Kampaamoiden kalliit hiustenhoitoaineet ei vaan mulla toimi

Viime kerralla kampaajalla käydessä tuli pitkästä aikaa sorruttua ostamaan kampaamon kovan
33 euron hoitoaine
hintaista shampoota ja hiustenhoitoainetta. Yleensähän pesen hiukset saippualla ja laitan hoidoksi kerran viikossa vettä johon on sekoitettu etikkaa, mutta kampaajan saarna siitä kuinka hiuksia kasvattaessa ainakin hyvät tuotteet on välttämättömiä, sai sortumaan parinkympin shampooseen ja 33 euron hoitoainepurkkiin. Olin luopunut teollisista shampoista koska ne ei mulla mielestäni ole koskaan hyvin toimineet, mutta ehkäpä niissäkin on tapahtunut tuotekehitystä, ajattelin.

Omituisen suorat hiukset ilman suoristusta
Nyt alkaa olla purkit käytetty loppuun, ja täytyy sanoa että olen tyytyväinen että loppuvat. Nuo on tehneet hiuksilleni jotain hyvin kummallista. Normaalisti mun hiukset menee luonnostaan laineille, jos jätän kuivumaan pesun jälkeen ilman kampaamista tai harjaamista. Mutta vähitellen noiden kampaamon tuotteiden käytön aikana kaikki laineisuus on poistunut hiuksista ja niistä on tullut piikkisuorat, ja ylettömän liukkaat, niin ettei mikään solki tai hiuslenkkikään tahdo pysyä liukumatta alas.

Omituisin ongelma on aika luonnoton muovinen kiilto hiuksissa, mikä ilmeisesti on hoitoaineessa olevien silikonien aikaansaamaa. Tuo kiilto on ihan erinäköistä kuin normaalisti hiuksissa oleva kiilto. Piikkisuoruus ja silikonikiilto tekee harmaatkin vielä normaalia enemmän näkyviksi, äyh. Kai sitä kohta väripurkkiin pitäisi tarttua jo ennen kuin näytän tosissani mummolta harmaideni kanssa.

Mutta nyt kyllä palaa meikäläinen taas kampaajien kauhistelemien tapojen pariin ja alkaa pestä hiuksia saippualla. Käsitellyille hiuksille saippuapesu varmasti olisi aika paha, luulen että jos silloin kun nuorena blondasin, olisin yrittänyt sitä, olisi lopputulos ollut hirvittävä takkupesäke, mutta silloinkin tuntui että halvat marketin aineet olivat yhtä hyviä kuin kalliimmat kampaamon. Sitä kusetetuksi tulemisen tunnetta kun olet ostanut kampaajalta vuosia jotain Redkenin ökykalliita aineita, sitten "hädässä" (=opiskelijan akuutissa kassakriisissä) ostat jotain marketin Pantenea ja kas kummaa, se toimiikin vähintään yhtä hyvin... Mutta kaikki muut paitsi saippuat tuntuu jotenkin "lässäyttävän" hiuksia mulla ainakin, enkä tahdo hennot vauvahiukset -efektiä.
Tällä kertaa testissä tällaista vakion eli
Oliva-oliiviöljysaippuan vaihteluksi.




Kommentit

  1. Just noin se on. meillä käytetään luomushampoita tai hiussaippuaa. Hiukset on tuuheammat ja paksummat. Ja kun ihmiset ensin lässäyttää hiuksensa silikonisilla ym pa....lla, voikin myydä taas tuuheuttavat tuotteet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan! Ja perinteiset shampoot vähintään vaatii sen hoitoaineen melko varmasti jos on yhtään pidempi tukka, koska ne jostain syystä saa aikaan pahaa takkuuntumistaipumusta. Mullakaan ei koskaan mene hiukset hankalasti takkuun jos pesen saippualla, vaikken laita mitään hoitoainetta, mutta tämän shampoo- ja hoitoainejakson aikana on tullut menetettyä aika kasa hiuksia pesun jälkeen takkuja auki repiessä.

      Ihana tunne oli, kun pesin ensimmäistä kertaa taas saippualla kampaamon laatutuotteiden loputtua, kun hiukset tuntui heti pesun jälkeenkin painavammilta ja jämäkämmiltä, eikä sellaiselta roikkuvalta lirulta.

