Beckin menetelmä päivä 1: syyt miksi haluan laihtua

Aloitellaan sitten tuota edellisessä blogautuksessa mainittua kognitiiviseen terapiaan perustuvaa, laihduttamisen avuksi tarkoitettua ohjelmaa. Kirjassa on ennen mitään syömisen muutoksia 14 päivän jakso joina tehdään erilaisia tehtäviä.

Tänään tehtävä oli tehdä itselleen lappu, johon kootaan hyviä asioita, joita laihdutuksella on tarkoitus saavuttaa. Asioiden on tarkoitus muistuttaa vaikealla hetkellä dieetin alettua, että miksi tässä laihdutetaankaan oikeastaan. Ainakin mulla mieli on useinkin pettänyt niin, että mässyhimon hetkellä laihdutustarve on pelkistynyt pelkäksi ulkonäköasiaksi, ja sitten olen sen kuitannut sillä että enhän minä tässä iässä oikeastaan välitä edes kauheasti ulkonäöstä joten antaa mennä. Oikeasti tässä painossa alkaa olla kuitenkin aika helppoa jo löytää syitä miksi laihduttaminen kiinnostaa, huolimatta lukuisista epäonnistumisista ja tunteesta että onnistumisen ennuste jatkossakin on huono. No, tämä ohjelmahan on juuri tarkoitettu aivopesemään tällaiset pessimistiset ennusteet päästä pois ja motivoimaan. Tässä asiat, jotka listasin siitä mikä olisi muuttunut laihdutuksen onnistuttua:


  • Normaalit vaatekoot mahtuvat taas päälle. Kyllä turhauttaa kun ei voi enää ostaa vaatteita mistään missä ei ole erityistä isojen tyttöjen osastoa, koska kokoa 52 ei oikein löydä joka paikasta...
  • En ole enää niin kömpelö lyllertäjä. Varsinkin 85 kilon ylityksen jälkeen on alkanut tuntua että minusta on tullut tosi kömpelö. En pysty edes kengännauhoja solmimaan ellen saa jalkaa jollekin korokkeelle. Ja jos erehdyn istumaan maahan tai lattialle, siitä on hemmetin vaikea pungertaa ylös. Lisäksi minusta on tullut hidas, kun ennen minun "trademark" oli olla sellainen tulinen ja nopea liikkeiltäni. 
  • Jaksan taas seisoa ja kävellä ilman uupumusta ja kipuja. Tässä painossa alkaa aika äkkiä selkä ja nuorena ristisidevammautunut oikea polvi vaivata, jos yrittää olla jaloillaan vähänkään pidempään. Pidempi kävely, ja nivelsidevammainen polvi tuntuu joka askeleella kuin askeleen tietyssä kohtaa polven luiden väliin iskettäisiin veitsi.
  • Näytän taas itseltäni, enkä piirteettömältä ja muodottomalta rasvapallolta. En haaveile näyttäväni hyvältä, koska en hoikkanakaan pitänyt ulkonäöstäni. Mutta kyllä minusta olisi kiva näyttää joltakin - itseltäni - eikä vain makkarakokoelmalta. 
  • Hikoilu vähenee. Ylipaino ja kesä, huooh. Tissinväli- ja -alushikeä, nivushikeä, vatsa- ja selkämakkaranvälihikeä, naamakin märkä pienestäkin ponnistelusta. 
  • Voin taas kävellä jalat yhdessä. Jossain vaiheessa valitin, että on se kamalaa kun hametta käyttäessä reidet hankautuu yhteen ja iho menee rikki. Nyt, uusia painoennätyksiä tehneenä, sanoisin silloiselle minälle: AMATÖÖRI :D ! Koska nyt ei vain mene iho rikki vaan joudun kävelemään jalat levällään ja vähän vaappuen, koska paksut reidet estää normaalin jalkojen asennon. 
  • Monet terveysriskit pienenevät. Jos tämä olisi ainoa syy, se ei niin kauheasti motivoisi (sairauksia voi tulla terveellisestä painosta ja elämästäkin huolimatta, ja toisaalta olen sellainen joka valitsisi lyhyemmän mutta makeamman elämän pidemmän mutta niukemman sijaan). Mutta muiden lisänä ok, onhan se tietysti hyvä bonus jos välttää tai lykkää epämiellyttävien perussairauksien tulemista.
  • Voin tuntea itseni aikaansaavaksi onnistujaksi heikon luovuttajan sijaan. Jatkuvat epäonnistumiset laihduttamisessa ovat syöneet naista ja saaneet tuntemaan itsensä surkeaksi luuseriksi. On se nyt kummallista että yksinkertainen asia ei onnistu! 
  • Töissä ei hävetä niin paljon normaalipainoisten keskellä. En minä sentään yleensä ennestään tuttujen keskellä aktiivisesti jaksa hävetä, mutta esim. uusien asiakaskontaktien tapauksessa kylläkin usein huomaa että voi ei, olen ainoa läski tässä huoneessa, mitähän nuo urheilullisen näköiset hoikat ihmiset minusta ajattelee. 

