Hyvä terveys -lehden neuvoja kaamosmakeanhimoon ja väsymykseen
Olen tässä valitellut sitä kun tähän aikaan vuodesta aina väsyttää ja nälättää, ja että se uhkaa jo koko laihduttamistakin. Pakko oli ostaa Hyvä Terveys-lehti, kun siinä käsiteltiin juuri tätä aihetta. Lehtijutussa oli fysiologinen perustelukin makeanhimo-ilmiölle, eli ihan pelkkää tahdonvoimattoman itsepetosta se ei ole kun syötättää:
"Mieliteot muuttuvat sitä sokerisemmiksi, mitä vähemmän valoa on tarjolla. Makeaa tekee mieli, koska sisäisen kellomme toiminta, kuten uni-valverytmi, häiiriintyy valon vähentyessä. Samaan aikaan ruokahaluamme säätelevän välittäjäaine serotoniinin pitoisuus laskee."
Tässä niitä artikkelin neuvoja ja omia kommenttejani toteuttamiskelpoisuudesta arjessa:
"Mieliteot muuttuvat sitä sokerisemmiksi, mitä vähemmän valoa on tarjolla. Makeaa tekee mieli, koska sisäisen kellomme toiminta, kuten uni-valverytmi, häiiriintyy valon vähentyessä. Samaan aikaan ruokahaluamme säätelevän välittäjäaine serotoniinin pitoisuus laskee."
Tässä niitä artikkelin neuvoja ja omia kommenttejani toteuttamiskelpoisuudesta arjessa:
- Mene valoon Joka kolmas suomalainen reagoi valon puutteeseen kaamosväsymyksellä. Minä todellakin kuulun siihen porukkaan, joka aamu jo sängystä nouseminen tuskainen taistelu... Juttu suosittelee 30-60 minuuttia aamulla kirkasvalolampun paisteessa. Ei käytännössä onnistu minulta, en kyllä jaksa herätä niin aikaisin että ehtisin istuskella lampun edessä tuommoisen ajan ennen duuniin lähtöä. Duunissa taas avokonttorissa, jossa ei ole minkäänlaisia sermejä tai seiniä työpisteiden välissä, ei voi kirkasvalolamppua käyttää.
- Taltuta makeanhimo Neuvo ongelmaan on, että kun tekee mieli makeaa, ryhtyisi johonkin muuhun mielihyvää tuottavaan toimintaan kuten lähtisi urheilemaan, halaisi ystävää, kävelisi luonnossa tai harrastaisi seksiä. Nämä toiminnat nostavat serotoniinia jonka puute aiheuttaa makeanhimo-ongelmaa. Luonnossa kävelyä harrastan koiranulkoiluttamisena joka päivä, mutta eipä se pussipimeässä tehtynä kauheasti piristä. Urheilla en jaksa, ystäviä ei ole halattavaksi, eikä seksikumppaniakaan. No joo, taas jää keinot huonoksi minulle.
- Nauti pimeästä Kaiva villasukat esiin, polta kynttilöitä, juo lämmintä teetä. Ole rauhassa kotona, karsi ylimääräiset menot ja nauti sohvalla lokoilusta. Tästä neuvosta minä tykkään! Talvi olisi ihan jees jos tätä voisi tehdä vuorokauden ympäri, eikä tarvitsisi käydä töissä eikä ulkoiluttaa koiraa!
- Lepää Jutussa neuvotaan, että jos tuntuu että keho haluaa rauhoittaa tahtia ja pysähtyä, se on oikeassa. Ihminen tarvitsee talvella enemmän lepoa kuin valoisaan aikaan. Myös 15-20 minuutin päiväunia suositellaan kokeilemaan. Minulla tuo nukkuminen on vähän ongelma viikolla, jää 3-4 tuntiin yössä, eikä päiväunia enää sitten kannata pitää kun pääsee töistä ja koiralenkiltä, joskus klo 19 aikaan...
- Tapaa ystäviä Ystävien tapaamisen sanotaan antavan energiaa ja huomion siirtyvän pois omasta navasta ulkomaailmaan. No joo, jos olisi ystäviä, olisihan se kiva...
- Syö kellon mukaan Juttu ehdottaa neljää ateriaa päivässä. Aamulla marjoja, hedelmiä, puuroa tai viiliä. Lounaaksi keittoa, pataruokaa tai kalaa ja vihanneksia - perunaa tai pastaa ei suositella, ettei hiilarit aiheuta iltapäiväväsymystä. Päivällinen klo 17-20, jolloin saa syödä hiilareitakin. Klo 21-23 pieni hiilihydraattipitoinen iltapala. No joo, joillekin varmaan sopii, toisille ei. Itse en pysty aamulla syömään, enkä iltapalaa kaipaa. Mutta lounas ja päivällinen menee usein noiden mukaan, että lounaalla vähemmän hiilareita ja päivällisellä kunnon satsi.
- Liiku alakulo pois Kertovat että liikunta lisää mielihyvää kun alkaa erittyä endorfiinia. Itse en ole tuota ikinä kokenut, vaikka olen useamman kerran eläissäni yrittänyt erilaisia liikuntamuotoja. Minulle kaikki hikoiluttava ja hengästyttävä on pelkästään hyvin vastenmielistä, eikä siitä tule minkäänlaista hyvää oloa jälkeenpäinkään.
- Juo vettä Moni juo väsymykseen kofeiinijuomia, vaikka keho kaipaisi vettä. Tunnustan, tunnustan. Tuplaespressoja ja Batteryjä ja Mad Croceja on mennyt viime aikoina enemmän kuin laki sallii. Enkä muuten tänään ole juonut tippaakaan vettä vetenä, vain kahvissa, Pepsissä ja Batteryssä. Täytyisi muistaa juoda vettäkin.
- Piristy oikealla ruoalla Olisi hyvä syödä tryptofaanipitoisia ruoka-aineita, koska tryptofaanista muodostuu mielihyvähormoni serotoniinia. Tällaisia ruoka-aineita ovat kala, pavut, pähkinät, sienet, avokado ja banaani. Lisäksi kuitua olisi hyvä syödä runsaasti, koska se tasaa sokeritasapainoa ja mielialaa ja parantaa unta. Kahvi, tee ja tumma suklaakin pististävät kohtuumäärissä. Minun tulee kyllä noita tryptofaaniruokia yleensä syötyä hyvin. Kuitua ei niin kovin paljon, koska vatsani ei sitä kestä esim. Kiloklubin suosittelemia määriä - vihreä kuitupallo Kiloklubissa tarkoittaa ripulia, mikä ei ole kovin kiva...
- Lähde lomalle Viikko lämpimässä piristää mieltä kolmeksi viikoksi eteenpäin. Jopa lääkäri voi suositella etelänlomaa hoidoksi alakuloon ja kaamosmasennukseen. Jees, niille jotka tykkää matkailla varmaan hyvä. Minä olen itse jotenkin ihan kyllästynyt matkailuun, varsinkin yksin, koen sen vain pitkästyttäväksi ja raskaaksi, enkä ole enää vuosiin jaksanut matkustella.
Hah hah, sun vasta-argumentit neuvoihin oli ihan just niin negatiivisia miten itse reagoin lähes kaikkeen, mitä rakas äitini yrittää ehdottaa elämänlaatuni parantamiseksi :-) Kiitos illan mielen virkistyksestä!
VastaaPoistaOle hyvä vaan :) Kiva, että kyyninen pessimismikin voi tuottaa ihmisille iloa ;-)
Poista