Tervetuloa pakolaiset (?)

Tänään on vietetty "Suomi sanoo tervetuloa"-tapahtumia, joissa maahanmuuttajamyönteiset ihmiset ovat voineet ilmaista mielipiteensä, että pakolaiset tervetuloa. Tällaiset mielipiteet on muutenkin nyt  muodissa: jopa jalkapallo-otteluissa on näkynyt "Refugees welcome"-lakanoita. Tässä postauksessa kerron omia mietteitäni tästä aiheesta.

Syyria

Ensinnäkin, hätä ainakin Syyriassa näyttäisi nyt olevan erittäinkin todellinen. Olen sieltä katsonut dokumentteja ja kyllähän se aivan järjetöntä se meno on. Ihmishenki on todella halpa, jopa lapsenkin henki, eikä ihmiset enää jaksa edes järkyttyä tynnyripommin tappamista ihmisistä, koska sitä lajia on nähty niin paljon. Dokumenttien syyrialaiset näyttävät lisäksi aidosti omaa isänmaataan rakastavilta ihmisiltä, joista maasta pois lähteminenkin olisi vastenmielinen pakko, ja paluu takaisin olisi aikeissa kunhan oma maa rauhoittuu taas. Eräskin sanoi menettävänsä kaikki muistonsakin, jos joutuu pois kotiseudultaan, jolla muistot on syntyneet ja jonka tietyt paikat ja ihmiset muistuttavat tapahtumista elämän varrelta. Vaikka olen ollut maahanmuuttokriittinen, niin en minä kyllä pysty sanomaan että eikö sillä suunnalla ole ihan oikeasti turvapaikkaa tarvitsevia ihmisiä, joille en itse ainakaan kylmästi voisi sanoa että emme ota tänne.

Mutta yllätys on, että Suomeen viime aikoina tulleista turvapaikanhakijoista vain hyvin pieni osa on syyrialaisia. Hesarin jutussa kävi ilmi, että suurimmat tulijaryhmät ovat Afganistanista, Albaniasta, Irakista, Kosovosta, Marokosta ja Somaliasta, ja vain 3% Syyriasta. Albaniasta on tänne ilmeisesti tullut jopa lähes kokonainen kylällinen, tietäen ihan hyvin että eivät he toki turvapaikkaa saa, kun ei lähtömaassaan ole mitään erityistä kriisiä edes, mutta saahan sitä korvauksia sen ajan kun turvapaikka-asian käsittely kestää, ja ilmaisen lennon kotiin sitten kun kielteinen päätös tulee. Kun tämä hallitus nyt kovia päätöksiä tekee, niin voisiko mitenkään saada tuota turvallisiksi luokitelluista maista tulevien ihmisten turvapaikkahakemusten käsittelyä nopeammaksi...

Kun niitä ihmisiä nyt tulee, niin asutetaan sinne missä jo kantaväestökin ei ole ongelmaista

 Asun tällä hetkellä alueella, joka on paitsi puna-vihervasureiden kansoittama (Eko-Viikissä), niin jolla on myös paljon ulkomaalaisia, niin opiskelija- ja tutkijataustaisia, kuin ihan pakolaistaustaisiakin. En kyllä ole mitenkään kokenut, että noista kaupungin vuokrataloissa asuvista somaleista yms. olisi käytännössä täällä mitään haittaa. Lapset ja nuoret varsinkin tuntuvat samoissa kaveriporukoissa pyörivän niin kantasuomalaiset kuin ulkomaalaistaustaisetkin, ja täällä on ollut jopa täysin vapaaehtoista kansalaisaktiivisuutta auttaa pakolaisia elämän alkuun. Esim. luin kerhosta, jossa suomalaiset antavat ulkomaalaisten lapsille apua läksyissä, ja on ollut tapahtumia joissa suomalaiset ja maahanmuuttajat voivat tutustua toisiinsa. Itse ulkoilutan pientä koiraani vähän mihin tahansa aikaan vuorokaudesta, enkä koskaan ole joutunut täällä pelkäämään, en varkaita enkä raiskareita, eikä edes autoja tai muuta omaisuutta ole tuhottu - joillakinhan on sellaisia ennakkoluuloja, että alue jolla on paljon maahanmuuttajia automaattisesti muuttuu ainakin yksinäisen naisen vaaralliseksi liikkua ja levottomaksi.