      Poista
    2. Ja sun hiukset ei todella ole kärsineet. Ne on upeat. Mä muistin, että sulla on suht lyhyet hiukset, mutta ne sitten kasvaakin tosi hyvin.

      Poista
    3. Mullla oli tosiaan tätä blogia aloitellessa tosi lyhyet hiukset, sellaiset veitsellä vuollut muutaman sentin pätkityt. Niitä olen tässä kasvatellut kun pitkät on niin paljon helpommat laittaa. Tällä hetkellä alkaa jo olla hyvä tilanne, kun hiukset on 15 cm hartioiden alle pitkät. Saa jo kiinni eikä näytä omituisilta ei minkään mittaisilta.

      Poista
  2. Ikäni kampaamotuotteita käyttäneenä olen hiukan sormi suussa... voisitko valaista noin ihan for dummies, että miten tukan voi pestä saippualla? Palasaippualla?? Vai tarkoitatko nestesaippuaa? Lupaan kokeilla, kun saan käytännön vinkin...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palasaippuoita minä käytän. Pitkäaikainen suosikkini on sellainen yksinkertainen oliiviöljysaippua, jossa on aineina vain oliiviöljyä, vettä ja merisuolaa. Nyt on testissä tuo Bronnerin Magic Soap ja sekin toimii mutta on vähän voimakkaammin pesevää kuin oliiviöljysaippua, kuivattaa vähän enemmän ja vaatii oikeastaan joka kerta päälle etikkahuuhtelun. Joka tapauksessa kannattaa valita puhtaista kasviöljyistä tehty saippua, ne perus-käsisaippuat on hiuksilla turhan vahvoja.

      Peseminen käy helposti. Hiukset märäksi, sitten vaan hinkataan saippuapalaa päähän ja hiuksiin. Vaahdotetaan ja huuhdellaan. Jos on ollut paljon muotoilutuotteita päässä, kannattaa toistaa. Saippualla pestessä kannattaa myös ainakin kerran viikossa käyttää etikkahuuhtelua, joka poistaa saippuajäämät hiuksista. Olen kokeillut jättää väliin, ja hiusharjoihin alkaa tulla saippuahiutaleita noin parin viikon päästä, vaikka olisi kuinka huuhdelltu hiuksia.

      Etikkahuuhtelun teen itse niin että laitan vanhaan puolen litran rommipulloon (Havana Clubia :D ) lämmintä vettä ja reilun lorauksen omenaviinietikkaa. Sekoitan ja kaadan pyyhekuivaan tukkaan. Hieron vähän ja jätän päähän huuhtelematta pois.

      Poista
  3. Myynnissä on ihan shampoopalasaippuaa, tummille hiuksille, vaaleille jne. Joskus ihan vaahtoavalla saippualla levitän suoraan päähän, ehkä hellävaraisempi tapa on vaahdottaa käsissä ja levittää käsillä hiuksiin. Pesun jälkeen laitan kauhaan lirauksen etikkaa ja sitten vettä ja päähän. Lopuksi huuhtelu.

    VastaaPoista
  4. Kiitos, Anonyymi. Mulla ei varmaan ole riittävän pitkään aikaan ole ollut palasaippuaa, kun en pysty oikein kuvittelemaan, miten palasaippuasta saisi tarpeeksi vaahtoa. Ehkä määrä korvaa laadun?
    Mutta... "shampoopalasaippuaa" ? Jos se on shampoota, miten se on palana parempaa kuin nesteenä?
    Anteeksi saivarteluni :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä tosiaan on semmoisiakin palashampoita, joista ei ole mitään hyötyä verrattuna kaupan pulloshampooseen, koska sisältävät samat kemikaalit kuin nekin, mutta palamuodossa. Esim. Lush myy tällaisia kusetus-shampoopaloja.

      Mutta noita on myös sellaisia jotka on tehty saippuointimenetelmällä kasviöljyistä, ja ne toimivat saippuan tapaan ja tulee tuuheuttava efektikin. Kotimaisista verkkokaupoista esim. www.flowkosmetiikka.fi myy shampoopaloja. Ulkomaisista esim. Chagrin Valleyllä on hyviä.

      Itse en ole kyllä mistään noista varsinaisista palashampoista tykännyt yhtä paljon kuin yksinkertaisista oliiviöljysaippuasta tai afrikkalaisesta mustasta saippuasta. Mutta riippuu varmaan hiuslaadustakin.

