Nopeat pastaruoat - arjen pelastajat

Työpäivän jälkeen ei oikein jaksaisi käyttää kauheasti aikaa tai energiaa ruoanlaittoon. Minulle puoli tuntia on ehdoton maksimi, ja pyrin selviämään hommasta 15-20 minuutissa. Yleisimmät arkipäivälliseni menee luokkiin pastat, keitot ja ruokaisat salaatit, koska niitä saa aikaan nopeasti. Tällä kertaa otin esittelyyn tavallisimpia nopeita pasta-mixejäni. Nopea tarkoittaa, että kastikkeen / lisäkkeen pitää valmistua samassa ajassa kuin mitä kestää veden kiehahtaminen ja normaalin kuivapastan kypsyminen, eli noin vartissa tai vähän yli.

Eikö pasta sitten ole kauhean lihottavaa? Riippuu siitä miten paljon sitä syö. Ennen kieltämättä söin ainoana ruokana aterialla ison lautasellisen pastaa ja kastiketta, mutta näin kevennysaikana teen niin, että syön alkuun salaatin tai raakoja vihanneksia (esim. naposteluporkkanoita tai retiisejä tai pätkän kurkkua), sitten punnitsen keitettävän pastan määräksi 75 grammaa, ja päälle syön vielä hedelmän. Näin pastan kalorimäärä ei tule valtavaksi ja tulee syötyä terveellisiä kasviksia myös. Täysjyväpastaa en käytä koskaan, inhoan sen tunkkaista makua. Näissä ohjeissa ei ole kauheasti määriä tai tarkkoja ohjeita kun improvisoin itse aina niitä laittaessani. Mutta testattuja makukombinaatioita löytyy kyllä :)

Kasvispastat

Vihreä pesto

Tarvitaan: valkosipulinkynsi, pinjansiemeniä, hyvää oliiviöljyä, parmesan- ja pecorinojuustoja tai pelkkää parmesania ja tuoretta basilikaa. Laitetaan astiaan ja miksataan, teho- tai sauvasekoittimella. Paksuutta ja makua voi säätää maistamisen jälkeen lisäämällä esim. öljyä, pinjansiemeniä tai juustoa.

Perustomaattikastike

Punasipulia, tomaattimurskaa, tuoretta basilikaa, voita, suolaa, mustapippuria, parmesaania. Sipuli kuullotetaan voisulassa, lisätään tomaatit ja vähän suolaa. Haudutetaan 10-15 minuuttia. Lisätään basilika ja soseutetaan sauvasekoittimella. Lisätään mustapippuria, voita ja tarvittaessa suolaa. Tarjoillaan parmesanraasteen kanssa.

Spagettia munakoison ja mozzarellan kanssa

Valkosipulia, tomaattimurskaa, munakoisoa, basilikaa, mozzarellajuustoa, oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria, (kuivattua chiliä). Freesaa valkosipulia öljyssä, lisää myös chili murskattuna jos käytät sitä. Lisää tomaatit ja anna hautua 10-20 minuuttia. Kun tomaatti paistuu, paista toisessa astiassa kuutioitua munakoisoa öljyssä, noin 4-5 minuuttia. Kun spagetti on valmista, sekoita munakoiso tomaattikastikkeeseen ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kypsä spagetti ja kastike ja revi sekaan basilikaa ja mozzarellakuutioita.

