Mainio peruspuvusto-ohje netissä

Töissä pientä taukoa kahvikupin ääressä pitäessä tuli erään keskustelupalstan kautta törmättyä blogiin, jossa annetaan kaikenlaisia pukeutumis- ja tyylineuvoja. Sieltä löytyi erittäin kiinnostava kirjoitus siitä, miten voi pienellä rahalla koota itselleen peruspuvuston, jossa kaikki osat sopii toistensa kanssa yhteen.

Itselläni on ollut sitä ongelmaa, että olen ostellut mieleisiäni yksittäisiä vaatekappaleita, mutta useinkaan ne eivät sovi yhteen kovin monen muun vaatteen kanssa. Niinpä käytän aina samaa paitaa samojen housujen kanssa tai samaa puseroa tietyn villatakin alla jne. Ja kun joulukuusta maaliskuuhun lihoin takaisinpäin, en ole jaksanut koko vaateasiaa ajatella, olen miettinyt että ihan sama, en halua ostaa koon 42/44 vaatteita koska toivottavasti kohta olen pienempi taas. Mutta nyt löytyi kiva peruspuvuston koostamisohje, jota saatan vaikka kokeilla, koska siihen ei tarvitse käyttää paljoa rahaa (en tahdo käyttää suuria summia kun on tarkoitus että vuoden päästä ne vaatteet on liian isoja) ja silti saa koostettua vaihtelevan valikoiman asuja.

Peruspuvuston koostamisohje löytyy täältä. Teksti on englanninkielinen mutta laitan tähän pääpointit ohjeesta suomeksi.

Mitä tarvitaan peruspuvustoon?

 • 2 jakkua tai villatakkia
 • 4 alaosaa, jotka voivat olla housuja tai hameita tai molempia
 • 6 yläosaa (paidat, tunikat tms)
 • jokaisen jakun tai villatakin täytyy sopia yhteen kaikkien paitojen ja hameiden tai housujen kanssa
 • jokaisen paidan täytyy sopia yhteen kaikkien hameiden tai housujen kanssa
Hankittavaa ei siis ole ihan valtavaa määrää. Tuolta linkitetystä blogista löytyy kuvasarja, josta näkee miten bloggaaja on koostanut puvustonsa ja miten erilaisia asuja siitä saa koottua. 

Ohjeita vaatteiden valinnasta

 • Valitse perusneutraalisi. Pitäisi valita joku yksi neutraali sävy, jossa hankkii esim. alaosia tai jakkuja. Neutraali sävy siksi, ettei neutraalit vaatteet jää kovasti mieleen ja siksi ei näytä siltä että on aina samat vaatteet päällä. Minun perusneutraalini on ehdottomasti musta, lempivärini kautta aikojen. Ehkäpä housuissa ainakin myös tummaa farkunsinistä.
 • Korostusvärit. Perusneutraalin lisäksi tarvitaan vahvempia värejä. Näiden tulee sopia yhteen keskenään sekä perusneutraalin sävyn kanssa. Linkitetty bloggaaja on valinnut perusneutraalikseen laivastonsinisen ja korostusväreikseen fuksian, vihreän ja sinistä. Minä voisin näin kesällä valita vaikka valkoista, turkoosia ja fuksiapinkkiä. 
 • Kuvioita vain yläosissa (paidat). Tämä siksi, että yksiväriset jakut tai alaosat on helpompi saada sopimaan yhteen muiden vaatteidne kanssa kuin kuviolliset.
 • Monipuolisuus. Valikoimassa pitäisi olla rennompia ja vähän "virallisempia" vaatteita. Esim. rentoja farkkuja ja vaikka siisti perushame. Tai rento villa- tai collegetakki ja siisti napitettava jakku.
 • Ei kahta samanlaista vaatetta. Eli ei esim. paidoiksi samaa mallia vain vähän eri väreissä. Tämä siksi, ettei tulisi olo että pukeutumisessa ei ole vaihtelua.
Inhoan shoppailua kaupoissa niin paljon, että taidan tehdä hankintani netissä, vaikka sitten onkin riski ettei joku vaate ihan optimaalisesti istu päälle. Ehkä sitten kun painotavoite on saavutettu, haluan nähdä enemmän vaivaa ja maksaakin enemmän vaatteista. Mutta nyt menen selailemaan kohtuuhintaisia nettivaatekauppoja ja koitan koota itselleni peruspuvuston :) Laitan sitten kuvia hankinnoistani ja asuista, kun olen koonnut peruspuvustoni.

Minun tyylikseni liian naisellista ja hennon väristä, mutta kuvaa hyvin peruspuvuston ideaa.

Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Joo, ja tuossa blogissa on paljon muutakin hyvää asiaa tyylistä ja pukeutumisesta. Esim. vartalonmuodoista lueskellessani tajusin, etten olekaan ns. tiimalasi vaan 8-mallia, mikä selittää miksi aina tiimalasien pukeutumissuositukset ei toimi vaikka periaatteessa näytän tiimalasilta (isohkot tissit ja lantio, selvästi pienempi vyötärö).

   Poista

Lähetä kommentti