Turvapaikanhakijat ja suomalainen ruoka

Blogiani säännöllisesti lukevat varmasti tietävät, että olen ennestäänkin kriittinen tähän yhtäkkiseen turvapaikanhakijatulvaan maahamme. Viime aikoina maailma on näyttänyt tässä ja monessa muussakin asiassa (mm. Venäjän Syyrian pommitukset, jotka eivät kohdistukaan luvatusti Isis-järjestöön, vaan lännen tukemiin maltillisiin vastarintajoukkoihin) tulleen niin hulluksi, että en ole kauheasti jaksanut seurata maailman tapahtumia, vaan olen keskittynyt vain omaan arkeeni ja elämääni, jossa onneksi toistaiseksi kaikki on hyvin.

Tältä ruokakohulta en silti minäkään ole voinut välttyä. Sain linkin useammaltakin tutulta sähköpostiini, että katso, miten nämä kehtaavat valittaa ruoasta. Niinpä minä katsoin turvapaikanhakijoiden ruokamielenosoituksessa kuvatun videon, jossa ihan hyvin syöneen näköinen irakilainen mies valitti ruoasta:

“This no good food, yes, this no good. For dog, dog, I give for dog – no eat, dog.This for women. Problem, see!”
Oli jo niin koomista että ensin nauratti, ennen kuin vitutti. Että koiralle ei kelpaa, saati herralle itselleen, mutta naiselle, joka on koiraakin alempi olento (ja koira on muslimeille likainen otus), sopisi ihan hyvin.

Sinänsä ymmärrän tavallaan myös sitä että suomalainen ruoka voi tuntua heistä mauttomalta, varsinkin laitosruoka. En itsekään tykkää yhtään puuroista, keitetyistä perunoista, maitopohjaisista keitoista enkä tummasta leivästä tai täysjyväriisistä. Mutta nämä ihmiset ovat tilapäisessa hätämajoituksessa, ja pitäisi olla kyllä sen verran kärsivällisyyttä, että kiltisti vaan syö sitä mitä tarjotaan vaikkei se oikein maistuisikaan, onhan siinä kuitenkin huomioitu heidän uskontonsa vaatimuksetkin eli sikaa tai verta ei tarjota. Pitäisi ymmärtää, että myöhemmin kyllä, jos maahan saavat jäädä, saavat omalla rahallaan ostaa mitä vaan kaupasta ja laittaa, mutta nyt täytyisi jonkin aikaa pärjätä sillä mitä saa.

Ei tässä näytetä mitään Ku Klux Klan -huppupellejä tarvittavan, kun tämä mieltä osoittavien partalasten joukko ihan itse saa tuolla menolla ennen suvaitsevaisenkin kansanosan kääntymään heitä vastaan. Suomalaista ei juuri pahemmin voi loukata kuin olemalla ottamatta vastaan suomalaisten vieraanvaraisuutta ja haukkumalla ilmaista ruokaa. Näin varsinkin tilanteessa, jossa taloustilanne on kantasuomalaisillakin huono, ja lehdissä on toistuvasti uutisia esim. vanhusten ruokapalvelun ankeista annoksista ja leipäjonoista.

Tuntuu myös, että jos pakolaisten enemmistö olisi naisia ja lapsia, tai perheitä, ei tällaisia protesteja niinkään näkyisi. Tai niitä syyrialaisia, jotka ihan oikeasti ovat nyt sodan jaloissa ja joille kuoleman uhka kotimaassaan on todellinen. Tynnyripommien ja luotien viuhunasta turvaan pääsevä luultavasti on ainakin jonkin aikaa varsin tyytyväinen ihan siitä, että ei tarvi henkensä edestä pelätä enää. Varmaan sieltä Irakistakin tulee oikeasti hädänalaisiakin, mutta tämä kiukkuisten, treenatun näköisten, merkkivaatteisiin pukeutuvien ja ruoasta valittavien partalasten joukko kyllä pilaa tehokkaasti niidenkin maineen suomalaisten silmissä...

Tämä oli viikon ruokalista keskuksessa, jossa mielenosoitus huonosta ruoasta järjestettiin.

