Jo on matokuuri tuo hallitusohjelma

Meikäläinen eilen otti asiaksi lukea koko 36 sivua hallitusohjelmaa. Kuten on ennenkin tullut kerrottua, suhtaudun varsin skeptisesti tuohon porukkaan joka nyt on valtaan äänestetty. Eikä se skeptisyys ainakaan nyt vähentynyt ohjelman lukemalla ja kuuntelemalla ajankohtaisohjelmista puoluejohtajien haastatteluja muutaman.

Sitä ihmettelin, kun alkuun Sipilä puhui prosessikaavioistaan ja iteroinneistaan, post-it-lapuistaan ja avokonttoreistaan, että miksi kansa keskustelupalstoilla hurrasi: jee, nyt tapahtuu jotain, uusia tuulia ja tehokasta. Minä taas ajattelin: pelkkää kokoustekniikkaa, ei kiinnosta. Merkitystä on päätösten sisällöllä eikä tuollaisella prosessinäpertelyllä. Itse asiassa tehokkuus voi olla huonokin juttu jos asioita ajetaan tehokkaasti, mutta väärään suuntaan.

Ohjelman erityisen epäilyttäviä kohtia


Kyllähän tuo melkoiselta tavallisen kansalaisen kyykytykseltä paljolti kuulostaa. Työttömiin isketään taas, mm. tiukentamalla työn vastaanottovelvollisuutta ja lisäämällä velvoitetta osallistua "aktivointitoimenpiteisiin" (=pakkotyöhön). Ansiosidonnainenkin saattaa lyhentyä. Ilmeisesti taustalla on maailmankuva, jossa työttömät ovat työttömiä velttouttaan, ja siksi ratkaisu työttömyyteen on lisätä pakkoja ottaa vastaan työtä. OIKEAA työtä jonka palkalla elää ei toki ole useimmille tarjolla, joten laitetaan leikki- ja orjatöihin.

Tavallisia palkansaajia kiusaamaankin on tehty monia källejä. Vuorotteluvapaan ehdot saattavat tiukentua tai koko systeemi poistua. Tämä on outoa, koska jos meillä kerran on paljon työttömiä joiden pitäisi päästä edes tilapäisesti kiinni työn syrjään, eikö olisi järkevää pitää voimassa vuorotteluvapaa? Koeaikoja pidennetään ja "joustavoitetaan takaisinottovelvoitetta irtisanomistilanteessa". Just joo. Itseäni kun on YT:iden aikaan jo ennestään korvennut se kuinka härskisti työnantajat haistattavat pitkät takaisinottovelvoitteelle jo nyt. Ammattiliittoja kiristetään hyväksymään paskamainen yhteiskuntasopimus uhkaamalla 1,5 miljardin lisäkiristyksillä jos ei sopimusta synny.

Lapsia kiusataan isontamalla jo ennestään usein levottomia päiväkotiryhmiä ja koululuokkia, sekä laittamalla jokaiseen koulupäivään tunti liikuntaa. Viime mainittua ajatellessa itsellä hampaat kiristyy ahdistuksesta, kun ajattelen minkälainen painajainen tuo olisi ollut itselleni lapsena, kömpelönä ja erityisesti liikuntatunneilla kiusattuna lapsena... Opiskelijoilta vähennetään opintotukikuukausia ja poistetaan opintotuen indeksi. Vaikeutetaan toisen tutkinnon opiskelua, mikä on sinänsä hassua, että juuri nyt työttömyyden takia monen olisi pakko hankkia aikuisiällä uusi tutkinto, jos vanhan ammatin alalta ei löydy töitä. Koulutuksesta leikataan kaikkiaan 600 miljoonaa, missä kohtaa kannattaa muistaa sekä Stubbin että Sipilän ennen vaaleja tekemä #koulutuslupaus



Autoilun kustannusten suhteen suositaan varakkaita, joilla on varaa ostaa uusia autoja. Uuden auton ostamisessa auton hinnan vero-osuus pienenee. Sen sijaan auton käyttö tulee kalliimmaksi, joten se jonka on pakko ajaa työmatkoja mutta ei ole varaa uuteen autoon, saa pelkät tappiot, ei hyötyjä. Kirjastopalvelut eivät myöskään kohta enää ole kunnallisia velvoitteita joita on tarjottava ilmaiseksi - eihän köyhät kirjoja ja sivistystäkään tarvitse kai. Lääkkeiden omavastuu nousee, sairaspäivärahaa heikennetään. 