Nämä syyt siis piti kirjoittaa lapulle tai kortille, jota pystyy pitämään mukanaan aina. Lisäksi pitää sitoutua lukemaan nämä syyt vähintään 2 kertaa päivässä, jotka ajankohdat pitää myös päättää nyt. Itse päätin, että luen ennen lounasta, joka varsinkin töissä on iso kiusaus pikaruoka- ja jälkiruokamässäykseen, sekä ennen töistä lähtöä jolloin usein on kiusaus hakea jotain herkkuja kaupasta tai jostain pikaruokapaikasta. Lisäksi laitoin jääkaapin oveen tarralapulla nämä samat: kirja kehotti laittamaan "riskipaikkoihin" muistutusta syistä laihtua.

Mieli vähän kapinoi tuota 2 kertaa päivässä lukemiskohtaa vastaan, että onpa typerää - kyllähän minä ne muistan vähemmälläkin! Mutta toisaalta, mulla on kokemusta siitä että sitten kun se syömis- tai juomishimo tulee, niin eipä siinä ole kauheasti käyty loogisesti läpi dieetissä pysymisen tai siitä luopumisen hyötyjä ja haittoja, vaikka epäilemättä jossain mielen taustalla tieto onkin. Olen valmis ainakin kokeilemaan, auttaisiko se, että himojen heräämisen hetkellä (tai jo ennen sitä) käy läpi itse kirjoitetut syyt minkä takia himoon ei tulisi langeta. Asiassa voi auttaa se että nämä eivät ole tulleet mistään "yläpuolelta" terveysterrorismina tai jäkätyksenä, vaan olen itse valinnut ja kirjoittanut ylös ne syyt, miksi haluaisin laihtua. Jos siis kapinoin, kapinoin vain itseäni vastaan, eikä se ole kovin viisasta.

Kommentit

  1. Olen lukenut mielenkiintoisia artikkeleita, että impulsiiviseen käyttäytymiseen voisi auttaa meditointi. 20 min päivässä voi muuttaa aivoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen kahteen eri otteeseen elämässäni kokeillut meditointia mutta jotenkin vaan se ei ollut mun juttu. Tuntui, että minähän olen muutenkin jopa LIIKAA sisäisesti passiivisena ja pää tyhjänä ajatuksista, joten se että erityisesti omistaa aikaa päivittäin tehdäkseen tätä "idlausta" lisää tuntui tasapainoa huonontavalta, ei parantavalta asialta.

      Luulen, että tuo minun mieleni "meditatiivinen" peruspassiivisuus on osaltaan syy miksi impulssit vievät niin helposti mukanaan. Valtaosan aikaa mulla ei ole hirveästi mitään impulsseja tai vahvoja tuntemuksia, aistin vaan aistien välittämiä juttuja enempää ajattelematta tai tuntematta. Sitten kun tulee joku intuitio tai impulssi, se on niin voimallinen tapahtuma että menen helposti mukaan. Toista se on luultavasti niillä, jotka ovat tottuneet siihen että mieli höpöttää vähän väliä ja sitä täytyy vähän tarkkailla ja katsoa minkä mielteiden mukaan lähtee.

      Meditaatio VOISI auttaa minunkin ongelmiini, jos jotenkin saisi niitä haluja ja himoja tulemaan silloin kun meditoi, niin että niiden kohtaamista voisi harjoitella. Mutta aina jos minä meditoin, pää menee heti aivan tyhjäksi ja tuntuu että olen vain puhdasta aistimista ja tietoisuutta, vailla mitään ns. omaa.