Kommentit

 1. Niin totta joriset.

  Tulee mieleen, että esimerkiksi kiinalaisessa sairaalassa tai Puolassa 1980-luvun alun elintarvikepulan aikaan en voinut syödä tarjottua ruokaa sen outouden tai hampaissa narskuvien hiekanjyvästen takia, mutta ei tullut mieleenkään valittaa, koska olin maksava asiakas:) Olin vähin äänin syömättä. Omapa oli tappioni. Puolan läpimenolla painokin putosi nelisen kiloa muutamassa päivässä.

  Muistan myös, että minulla oli todella vanha vaari, 1800-luvun lopulla syntynyt. Hänen sisarensa pakeni pienen lapsensa kanssa Pietarista Suomeen Suomen itsenäistyttyä, Matkalla he söivät perunankuoria, kertoo tarina. (Tämä terästäti putosi hevosen selästä 1980-luvulla ja kuoli saamiinsa vammoihin.)

  Irakilaisten valituksessa kiteytyyy turhautuminen: Suomi ei olekaan Eldorado, jossa kaikki järjestyy nopeasti. Ja missä se pääministerin talo on? He vertaavat itseään niihin, jotka saavat enemmän rahaa ja voivat tehdä ruokansa itse. Erittäin epäviisasta on antaa videolle tuollaisia kommentteja, jotka aiheuttavat väistämättä kiukkua kantaväestössä. Varmaankin vain pieni osa käyttäytyy noin lapsellisesti, mutta se osa pilaa heidän kaikkien maineen. Erittäin paha tikki vetää koirat ja naiset tähän.

  Itse kyllä söisin noita ruokia ennemmin kuin näkisin nälkää. Olen aina inhonnut oman elämänsä sankareiden muodikasta tapaa haukkua laitosruokaa. Asiaa voisi auttaa, että kastike olisi valmiina riisissä eli ruoka olisi jonkinlainen valmis mössö. Näin kuvan, jossa kastike oli laitettu salaattilautaseksi tarkoitetulle lautaselle eikä riisin päälle.

  Mutta niin vain on, valittajat, että omasta maasta lähtiessään ja väkisin toiseen maahan tullessaan altistuu toisen maan ruoalle ja tavoille.Ja jos ruokaa saa ilmaiseksi, ei sitä kauheasti voi arvostella. En muuten usko, että itse saisin irakilaisessa hätämajoituksessa aamusmoothieni mustaherukoin ja kaksi päivittäistä palaani luomuruisjälkiuunileipää. Jos vaatisin niitä, minua varmaan potkaistaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itsekään en näin normaalioloissa esim. puuroihin koske kun en niitä pidä, mutta jos olisin jostain syystä toisten vieraanvaraisuuden ja taloudellisen avun varassa, niin kiltisti ja valittamatta nielisin puurot ja kiittäisin vielä ruoasta. Luulisi sen päähuolen olevan ruoan suhteen lähinnä että ei tarvi nälkää tuntea, eikä maku, tuollaisessa tilanteessa. Nämäkin ihmiset tietävät kyllä, että sitten kunhan turvapaikka-anomus on käsitelty, niin parempaa on luvassa jos turvapaikan saavat, joten luulisi helpottavan nykyisen sietämistä että tietää että ei kovin kauaa tarvitse kestää nykyisiä oloja.

   Nyt kannattaisi kyllä tosiaan olla aika kieli keskellä suuta kommenteissaan noiden maahan tulijoidenkin, koska minusta ainakin näyttää että suomalaisten asenteet heitä kohtaan on kovenemassa. Ennen esim. Hesarin kommenttiosiossa oli suuri osa ymmärtäviä ja myönteisiä kommentteja näihin turvapaikanhakijoita koskeviin uutisiin ja kolumneihin, mutta viime aikoina on alkanut olla niin nuivia kommentteja, ettei välillä tiedä että oliko tämä Homma-foorumi vai oikeasti Hesari.

   Itse vaikka en ole kannattanut enkä kannata näin suurten turvapaikanhakijamäärien maahan ottoa tässä taloudellisessa tilanteessa, niin kun niitä nyt tulee, niin pakkohan tässä on toivoa että yhteiselo menisi rauhanomaisesti, ja osapuolet sopeutuisivat elämään toistensa kanssa. Huolestuttaa vaan mitä tästä tulee, kun oman asuintaloni autotallirakennuksen seinäänkin oli niitattu kiinni natsien hakaristiillä varustettu tiedote, jossa varoitettiin vastaanottokeskuksista ja niiden asukkaista. Ja minä asun sentään tunnetusti punaviher-hipsterien suosimalla alueella, jossa toistaiseksi pakolaiset ja suomalaiset on eläneet erittäinkin sovussa keskenään.