      Poista
    2. Olen tuo aikaisempi anonyymi ja käytän nimenomaan Flown saippuoita. Tai joskus omatekoisia. Kuitenkin luomua kasviöljysaippuaa. En edes tiennyt, että on saatavissa muunlaisia shampoopaloja. Mutta joo.. en pesisi normishampoolla, joka on vaan laitettu palamuotoon.

      Poista
  5. Kiitos teille molemmille/kaikille tiedoista ja vinkeistä. Mun on niiiiin vaikea kuvitella itseäni hinkkaamassa päätäni saippuapalalla, että siksi tätä kai niin kovin ihmettelen... jotenkin kuvittelen, että se hinkkaaminen vasta tukkaa takuttaakin. Mutta pakko kokeilla, ihan periaatteen vuoksi! Kävisköhän eläintensuojeluyhdistykseltä kannatuksen vuoksi ostettu avokadosaippua, jossa ei takuulla ole eläinpuolen ryjää? Palaan asiaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos siitä saippuasta on tuoteseloste, siitä voi päätellä jotain. Käytännössä vain sellaisia kannattaa käyttää joissa ainoat aineet on kasviöljyjä, saippuointiin käytettyä lipeää (tätä ei aina mainita tuoteselosteessa koska se häviää lopputuotteesta saippuoinnin kemiallisessa reaktiossa), ehkä jotain eteerisiä öljyjä tms. Tavanomaiset kaupan perussaippuat on aivan liian kovia hiuksille ja takkuuntuminen ja rutisevan kuiva tukka on varma lopputulos.

      Kannattaa muuten laittaa ekalla pesulla se etikkahuuhtelu päälle. Muutenkin sanovat että noin 10 pesua voi mennä että tukka tottuu saippuapesuun ja että voisi tuntua lähmäiseltä sitä ennen. Itselläni ei ole kyllä tuollaista ollut ollenkaan missään vaiheessa, mutta Flown sivuilla esimerkiksi sellaisesta varoitellaan. Hiukset kyllä tuntuu märkänä raskailta ja jotenkin rasvaisilta saippuapesun jälkeen, mutta kuivina näyttää puhtailta ja paksummilta ja jämäkämmiltä kuin tavallisella shampoolla pesun jälkeen.

      Poista
    2. Ensimmäinen kokeilu tehty. Tosin pesin tukan ensin normishampoolla (kampaamotuote), kun unohdin, että piti kokeilla saippuaa. No, shampoon päälle nappasin sen palan käteen ja ällistyin: sehän vaahtosi ku poliitikko ennen vaaleja! Siis jo käsissä, tukassa vielä lisää. En yleensä voi olla laittamatta pestyihin hiuksiin muotovaahtoa, koska koko päälaen joka karva kasvaa eteenpäin ja koko setti on naamalla, ellei sitä väännä poispäin, mutta nyt olen ollut ilman ja yllättäen ihan hyvin toimii.

      Seuraavalla pesukerralla kokeilen, jos muistaisin pestä pelkällä saippualla. Wanha täti ei tahdo oppia uusia temppuja - vuosikymmenet pessyt tukan shampoolla niin käsi nappaa sen putelin ennen kuin aivot on huomanneet mitään.

      Mihin tuota etikkavaihetta tarvitaan?

      Poista
    3. Etikka on kahteen tarkoitukseen. Jos on vähän huonokuntoiset hiukset, esim. värjätyt tai muuten kuivat, se sulkee hiussuomuja pesun jälkeen eli saa kiiltävämmän näköiseksi.

      Toinen tarkoitus on että se poistaa saippuajäämiä. Itse käytän sitä silloin tällöin tästä syystä. Saippuaa on aika vaikea saada lähtemään 100% pois hiuksista, ja mulla ainakin käy niin että jossain vaiheessa alkaa harjoihin ja kampaan jäädä sellaista "saippuanöyhtää". Se voi myös näkyä hiuksissa hilsemäisenä lopulta. Siksi itse teen silloin tällöin etikkahuuhtelun että saippuajäämät poistuisivat.

      Poista
    4. Kiitos lisätiedoista! Olen pari kertaa nyt pessyt saippualla ja tulos on olut ihan hyvä, ei ihan niin littana kuin shampoopesun jälkeen. Mutta valitettavasti muotovaahtoa alkoi tokan pesun jälkeen kyllä pää huutaa. Tuota etikkaa kokeilen, jos näyttâä siltä, että latvat alkavat kärsiä - mun tukka kun on rutikuiva.

      Poista
  6. Itse yritin kolmisen kuukautta no poo-metodia, eli siis en pessyt shampoolla ollenkaan hiuksia, vaan ruokasoodavedellä ja hoitoaineeksi juurikin etikkaa. Ei ole omalla kohdalla aivan toiminut, niin rasvaiset hiukset ovat vuosikausia kestäneen shampoorääkin seurauksena, mutta nyt alkaa jo hieman tasoittua. Tällä hetkellä pesen noin kerran viikossa todella laimealla shampoolla hiukset (en enää kestänyt sitä monta viikkoa kestänyttä rasvaisuutta) ja muutoin pelkällä vedellä tai soodavedellä. Pitää kyllä ehdottomasti kokeilla tuollaista palasaippuaa, on varmasti paljon parempi kuin normishampoo, joka nykyään alkaa ärsyttää päänahkaa ihan hulluna vaikka laitan vain vähän. Ja olen huomannut myös, että entiset lievästi luonnonkiharat hiukset ovat todella paljon kiharammat kuin ennen. Mieheni on pessyt pelkällä vedellä hiukset jo monia kuukausia ja hänen hiuksensa ovat täysin puhtaat joka pesukerran jälkeen, eivät ollenkaan rasvaiset kuin voisi kuvitella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kokeilin muutama vuosi sitten tuota no-poota (koska omaan huonon huumorintajun, tuo nimi jaksaa aina naurattaa, koska poo viittaa myös kakkaan ;) ). Mulla ei toiminut ollenkaan, koska mulla yleensäkin iho ja siten myös päänahka on erittäin rasvoittuvaa laatua. Kokeilin vain kesäloman ajan, mutta kun en töihin iljennyt mennä sen näköisenä että tukka on latvoista klimppinen rasvakasa, niin pakko oli luovuttaa ennen ekaa työpäivää loman jälkeen.

      Myös minä ajattelen että jotain epätasapainoa täytyy kropassa tai päänahassa olla, että näin on, koska eihän mitkään eläimetkään pese turkkia aineilla, eikä ne silti ole rasvakökköturkkisia tuolla luonnossa. Päädyin kuitenkin vaan siihen toiseksi luonnollisimpaan vaihtoehtoon eli pesemään suht harvoin, talvisin kerran viikossa ja kesäisin 2 kertaa hikoilun takia, mahdollisimman luonnonmukaisella saippualla ja käyttämään etikkahuuhtelua.

      Poista
  7. Haiseeko se etikka sitten tukassa? Ajattelin kokeilla tuota saippualla pesemistä, mutta etikalle lemuava tukka hieman arveluttaa... Häviääkö tuoksu itsestään, vaikka etikat jättäisi hiuksiin?

    Yksi arabeilta ja intialaisilta naisilta kuulemani hyvä luonnollinen hiustenhoitovinkki on silloin tällöin käsitellä hiukset pienellä määrällä oliiviöljyä. Toimii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se etikka haise enää hiusten kuivuttua. Itse jätän aina sen etikan hiuksiin koska tekee enemmän kiiltoa niin. Mutta voihan sen kevyesti huuhdellakin jos pelkää hajua.

      Oliiviöljyhoitoa olen joskus käyttänyt varsinkin silloin kun blondasin hiuksia ja ne olivat aika huonokuntoiset .Se tosiaan saa hiukset näyttämään sileämmiltä vaikka ne olisi aika räjähtäneetkin, mutta öljyn poispeseminen saattaa olla joskus vähän haastavaa. Muistaakseni vasta syväpuhdistavalla shampoolla irtosi, normaalin pesun jälkeen hiukset näytti rasvaklähmäisiltä edelleen.

      Poista
  8. Oliiviöljy toimii varmasti paremmin tummassa tukassa kuin vaaleassa ja vain latvoihin levitettynä. Kaunistaa luonnonkiharoita, jos sellaisia on. Omaan blondiini kokeilin kerran, toista ei tarvittu, ymmärsin...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti