Nopea ja helppo leipäohje

Taas yksi dieettiviikko takana, tällä viikolla +0,2 kg, syynä lienee tuo viime postauksen PMS-vaivaan syöpöttelyyn sortuminen. Mutta eipä se mitään, eiköhän se paino taas ala laskea... Ei siitä sen enempää kerrottavaa joten ajattelin laittaa tänne ohjeen jolla yleensä teen arkileipää. En kauheasti pidä kaupan leivistä joten teen itse aina kun ehdin/jaksan, ja arjessa tärkeää on että ohje on suoraviivainen eikä vaadi montaa kohotusta tai pitkää vaivaamista.Ohje on pienehköön leipään, kun sinkkuna elelen. Normikokoiseen nestemäärän voi kasvattaa puoleen litraan, käyttää koko pussin kuivahiivaa ja enemmän suolaa, sokeria ja öljyä. Hiivan reiluhko määrä ja sokeri on välttämättömiä nopean nousemisen takia, ja jos haluaa käyttää täysjyväisiä jauhoja, max. 1/3 on hyvä, koska jos on enemmän raskaita jauhoja, ei nouse riittävästi pienessä ajassa.

Lopputulos

Tarvitaan

 • vehnäjauhoa 
 • (haluttaessa 1/3 muita jauhoja)
 • 3 dl kättä selvästi lämpimämpää vettä
 • reilu puoli pussia kuivahiivaa
 • reilu 1 tl suolaa
 • 2 tl sokeria hiivalle ravinnoksi
 • 1 rkl öljyä (itse käytän oliiviöljyä)
+ Sopiva vuoka. Ei tarvitse olla erityinen leipävuoka, esim. itse käytän tavallista keramiikkaista pyöreää yleis-uunivuokaa. Jos vuoka ei ole tarttumaton, se täytyy öljytä ennen taikinan laittoa siihen.

Hiiva, sokeri ja suola liuotetaan lämpimään veteen. Lisätään vehnäjauhoa sen verran että saadaan erittäin löysä taikina. Ehkä vähän pannukakkutaikinaa paksumpi mutta valuva kumminkin. Ei ole kovin tarkkaa tämän kanssa, mikä on koostumus tässä vaiheessa. Sitten kohoamaan liinan alle 20 minuutiksi.

Taikinan pitäisi olla hyvin kohonnut. Sekaan sekoitetaan öljy ja jauhoja kunnes taikina ei ole enää kovin astian reunoihin tarttuvaa. Löysää leipätaikinaksi se saa olla, ei ole tarkoitus tehdä sellaista kiinteää taikinapalloa jota voisi vaivata pöydällä. Taikinaa sekoitellaan kulhossa vain minuutin ajan, kummempaa vaivaamista se ei tarvitse. 

Öljytään vuoka, kaadetaan taikina siihen, tasoitetaan, ja liina päälle. Uuni lämpiämään 225 asteeseen (leipä nousee uunin lämmetessä vielä vähän). Paistetaan uunissa noin 25 minuuttia. Kannattaa antaa jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.  Alla vielä itse tehtyä leipää osana pikaista etätyöpäivän lounasta, jolla proteiininlähteeksi paksua kreikkalaista jogurttia (täysrasvaista tietysti, niitä kevytversioita ei syö sikakaan kiljumatta) ja kasviksina mitä nyt sattui kaapista löytymään.Kommentit

 1. Joku dokkari tuli telkusta muutama vuosi sitten missä ihmisiä laitettiin leireihin missä vertailtiin jotain syömisiin liittyen.En muista ohjelman nimeä,mutta syömistapoihin liittyi.Siinä sanottiin,että yksi syöty säilötty oliivi riittää savuttamaan ihmisen vuorokautisen suolan tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan riittääkin, on sitä ihmiset eläneet suuren osan historiastaan jopa sillä mitä luonnosta on saanut keräiltyä ja metsästettyä, joten ei lisätyn suolan tarve voi kummoinen olla.

   Eri asia sitten onkin onko siitä suolasta mitään haittaa, jos syökin enemmän. Suomessa perinteisesti asiasta on ollut kauhea hössötys, että käyttäkää vähemmän suolaa. Kuitenkaan en ole nähnyt asialle mitään muita perusteita kuin korkean verenpaineen ennaltaehkäisy tai hallinta. Itselläni ongelma on liian alhainen verenpaine, joka helposti laittaa huimaamaan, joten saanen syödä suolaa kaksin käsin ja tekee hyvää vaan :D

   Poista

Lähetä kommentti