Rumuus - nykyajan uusi elintasosairaus

Luinpa tässä Hesarista mielenkiintoisen artikkelin rumuuden kokemuksesta nykyajan elintasosairautena, ja tämä postaus on pohdintaa sen pohjalta. Artikkeli löytyy  täältä .

Kollektiivisen itseinhon aika

Sellaiseksi kutsuu artikkelissa nykyaikaa kulttuuriantropologi Taina Kinnunen. Se on minusta aika hyvä ilmaus ajalle, jossa tosiaan rumuus, vanhuus tai ylipainoisuus koetaan lähes sairauksiksi tai ainakin ongelmiksi joihin pitäisi löytää ratkaisu (plastiikkakirurgiaa! meikkejä! botoxia! ryppyvoiteita! laihdutusmetodeja!) ja joita ei tule hyväksyä luonnollisiksi asioiksi. Ja koko ajan tulee lisää näitä asioita joihin jokaisen naisen tulisi naistenlehtien mukaan kiinnittää huomiota ja näin lisätä itselleen huolia ja ulkonäköön käytetyn ajan ja/tai rahan määrää.

Sain joskus lahjatilauksena Kauneus&Terveys-lehden, mutta totesin jo parin numeron jälkeen, että se on minulle erittäin epäterveellistä luettavaa, koska siinä juuri oli noita juttuja joista "löysin" taas lisää kamalia ulkonäkövikoja itsestäni. Esim. eräässä numerossa nainen jonka hampaissa ei minusta ollut ennen-kuvissakaan mitään vikaa, mainosti kuinka elämä muuttui kun otti valkoiset kuoret hampaisiinsa, kun nyt uskalsi taas hymyillä (meidän kuorettomien pitäisi varmaan suosiolla peittää suu kädellä jos hymyilyttää). Ja toisessa oli testattu joitain kalliita kiinteyttäviä kasvohoitoja, jotka kuulemma ovat tietyn iän jälkeen ihan välttämättömiä. Suuri osa jutuista tuntui keskittyvän aiheeseen "näin teet itsestäsi ja elämästäsi paremman parantamalla ulkonäköäsi". Vaan kun en tahdo!


Miksi kaduilla on niin harvoin suohirviöitä, mutta peileissä usein?

Kyse on yleensä nimenomaan itseinhosta, eikä yleisestä kriittisyydestä ulkonäköpiirteitä kohtaan. En nimittäin ainakaan minä juurikaan näe kun kaupungilla kuljen, muita rumia naisia. Samaa olen kuullut muilta jotka kokevat itsensä rumiksi, että he eivät ole ollenkaan niin kriittisiä toisten ulkonäköä kohtaan kuin omaansa. Jos oikein yritän muistella koska olen nähnyt mielestäni ruman naisen, ei tahdo tulla mieleen. Ja jos tuleekin, niin kyse ei ole varsinaisesta rumuudesta vaan esimerkiksi epäsiisteydestä (spurgunainen oksennus rinnuksilla) tai sairauden aiheuttamasta ulkonäkömuutoksesta tyyliin häijyn näköinen märkivä ihottuma. Ei tavalliset, terveen näköiset ihmiset minusta koskaan ole rumia. Niin, siis paitsi se peilissä näkyvä. 

Jotain syvempää ongelmaa tuohon siis on liityttävä kuin se, että olisimme yleisesti ottaneet kriteereiksi hyväksyttävälle ulkonäölle jotkut photoshopattujen mallien ja filmitähtien kuvat. Miksi olemme ottaneet ne kriteereiksi vain itsellemme? Ja miksi yleensä ulkokuori on saanut niin valtavan merkityksen mielessämme, nyt aikana jolloin naisetkin kouluttautuvat pitkälle ja koulussa myös tytöt laitetaan keskittymään oppiaineisiin, ei sieviltä näyttämiseen ja miesten hurmaamiseen?

Onko ihmislaji oikeasti sellainen, että kun ei ole oikeita ongelmia, oikeaa olemassaolon taistelua, niin ongelmia tehdään itselle vaikka tikusta? Kun ei ole sotaa eikä nälkää eikä sortoa, niin emme kai ihan onnellisiksi voi heittäytyä, vaan meidän täytyy sitten murehtia siitä vaikka, että emme ole ulkoisesti täydellisiä!

Valitettavasti vaatimukset ei rajoitu yksilöön itseensä

Kaikki olisi suhteellisen hyvin, jos ongelma olisi ainoastaan se, että yksilö on aivopesty uskomaan, että hänen ulkonäkönsä on ongelma. Ainakin, jos kyse olisi lähinnä poikkeuksellisista, vähän neuroottisista ihmisistä, samaan tapaan kuin anorektikko luulee olevansa lihava vaikka on sairaalloisen laiha. Voisin sanoa vaikka, että ok, minulla on ongelma, kun luulen että a) olen kauhean ruma ja b) että sillä muka on jotain väliä vaikka olisinkin. Sitten hakisin ongelmaani apua vaikka terapiasta ja jatkaisin elämääni "happily ever after".

Mutta kun valitettavasti meille syötetään jatkuvasti tälläkin hetkellä näitä odotuksia ja vaatimuksia ulkopuolelta. Olen lukenut jopa Taloussanomista juttuja, joissa naisella esimerkiksi painon sanotaan vaikuttavan työllistymiseen ja palkkatasoon. Erilaisissa lehdissä nykyisin hoikkuus ja jopa meikkaaminen yhdistetään "itsestään huolehtimiseen ja siisteyteen", ja ilmeisesti myös työhönottajat ovat omaksuneet tätä asennetta. Deittimaailmassa vasta voi kovat lait ollakin, siellä itseään normaalipainoiseksi sanova normaalipainoindeksin puolivälissä oleva nainen voi kuulla deittikumppanilta syytöksen, että miksi väitit olevasi normaalipainoinen, kun kerran olet selvästi pyöreä! 

Osattiin sitä ennenkin - ihanteet vaan oli erit!
Ja härskeimmin mainostavat plastiikkakirurgisia palveluita tarjoavat, esim. Nordströmin plastiikkakirurgisen sairaalan mainosteksti on: "Leikkauksen tarkoituksena on saada asiakas siihen kuntoon, että hän voi mennä esimerkiksi työpaikalle tai kouluun ilman häpeää tai kiusaamisen kohteeksi joutumista." Siis nytkö jo hyväksytään kiusaajien etiikka, jonka mukaan kiusaaminen on oikein, jos kiusattu on vääränlainen, ja kiusatun on velvollisuus pyrkiä muuttamaan itsensä sellaiseksi, että kiusaamisen syyt poistuvat?! Ei jumalauta, kyllä ihmisen pitäisi voida mennä ihan itsensä näköisenä ilman leikkauksia töihin ilman pelkoa kiusaamisesta ja häpeästä! Jos näin ei ole, kiusaajat pitää panna kuriin, eikä painostaa kiusattua parantelemaan ulkonäköään leikkauksilla!

Tehdäkö myönnytyksiä ajan hengelle vai taistella vastaan? 

Hesarin jutun luettuani tuli hieman ahdistava olo, koska tämä minun elämänmuutokseni, alkoholinkäytön vähentämistä lukuun ottamatta, keskittyy ulkoisiin asioihin, painoon ja tyyliin. Eli olenko itsekin suostumassa hiljaa siihen mitä pohjimmiltaan vastustan, siihen että naisen täytyy edes kelvatakseen (työelämässä, parisuhteissa, ihmisenä yleensä) olla laiha ja viehättävän näköinen? Kun oikeasti unelmani olisi maailma, jossa suhde ulkonäköön olisi yhtä rentoa kuin tuttujen kesken mökillä: voisi näyttäytyä saunapuhtaana missä vaan ja niine läskimakkaroineen jotka nyt on, eikä kukaan hyväksyisi minua vähemmän sen takia.

Toisaalta vaikka moni minut reaalimaailmassa tunteva voi luulla että olen ollut tosiaan rento itseni hyväksyjä, niin faktahan on että olen oikeasti niellyt ne ulkonäköihanteet karvoineen päineen jo nuorena, minä vaan olen todennut omassa tapauksessani niiden olevan niin saavuttamattomia, että olen luovuttanut, sanonut että pitäkää tunkkinne perkele, minä olen sitten ruma kun en muuta voi! En siis ole asiassa yhtään parempi kuin ne jotka ovat käyttäneet paljon aikaa ja rahaa ulkonäkönsä parantamiseen: he ovat vain optimistisempia.

