Tänä vuonna en aio viettää joulua ollenkaan

Tänä jouluna sen teen mistä olen aina haaveillut, eli jätän koko joulunvieton väliin. Töissä olen tietysti ilmoittautunut vapaaehtoiseksi tekemään joulun ja uudenvuoden välipäivät töitä, kun useimmat muut haluavat lomailla: pitää saldovapaita tai talvilomapäiviä. Asunnossani ei ole yhtään joulukoristetta eikä -valoa, eikä tule. En ole laittanut yhtään joulukorttia, enkä aio laittaakaan. Mitäpä sitä juhlimaan sellaisen uskonnon perustajan syntymäpäiväjuhlaa, jota ei edes tunnusta?

Mutta mikä parasta, haaveilen jo siitä, kuinka tänä vuonna en mene vanhemmille jouluaatoksi, vaan aion olla yksin kotona. Juhla-ateriaksi voisin hankkia jotain mahdollisimman ei-jouluista valmisruokaa ja keskiolutta. Vuosikaudet olen valitellut sitä, että vapaapäivät menee ihan hukkaan siellä vanhemmilla äidin kanssa riidellessä ja jäykistellessä ettei vaan tee taas mitään virhettä josta saa moitteita, mutta nyt lopulta uskalsin sanoa että ei, en tule jouluksi. Jouluihmisenä äitini ei voi ollenkaan ymmärtää: ihan yksin, jouluna, kuinka surullista! Minusta se ei ole ollenkaan surullista vaan oikein mukava ajatus. Enköhän aattona saa vähintään puhelun "lohdutukseksi" kurjaan yksinäiseen jouluuni.

No, tapaninpäivänä varmaan päiväseltään käväisen siellä vanhemmilla ja vien jopa jotkut lahjat veljelleni ja vanhemmille. Mutta muuten joulu on tällä kertaa aidosti mun omaa rentoumisaikaa, jona saan erakoitua örisemään omaan kämppääni, juuri niin kuin haluankin. Örrrrr!


Kommentit

 1. Itselläkin lapsena ja nuorena joulut ihan kauheita; joulumieltä oli pakko teeskennellä ja luvalliset tekemiset oli kyllä hyvin rajoitettuja (mm. rakastamiani käsitöitä ei saanut tehdä, koska JOULUNA EI SAA TEHDÄ TYÖTÄ jne. jotain ihan kummallisia sääntöjä). Näin jälkeenpäin en oikein ymmärrä miksi ylipäätään matkustin vanhempieni luo jouluksi: vaivalloista, kallista ja turhaa. Ja jatkuvaa riitelemistä. Viimeiset 20 vuotta olen laittanut joulua kotona siksi, että lapset on sitä halunneet. En kuitenkaan tee sitä samalla tavalla kuin äitini aikoinaan, vaan sillä lailla että se on meikäläisenkin kestettävissä.

  Mitä itse joulujuhlan aiheeseen tulee, niin eihän sillä mitään tekemistä Jeesuksen kanssa ole. Muistakseni historiallinen Jeesus Nasaretilainen syntyi elokuussa, kun taivaalla näkyi kahden planeetan konjunktio eli tavallista suurempi "tähti". Sana "joulu" tulee viikinkien käyttämästä ilmaisusta "hjul", joka tarkoitti pyörää eli tässä tapauksessa aurinkoa. Hjul oli pakanallinen talvipäivänseisauksen juhla, jonka jälkeen päivät alkoivat jälleen pidetä. Vallanhimoiset kirkkoisät vain lätkäisivät Jeesuksen syntymäjuhlan vanhastaan tuttuun juhla-aikaan. En myöskään ajattele Jeesuksen "perustaneen" mitään uskontoa, vaan se kehitettiin myöhemmin noiden samaisten vallanhaluisten, muita ihmisiä hallitsemaan pyrkivien henkilöiden toimesta ja kehittyi vähitellen yhä suuremmaksi valtaorganisaatioksi henkisine ja fyysisine ilmentymineen.

  Tykkään ajatella, että "hjulin" tai "julen" aikaan juhlitaankin Auringon kasvamaan lähtevää voimaa, valoa ja kevään ja kesän odotuksen alkamista! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuunkin taitaa vedota enemmän, jos nyt jotain haluaisin juhlia, niin talven selän taittumista kuin epäilyttävän ja epäreilun oloisen uskonnon perustajan syntymäpäivää.

