Ravitsemusterapeutilla käyty: kokeilemaan osapaastoa 8 tunnin syömisikkunalla

Pelkäsin vähän haukkuja, koska kahden edellisestä käynnistä vierähtäneen kuukauden painonpudotus on jäänyt kahteen kiloon. Sekin on saavutettu vähän epämiellyttävällä tempoilulla, jossa syöpöttelyt on vaihdelleet katumus-salaatti/keittopäivien kanssa. Oli vähän masentunut mieliala että näinhän sitä on palattu vanhaan, ja ei tämä koskaan tule onnistumaan. Näillä mietteillä menin klo 9.30 vastaanotolle.

2 kg 2 kuukaudessa - ihan ok


Eka yllätys oli, että pieni painonpudotus oli ihan ok. Laihduin sen ensimmäisen kuukauden aikana niin paljon, että kokonaispainonpudotukseni on 5,4 kg (3 kuukaudessa) mikä on ihan hyvä rauhallinen tahti. Oma pessimistisyyteen taipuvainen mieleni oli jo ajatellut että 250 g viikossa, eli surkea olematon painonpudotus, ei tule mitään (ehkä parempi luovuttaa)!

Juteltiin ruoasta addiktiona

Kerroin kummallisesta taipumuksestani päätyä ahmimaan ruokia, joita en edes pidä kulinaristisina elämyksinä, kuten teollisia lihapiirakoita. Ravitsemusterapeutti kertoi, että tuollaiset ruoat joissa on runsaasti sekä rasvaa että hiilihydraattia ovat monelle hyvin addiktoivia, ja että minun pitäisi alkaa ajatella lankeemusruokiani ja juomiani vähän varovaisemmin, tiedostaen sen että minulla on niihin addiktio ja jos otan yhden, ihan taatusti tulee himo ottaa lisää. Täyskieltäymys ei silti kuulemma ole ainoa vaihtoehto, ei kaljan eikä lihapiirakoidenkaan suhteen, koska suuri osa ihmisistä pystyy addiktionsa tiedostaneena torjumaan addiktion aiheuttaman mässäystä tai juopottelua jatkamaan kehottavan sisäisen puheen, tiedostamaan että himottaa mutta sanomaan himolle EI.Voin jatkaa opetteluprosessiani kohtuuteen jos haluan (ja haluan), tarkkaillen enemmän ajatuksiani kun addiktio puhuu ja houkuttelee. Sitten toki jos ei mitään oppimista ala tapahtua niin voi olla että täyskieltäymys joistain ruoista tai juomista on ainoa vaihtoehto, mutta vielä ei tarvitse luovuttaa. 

Sain luvan osapaastoon 8 tunnin syömisikkunalla

Valitin sitä että kaipaisin jotain vaihtelua, jotain mikä antaisi toivoa nopeammasta laihtumisesta. Ajatukset VLCD-kuureista oli heti EI, koska olen niitä ennenkin monta kertaa kokeillut ilman pysyvää apua. Mutta koska en välitä syödä aamulla luonnostani, niin sain luvan kokeilla osapaastoa, jossa syödään vain 8 tunnin aikana vuorokaudessa. Koe-eläimillä tällainen tapa syödä on johtanut siihen että eläin ei liho samoilla kaloreilla kuin toinen lajitoveri, jolle kalorimäärä annostellaan tasaisemmin vuorokauden ympäri. Ihmisillä vaikutus ei kuulemma käytännössä ole näin suoraviivainen, osalla ihmisistä nopeuttaa laihtumista ja osalla ei. Mutta tämä ei ollut asiantuntijan mielestä tuomittava hörhödieetti ja saan siis kokeilla miten lähtee menemään. Aion syödä klo 13 ja klo 21 kuten ennenkin, jätän vaan pois aamupalan ja siinä se. Juhannuksen jälkeisellä viikolla sitten seuraava tapaaminen ja katsotaan miten on mennyt.

Vaikka välillä on tuntunut että mitä minä enää tuolla käyn, kun ne itse ravitsemusasiat jo tiedän, niin kyllä tuntuu että nytkin taas sain uutta intoa jatkaa, olla lyömättä hanskoja tiskiin hitaan laihtumisen ja sortumisten takia. 

Käynnin jälkeen ja etäpäivän kunniaksi oli sentään pakko mässätä itsetehdyllä kinkku-herkkusieni-oliivipizzalla. 
Kommentit

 1. Aika mielenkiintoinen tuo aikaikkuna. Itsekin innostuin tuota kokeilemaan, ainoa haittapuoli on armoton jysäri päässä aamupäivällä. Mutta meni ohi viikon päästä, liekö koppa (ja kroppa) tottunut että vesi ja tee riittävät aamupäivän tarpeisiin. Ai niin, kolmessa viikossa on lähtenyt 3,5 kg eli toimii ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla myös tuntuu toimivan! Teen tästä postauksen kun kuukausi on kulunut, mutta nyt tuntuu että on yli kilo viikossa lähtenyt, vaikken syö oikeastaan yhtään vähemmän kuin ennen, koska olen siirtänyt aamupalan välipalaksi syötäväksi töistä tulemisen jälkeen. Tuntui että 2 usein aika kevyttä ateriaa päivässä on vähän liian vähän joten otin mukaan tuon välipalan klo 17.30 aikoihin.

   Minulla ei ole ollut edes mitään totutteluongelmia, vaan pelkästään entistä energisempi olo aamupäivästä kun en ole väkisin syönyt mitään vaan kotona vain juonut lasin vettä ja töissä sitten mustaa kahvia. Mulle aamupala on aina muutenkin ollut vastenmielinen pakkopulla, joka "kuuluu" syödä, vaikka ällöttäisi.

   Poista
  2. Sama anonyymi edelleen täällä. Huomasin, että viikkojen jälkeen minulle sopii että olen täysin syömättä päivällä. Syön vasta työpäivän jälkeen mutta silloinkin täyttyy pienestä annoksesta joten päivittäinen kalorivaje on luonnollista = laihtuu vaikka väkisin. Ei huono ollenkaan. Kerron tuntemuksiani jatkossa, tsemppiä sinulle.

   Poista
  3. Samoin tsemppiä sinullekin, Anonyymi! Mulla ei kyllä pienet annokset riitä mitenkään, vaan ne kerrat kuin syön, syön kunnon satseja. Siksi olenkin ihmetellyt että sitä jopa laihtuu, kun tuntuu että syö kyllä pari kertaa päivässä vatsan mukavasti ähkytäyteen asti (minä olen aina rakastanut sitä raukeaa ähkyisyyden tunnetta, jota moni inhoaa).

   Poista
 2. Samma här, söin ennen ähkyyn asti sen mitä napa veti, sen jälkeen koomassa sohvanpohjalla loppuilta :( Tämä annoskoon pienentäminen on auttanut eli pirteämpi olo, tulee puuhailtua muutakin kuin tutkittua silmäluomia sisäpuolelta. Mutta pääasiahan on että paino putoaa. Jatketaan valitsemillamme linjoilla :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti