintttimeni Höpöstön" joutuisin lopettamaan. Tosin nyt on aikaa sairastaa koiran kanssa koska olen työtön,mutta tuon ensimmäisen koirani airaustapauksessa oli pakko soittaa töihin että en pääse nyt töihin, koska koira huutaa ja ulvoo pelkoaan kohtauksen jälkeen kerrostalossa kun lähden pois. Oli siinä selittelemistä pomolle varsinkin kun oli päivää ennen vappua.Olen niin eläinrakas ihminen ja luonnonläheinen,että en enää ota tämän lemmikin jälkeen mitään elukkaa jollei se ole hyödyllinen harraste-eläin tai muu hyötyeläin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Laittaa miettimään myös yleensä tämän elämän ja luonnon julmuutta ja kivulloisuutta se, miten eläimetkin kärsivät niin luonnossa kuin ihmisten hoteissa... Joskus masentaa se fakta että tämä maailma nyt on tällainen, paljon kipua ja kuolemaa ja ahdistusta sisältävä paikka.

   Poista
 6. Joo älä ota enää mitään eläintä, jos noin helposti hermot menee. En voi ymmärtää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään hyväksy tätä piirrettä itsessäni.

   Mutta kahdesta seuraavasta postauksesta varmaan selviää että olen valmis aika paljon myös toisaalta tekemään sen saman koiran eteen jolle pikaistuksissani kivahdin... 45 minuutin nesteen tiputussessiot aamuin illoin, ruiskulla syöttöä, viikottaiset verikokeet eläinlääkäriasemalla. Nyt kun tiedän että koira on oikeasti vakavasti sairas niin en todellakaan enää äksyile. Jokainen hetki kun voi olla viimeinen yhdessä.

   Poista

Lähetä kommentti