   Poista
 2. Tähän tilanteeseen ei voi edes sanoa enää mitään.Onkohan monikin näistä ihmiskaupan uhreja?Ovat maksaneet maltaita kun heille on uskoteltu parempaa elämää täällä pohjoisessa...Monihan on samantien halunnut lähteä pois,kun täällä ei ollutkaan sellaista mitä olivat kuvitelleet.Mutta näille valittajille on luvattu vaikka ties mitä omassa maassaan ja siitä revitty rahaa kun on Suomea suositeltu? Minun edellisessä työpaikassa oli siivoojina "näitä" tyyppejä ja he kehuivat Suomea kokoajan ja Saarioisten pizza oli suurinta herkkua mitä olivat ikinä saaneet ja silloinen Idols-tähti Katri Ylander oli hyvää musiikkia ja Mikko Ala-Talo.Suorastaan kumarsivat meitä ja olivat kiitollisia kun saivat olla täällä.Nykyään moni heistä on jo niillä palkoillaan saaneet ostettua oman kerrostalo-osakkeenkin.Tämä pakolaistulva vaan menee jo yli hilseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan. Ei minullakaan ole todellakaan sinänsä mitään ulkomaalaisia ihmisiä vastaan, ei edes pakolaisia, kunhan tosiaan määrä pysyisi edes jollain tapaa talouden kestokyvyn ja kansalaisten sietokyvyn rajoissa.

   Jotenkin huvittaa sekin, että Suomi niin kovasti vastusti aikoinaan EU:ssa ehdotettua ajatusta, että perustettaisiin pakolaisleirejä lähelle lähtömaita, ja EU-maihin otto menisi näiden keskusten kautta maakiintiöiden mukaan. Silloin uhottiin, että me emme semmoisiin ulkoa määrättyihin pakkokiintiöihin alistu. Nyt kuitenkin otetaan "vapaaehtoisesti" valtavasti suurempia määriä kuin EU olisi ikinä iljennyt Suomelle esittää. Ja nyt tänne tosiaan tulee lähinnä ne joilla on varaa maksaa roistomaisille ihmissalakuljettajille, kun sellaisten leirien kautta olisi voinut päästä sitä eniten tarvitsevaa porukkaakin. Mutta ei tainneet persumieliset silloin osata kuvitellakaan tätä tulvaa mikä nyt Suomeen tulee, vaan uskoivat että ilman kiintiöitä otamme erittäin vähän turvapaikanhakijoita.

   Varmaan kyllä on asiatonta markkinointiakin noille lähtijöille, mutta sitä ihmettelen että miksi eivät edes netistä hae puolueettomampaa tietoa. Luulisi muutenkin tajuavan, että turvapaikanhakijan osa on "köyhän osa", eikä varmasti missään maassa köyhillä kovin kummoista ole, omilla kansalaisillakaan.

   Poista
 3. Ei tämä suomalaisruokien haukkuminen mikään yksittäistapaus ole. Osa ylimielisistä ja rikkaista irakilaismiehistä ajelee Saksan sisäministerin Thomas di Maizieren ihmeeksi taksilla ympäri germaniaa ja moittii paikallisia ruokia huonoiksi. Jos Lederhosen ja Oktoberfestival eivät partanaamoilta suju, epäilen, että kyse on hormonitoiminnan epätasapainosta. Sitä paitsi olen tyttären äitinä hyvin paljon sitä vastaan, että Helsingin keskustassa turvapaikanhakijat kuvittelevat poliisin tiedotteen mukaan että kaikki vaaleat tyttäret, jotka eivät ole päästä varpaaseen verhoutuneet peittävään pukuun, ovat vapaata riistaa, eli heitä saa käpälöidä miten tahtoo... maailma on menossa ihan hulluksi, munkin pitää varmaan kohta ostaa pyssy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuo ylimielisten, lähtömaissaan varakkaiden seikkailija-maahanmuuttajien porukka kyllä pilaa kaikkien muidenkin maineen. Ilmeisesti eivät sitten kuitenkaan ole niin varakkaita, että voisivat tulla tänne ihan omilla rahoilla maksaen turistiksi tai omalla rahalla elämään, kun täytyy tulla kuormittamaan turvapaikkajärjestelmiä. Ja sitten ärsyttää, kun turviksena ei olekaan yhtä hyvät olot kuin ehkä ylemmän keskiluokan edustajana kotimaassa.