   Tosin olen samaa mieltä siitä, että noinkohan Jeesus olisi itse sitä tarkoittanut mitä kristinusko nykyisin on. Joka tapauksessa nämä nykyisin tunnetut versiot on omaan makuuni uskontoina äärimmäisen epävetoavia, ja valitsisin itse monta muuta uskontoa ennen jos olisi pakko valita joku omaksi. Toisaalta parempi kun ei tarvitse valita ;)

   Poista
 2. Hienoa. Ja ihan tuubaahan nämä joulun perusteet onkin. Ehkä se enimmäkseen onkin jotain nostalgiajuhlaa, jonka merkitys vähenee koko ajan. Hienoa, että et mene äitiä katsomaan. Muistan kärsimyksesi viime vuodelta. Toivon kuitenkin sulle jotain joulunautintoa! Juhli vaikka pakanallisesti vuodenkiertoa, mikä ei ole hullumpi ajatus muillekkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuodenkierron tai talven selän taittumisen pientä kotijuhlaa voisi vaikka viettääkin!

   Vähän on päässyt se piinaamaan kun ne pitkäpiimäiset tai sitten tekopirteät joululaulut soi joka paikassa nyt. Töihin mennessä pistät päälle jonkun ihan neutraalin musiikkikanavan ja sitten sieltä alkaa joku hiton helikellot soi- aargh!

   Poista
 3. Joulun alkuperä? Kristityt eivät tiedä. Juutalaiset tietävät, mutta eivät kerro. [Sattuneesta syystä.]

  Koko juttu lähtee siitä, että judaismissa erittäin pyhän ihmisen kuolinpäivä on sama kuin hänen syntymäpäivänsä tai hänen hedelmöittymispäivänsä. Tämä juttu löytyy sivumennen Talmudista. Ja koska Jeesus sattuneesta syystä oli judaismin messiaaniselle lahkolle erittäin pyhä (judaismi ja kristinusko erosivat toisistaan vasta vuonna 90 Jamnian synodin myötä) niin tällöin hänen syntymäpäivänsä tuli olla joko hänen kuolinpäivänsä tai hedelmöittymispäivänsä.

  Koska Jeesuksen kuolinpäivä on sattuneesta syystä erittäin hyvin tiedossa (kuukalenterin mukaan nisan-kuun 14. eli pääsiäinen) niin tällöin hänen syntymäpäiväjuhlansa on joko hänen kuolinpäivänsä eli pääsiäinen tai sitten hedelmöittymispäivänsä. Ja kun kuukalenterissa lasketaan pääsiäisestä 9 kk eteenpäin, saadaan tevet-kuun 14.

  Kaikki olisi hyvin, jos me käyttäisimme kuukalenteria niinkuin meidän kuuluisi. Se on ihmisen luonnollinen kalenteri. Mutta kun pakanalliset roomalaiset käyttivät aurinkokalenteria. Olemme niin tottuneet aurinkokalenteriin, ettemme ymmärrä sen luonnottomuutta. Koska Jeesuksen mahdolliset ristiinnaulitsemisvuodet olivat joko 30 tai 33 (tällöin täysikuu osuu perjantaille) niin aurinkokalenterin mukaan tuo päivä on ollut joko 25.3. tai 6.4. Näistä 9 kk eteenpäin on 25.12. tai 6.1. ja tuo jälkimmäinen päivä tunnetaan nimellä "loppiainen". Keisarillisella ediktillä 300-luvulla joulun ajankohdaksi määrättiin 25.12.

  Ensimmäinen maininta viikinkijoulusta on 800-luvulta. Siinä vaiheessa Eurooppa oli ollut vahvasti kristillinen jo neljänsadan vuoden ajan. Eli että viikingit omaksuivat sekä joulun että aurinkokalenterin että mittayksiköt nyt kristityiksi muuttuneilta roomalaisilta ja muilta eurooppalaisilta, kiitos kansainvälisen kaupan. Kaupan päälle roomalaisten viikon lepopäivä oli sunnuntai eikä lauantai, kuten sen kuuluisi olla.

  On todella sääli, että juutalaiset menivät sörssimään oman mahdollisuutensa Hadrianuksen aikana. Ruukinmatruuna pitää judaismia paljon mielekkäämpänä ja paljon älyllisempänä uskontona kuin kristinuskoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Judaismi kieltämättä vaikuttaa loogisemmalta ja omalla tavallaan maanläheisemmältä. Kristinuskossa pelastusopillinen puoli alkaa varsinkin mennä aika sotkuiseksi ja epäloogiseksi, epäoikeudenmukaiseksikin.

   Muistan kun opiskelijana eräs uskova kaveri aina alkoi muutaman tuopin jälkeen saada rohkeutta evankelioida meitä muita pakanaopiskelijoita, ja vaikka kyseessä oli yliopistolla opiskeleva ja sinänsä varmaan ihan älykäs ihminen, siinä asiassa hänen älynsä hyväksyi käsittämättömät kehäpäätelmät ja järjettömyydet perusteluksi uskomuksilleen, eikä ollenkaan tajunnut miksi me muut emme ihan vakuutu.

