Paluu dieetin 3-tasolle koitti

Niin se kävi, että ei ollut punnituksessa taas paino yhtään laskenut, vaan jokusen sataa grammaa
noussut. Valitettavaa kehitystä on myös, että rasvaprosenttini on noussut vähän yli 40%:sta 44%:iin.

Eli selvästikään tämä 1200 kcal dieetti ei mulla laihduta vaan on lähinnä ylläpitodieetti jolla entinen paino pysyy. Vaihtoehdot tässä tilanteessa ovat lähinnä joko hyväksyä nykyinen paino ja olla laihduttamatta enempää, yrittää vaan vakauttaa se tähän, tai sitten laskea kaloreita alaspäin että paino lähtisi laskemaan.

Huolimatta siitä, mitä tiedän monien olevan mieltä tällaisesta kitudieetistä, minä päätin palata Cambridgen 3-tasolle ja alentaa syödyt kalorit takaisin sinne 1000 kcal pintaan. Käytännössä tarkoittaa, että palaan syömään 3 Cambridge-valmistetta päivässä, ja niiden lisäksi yksi noin 400 kcal ateria. Arkisin työpaikan salaattilounas, viikonloppuna jotain kevyttä kotiruokaa. Kahden viikon päästä katsotaan, pystyykö aineenvaihdunta vielä hidastamaan itseään estääkseen laihtumisen, vai joko olisi saavutettu se raja jonka alle mikään säästöliekki ei pysty kulutusta painamaan.

Miten sitten tällaisen dieetin jälkeen pidetään saavutettu paino, jos kulutus on luokkaa 1200 kcal päivässä? Ilmeisesti se on ainakin mahdollista, koska tiedän useampiakin juuri Cambridgella laihduttaneita, ja nämä ovat laihduttaneet vielä merkittävästi enemmän kuin minä, joilla paino on pysynyt tai noussut vain vähän. Niitä "reverse diet" kirjoituksia täytyy netistä lueskella, jotka on juuri suunniteltu siihen että miten saisi kovan dieetin ja aineenvaihduntalaman jälkeen nostettua syötyjä kaloreita takaisinpäin ilman että lihoo nopeasti takaisin.

"Periksiantaminen on perseestä" on mun yleisperiaate elämässä muutenkin, ja nyt aion soveltaa sitä tähän laihduttamiseenkin, liian monen periksiannon jälkeen. Tavoite: painaa 65 kiloa tai kuolla sitä yrittäessään (no joo, tuo viimemainittu oli vähän liioittelua ehkä)!

No, onneksi ei ole kuin 5,4 kg matkaa tavoitteeseen, eli ei niin kauhean isoa repäisyä enää tarvita :) Ja ei kun latkimaan "herkullista" minttusuklaapirtelöä!


Kommentit

 1. Hoi, rasvaprosentti noussut huikeasta lukemasta vielä huikeampaan! Sanoiko se valmentaja mitään tästä? Dieetin tarkoitus ei voi olla kehonkoostumuksen huonontaminen.

  Laiha läski (anteeksi ilmaisu mutta tätä käytetään) tuskin mitään kuluttaakaan, kun epäaktiivisen kudoksen määrä on niin suuri. Mutta tiedän, sinähän et lihaksista ekä lihaksia tuottavasta liikunnasta välitä, vaikka mikään mörssäri ei tarvitsisi ollakaan

  On toki niitäkin, jotka säilyttävät painonsa kitudieettien jälkeen, mutta luulisin, että heillä on käytössään runsaahko liikunta kulutuksen kiihdyttäjänä. Omasta kokemuksesta tiedän, että kunnon liikunnalla voi säädellä, pömpöttääkö maha vai ei esimerkiksi juhlasyömisten jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sanonut tuosta rasvaprosentin noususta muuta kuin että siihen voi vaikuttaa se miten on juonut nestettä ja moni muu asia. Että katsotaan ensi kerralla uudestaan, jotta näkee onko lukema oikeasti noussut noin paljon vai oliko joku muu juttu joka vaikutti mittaukseen sillä kertaa.