Tuntuu että tässä nyt vähän väärä porukka joutuu kantamaan suurimman vastuun maan talousongelmista. Sipilä voitti varmasti paljon ääniä sillä, että ennen vaaleja sanoi, että vahvojen ja hyväosaisten on kannettava entistä suurempi vastuu. Mutta ei tämä nyt kyllä oikein siltä minusta vaikuta. Vielä hallitusohjelman julkaisuhaastattelussakin Sipilä niin sanoi että nämä leikkaukset kohdistuvat ihan kaikkiin. Ei pidä paikkaansa. Esim. itseni kaltaisiin melko hyvätuloisiin, jotka eivät tarvitse yhteiskunnan kustantamia palveluita, ne eivät kohdistu. Egoistisesti ajatellen kai pitäisi olla tyytyväinen, mutta sen verran vasemmistolainen olen arvomaailmaltani että ajattelen että tämä on väärin.

Edistääköhän edes mitenkään työllisyyttä ja maan toipumista lamasta

Se tässä eniten ihmetyttää, että on vähän vaikea hahmottaa, millä tavalla nämä muutokset hyödyttäisivät maan nousemista lamasta muuta kuin kustannussäästöjen verran. Osa säästöistäkin on sellaisia että saattavat kostautua kalliisti myöhemmin, kuten nuo koulutuksesta tinkimiset. Ja monien ihmisten hyvinvointia tässä ja nyt ne huonontavat välittömästi voimaan astuessaan, mutta on kai jo höperön romanttista kuvitella että sillä olisi päättäjille mitään merkitystä.

Oli siellä hallitusohjelmassa sentään yksi hauskuuttava huumorikohta:

"Sallitaan hevosen lannan käyttö energiatuotannossa".
Suomi nousuun hevosen paskaa polttamalla. Tämä on aivan varmasti merkittävä asia :D

* Lisäys 2.6.2015: Linkitän tähän vielä Paavo Arhinmäen (Vas.) ryhmäpuheenvuoron aiheesta. Tuo aika hyvin esiin sen miksi tuntuu että meidät on petetty siihen nähden mitä luvattiin: linkki

Kommentit

  1. Eiköhän tässä kyykytetä suomalaisia juurikin noiden kreikan vastuuiden edestä? Nuorille sanoisin että opiskelkaa ruotsia, niin voitte muuttaa lahden yli hyvinvointivaltioon töihin. Tämän hallituksen jäljiltä suomalaisten elintaso tipahtaa tuonne 60 alun paikkeilla olevaan tasoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tässä taitaa tosiaan käydä, ellei sitten Suomesta riippumattomista syistä ala vahva Euroopan laajuinen talouskasvu. Toivottavasti näin käy, ettei kurjuus todella iskisi Kreikan malliin. Mutta sitten jos näin käy, niin täällä kiitellään hallitusta ja kurikuurejaan, silti vaikka nousu olisi tapahtunut heistä huolimatta eikä heidän ansiostaan.

      Poista
  2. Olen kanssasi tässä kyllä varsin samoilla linjoilla - olen kallistumassa nuoruuden ymmärtämättömästä juppihuumasta yhteiskunnallisista asioista täysin kiinnostumattoman taviksen kautta aika jyrkäksi punavihersissiksi. Ahdistaa, kuinka kapeasti nykyään nähdään se, meneekö Suomella hyvin vai ei. Talous, talous ja talous, kvartaalitulos tai ulos, ja sen taskut täyteen, jolla taskut jo valmiiksi tursuavat. Jos nyt saadaan julkisia menoja kutistettua näillä takinkääntötempuilla, okei, valtion velkojen maksuun pitäisi jäädä verokertymästä vähän enemmän. Mutta mikä tässä tosiaan on se kikka, joka nopeuttaa Suomen "nousua"? Miten hoidetaan kaikki matokuurin tuloksena syntyvät sosiaaliset ongelmat? Ysärikriisin tuomista pitkän aikavälin ongelmista olisi ehkä voinut oppia jotain, jos olisi halunnut, mutta siltä ei näytä. Johtotriossakin ovat ymmärtääkseni lukeneita ukkoja kaikki, mutta mihin katosi sivistys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelevat ilmeisesti ettei sivistykseen juuri nyt ole varaa, mikä minusta on hyvin vaarallista ajattelua. Jos esimerkiksi työntekijöiltä otetaan pois etuuksia nyt, niin tuskinpa ne työnantajat niitä vapaaehtoisesti takaisinkaan antaa, jos sitten tuleekin paremmat ajat.