   Tuosta naisten asemasta Suomessa täytyisi kyllä heti vastaanottokeskuksissa järjestää maahanmuuttajille koulutusta. Ei ne kaikki varmasti pahoja ihmisiä ole, mutta eivät vaan kerta kaikkiaan ymmärrä, että vaikka Pohjoismaissa pukeutuminen on vapaata ja nainen saa avioliitosta riippumattakin harrastaa jopa seksuaalisuhteita kenen kanssa haluaa, niin emme me pohjoismaiset naiset silti ole sellaisia kiimaisia otuksia, jotka haluamme jokaisen kanssa joka vastaan tulee. Eikä esim. hymyyn vastaaminen tarkoita että ok, seuraavaksi petiin.

   Sinänsä tämmöiselle vanhemmalle tukevalle harakalle välillä naurattaa että jos seksi nuorten miesten kanssa kiinnostaisi, niin olisi lottovoitto :D Minäkin nimittäin saan säännöllisesti huomiota ja flirttiä 30-60 v maahanmuuttajamiehiltä, vaikka yksikään suomalainen ei ole kyllä vuosikymmeneen mitään sen tyyppistä huomiota osoittanut :D Joskus ne lähestymisyritykset on suorastaan koomisia, kuten eräs joka Valintatalon kassajonossa alkoi kauheasti hymyillä ja tuijottaa silmiin ja kysyi: "Sinä minä nukku?"

   Poista
 4. Aaagh pitää vielä lisätä ystävän kommentti, jonka mukaan hän toivoo kovasti pakkasia, pilvistä keliä, liukasta ja pimeää, jotta turhat toffeeneekerit saataisiin pakenemaan olosuhteita. Oletan, että berbereiden osalta tämä voi olla aivan pätevä ennuste, sillä he eivät ole tottuneet siihen, että aurinkoa ei näy kuukausiin ja lämpötila on alle nollan celciusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monelle tosiaan se pimeys on vielä pahempaa kuin kylmyys. Täällä kun asunnot on kuitenkin lämpimiä niin sen turvin moni sopeutuu kylmyyteen, tosin kyllä monia sekin ahdistaa että on sisätilojen "vankeja" kylmän takia useita kuukausia vuodesta.

   Sitäkin ihmettelen miten huonosti näyttävät monet tutustuneen siihen millainen ilmasto täällä on. Nämä eivät kuitenkaan tule mistään savimajamaista, missä ei ole tavallisella kansalla nettiä, ja näyttää useimmilla olevan hyvät älykännytkätkin. Luulisi jokaisen ennen johonkin maahan muuttamista ennen edes Wikipediasta katsovat, mitä on maan keskilämpötilat ympäri vuoden. Mutta ei, näitä on näkynyt irakilaismiehiä jotka on olleet lähinnä huhujen ja yksittäisen mielipiteen varassa. Yksikin haastattelussa sanoi, että irakissa varoittivat että täällä on kylmä, mutta hänen serkku tuli tänne jokin viikko sitten ja sanoi että ei ole kylmä, niin hänkin lähti. Niin - poikkeuksellisen lämpimässä syyskuussa ei ollut tosiaan kylmä, mutta katsotaan muutaman kuukauden päästä...

   Poista
 5. Turvapaikan hakija joka on saanut turvapaikan Suomesta,hänellä on oikeus päästä sen jälkeen asumaan minne haluaa.Minä muutin Itä- Suomeen hetkeksi ja työsuhde oli edelleen voimassa ja ollut jo kymmenen vuotta Pk-sudulla (vuorotteluvapaat,äitiyslomat)Maalta ei töitä löytynyt joten paluu pk-sudulle vapaiden jälkeen oli ainoa mahdollisuus.Ja paskan marjat,ei tullut kaupungilta ainuttakaan tarjousta vuokra-asunnoista että pääsisin takaisin Etelä-Suomeen!Jatkoin opintovapailla kun ei sitä uskalla vakipaikkaa suht hyvällä duunaripalkalla irtisanoakkaan.Tulos:lopulta 16-vuotta kestänyt työsuhde irtisanottu ja olen työtön 400 km:n päässä.Ei ainuttakaan tarjousta asunnoista koska olin kirjoilla maalla vaikka pitkä työsuhteeni oli edelleen voimassa etelässä.Mutta miksi maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita sijoitetaan aina kalliimpiin asutuskeskuksiin??Kysyn vaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä kummallista että annetaan etuoikeuksia alkuperäisiin Suomen kansalaisiin nähden. Sekin on omiaan aiheuttamaan kansassa vihaa näitä tulijoita kohtaan, vaikka toki oikea kohde on omat poliitikkomme jotka näitä järjettömiä päätöksiä tekevät.