Toisaalta, olen nähnyt myös alueita joilla maahanmuuttajat tuntuvat aiheuttavan paljon enemmän ongelmia. Aikanaan seurustelin miehen kanssa, joka asui Turussa Varissuolla. Ja siinä oli kyllä ahdistavan oloinen lähiö. Juoppoja kantasuomalaisia notkui kauppojen ovenpielissä ja huuteli ohikulkijoille, epäilyttävän oloisia maleksivia maahanmuuttajanuorten (miesten) porukoita ympäriinsä, paikat töhritty epäsiistin näköiseksi, ja ensimmäisen kerran kun olin siellä yötä miesystävän luona, autostani oli rikottu peilit. Jokin aika sitten naureskelin, kun A-studiossa tuli ohjelmasarja maailman slummeista, ja sinnehän se Varissuo olikin sitten päässyt, brassien faveloiden sun muiden tunnetuimpien slummien ohella. En siis ollutkaan aina melko hyvillä alueilla asuneena vain niin kermaperse, että pidin normaalia suomalaista lähiötä ahdistavana "läpenä", vaan muilla oli sama mielipide.

Varissuon kokemus (ja myös muutama suvussa / tutuilla ollut kokemus todella sikamaisista maahanmuuttajamiehistä) oli omiaan kasvattamaan maahanmuuttokriittisyyttäni. Olin jopa sitä mieltä, että maahanmuuttajien tulo alueelle automaattisesti alkaisi kääntää aluetta Varissuon tapaisen ankean ja ahdistavan paikan suuntaan. Mutta sen käsityksen olen kyllä joutunut huomaamaan vääräksi, kun nyt tosiaan itse asun alueella jolla on paljon maahanmuuttajia, mutta asuntojen hinnat on edelleen varsin korkeita, paikallisia kouluja (erit. Norssi) arvostetaan eikä vältellä koska liikaa mamulapsia, ei ole entistä enempää häiriökäyttäytymistä. Olenkin tullut siihen tulokseen, että koska tänne tuskin on valikoitunut erikoisen fiksuja maahanmuuttajia, niin ehkäpä se, että paikalliset suomalaiset elää keskiluokkaista, rauhallista elämää, auttaa siinä ettei maahanmuuttajatkaan ajaudu häiriökäytökseen ja rikoksiin. Ehkä silläkin on osansa, että täällä tosiaan paikalliset vihervasureina aidosti hyväksyvät heidät, eivätkä ole niin epäluuloisia kuin monessa muussa paikassa. Mutta uskon kyllä, että maahanmuuton tiettyjä ongelmia voitaisiin ratkaista jo ihan sillä, että sitä (toki paljon vastustettua) sosiaalista asuntorakentamista saataisiin ns. hyville asuinalueillekin, eikä niin että maahanmuuttajat päätyvät isoiksi ryhmiksi kaupunginosiin, joissa kantaväestöstäkin suurella osalla on elämänhallinnan ongelmia. Maahanmuuttajien työllistymisen ongelmiin se tuskin ainakaan suoraan auttaa, mutta ehkä jo seuraava sukupolvi maahanmuuttajia voisi työllistyäkin paremmin, jos ovat päässeet jo kouluissa sisään suomalaisten porukoihin ja koulutusta ja työtä arvostavaan arvomaailmaan.

Kommentit

 1. Noin muuten olen samaa mieltä kanssasi, mutta esim. Afganistan, Irak ja Somalia eivät ole "turvallisia maita", vaikka kauheudet eivät enää uutisissa näykään. Levottomuuksien lisäksi maiden keskusvalta on olematon tai hampaaton ja isoja alueita hallitsevat kaikenlaiset warlordit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan tuo. Somaliassa tuo kaaos tosin taitaa olla suunnilleen ikiaikainen perustila, eikä poikkeustila. Kaikkia tuskin pystytään Eurooppaankaan ottamaan, tai alkaa oikeasti tulla isompaa vastarintaa ja sitä kautta levottomuuksia, varsinkin jos täälläkin taloustilanne on huono. Yksi tapa lähestyä pakkoa rajoittaa jotenkin tulijoita on se, että maat joissa on erityinen akuutti kriisi olisivat lähinnä niitä joista tulevat melko rutiinisti saavat turvapaikan.