   Mutta kyllähän minä liikuntaa harrastan vähän, vaikka toki varsinaisten kuntoiluharrastajien mielestä en tarpeeksi. Joka päivä 1-1,5 tunnin lenkki kävelyä ja sitten myös lähes joka päivä se kuminauhajumppaohjelma, jonka pitäisi kehittää lihaskuntoa. Ilmeisesti ei ole oikein toiminut kyllä jos rasvaprosentin nousu on todellinen :D

   Töissä tulee toisinaan käytyä ruokalassa sellaisen naisen kanssa joka on pudottanut yli 40 kiloa Cambridgella, ja muutaman vuoden jo saavutetussa painossa pysynyt. Hän ei ainakaan harrasta mitään liikuntaa, mutta sanoo kyllä että syömisten kanssa täytyy olla tosi tiukka. Ja jos joskus vähänkin poikkeaa niin täytyy heti korjata tilanne tiukemmilla päivillä. Hänellä se kalorimäärä jolla nykyinen paino 67 kg pysyy on noin 1500 kcal päivässä. Eli ilmeisesti se voi aika pieneksi jäädä se kulutus kyllä.

   Poista
 2. Kuulostaa kyllä aikas vaaralliselta olla noin alhaisilla kaloreilla...ja jos kuitenkin vielä liikut sen tunnin, puolitoista lähes päivittäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin se sentään vaarallista on, kun kuitenkin on rasvaprosentista päätellen tuota varastorasvaa mitä polttaa, ja välttämättömät ravinteet saa noista dieettivalmisteista.

   Epämiellyttävää voi olla, mutta mulla se tuppaa olemaan miinuskaloreilla olon eli laihtumisen hinta, että nukuttaa tolkuttomasti ja pää on tokkurainen ja välillä särkee. Aina sama juttu, jos on hyvä olo, en laihdu, eli en ole oikeasti miinuskaloreilla, mutta sitten kun hidaskin laihtuminen alkaa niin tulee tuo väsymys ja päänsäryt. Nyt on lupaavaa, kun unettaa pitkin päivää ja pääkin on taas oudon "ilmavan" tuntuinen. Tämä olo on yleensä tarkoittanut että painoa alkaa lähteä ;)

   Poista
 3. Voipi olla omituinen vinkki, koska ei ole edes omani vaan pikkusiskoni: Hän oli tammi-helmikuussa samankaltaisessa tilanteessa kuin sinä ja ohjeistettiin laskemaan päivittäistä kalorimäärää suhteessa saman verran kuin sulla. Sisko tekikin niin, että söi neljää päivää peräkkäin hyyyvin paljon vähemmän ja tankkas "säästyneet" kalorit viidentenä päivänä (melkoiset kekkerit siis oli sitten..). Näin jatkui pari kuukautta. Jotain kuitenkin tapahtui jumituksen kanssa, koska niin vain lähti 5-6 viikon jälkeen taas kilot tippumaan ja hän sit palas takaisin normipäiväkaloreihin. Puol vuotta on mennytkin taas tasaisesti (-0,5kg /vko). Tosin ero ehkä suhun on siinä, että sisko siivoaa raivoisasti, oikeen kovalla sykkeellä ja mattojansa hakaten :D aina lauantaisin ja kuntonyrkkeilee kerta vko (rasvaprosentti on nyt 35, paino 78).

  Toivottavasti löydät jonkin kikan, joka auttaisi. Tsemppiä näiden viimeisten kilojen kadottamisen kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiitos vinkistä! Mä en taida tuota uskaltaa kokeilla kun nuo erityistiukat päivät tuppaavat nykyään tekemään niin valtavan ahmimishimon että sitä on vaikea pitää kurissa. Helpommpi syödä tasaisesti se 1000 kcal per päivä...

   Poista
 4. Täytyy kyllä sanoa, että oot sitkeä. Ite en jaksais tota pelleilyä kaloreiden yms kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se kalorien laskeminen iso vaiva ole, kun on kätevä kännykkäsovellus jolla ne voi laskea, kunhan kirjaa syömänsä ruoka-aineet.

   Tosin eipä sitä kauheasti voi rentoa elämää viettää, koska jos vaikka syö ulkona, ei pysty tarkkaan tietämään syömänsä ruoan kalorisisältöä. Ja kun mulla on nykyisin niin tarkkaa tämä että en laihdu jos yhtään "cheattaan" niin parempi olla käymättä missään syömässä. Sen kun vaan kotona, jokainen ruoka-aine punniten ja mitaten.

   Poista
 5. Että mä olen surullinen kun luen näitä sun Cambridge-juttuja.