   Hikipedian kuvaus kristinuskosta ja sen loogisuudesta on toki kärjistetty mutta minusta valtavan hauska, ja siinä on paljon totuuden siementäkin:

   "Kristinusko tarkoittaa laajalle levinnyttä uskomusta, jonka mukaan epäkuollut juutalaiszombi, joka oli oma isänsä, tekee sinut onnelliseksi ja ikuisesti eläväksi, jos et ole itseesi tyytyväinen vaan kadut monia tekojasi, syöt symbolisesti kosmisen juutalaiszombin lihaa ja juot tämän verta sekä telepaattisesti kerrot hänelle, että hän on sinun herrasi ja mestarisi ja että olet hänen orjansa. Kristinuskon mukaan näin toimimalla sielusi pelastuu synnistä, joka on olemassa siksi että kylkiluunainen vakuuttui valheista, jotka puhuva käärme kertoi taikapuusta. Pelastus tapahtuu vain, koska Jumala uhrasi julmasti ja verisesti poikansa joka oli Hän itse, jotta voisi muuttaa tilannetta jonka oli itse säätänyt ja korjata rikoksen, jonka kohteena Hän oli itse. Kristinusko sai alkunsa yrityksenä reformoida edes hiukan takapajuisuudestaan, epäloogisuudestaan, tiukkapipoisuudestaan, fanaattisuudestaan ja julmuudestaan tunnettua juutalaisuutta ja saada siihen edes jotain tolkkua, mutta siitä kehkeytyikin aivan oma uskontonsa ja esimerkiksi kolminaisuusoppi, niin että helvettiäkös.

   Loogisuutensa vuoksi kristinusko on maailman laajimmalle levinnyt uskonto. Sen rauhan ja rakkauden sanomaa, jonka symbolina on antiikkinen kidutusväline, kannatetaan miltei kaikkialla maailmassa. Augustinus (400-l.) istutti kristinuskoon lopullisesti sen moraalisen nerouden, jonka mukaan jokainen ihminen on syntinen paska jonkun toisen tyypin tekosen takia, mutta onneksi kolmas tyyppi, jonka kanssa et myöskään ole ollut tekemisissä, on korjannut asian, paitsi ettei silleen oo."

   Poista
 4. Ympäristöä seuraamalla on tullut siihen tulokseen, että opiskelu yliopistossa ei tarkoita, että on älykäs.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehkä ei, en minä itseänikään pidä kovin älykkäänä vaikka on maisterinpaperit. Olen lähinnä sen verran älykäs, että osaan näytellä tarvittaessa älykästä, jos katson että sellainen on tarpeen :D

   Poista
 5. Hih! Kiva kun laitoit tuon hikipediajutun... sitä aina säännöllisin väliajoin muistaa, että lasten ja muiden suorasti, mahdollisimman paljon ilman filttereitä havainnoivien (myös mm. suuret kuvataitelijat kuuluvat tähän lajiin) ihmisten suusta kuulee totuuden. Sitä paitsi huumori on elämässä tärkeintä, se tekee pilkkaa paholaisesta ja tukkii demoneilta suun...

  Kinkkuvalvojaiset meneillään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hikipedia on tosiaan hauska. Ja kuinka monta väsyä darrapäivää sitä onkaan tullut vietettyä kirjoittamalla Googleen jotain älykästä kuten "paska", "oksennus" tai "perse" ja sitten lueskeltua hikipediasta aiheesta :D Kuten oksennuksesta:

   " Ektoplasmaa syntyy korkean Humalan (vähintään 2–8 %%) vaikutuksesta ja vatsalaukussa kiihtyneiden hiukkasten törmäillessä ruoka-aromeihin irrottaen niistä elektroneja. Ektoplasma koostuu ruokahiukkasista, nesteestä ja positiivisesta illan vietosta. On myös esitetty, että jopa 99% tai ylikin maailmankaikkeuden aineesta olisi ektoplasmaa. Ektoplasma on myös yksi mönjän yleisimmistä ilmenemismuodoista.


   Ektoplasmapurkaus
   Kurkunpäästä sinkoutuu toisinaan ektoplasmaa aika-avaruuteen, ja sen törmätessä kanssahenkilön ulompiin osiin syntyvät turpakäräjät. Vihertävän keltainen väri syntyy suurella nopeudella liikkuvien elektronien törmätessä happiatomeihin. Elektroni menettää osan liike-energiastaan, jonka happiatomi muuttaa pistäväksi hajuksi. Ektoplasman tutkiminen on luonut oman tieteenalan, (aika-avaruus)ektoplasmafysiikan."

   Poista
 6. Heh.

  Rauhaisaa joulua Plussalle. Aatonaattoa tässä vietellen ja leivinuunia lämmitellen.

  Puhelimen laitoin kiinni huomenna lämmitän saunan iltavuorosta palaavalle rouvalle. Jonkun se on taksia ajettava aattoiltakin.

  Rare Export on hyvä joululeffa ja kiljua kuluu.

  -KKi-

  VastaaPoista

Lähetä kommentti