Plussapallo kokeilee Pilatesta

Olen jutellut tästä liikuntaongelmastani muutaman tutun kanssa, siis siitä, että haluaisin harrastaa jotain
erityisesti lihaskuntoa kohottavaa, mutta sinkkuna koirien omistaminen oikeastaan estää minua lähtemästä duunin jälkeen mihinkään kodin ulkopuolelle kuntoilemaan. Koiralenkkitutulta sain sitten suosituksen, että voisi kokeilla myös Pilatesta, ja suosituksen kirjasta jonka avulla pystyy kotona itse opettelemaan sitä. Nyt sitten on hankittuna Emily Kellyn kirja "Venyttele kuntoon Pilates-menetelmällä" ja tänään on tullut ensimmäistä kertaa kokeiltua harjoituksia.

Miksi Pilates kiinnostaa?

Se tuntuu olevan mielenkiintoinen yhdistelmä perinteisiä lihasvoimaliikkeitä kuten punnerruksia ja vatsalihasliikkeitä sekä venytystyyppisiä liikkeitä. Kuulostaa jutulta jota voisin jaksaa paremmin kuin vaikka sitä että pitää sotkea kuntopyörällä pitkiä aikoja. 

Kirja myös lupaa monenlaisia hyötyjä, ja jopa nopeasti. Jää nähtäväksi, saako niitä hyötyjä käytännössä tällainen nelikymppinen sohvaperunakin. Mutta näin sanotaan kirjassa: "Pilates-menetelmän noudattaminen on nautinnollista ja se antaa nopeasti tuloksia, jotka motivoivat jatkamaan. Jos vain jaksat jatkaa, saat palkkioksi paremman ryhdin ja tasapainoisemman olon; kivut, vaivat ja jäykkyys vähenevät, notkeutesi paranee ja kehosi pitenee ja solakoituu. Ryhtisi kohentuessa näytät siltä kuin olisit hoikistunut. Yksi useimmin kuulluista kommenteista ihmisiltä, jotka ovat alkaneet noudattaa Pilates-ohjelmaa on, että heistä tuntuu kuin he olisivat kasvaneet pituutta. Tämä johtuu siitä, että he ovat oppineet ojentamaan selkänsä kunnolla."

Ensimmäinen harjoituskerta

Kirjassa esitellään paljon Pilates-liikkeitä, ja siitä löytyy myös pari valmista ohjelmaa, joita voi käyttää. Toinen on lyhytohjelma, jonka suorittaminen kestää 20 minuuttia, toinen tunnin ohjelma. Tein tänään tunnin ohjelman, johon kuului seuraavat liikkeet: Lämmittely, hartiasilta, uinti, kyljen puristukset oikealle ja vasemmalle, vatsalihasliike "sata", selkärangan venytys, 2 erilaista punnerrusta, keinahdus selälle, selän sullaus ylös ja rentoutuminen. Monesta liikkestä on eri vaikeustason liikkeitä, ja tein näistä helpoimmat versiot, kuten kirja suosittelee aloittelijaa tekemään. 

Ihan mukavalta tuntui tuon ohjelman tekeminen, vaikka toki aina alkuun se on vähän semmoista, että täytyy lukea tekstikuvauksia monta kertaa ennen kuin muistaa että mitä nyt pitikään tehdä ja mitä kaikkea muistaa. Tuon takia ohjelman suorittamiseen meni vähän kauan, mutta eiköhän se siitä nopeudu kun tekee säännöllisesti ja muistaa liikkeet. 

Harjoittelusuunnitelma

Kirja suosittelee harjoittamaan Pilatesta 3 kertaa viikossa vaiheessa, jossa kuntoa pyritään kohottamaan. Ajattelin alkaa tehdä pitkän ohjelman 2 kertaa viikossa ja lyhyen ohjelman kerran viikossa. Tuon lisäksi suositellaan aerobista liikuntaa 3 kertaa viikossa 30-60 minuuttia kerrallaan, mutta toistaiseksi se puoli saa luvan jäädä koiralenkkeilyn varaan... Nyt sitten vaan treenaamaan ja katsomaan tuleeko luvattuja tuloksia :)

Kommentit