Päivän ärsytys: pakolaiset ovat uusi Nokia

Pravda ei kun siis Hesari kunnostautui taas asenteellisen kirjoittamisen alalla jutullaan "Pakolaiset ovat uusi Nokia"

Ärsyttävintä tuossa jutussa on tarkoitukselliset vääristävät yksinkertaistukset kuten että tilanne olisi "Suomi vastaan rasistit" ja Perussuomalaisten rasistisiivestä puhuminen. Ihan kuin tässä maassa ei olisi kuin äärisuvaitsevaistoa ja rasisteja, ei mitään siltä väliltä. Ihan kuin maahanmuuttoa ei saisi yhtään kritisoida millään perusteella ilman että on samantien kiihkomielinen rasisti. Suorastaan hyvän ja pahan taistelu -asetelmaksi ovat nyt vääntäneet tämän hyvät suvaitsevaiset suomalaiset vs. pahat juntit rasistit -näkökulman:

Peli Suomi vastaan rasistit on nyt tilanteessa 1–1. Kamppailu on nyt tasaisempi ja reilumpi kuin viisi tai kymmenen vuotta sitten. Maaleja on yhden sijasta kaksi, ja kumpikin verkko on tötteröllä.

No, itse koen kuitenkin olevani jossain siellä keskellä asenteissani, minkä kolumnisti varmasti tulkitsisi että olen siis kamppailussa siellä taantumuksellisten rasistien joukkueessa.

Lisäksi juttu jotenkin esittää ihanteellisena tilanteen jossa jo ennestään työttömyyden piinaamille työmarkkinoille tuodaan lisää (halpa-)työvoimaa:

Tähän tultiin ajopuuna. Mutta tilanteesta on otettava realistisesti hyöty irti. Maahan virtaa nyt työvoimaa, jolle muutaman prosenttiyksikön sisäinen devalvaatio ei ole peruste olla tarttumatta työhön. Työmarkkinoiden rakenteet murtuvat tämän virran tieltä kuin tulitikkupato. Sen jälkeen myös osaavan työvoiman rekrytointiin on luontevaa palata.

EK:lle ja suuryrityksille varmaan oikein kiva että saataisiin aikaan tilanne, jossa työvoima on halpaa eikä työläisillä mitään oikeuksia. Itse en kyllä osaa pitää tätä mitenkään ihanteellisena tilanteena, päinvastoin. Jos alamme kilpailla massatuotantotyöstä bangladeshilaisten kanssa, niin sitten valitettavasti meidän elintasommekin täytyy mennä sille tasolle. Ehkä kuitenkin kannattaisi etsiä muita mahdollisuuksia, kuten keskittyminen korkeamman jalostusasteen busineksiin. 

Lisäksi mikään ei oikein tue tuota olettamusta, että työvoiman runsas tarjonta kasvattaisi automaattisesti työn kysyntää. Eiköhän muuten tämä nykyinen työttömien määräkin olisi jo alkanut vaikuttaa positiivisesti, ellei sitten ajatella halveksuvasti, että vika on nimenomaan siinä että työttömät on suomalaisia, eivätkä siksi pahuksen kermaperseet viitsi tulla töihin vaikka ruokapalkalla...

Kohta lähtee kyllä meikäläiseltä verkko-Hesarin tilaus katkolle, kun näitä vahvan asenteellisia kirjoituksia alkaa tulla niin valtavan usein. 


Kommentit