Sen tiedän, että en halua osallistua mihinkään ulkoiseen kilpavarusteluun, jossa minun täytyy vielä korjata asia x että olen riittävän hyvä (ja näitä asioita riittää loputtomiin). Se, onko mahdollista tulla hoikemmaksi ja hieman tyylikkäämmäksi ilman, että uhrautuisi pinnallisuuden alttarille, jää nähtäväksi. Toivon kovasti, että se on mahdollista.

Kommentit

  1. Täyttä asiaa! Välillä oma "rumuus" tuntuu suorastaan kipeältä, asialta jota ei tahdo edes ajatella. Olin jossain vaiheessa hieman isompi ja välinpitämättömämpi ulkonäköäni kohtaan (välinpitämätön on tosin väärä sana, ennemmin yritin pelata itseni sivuun ja sulkea silmäni ulkonäköasioilta, olla jonkinlainen epänainen). Kun aloin hoikistua, alkoivat myös silmäni avautua. Moni asia oli kohdattava silloin ja pelotti hieman alkaa pukeutua siistimmin ja nätimmin - pelkäsin, että näytän haaskalta joka koittaa koreilla rihkamalla jne.

    Minusta tuntuu, että hirmu moni käy tämänkaltaisia ajatuksia läpi. Harva on loppujen lopuksi aivan superkaunis ja hoikka nykymittapuulla, mutta kauneutta on monenlaista. Olen itsekin kokenut esimerkiksi naistenlehdet ahdistavina, sillä niiden jutut oikein osoittavat minulle uusia itseinhon aiheita. Pelkästään viihdejutut ja bikinikuvat saavat minut miettimään omaa kroppaani häveten. Löysin jopa itseni surffailemasta silikonileikkaussivuilta, vaikka ihan järjellä ajateltuna en ikinä sellaista tahtoisikaan. Mikä on kun on niin vaikea kelvata itselle??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoja tuntemuksia minulla on ollut. "Rumat ne vaatteilla koreilee", sanotaan, ja on mielikuva, että ruman vaatteilla koreilu on naurettavaa touhua. Ja että yleensäkin ruman pitäisi pysyä lestissä, hiljaa ja näkymättömissä, maailmassa jota hallitsee kauniit ja komeat.

      Minäkin tunnustan, että vaikka vastustan kauneusleikkauksia muista kuin pakottavista syistä (onnettomuus tai sairaus turmellut ulkonäön ihan epänormaaliksi), niin olen joskus heikkoina hetkinä surffaillut erilaisten plastiikkakirurgisten sairaaloiden ja klinikoiden sivuja, ja miettinyt mitä minun ulkonäölleni ehkä voisi tehdä. Sitten on kuitenkin lopulta tullut ajatus, että niin, entä sitten jos asia x korjattaisiin, niin olisinko oikeasti onnellisempi ihminen? Johtuvatko ongelmani oikeasti siitä? Ja aina olen tullut lopputulokseen että ei, ei parempi ulkonäkö tekisi minua lopulta onnellisemmaksi.

      Ainoa mihin sen voisi edes kuvitella vaikuttavan, on parisuhteen löytäminen, mutta toisaalta - haluanko minä niin pinnallista miestä, jolle ei tavallisen näköinen nainen kelpaa? En taida... Minäkään en ole mikään yksiulotteinen ihminen vaan hyvinkin kompleksinen tapaus josta löytyy monenlaisia puolia; jos joku ihminen ottaisi minut koska olisin kaunis ja symppis, hän voisi ehkä pelästyä niitä syvyyksiä joita luonteeseeni myös kuuluu...