Pastaa sienillä

Tuoreita sieniä (käytän useimmiten portobello-sieniä), tuoreita tomaatteja, persiljaa, kokonaisia kuivattuja chilejä 1/syöjä, parmesanjuustoa, voita, oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria. Kuumenna voi, lisää murskattu chili ja pilkotut sienet, paista muutama minuutti. Lisää pilkotut tomaatit ja anna hautua 5-10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää runsaasti tuoretta persiljaa ja pieni loraus oliiviöljyä. Sekoita keitettyyn pastaan ja raasta päälle parmesanjuustoa.
Tämän päivän päivällinen: spagettia munakoison ja mozzarellan kanssa

Kala- ja mereneläväpastat

Oliivinen sardellipasta

Sipulia, valkosipulia, sardellia (tai anjovista), mustia oliiveja, kapriksia, tölkkitomaatteja, persiljaa, oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria. Freesaa sipuli ja valkosipuli, lisää sardellit ja paista kunnes kalat hajoaa (noin 5 min). Lisää kaprikset ja pilkotut oliivit. Lisää tomaatit ja puolet persiljasta ja anna hautua kymmenisen minuuttia, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita pastan kanssa ja lisää loput persiljat.

Nopea katkarapupasta

Valkosipulia, sipulia, chiliä, kuorittuja katkarapuja (sulatettuja jos pakaste), rucolaa, sitruunamehua, oliiviöljyä, (parmesania), suolaa. Paista sipulia ja valkosipulia hetki öljyssä, lisää murskattu kuivattu chili. Kun pasta on kypsää, lisää pannuun ihan hetkeksi katkaravut ja rucola, sekoita samantien pastan kanssa. Lisää sitruunamehu ja vähän öljyä, suolaa maun mukaan. Päälle voi käyttää vähän parmesania. 

Erittäin yksinkertainen tonnikalapasta

Mozzarellaa, kapriksia, persiljaa, tonnikalaa, suolaa, mustapippuria. Kuutioi mozzarella, huuhtele kaprikset. Sekoita kapristen joukkoon persilja, tonnikala ja oliiviöljyä. Lämmitä seos nopeasti pannussa ja sekoita keitettyyn pastaan. Lisää joukkoon kuutioitu mozzarella, vähän oliiviöljyä ja suolaa ja mustapippuria.

Kylmäsavulohipasta

Kylmäsavulohta, voita, kermaa, tuoretta timjamia, suolaa. Pilko lohi, sulata voi pannussa. Lisää pannuun kerma, pilkottu lohi ja timjami. Anna kiehua hiljaa muutama minuutti. Sekoita kastike pastaan, lisää tarpeen mukaan suolaa ja tarjoile. 

Katkarapupastaa


Lihapastat

Carbonara

Sipulia, pekonia, 1 muna /syöjä, tilkka kermaa, parmesania, suolaa, mustapippuria, (persiljaa), oliiviöljyä. Pilko sipuli ja laita öljyyn paistumaan. Lisää pilkottu pekoni, paista 10 minuuttia. Kun seos paistuu, sekoita astiassa kananmunat, tilkka kermaa ja parmesaaniraastetta (sekä persilja jos käytät). Sekoita keitetty pasta pekoni-sipuliseoksen kanssa. Lisää munaseos, sekoita minuutin verran kuumentamatta enää (kuuma pasta kypsentää munan sopivasti). Mausta runsaalla pippurilla.

Riimihärkäpasta

Sieniä (herkkusienet käy hyvin), valkosipulia, chiliä, persiljaa, riimihärkää, oliiviöljyä, parmesania, suolaa ja pippuria. Freesaa valkosipuli öljyssä, lisää pannuun murennettu chili ja persilja. Lisää pilkotut sienet ja paista hetki. Sekoita pastaan, lisää vähän öljyä, parmesania, suolaa ja mustapippuria. Laita annosten päälle muutama viipale riimihärkää.

Chorizomakkarapasta

Chorizoa, valkosipulia, sieniä, tomaattimurskaa, kermaa, chiliä, suolaa ja mustapippuria, oliiviöljyä. Paista makkarapätkiä pannulla öljyssä valkosipulin, chilin ja sienten kanssa viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tomaattimurska ja hauduta 10-20 minuuttia. Lisää vähän kermaa ja kuumenna.