   Moni pienituloinen suomalainen ei pysty muuttamaan työn perässä pääkaupunkiseudulle, koska ei ole varaa asua täällä, jos kaupungilta ei saa asuntoa, ja samaan aikaan työttömät maahanmuuttajat voivat vain valita että minä haluan asua Helsingissä.

   Ilmeisesti tämä suosiminen asumisasioissa tulee jatkossa vain pahenemaan: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/320835-esitys-ulkomaalaiset-etusijalle-vuokra-asuntoihin-pienituloiset-palkansaajat "ARA-vuokra-asuntojen asukasvalintaohjeiden mukaisesti ilman töitä olevat, oleskeluluvan saaneet asunnottomat ovat vuokra-asuntojen kiireellisimpien hakijoiden joukossa.

   – Lakiesityksen toteutuessa tällaisten hakijoiden määrä nousisi huomattavasti ja johtaisi käytännössä siihen, että pienituloiset työssä käyvät jäisivät asukasvalinnassa väliinputoajiksi, Penttilä toteaa kannanotossa."

   Poista
 6. Tuohon anonyymin kommenttiin haluan sanoa,että samaa ajatteli itekkin noiden pakkasien ja kylmyyksien suhteen :) Ja heti tuli mieleeni Arto Paasilinnan eräs teos mitä en nyt muista,mutta sinä joku Luigi Rapaleo joutui lähtemään vakoilemaan Suomeen jotakin henkilöä.Mutta eihän siitä mitään tullut kun perse jäätyi vaklauspaikkaan ja alkoi koko vartaloa paleltamaan niin vimmatusti,että ruskeat silmätkin muuttui jäästä siniseksi! :) Ja eihän se keikka tuottanut tulosta =D

  VastaaPoista
 7. Tehokkaasti tuollainen jengi kyllä pilaa kaikkien maineen.

  Laitosruokagatessa mua hämmentää ehkä eniten se, että tästä ei taida olla vuottakaan, kun suomalaiset olivat joukolla sitä mieltä, että vanhuksille syötettävä laitosruoka ei kelpaa ihmisravinnoksi, sitä on liian vähän, rumasti tarjoiltu, pahaa, väärät ravintoarvot jne. Mua otti jo tuolloin päähän se vinkuminen subventoidusta vanhusten ateriapalvelusta, jota ei todellakaan edes tarjota suurimmassa osassa maailman maita. Omakin mummo syö samoja sapuskoja, ja ihan syötävää sapuskaa on hänen mielestään ja aina valittaa, kun ei jaksa isoja annoksia edes syödäkään.

  Siitä huolimatta jengi joukolla jakoi "ala-arvoisten" annosten kuvia netissä ja vaati päitä vadille. Mutta auta armias jos joku ulkomaalainen kehtaa haukkua meidän laitosruokaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuo vanhus-valitus on siinä mielessä eri asia, että noiden kotipalvelun varassa pärjäävien vanhusten ruokavalio se (minustakin ainakin niissä kuvissa ankean oloinen) on todennäköisesti heidän lopun ikäänsä, kun taas näillä turvapaikanhakijoilla tuota pitää jaksaa vain sen aikaaa kun ollaan hätämajoituksessa, jossa ei ole ruoanlaittomahdollisuutta.

   Vanhusten ruokkimisen suhteen Suomi ja monet muut maat on siinä mielessä eri asemassa, että monessa maassa naiset on kotona ja hoitavat niin lapset kuin vanhuksetkin. Ei tarvita kotipalvelua tuomaan subventoituja ruokia sinne palvelutaloasuntoon tai pikkuyksiöön, kun vanhus asuu perheen tai sukulaisen kanssa ja nämä hoitaa. Suomessa on valittu naisetkin työvoimaan vapauttava linja, että yhteiskunta huolehtii heikommista, ei ensisijaisesti suku, ja tällöin on täysin välttämätöntä että näitä tällaisia palveluita on. Toinen vaihtoehto toki olisi laitoshoito, mutta se vasta kallista on ja sitä yritetään siksikin välttää.