      Poista
  2. Nuo Kauneus ja Terveys -tyyppiset lehdet tosiaan ovat käsittämättömiä syyllistäjiä. Jos ja kun on niiden ojeita seuraamalla saanut laitettua tehonaamion tukkaan, kuorittua ihoa, ajeltua karvat, nypittyä kulmat, opeteltua rajaukset, ottanut ranskalaisen manikyyrin ja kirkastavan kasvohoidon, laihduttanut, valkaissut hampaat, geelannut kynnet ollakseen esiintymiskelpoinen lehtien filosofian mukaan... niin eiköhän seuraavalla aukeamalla olekin sitten juttu peräreiän valkaisusta tai jotain syyllistävää tyyliin "Kestävätkö kantapääsi katseet? Raspaa jalat!"

    Siis ei jumalauta, kantapäiden raspaus. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, ihan kuin kukaan toisten kantapäitä edes huomaisi. Tuo peräreiän valkaisu oli kyllä niin hullu juttu, että kun siitä luin, ajattelin että tämän on pakko olla joku pila. Mutta ei sitten valitettavasti ollut. Eipä ole itselleni koskaan tullut miettiä kyseisen ruumiinosan ulkonäköä. Sama juttu nuo alapään korjausleikkaukset ulkonäkösyistä. Itse olen aina ajatellut, että sukupuolielimet nyt yleensä eivät ole kummallakaan sukupuolella kovin kauniita mutta miksi niiden tarvisikaan olla, kunhan toimivat. Nyt on saatu ihmisille myytyä idea, että niidenkin pitäisi täyttää jotkut ulkonäkönormit.

      Todella ahdistavia kyllä nuo loputtomat kehotukset ja vaatimukset siitä mitä naisen pitäisi muka tehdä, jotta voisi tuntea itsensä siistiksi ja esiintymiskelpoiseksi. Minä olen tehnyt päätöksen etten lue mitään lehtiä joissa tuontapaisia juttuja esitetään, koska niistä ei tule kuin tympäisevä olo ja lisää riittämättömyyden tunteita!

      Poista
  3. Voi vitsi, taas aivan erinomainen kirjoitus! Itsekin olen pohtinut kysymystä siitä mitä väliä vaikka olisi ruma tässä elämän mittaan kun ulkonäkö on mitä on. Minäkin haluaisin sanoa, että olen kaiken ulkonäkökeskeisyyden yläpuolella, mutta mitenhän vain on. Minä ajattelin olevani maailman rumin ihminen sinne parikymppiseksi jolloin sitten hyväksyin asian tyyliin "okei, no olen maailman rumin, mutta so what? jonkunhan on sekin oltava". Totta kai se oma rumuus on koko ajan siellä taustalla ollut, mutta suuren osan ajan en sitä aktiivisesti ajattele ja olen varmaan siksi sitten työelämässä, miesvaltaisella alalla, rumana lihavana naisena pärjännyt aivan loistavasti. Olen myös monesti pohtinut sitä, että millaiseksi elämän olisi muodostunut jos en olisi joutunut oman ulkonäkö ei olisi niin epämiellyttävä. En varmasti olisi ollenkaan minä, koska en tiedä olisinko keskittynyt niin älyllisiin asioihin jos ulkonäöllä olisi jo saanut toisten ihastelevan huomion. En jaksa noista naistenlehtien ohjeista ottaa stressiä, koska olen tosiaan niin jo avun ulkopuolella, että turha edes yrittää. Oma suurin ärsytykseni on se kuinka niin monesti naisia/tyttöjä kehuessa kehujen yhteyteen liitetään määre "nätti" tai "kaunis", vaikka kyseinen tapaus olisi minkänäköinen tahansa (jopa ruma). Mikä siinä vähemmän viehättävässä ulkonäössä on nyt niin kauheata, että sitä pitää päinvastaisilla vakuutteluillakin torjua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen miettinyt tuota, että millähän tavalla olisin erilainen ihminen, jos olisin nuoresta asti saanut kokemuksia, että olen kaunis ja viehättävä. Mutta en osaa kuvitella ollenkaan sitä mitä se olisi vaikuttanut, ja olisiko se lopulta edes hyvää? Voi olla että olisin jopa jäänyt jotenkin riippuvaiseksi ihmisten huomiosta ja katseista, ja tietynlaiset syvällisemmät taipumukset joita on yksinäisyydessä ollut pakko kehittää, olisivat jääneet kehittymättä.