      Mitä viime päivinä on tullut luettua taas sekä Sipilän, Soinin & kumppanien että erilaisten toimittajien ja mielipidekirjoittajien kirjoituksia, on vahvistunut käsitys että ihan EK:n linjaa tässä nyt ollaan ajamassa, ja muut osapuolet joutuvat joustamaan. Sinänsä ei yllätä, että Sipilä itsehän on ollut yrittäjä ja on miljonääri. Mutta harmi on jos Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta joutuu entistä ahtaammalle kvartaalitalouden armoille.

      Minä ajattelen että talouden pitäisi palvella ihmisiä eikä toisinpäin. Loppujenlopuksi se, mikä täällä rajaa kulutusta on Maapallon resurssit, ja raha ja talousjärjestelmät on vain keino säädellä resurssien käyttöä. Talousjärjestelmä ei ole myöskään luonnonlaki vaan ihmisten luomus, jota ihmiset voivat poliittisilla päätöksillä muuttaa. Minusta pitäisi enemmän käyttää tätä valtaa siinä mielessä, että talousjärjestelmä loisi tasapuolisemmin hyvinvointia ihmisille, eikä olisi kuin joku uhkaava luonnonvoima jota täytyy monien pelätä että koska iskee mulllistus omalle kohdalle.

      Poista
  3. Sivistys myytiin ahneudelle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Ahneudeksi sitä ei toki sanota vaan välttämättömyydeksi. Itse en usko tällaisen linjan olevan välttämätön, onhan niitä valtioita jotka ovat nousseet kriiseistä jopa varsin päinvastaiselle kuin kuri-kiristyslinjalla. Esim. Islantihan silloin pankkikriisinsä aikaan vaikutti olevan täysin konkurssikypsä valtio, joka ei selviä veloistaan about ikinä ja tulee taantumaan kalatalousvaltioksi. Vaihtoivat siellä sitten vallanpitäjät ja ilmoittivat velkojille, että emme maksa (omapa on riskisijoituksenne, kun annoitte liikaa lainaa!), ja ovat päässeet jaloilleen oikein hyvin.

      Poista
  4. Jotenkin tuo liikuntatunti joka päivälle on niin turhaa ylimääräistä energian kulutusta siihen nähden,että sekin tunti opetettaisiin jotain järkevää,lukuaineita tai vaikka edes kädentaitoja.Koulutuksesta karsitaan mutta eikös kaikki kuvaamataidon tunnit,köksän tunnit ja juuri liikuntatunnit voisi jättää peruskouluopetuksesta pois.Aika monta tuntia per Suomessa käyvää oppilasta kohden.Ite kävin kymppiluokan aikoinaan ja siellä oli kolme tuntia liikuntaa,kolme tuntia köksää,kolme tuntia käsitöitä ja kaksi tuntia kuvaamataitoa viikossa.Ja nyt puhutaan kun kesälomatkin on niin pitkiä niin miksi ei kesäkuuksi voisi järjestää jonkun kesäkoulun missä suoritettaisiin nämä "ei niin tärkeät aineet".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän samaa mieltä itsekin olen. Tuollaiset asiat kuten vaikka kotitalous tai liikkuminen voisivat ainakin pääosin olla kodin opetettavia. Ja vaikkei niitä lapsena oppisi, on mahdollista oppia myöhemmin jos/kun haluaa ja tarvitsee.

      Koululiikunnalla vielä tosiaan se huono puoli että meitä on monia, joita se ei todellakaan motivoinut liikunnalliseen elämäntapaan vaan päinvastoin, tappoi lapselle luonnollisen halun liikkua ja teki kaikesta liikunnasta ahdistavaa pakkopullaa, jota halusi alkaa välttää heti kun koulu liikuntapakkoineen loppui.