   Poista
 8. Siis ne kotipalvelun ruokalistat on juuri tuollaisia kuin linkitit. Ne olisivat ehkä minun mielestäni vähän ankeita ja mielikuvituksettomia, mutta ainakin oma mummoni on ruokien suhteen hyvin konservatiivinen, tykkää perunasta ja kastikkeesta ja nakkikeitosta mutta ei niinkään avokadopastasta tai risotto alla milanesesta. Kuvissa ne annokset nyt eivät näytä kummoisiltakaan, mutta voin todistaa, että ei se avokadopastakaan näytä niin hehkeältä rasiasta kaivettuna ja lämmitettynä: https://goo.gl/o7Hc3I :D

  Minusta yhteiskunnan ei ole tarkoitus tarjota mitään erityistä gourmet-ruokaa - etenkään sillä hinnalla jonka me omaiset ateriapalvelusta maksamme. Itse olen jonkin aikaa ollut vanhustyössä ja syönyt samoja ruokia, ja ne on minusta ihan jees. Jos haluaa jotain ekstraa perustason lisäksi, voi maksaa itse yksityisistä palveluista, tai sitten pitää hoitaa ne kokkaukset vanhuksilleen itse vaikka pakkaseen. Yksityiseltä puoleltahan löytyy kyllä enempi vaihtoehtoja ja ehkä tulevaisuudessa, kun mummojen ja pappojen maku muuttuu, on sitten valikoitavissa vaikka etnisiä menuja.

  Joten joo, ei liikene sympatiaa laitos- ja kouluruoista valittaville, olivat he suomalaisia tai ulkomaalaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllä tosiaan näytä avokadopastakaan kovin herkulta eväsformaatisssa :D

   Ehkä ne oli ääritapauksia ne kuvat joita iltapäivälehdessä silloin vanhusten ruokakohun aikaan oli, kun muistaakseni jossain ainakin oli pelkästään 2 pientä perunaa ja joku teollisen lihamurekeviipaleen näköinen juttu ilman mitään salaatteja tai muita lisukkeita.

   Poista
 9. Itse olen ollut suurkeittiössä töissä missä menee ruoka kouluun,päikkyyn ja kotipalvelulle.Ruoka on tavallista perusruokaa ja monen kotiin vietävien ruokapakissa luki,että pieni annos.Ruoka oli hyvää tavallista perusruokaa ja etenkin täällä maalla jälkiruuatkin,mitkä oli usein kiisseleitä oli tehty paikallisten poimijoiden mustikoihin ja muihin marjoihin ja hedelmiin(omenat).Kastikkeet tosin oli tehty tiivisteisiin,mutta näillä budjeteilla meillä on huippulaitosruokaa!Ja kumma ettei kelpaa maahanmuuttajille!!!Ja se kotipalvelun ruoka kuljetuksineenkaan maksaa alta kympin joten ei ole mielestäni kallista.Omassa edellisessä työpaikassa asiakaskunta koostui tiedemiehistä,korkeamman koulutustason saaneista ja duunareista.Välillä siellä kieltämättä tuntu,että ruoka voisi olla vähän parempaa kun maksat siitä kuitenkin miltei kympin.Mutta ei kannata haukkua laitosruokaa mistä saa kuitenkin edullisesti hyvän ateriakokonaisuuden itselleen ja saatika nämä ihmiset,jotka saavat sen ILMAISEKSI pistää veren kiehumaan!!!Meille suomalaisillehan päikkyläisille ja koululaisille se on MAKSUTON,mutta me mut se maksetaan veroissa.Näille rätti,-ja huppupäille se on ILMAINEN!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo, että perinteisesti on ajateltu että hyvinvointivaltion idea on, että me maksamme veroja, jotta voimme suomalaisista niillekin jotka ei pysty itsestään huolehtimaan tarjoamaan inhimilliset olot. Mutta yhtäkkiä tänne alkaakin tulla hallitsemattoman oloisesti muita ihmisiä, joista kaikki alkuun tuilla elätettäviä ja moni koko ikänsä. Tämä tilanteessa jossa maata vaivaa työttömyys ja taantuma, joten ei ihme että monia ärsyttää.

   Poista

Lähetä kommentti