Tulinen pekonipasta

Sipulia, pekonia, tomaattimurskaa, chiliä, valkoviiniä, pecorinojuustoa (voi korvata manchegojuustolla), suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä. Freesaa sipuli öljyssä, lisää chiliä ja pekoni ja paista muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja vähän viiniä. Anna hautua vartin verran. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita keitettyyn pastaan ja lisää päälle runsaasti pecorinoraastetta. 

Tulista pekonipastaa

Kommentit

  1. Pasta on kyllä hyvää ja pieninä määrinä ei lihotakaan, huono puoli et pitää tehokkaasti nälkää yllä ja saa sitä kautta lihomaan, syön siksi vain harvoin. Herkullisia reseptivaihtoehtoja toki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuo on varmaan tosi yksilöllistä, mikä pitää nälkää ja mikä taas lisää sitä... Itselläni on aina taas ollut niin päin, että jos ateriassa ei ole tarpeeksi hiilihydraatteja, ei mene nälkä kunnolla pois vaikka söisi paljonkin. Joillakin taas hiilariruoat, joissa ei ol epaljoa proteiinia aiheuttavat nälän uudelleen hetken päästä.

      Poista
  2. Tyylikkäitä ja maukkaan oloisia safkoja! Hyvin noista pitäisi saada energiaakin niihin sun aloittamiin säännöllisiin liikuntatreeneihin, ja kun on pastaa pötsissä, treeni kulkee kivasti. Asenne on prikulleen oikea: ruoan pitää olla hyvää ja kunnon raaka-aineista. Itse en jotenkin jaksa yhtään uskoa, että mitään pysyviä muutoksia elintapoihin ja kohti kiinteämpää, elinvoimaisempaa kroppaa saadaan aikaiseksi kaiken maailman proteiinijauhoilla. Kunhan ymmärtää, minkä verran energiaa ja protskuja ja hiilareita suunnilleen mihinkiin safkoihin sisältyy ja pyrkii aktiivisesti syömään terveellisesti, palkintona on hyvä ja energinen olo, ja kun lisää päälle järkevästi liikuntaa, kroppakin kiinteytyy.

    Ruoan ainut tehtävä ei tosiaankaan ole täyttää mahaa, vaan sen tulee myös tuottaa nautintoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ainakin olen niin herkkuperse, että olisin mieluummin vaikka lihava kuin eläisin vuodesta toiseen jollain mielestäni ankealla ja mauttomalla ruoalla ;-) Mutta onneksi melkein mitä tahansa voi syödä minun 1500 kcal kalorirajaankin, kunhan syö tarpeeksi pienen annoksen raskasta pääruokaa ja sitten kasviksia mukaan että tulee vatsa täyteen.

      Poista
    2. Mahtava pastapläjäys! Kiitos tästä. Harrastan näitä itsekin, ja tässähän ne ovat kätevänä luettelona. Joitakin kokeilemattomiakin vaihtoehtoja minulle tässä on.

      Pasta ei lihota, jos sitä ei syö liikaa. Sama kaiken ruoan kanssa. Tunnistan muuten kyllä tumman pastan tunkkaisen maun, mutta kestän sitä hyvin eli käytän sitä usein.

      Tunnet selvästi italialaista ruokakulttuuria:)

      Poista
    3. Minä olen luopunut hyvin omantunnoin tumman pastan syönnistä, kun eräs lukemani ravitsemustieteilijän kirjoittama kirja sanoi, että jos valkoinen pasta on tehty durumvehnästä, se on käytännössä ihan yhtä terveellistä kuin tummakin. Durumvehnässä kun on enemmän proteiinia ja kuitua kuin perusvehnästä tehdyssä pastassa. Taitaa nykyisin olla lähes kaikki ehkä ihan halpamerkkien tuotteita lukuun ottamatta durumvehnästä tehtyjä... Itse syön yleensä De Ceccon pastoja kuivapastoista ja ne ainakin ovat.

      Poista

Lähetä kommentti