      Poista
  5. Kyllähän noiden touhut pistää vituttamaan, saan vielä kaiken paskan niskaani, paitsi autoilua, kun ei ole korttiakaan. Yrittävät nyt näyttää eu:lle että ollaan valmiita kiristystoimiin kun luottoluokitus tippuu= korot kasvaa. Laitan linkin adressiin, jos haluat allekirjoittaa.

    http://www.adressit.com/tyottomalle_oikeusturvaa_ja_parempaa_toimeentuloa

    Adressit.comista löytyy myös muita asiaan liittyviä kuten ei leikkauksille jne, olisi kiva jos suomalaiset nousisivat vihdoinkin barrikadeille tätä vastaa kuten Ranskassa, mutta kai täällä nämä nyhveröt alistuu kohtaloonsa. Mistähän aikovat kehittää työtä kaikille kun ei ole työpaikkoja tarpeeksi edes.
    Vielä kiittäisin tästä ihanasta blogista, löysin sinut jostain laihdutussivustolta kun yritin taas kerran saada läskimahaani pienemmäksi tuloksetta tietenkin. Tsemppiä yrityksellesi!
    Nimimerkillä: Väsynyt vetelys

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allekirjoitettu. Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan puolustaminen on minusta äärimmäisen tärkeä asia, ja jos sen romutuslinja jatkuu niin minä ainakin olen mielelläni barrikadeille lähdössä.

      Mutta tiedän että tässä maassa moni muu ei ole, moni on niin kovasti vain omasta ja oman lähiperheen asioista kiinnostunut, että jos itsellä on vielä ok asiat niin ei solidaarisuudesta helposti vaivauduta mihinkään. Ja vallanpitäjät myös helposti pyrkivät yllyttämään ryhmiä toisiaan vastaan, esim. pienipalkkatyöläisiä "laiskoja" työttömiä vastaan ja työttömiä ahneita duunareita jne. Joskus töissä huvitti kun eräs paasasi tuohtuneena siitä millaisia työttömät on, erittäin ennakkoluuloista settiä, ja ajattelin itsekseni, että ehkä jo seuraavien YT:iden myötä sinäkin voit olla työtön, ja sitten nähdään vieläkö olet sitä mieltä, että ne kaikki on työttömiä omaa laiskuuttaan ja kaikki on muutenkin velttoja juoppoja ja loisia jo perusluonteeltaan...

      Viime aikoina on alkanut tämä leikkauslinja huolestuttaa siltäkin kannalta, että 90% akateemisista taloustieteilijöistä on ilmeisesti sitä mieltä että nämä leikkkaukset on tie suurtyöttömyyteen ja entistä suurempaan velkaantumiseen. Eli että voi olla ettei kaiken kärsimyksen ja kiristyksen vastineeksi saada edes talouden kohenemisen hyötyä.Tässä taloustutkija Mika Pantzarin erinomainen kirjoitus aiheesta: http://minimahti.net/2015/06/02/taloustutkija-pantzar-hallituksen-tilannekuva-ja-reseptit-ovat-vaaria-leikkaukset-hyydyttavat-talouden-ja-kiristysyritys-uhkaa-yhteiskuntarauhaa/

      Sieltä pelottava lainaus, joka ei ole teoriaa vaan käytännössä tapahtunutta:

      "Kun Espanja aloitti ankaran säästökuurin EU:n ja rahoittajien painostuksesta vuonna 2010, maan julkinen velka oli noin 60 prosenttia bruttokansantuotteesta – saman verran kuin Suomella nyt. Vuosien vyönkiristyksen seurauksena Espanjan velkasuhde on tänä päivänä noin 100 prosenttia, työttömyysaste liki 25 prosenttia ja 40 prosenttia lapsista elää köyhyydessä.

      – Onhan se valtavan iso päätös: ottavatko poliitikot vastuun, että meille kävisi kuten Espanjalle? Olen sillä lailla optimisti ja uskon, että poliitikot eivät voi olla niin tyhmiä – mutta sehän nähdään, taloustutkija Mika Pantzar sanoi kaksi päivää ennen kuin hallitus julkaisi leikkauslistansa."