      Poista
  2. No niin,Jippii,uutta seuraamista sun blogiin. Kiva jos postaat näitä kirjan ohjeita niin voisi itsekin ehkäpä tätä koettaa. Kirjaa en välttämättä jaksa hakea ja lukea mut jos sun pienillä ohjeilla sais itse tsemppiä.
    Kun mulle käy aina ihan samoin kun sulle ja niin tunnustan tuon lohtusyömisen iloon ja suruun ja mulla se on aina makeaa herkkua..vaikka sokerikorppuja pussista jos muuta ei ole.
    Olipa hyvä etten säikäyttänyt sua mökillä vierailulla :) vielä sydärin olisit saanut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mä olen kyllä todellinen rutiineja ja ennakoitavuutta rakastava tylsimys. Ahdistun aina yllätyksistä, mukavistakin, ja toivon että kaikki on hyvin etukäteen suunniteltua ja sovittua. Joskus katsoin jotain jenkkiläistä hääohjelmaa jossa morsiamelle oli järkätty pikku yllätys että hänet vietiin polttarijuttuna ylelliselle matkalle Havaijille. Ja minä katsoin sitä raivosta punaisena, ja ajattelin että ja jumalauta, jos joku tekisi tuon minulle niin olisi ihan tasan entinen ystävä, jolle en puhuisi ikinä enää :D

      Kirjoittelen noita kirjan päiväohjeita tänne ylös. Joka päivä en ehdi/viitsi postata mutta laitan sitten useamman päivän ohjeet samaan postaukseen.

      Poista
  3. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta ja näyttäisi lähikirjastosta löytyvän, MUTTA... Taitaa tökätä heti tähän ensimmäiseen kohtaan eli syiden keksimiseen. Kun on ollut yli 15 vuotta kolmenumeroisissa lukemissa ja vielä nykyistä pahemmissakin kiloissa niin moni ns. häiritsevä asia on sellainen, että siihen on vain tottunut eikä enää hetkauta niinkään. Viimeisen vuoden aikana on saanut todistaa myös sellaista, että nähtävästi voi ihan hyvässä fyysisessä kunnossakin pysyä jos liikuntaa harrastaa, vaikka paino samalla nousisi kymmenen kiloa ja BMI siinä samassa neljänkympin yli ts. ei hikoiluta, ei ahdista, ei kipeydy paikat. Tuolta sinun sinänsä hyvältä listalta voisin omalla kohdalla allekirjoittaa motivaatioksi oikeastaan vain ekan (vaikkei itsellä ole oikeastaan ollut koskaan aikuiselämässä aikaa jolloin "normaalit" vaatekoot olisi menneet) ja tuon kohdan, että saisi kokea itsensä aikaansaavaksi onnistujaksi sillä lisämaininnalla, että olisi kyllä tosi motivoivaa onnistua sellaisessa asiassa, johon vain TODELLA harvat oikeasti kykenevät. Laihduttaminenhan on nimittäin oikeasti erittäin vaikeaa jos ruvetaan katsomaan pitkiä aikavälejä ja suuria ihmisjoukkoja, esim. Reijo Laatikainen on tästä hienon blogkirjoituksen tehnyt (http://www.pronutritionist.net/2017/04/lihavuuden-hoidon-dilemma/). Enpä nyt tiedä mikä tämän kommentin pointti oli sinänsä, muuta kuin se, että ehdin jo vähän innostua tuosta kirjasta, mutta sitten pessimistipeikko otti taas otteen. Taidan kuitenkin käydä lainaamassa kirjan, koska voisihan siitä saada jotain uusia ajatuksia, kiitos vinkistä siis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta hyväkin jos ei mikään vaivaa kauheasti. Kaikkein pahin vaihtoehtohan on se että vaivaa koko ajan mutta ei jaksa/pysty tekemään silti mitään, ja aina elää vaan tyytymättömyydessä itseensä ja oloonsa. Paljon parempi on olla ylipainoinen ja tyytyväinen kuin ylipainoinen ja tyytymätön. Itselläni on vaan noita kaiken maailman vaivoja alkanut viime aikoina tulemaan niin se voisi ehkä motivoida entistä enemmän laihtumaan.

      Kiitos linkistä Reijo Laatikaisen juttuun. Aika masentavan näköisiä on käyrät kyllä, ihan siitä riippumatta miten on laihduttanut. Toisaalta siellä kommenttiosiossa monet tunnetut ammattilaiset kommentoivat, että aina niitä onnistujiakin vastaanotolla näkee. Itse en halua alkaa pessimistiksi omalla kohdallani, mutta en toisaalta enää jaksa myöskään optimistisesti vouhata: "minä onnistun!" Päivä kerrallaan, parhaansa tehden, katsotaan mitä siitä tulee.

      Poista

Lähetä kommentti