   Mutta sitten toki on yksityiset syyt, ja siksi kai näiden esim. albaanien ja marokkolaistenkin hakemukset on tarkkaan tutkittava. Kaikki varmaan pitävät esim. Yhdysvaltoja sivistyneenä länsimaana ja turvallisena maana, mutta silti Edward Snowden todellakin tarvitsee turvapaikkansa ulkomailla. Olisi mielenkiintoista tietää millaisilla perusteilla esim. Albaniasta, Kosovosta tai Marokosta tulevat turvapaikkahakemuksiaan laittavat, mutta eipä sitä tietoa taida mistään saada.

   Poista
 2. Terveiset vöhän Varissuon kaltaisesta Hervannasta! Olen ollut vuosia asiakaspalvelutyössä Hervannan keskustassa, ja melkein kaikkien "haasteellisten" tilanteiden primus motor on ollut humalainen -alkoholisti - sekakäyttäjä kantasuomalainen jioka huutaa/sammuu/räyhää lajitoveriensa kanssa. Välillä nolottaa se, millaisen kuvan muualta tulleet saavat Suomesta, kun keskellä arkipäivää ukot pöyrii pylly paljaana ostarilla kaljakassi kourassa. Elämänhallinta -mitä se on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Siellä Varissuollakin näki kyllä ihan syntyperäisten suomalaisten toimesta jopa melko surrealistista menoa. Kerrankin kaupassa näin, kun rappiojuopon näköinen mies yritti väkisin tyrkyttää ruokakaupassa leikkeleitä esittelevälle konsulentille huikkaa taskulämpimästä pullostaan. Konsulentti yritti selvittää asian huumorilla, ja hymyili vaan ja sanoi että kuule en minä nyt voi ottaa kun olen töissä, ehkä sitten vapaa-ajalla. Tähän mies totesi että ota ny vaan, eikai kukaan nyt ainakaan töissä selvin päin ole!

   Ja joskus kun ulkoilutin kahta koiraani, niin juoppo tuli mäyräkoiran (kaljapakkauksen) kanssa vastaan ja alkoi kovasti selittää että hänkin on tässä koiraa ulkoiluttamassa, tämä on muuten sisäsiistikin! Siihen oli pakko todeta, että isäntä ei ihan taida kyllä olla :D Oli meinaan erittäin haiseva tapaus. Sama tyyppi oli eksälleni joskus valitellut ulosteenpidätysongelmiaan, ja sitä miten käyttää jonkinlaista holkkia tulppana peräreiässä. Kuulemma kääntää sen välillä aina toisinpäin, kun "se on katos sitä hykieniaa" :D

   Mutta kyllä siellä tosiaan oli niitä melko pelottavia nuorten mamumiesten porukoitakin. Minua ja koirianikin joskus pelottelivat heittämällä pulloja ja pieniä kiviä koiria kohti, ja joku lähti seuraamaan. Alkoholiakin joivat, vaikka se varsinaisesti ei muslimeille pitäisi olla sallittua, mutta ilmeisesti ne silloin siellä yleisimmat albaanit ja kosovolaiset ei niin kovin uskovaisia kaikki ole että välittäisivät. Täällä nykyisellä asuinseudullani ei ole onneksi tuollaisia vetelehtijäporukoita näkynyt. Norssin pihassa on toki mamunuoria suomalaisten nuorten seassa iltaisin, mutta ei niistä ole mitään harmia tietääkseni muillekaan kuin minulle ollut.