      Minä en ole noin optimisti, koska kyllä tuon porvarihallituksen linja on jo aika selvästi tuotu esiin. Jos eivät ole tyhmiä, niin sitten tahallisesti pahantahtoisia, mikä on vielä pahempi.

      Poista
    2. Kiitos anonyymille adressiosoitteesta. Allekirjoitan. Kiitos Plussikselle, että saatoit tietooni tuon Minimahti-sivuston ja Pantzarin haastattelun.

      Miten härski on arvomaailma, kun leikataan sosiaalietuuksista eikä hyvin tienaavilta? Leikkauksiin on tulossa tällainenkin huikea etuus kuin keliakiakorvaus, runsaat 23 euroa kuukaudessa. Lisäksi leikkauslistalla on eläkeläisten asumistuen poistaminen. Satun tietämään eräänkin pienellä eläkkeellä sinnittelevän kealiaakikon, jolle tämä yhteensä noin 150 euron leikkaus on aivan valtava kohtalonisku.

      Sipilä on insinööri ja miljonääri: Siinä on jo kaksi rikettä (anteeksi yleistys, insinöörit ja miljonäärit), joiden pohjalta on todennäköisesti mahdotonta ymmärtää, millaista sinnittelyä vaatii tulla toimeen pienillä tuloilla. Muutama eurokin on rahaa silloin, kun rahaa ei ole.

      Viikonloppuna eläkeläinen Tiina Kari kirjoitti Hesarin mielipideosastossa eläkeläisten asumistuen poistamisesta. Vastauskommenteissa oli todella typeriä kommentteja, jotka osoittavat, kuinka kaukana toisistaan eri kansanosat ovat.


      Poista
    3. Tuohan oli vielä hauska että alussa kertoivat ettei eläkkeitä leikata, ja että pienituloisimpien eläkeläisten tulot jopa nousevat. Mutta aika pian kävikin ilmi pari yksityiskohtaa jotka vesittivät koko asian, eli tuo eläkeläisten joutuminen yleisen heikomman asumistuen piiriin sekä heikennykset lääkekorvauksiin. Nämä tekevät monen eläkeläisen taloudellisen tilanteen entistä huomattavasti huonommaksi.

      Sipilä vaikuttaa kyllä juurikin tyypiltä joka ei ajattele kuin talouslukuja, tuskin tuntee suurta empatiaa leikkaustensa uhreja kohtaan vaan pyörittelee vaan insinöörimäisesti säästösummia päässään ja hokee itselleen ja muille että uhrauksia nyt on pakko tehdä. En mitenkään pysty ymmärtämään miten kansa on tuohon laskelmoivaan miljonääriniljakkeeseen edelleen suurelta osin niin ihastuneita, että taas oli Keskustan kannatus vaan noussut viimeisimmässä gallupissa.

      Nuo kommentit on kyllä melko ahdistavaa luettavaa, joka panee ajattelemaan että alan ymmärtää niitä kun huterilla veneillä lähtee Afrikasta pakoon, kun itse tekisi kohta mieli lähteä täältä vaikka soutuveneellä jonnekin muualle :D Tuossa Pantzarin jutussakin oli melkoisen fiksuja kommentteja kuten:

      "Kitinää kitinää vikinää vikinää. Mitä enemmän media ja julkisella puolella loisivat punaviherkaaderit kiukuttelevat, sitä varmempaa että hallitusohjelmassa on prikulleen oikein kohdennettuja leikkauksia. Parasta on että tätä vihervasemmiston uikutusta riittää vielä neljä vuotta!"

      "Kommarit täällä uhoo."

      Ja nämä ovat vielä pientä siihen verrattuna mitä näkee vaikka Iltasanomien kommenttiosioissa tai Vauva-palstalla. Ei yhtään mietitä ihan oikeaa inhimillistä kärsimystä mitä nämä ennestään köyhiin kohdistuvat leikkaukset tuottaa, vaan kiukutellaan vaan jotain ideologiaa vastaan tai syytellään niitä köyhiä omasta tilastaan. Kansa on tainnut saada juuri sellaiset päättäjät mitkä se ansaitsee.

      Poista

Lähetä kommentti