      Jos muuten joskus haluaa kokea, miltä tuntuisi saada paljon miesten huomiota ja kehuja, kannattaa mennä yksin turistimatkalle vaikka Turkin lomakohteisiin ;-) Minua jotkut varoitteli "limaisista äijistä" mutta ajattelin, että tuskinpa minua sillä lailla lähestytään kun en ole blondi. Mutta niillehän riittää se, että tietävät että toinen on turisti, sama se tuntuu olevan arvioidaanko skandinaaviksi tai joksikin muuksi. Kyllä riitti vihellyksiä ja kylkeen liimautujia ja yksi tuli jopa polvilleen mun eteen kun kävelin kadulla, ja sanoi menneenä niin hämilleen kauneudestani että käyttäytyy siksi vähän hassusti. Eihän noissa kehuissa tosiaan mitään aitoa ole, vaan tarkoitus on saada seksiä ja/tai jotain rahallisia etuja kuten nainen maksamaan syömisiä ja juomisia, mutta olihan se koominen kokemus ;-)

      Poista
  4. Olin aikaisemmin töissä, missä möin myös laihdutustuotteita ja puhdistuskuureja. Mua jaksoi hämmästyttää, kun sisään lappasi naisia, joiden ulkonäössä ei ollut mitään vikaa. Ihan tavallisen näköisiä naisia, joita katsellessa ei tullut mieleenkään, että painossa olisi jotain vikaa. Mutta kaikenkokoisilla ja näköisillä oli yksi yhteinen päähänpinttymä: Mä olen läski. Pitäisi laihtua.
    Iällä tai koolla ei ollut mitään väliä. Ihmettelin, miten tehokkaasti se oli saatu naisille syötettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan. Tuon Hesarin jutun nuoret naisetkin on kaikki hoikkia tai normaalipainoisia, ja minusta ihan hyvän näköisiä. Mutta niin on heidätkin saatu kokemaan riittämättömyyttä omasta ulkonäöstä.

      Uusin hulluus on se, että nykyisin ei riitä enää sekään että on laiha tai hoikka, vaan pitäisi lisäksi treenata kovasti, tai muuten on *ällöttävä laihaläski*. Nyt siis kaikkien muiden noiden juttujen lisäksi, joita naisten taakaksi jo kasataan, pitäisi käyttää tuntikausia viikossa kuntosaleilla siksi, että saa timmin kropan eikä ole ruma laihaläski. Huokaus... Minä ainakin aion tulla laihaläskiksi ja olla hiton tyytyväinen kroppaani jos sellaiseksi pääsen :D

      Poista
  5. Tuosta tyttöjen nätiksi sanomisesta pakko kertoa hassu juttu. Tyttökissa ja poikakissa olivat yhdessä eläinlääkärintarkastuksessa. Tyttökissa oli arviossa ollut suunnilleen "kiltti ja nätti", ja poikakissa oli ollut "reipas ja komea" kolli. Apua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, voi arvata että varmaan tiedostamattaan myös ihmislapsiin suhtautuu samanlaisilla sukupuolistereotypioilla...

      Tuosta tuli mieleen hassu tapaus kun itse vein 7-viikkoisia koiranpentuja eläinlääkärintarkastukseen, niin eläinlääkäri yhdestä pennusta joka rimpuili, sanoi että tämä on tosi dominoiva ja pitää laittaa sitten tiukasti kuriin. Minusta kyseessä oli peloissaan oleva vauvakoira, joka ei vielä dominointien päälle ymmärrä tuon taivaallista. Pelkääpä vaan henkensä edestä kun vieraan ihmisen käsiteltäväksi joutuu vieraaseen paikkaan. Ne oikeasti dominoivat ei yleensä niin säikykään.

      Poista
  6. Olethan lukenut Naomi Wolfin kirjan "Kauneuden myytti; kuinka mielikuvilla hallitaan naista"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole muuten lukenut! Löysin joitain otteita kirjasta Googlella ja näyttää hyvin kiinnostavalta. Kirjan näyttää saavan iPadille iBooksista englanninkielisenä vieläpä aika edullisesti, 8,99 maksoi, joten taidanpa ottaa luettavaksi :)

      Poista

Lähetä kommentti