   Poista
 3. Olen itse asunut opiskelija-asunnoissa Espoossa, jossa valtaosa alueen perheasuntojen asukeista oli ulkomaalaisia. Olivat kaikki kivaa ja harmitonta porukkaa, ei mitään pahaa sanottavaa. Jos jonkun auto jäi jumiin pakkasella, sitä työnnettiin yhdessä eikä mitään järjestyshäiriöitä ollut ikinä. Valitettavasti kaikista ulkomaalaisista ja varsinkaan tummista miehistä ei ole jäänyt niin hyvää kuvaa. Kävin aikaisemmin myöhään töissä, ja työmatka kulki aina Kampin kauppakeskuksen kautta. Varsinkin talvisin oli lahkeessa kiinni ties mitä mustaa miestä, joka vinkuu pillua ja syyttää rasistiksi kun et halua olla hänen kanssaan missään tekemisissä. Kerran joku jopa seurasi minua eka bussista ruokakauppaan ja tuli vasta juttusille sen jälkeen kun olin tullut kaupasta. Inhottavaa ja vastenmielistä. Onneksi ei tarvitse Kampissa nykyään enää kymmenen jälkeen kulkea, mutta lopulta otin tavaksi huutaa, että painu vittuu jokaiselle mustalle miehelle, joka pyrki juttusille. Ja itsehän olen tälläinen hehkeä tuulitakkiin pukeutunut töistä väsynyt naisihminen, jonka luulisi saavan kulkea kaduilla rauhassa. Huonojen kokemusten takia kyllä hirvittää tämä siirtolaisuus, että rajan yli vaan tulee joka päivä satoja miehiä kulttuureista, jossa naiset ei ole juuri mitään. Hieman hankalaa kyllä olla näiden mielipiteiden kanssa, kun olen kummunkin nuori kaupunkilaisnainen, äänestän vasemmistoliittoa ja vihaan hommafoorumin sovinistejä yhtä paljon kun näitä kauppakeskuksissa maleksivia mustia. Että valitse sitten siitä. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opiskelijat varmaan onkin vähän fiksumpaa porukkaa kuin keskimääräiset tulijat.

   Itse olen huolissani juuri tuosta kun tulee niin paljon niitä nuoria perheettömiä miehiä, ja heillä ei ole töitä tai mitään tekemistä täällä. Sitten jos vielä asutetaan alueille joissa suomalaisetkin on vähän epämääräistä porukkaa, niin helppohan niiden on ajautua sellaiseen elämäntyyliin jossa ei pyritä elämässä mihinkään, sen kun eletään sossun rahoilla ja ajankuluksi roikutaan porukoissa, kiusataan naisia ja ehkä jopa varastellaan tai tehdään muita pikkurikoksia.

   Olen kyllä itsekin kuullut, ja ihan maahanmuuttajan suusta suoraan noista asenteista, ettei naiset, varsinkaan "horot" eli seksuaalisesti vapaat suomalaiset kristityt naiset, ole yhtään mitään. Jos olisivat kunnon naisia niin eivät liikkuisi kuulemma ulkona iltaisin tai ilman jotain esiliinaa tai miestä mukana. Joten oma vika jos vaikka raiskataan. Oma serkkuni tällaiseen sankariin aikoinaan rakastui niin kovin, että kesti 3 vuotta pahoinpitelyjä, pettämistä ja taloudellista hyväksikäyttöä ennen kuin tajusi että vaikka se välillä lässyttää rakkaudesta, niin eroonhan tyypistä on päästävä. (Ei muuten ollut eroon pääsykään helppoa, sen myötä tuli tappouhkailuja sun muuta kivaa.)

   Poista
 4. En kerikiä lukemaan koko postausta nyt,mutta kolme ekaa riviä pisti tunnekuohun heti ja pakko kommentoida pikaiseen.TODELLAKIN,totta se on,että mielipiteet on muotia.Tota ei olisi voinut paremmin ilmaista.Tämä buumi alkoi jo Pekka Haaviston presidenttivaalikaudella.Harmi,että kyseisen ihmisen vaaliteemat ja muutenkin julki tuomat mielipiteet ja koko omana ihmisenä oleminen ehdolla presidentiksi perustui suurimmaksi osaksi kansalaisten idoliksi hänen seksuaalisen suuntautumisensa takia.Itse penskana tietenkin peukutin Tarja Halosta koska pitihän meidän saada ensimmäinen naispresidentti.Nyt vuosia myöhemmin ehkä olisi pitänyt poliittisesti perehtyä moniin muihin asioihin mitä Halosen aikakaudella tehtiin.Mielipiteet on muotia enempiä ajattelematta.Mutta minä en niitä turvapaikanhakijoita tänne kaipaa,eikä se ole rasismia.Minulla on ollut tummiakin miehiä,töiden perässä tulleita..Mutta jos olen rasisti sen perusteella,että en halua turvapaikanhakijoita,olen rasisti.Tosin rasisti pitää olla päättäjä kohtaan jotka näitä säätelevät miten tänne tullaan.Ei se niiden tummien ihmisten vika ole,että me ollaan rasisteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä pakko lisätä,että kun Karpolla ei ole enää asiaa niin Pentti Linkollalla oli jo kauan sitten asiaa tähän,että "jos maa ei ruoki ihmistä niin..."en muista miten lause päättyi.Mutta tarviiko kaukaa hakea mitä tarkoitetaan.Suomi on tehty suomalaisille sanoi edesmennyt sotilaskin.Mutta on meilläkin parannettavaa.Ystäväni isä,sotaveteraani joutui pienestä eläkkeestään maksamaan kaikki kulunsa ja taksimatkansa kirkolle,mutta naapurin juoppo sai taksiseteleitä että ei ei eristäydy kotiinsa ja pääsee hoitamaan asioitaan.