  Painonpudotukseen EI tarvi liittyä nuutumusta ja väsymystä. Painonpudotukseen EI kuulu liittyä päänsärkyä tai pahoinvoivaa oloa. Painonpudotuksen ei ole tarkoitus olla sellaista, että samalla menetelmällä ei voisi jatkaa vaikka koko loppuelämäänsä, poislukien joka 3-4 viikko toteutettava cheat meal.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä miksi, mutta mulla on jo pitkään ollut, laihdutusmenetelmästä riippumatta, niin että aina jos olen vähänkään miinuskaloreilla, niin väsymys ja päänsärky tulee. Silloin aluksi kun ekoja kertoja yritin laihduttaa, tätä ilmiötä ei ollut, vaan saattoi pitää niinkin isoja miinuksia kuin -500 kcal / pv kulutukseen nähden ilman että tuntui olossa mitenkään negatiivisesti. Kroppa on kai vaan vähän väsynyt tähän lihomis-laihtumisrumbaan.

   Poista
 6. Suosittelen lchf eli meikäläisittäin vhh elintapaa..ei siis pelkästään hetkellistä laihdutusruokavaliota vaan lopun elämän tapaa syödä ja voida hyvin:-) kannattaa ottaa selvää joko netistä tai vaikka funktionaalisen lääkärin /-ruokavalioneuvojan kautta. Tuo nykyinen todella vähillä kaloreilla olo saa vain sun aineenvaihduntas sekaisin josta tuo ahmimis taipumuskin kertoo..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vähähiilarinen ei ole kyllä yhtään mun juttu, en edes laihtunut sillä kun kokeilin. Ja muutenkin mun kroppa tuntuu voivan parhaiten kun saa myös hiilareita. Kokeilemistani ruokavalioista parhaimman olon toi Välimeren ruokavalio, jossa syödään hiilareitakin, ja myös rasvaa erityisesti oliiviöljynä.

   Poista
 7. oon yrittänyt syödä välimerellisesti aina välillä, sehän vaikuttaa helpolta ja maukkaalta tavalta syödä. harmi kun on tullut tottumus kaikenlaiseen moskaan, jota sitten kuitenkin kaipaa.
  mun BMI on korkeampi kuin sulla, mutta rasvaprosentti 33 %. aika isoja eroja näissä on näköjään. nostan hattua jos jaksat tehdä kuminauhajumppaa yksin kotona, multa jäisi tekemättä kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kyllä turhauttaa miten sitkeässä vanhat tavat on. Ne oikein odottavat hetkeä jolloin on stressiä ja univajetta ja harmitusta, ja sitten tulee repsahdus, vaikka järjellä ajatellen uudet elämäntavat on jopa nautinnollisemmat kuin vanhat.

   Itsehän laihduin sillä 1500 kcal / päivä Välimeren dieetillä varsin nopeasti 63 kiloon, ja en tosiaan saanut mitään inhottavia oireita. Ruoka oli hyvää, mistään ei tarvinnut kokonaan kieltäytyä, sai ihan dieettiin kuuluvasti syödä vain 3 kertaa päivässä ilman välipaloja, ja iltapainotteisesti. Järjellä ajatellen tyhmä on, joka ei jatka dieettiä kkun noin on. Silti alkoi stressin myötä erityisesti alkoholi himottaa jossain vaiheessa, ja alkoi tulla repsahduksia, joiden aikana viinan lisäksi meni kaksin käsin vanhan elintavan mukaista mättöruokaa.

   Lopulta alkoi turhauttaa, kun ei enää laihtunut, niiden mättö- ja ryypinkipäivien ylikalorien takia, ja sitten tuli lopulta fiilis, että tarvitaan tiukempaa otetta laihduttamiseen. Vähemmän kaloreita viikolla, sillähän se ratkeaa... Paitsi että, siitä seurasi vain kauheat näläntunteet, ikävät olot ja lopulta entistä pahemmat ahmimaan ratkeilemiset.

   Nuo jumpat on sellaisia että helpostihan ne joskus jää. Mutta kotona tehtävän jatkamiselle on mulla paljon suurempi todennäköisyys kuin sellaisen, minkä takia tarvisi jaksaa lähteä jonnekin. Telkkaria katsellessa voin kyllä jumppailla yksikseni vielä.

   Poista

Lähetä kommentti