   Poista
  2. Ja Espoon Keskuksessa jouduttiin vuosia sitten poistaamaan betoniporsaat,kirjaimellisesi betoniborsaat mitkä oli muotoiltu porsaan näköisiksi.Eivätkös ne ole hauskemmat kuin ne raidalliset punakeltaiset "betoniporsaat".No,väki sieltä maasta missä sika on syntinen eläin ei voinut kulkea siellä missä näitä betonisikoja oli niin kaupunki otti ne pois.Dääm!

   Poista
  3. Tuossa betoniporsasasiassa taisi olla vielä niin, ettei ketkään muslimit edes vaatineet niiden betoniporsaiden poistoa, vaan jotkut suomalaiset suvaitsevaiset, jotka arvelivat että muslimeita saattaa heille saastaisen eläimen muotoinen betonimöykky loukata.

   Aivan järjetöntä vieraskoreutta tuollainen. Jos tänne maahan haluaa tulla, niin sitten pitää hyväksyä maan tavat. Jos joku niitä ei pysty esim. uskonnollisista syistä hyväksymään, kannattaa olla tulematta maahan. Omasta mielestäni esim. pelkästään uskonnollisista syistä tehtävän vauvojen ympärileikkauksenkin saisi kieltää, mutta sitä ei kyllä tule koskaan tapahtumaan...

   Poista
  4. Tuosta mielipiteiden muoti-asiasta... Minusta kyllä Suomessa myös media huomattavan voimakkaasti yrittää ohjailla ihmisten mielipiteitä. Ja tuntuu että suomalaisista suuri osa on jotenkin niin liikuttavan sinisilmäisiä, että he eivät koskaan epäile propagandaa ja tarkoituksellista vaikuttamista, jos juttu on vaikka Hesarissa.

   Silti jo kauan ennen näitä mamu-asioita kyseinen lehti on kampanjoinut jutuillaan tiettyjä poliitikkoja vastaan tai puolesta esimerkiksi varsin räikeällä tavalla, sikseen räikeällä että pitäisi olla puolueeton lehti kyseessä. Aikoinaan Paavo Väyrystä väännettiin urakalla naurettavaksi pelleksi, sittemmin Soini ja Perussuomalaiset on ollut kohteena.

   Nyt on sitten ollut kovasti tämä lähimmäisenrakkaus maahanmuuttajia kohtaan linjana. En edes pidä itseäni enää mitenkään äärikielteisenä maahanmuuttoa vastaan, mutta kyllä minusta silti realiteetitkin pitäisi ottaa huomioon eikä vain idealistisesti hössöttää että ai kun meillä on täällä avoin ja lämmin sydän ja kaikki mahtuu meille. Ei tilanteessa jossa omiakin on valtavasti työttömänä ja hallitus kiristää omaa kansaa "pakon edessä".

   Riikka Purralla on minusta hyvä kirjoitus aiheesta, se valottaa hyvin erilaisia intressejä joita eri ryhmillä asiassa on, ja miten maahanmuuttajat sopivat useammankin osapuolen ideologiaan kun EK:n miehet haluavat halpatyövoimaa ja vihervasemmistolaiset taas monikulttuurisuutta itseisarvona: http://riikkapurra.net/2015/09/09/pakolaiset-intressit-moraali-politiikka-ja-yksi-dystopia/

   Poista
  5. Vau, mikä blogi tuo Riikka Purran blogi. Olen lueskellut sitä tänään laajalti. Kiitos vinkistä.

   Poista
 5. Purralla on tosiaan näistä asioista asiantuntemusta, kun on humanitääriseen maahanmuuttoon erikoistunut politiikan tutkija. Itsekin olen sieltä tietoa ahminut, kun kirjoittaa selkeästi ja kiihkottomasti.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti