Kaljamahalady ei laihduta enää

Huomaatte varmaan että blogi on vähän muuttunut. Otsikkokaan ei enää ole "Kaljamahainen leidi laihduttaa", koska olen tässä kesälomalla tehnyt päätöksen, etten enää yritä laihduttaa. Tein itse asiassa periaatteessa sellaisen päätöksen jo viime kesänä, mutta vähän puolittaisesti, niin että kuitenkin vielä ajattelin että pidän ruokapäiväkirjoja ja lasken kaloreita, jos KUMMINKIN laihtuisin sitten kun en enää yritä niin kovasti (paitsi että mitäpä muuta se on kuin laihduttamista jos laskee kaloreita ja vahtii syömisiään). Nyt ihan oikeasti en aio välittää koko painoasiasta enää mitään.Tässä postauksessa perusteluja, miksi tällaiseen ratkaisuun päädyin.

Ensinnäkin, kuten kaikki tätä blogia lukeneet tietää, meikäläisen laihtuminen ei ole oikein tahtonut onnistua. Laihtumista on aina seurannut ahmimis- ja juomishimo ja lihominen takaisin ja vähän ylikin. Ajan kanssa olen tajunnut, että juuri se miinuskaloreilla olo ja muu laihdutukseen liittyvä liiallinen syömisen stressaaminen aiheuttaa syömisen kohtuuttomuutta. Minä olen mieluummin ylipainoinen kuin syömishäiriöinen - nimittäin aika syömishäiriöistä käytöstähän tämä on ollut mitä olen tässä pari vuotta harjoittanut: laihduttanut, ahminut, laihduttanut, ahminut...

Koska laihduttamisessani ei ole löytynyt järkevää tasapainoa, se on huonontanut elämänlaatuani huomattavasti. Jo laihduttamisen lähtökohta on tavallaan masentava: se että minussa on vikaa ja se pitää korjata. Siinä sitä sitten ihminen taistelee itseään vastaan, mieli omaa kehoa vastaan. Minulla tahdonvoima ei ollut koskaan niin vahva, että mieli olisi voittanut, joten voitolle aina pääsi evoluution myötä kehittynyt keho joka sanoo: "nälänhätä voi olla nurkan takana, kerää lisää vararavintoa ja pidä siitä kiinni mitä on jo kerätty!"

Motivaatiostahan se tahdonvoimakin on paljolti kiinni toki. Omat motivoijani ovat olleet heikkoja ja heikentyneet ajan myötä. En ole sen luonteinen, että jotkut terveysriskit kaukana tulevaisuudessa saisivat minut viitsimään "kituuttaa" kymmeniä vuosia. Ennemminkin ajattelen, että elän mieluummin lyhyen ja makean elämän kuin pitkän ja kuivakan. Lisäksi tällä hetkellä 75-kiloisena ei minulla ole sitä ylipainoa kuitenkaan sairaalloisia määriä, niin että terveysriskit olisivat kovin akuutisti uhkaavia.

Jäljelle jää sitten se viimeinen: ulkonäkö. Joo, myönnän, ei ole 165-senttinen, 75-kiloinen kaljamaha-akka mikään maailman kaunein näky, mutta toisaalta, onko sillä väliä? Projektini alussa haaveilin miehen löytämisestä, joten silloin ulkonäöllä olisi ainakin jonkin verran väliä. Mutta olen jo jonkin aikaa sitten tajunnut, että olen liian erakko haluamaan mitään vakituista kumppania. Viihdyn ihan valtavan hyvin yksin, nyt kun keski-iän kriiseilyt on kriiseilty. Töissäkään ei ole ulkonäöllä mitään väliä, kun suurimman osan ajastani koodaan yksikseni koneella. Viimeinenkin motivaatio laihtua siis on aika lailla mennyttä.

Mutta en sentään ole ainoa epäonnistuja, läheskään. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan kun vain 1 / 124 naisista ja 1/210 miehistä, jotka yrittävät laihduttaa, onnistuvat pääsemään normaalipainoon. En tunne yhtään häpeää siitä että en ole sitä pienenpientä vähemmistöä, jotka onnistuvat, vaan tavis joka ei onnistunut.

Jotain sentään jäi käteen laihdutusyrityksistä

Vaikka en ole laihtunut, niin olen sentään (todennäköisimmin pysyvästi) parantanut elintapojani siltä osin, että en enää tissuttele joka päivä 3-6 tölkkiä kaljaa, ja syön paljon terveellisemmin kuin ennen. Minullahan oli tapana elää kaikenlaisilla lihapiirakoilla, mikropizzoilla ja suklaapatukoilla sekä Pepsillä ennen. Nykyisin teen lähes joka päivä itse ruokani ja se on kasviksia sisältävää ja ainakin kohtuullisen terveellistä, joskaan ei aina kovin kevyttä. Alkoholia tykkään juoda edelleen silloin tällöin vähän isommankin määrän, ja tietyt ruoat vaan kaipaa viinin tai oluen kaveriksi, mutta siihen ei tee mieli palata kun ennen ihan vaan tottumuksesta tissuttelin joka ilta koneella roikkuessani tai telkkaria katsoessani niitä kaljoja. 

Ei-laihduttajan päivän mässy: pitaleipää, itsetehtyjä falafeleja, kasviksia, hummustahnaa. Kaveriksi olut.

Kommentit

 1. Vaihdatko tuon taustakuvan noista chileistä pois kun käy tosi pahasti silmään.Ei pysty kunnolla lukemaan tekstejäsi kun alkaa silmät harittamaan.Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä kyllä aio vaihtaa. Tykkään itse värikkäästä, ja tekstialueen tausta on kuitenkin valkoinen joten kuvioiden ei pitäisi haitata tekstin lukemista.

   Poista
 2. Minun nyt täytyy kommentoida samaa kuin ensimmäinen; ihan ensimmäiseksi jo oli ajatuksissa että sattuupa silmiin ja ajattelin ehdottaakin jos saisi rauhallisemman taustan. Jäi sitten ehdottamatta.
  Toki tekstin pystyy normaalinäköinen ihminen ihan hyvin lukemaan mutta oikeasti se on tosi levoton ja häiritsee lukemista noin muuten. Seuraan blogiasi jatkossakin, tulee vaan mieleen ne sinun omasi talven värit jotka sopisivat ehkä paremmin taustaksi?

  VastaaPoista
 3. Mahtaakohan meillä näkyä eri tavalla koneilla taustat kun tuo värisekamelska tosiaan käy pahasti silmään sivuilta.Pitää siristellä ja oikein keskittyä lukemiseen.

  VastaaPoista
 4. Ok, jos useammallakin näkyy oikeasti häiritsevän sekamelskaisena nuo värit niin vaihdan sitten kyllä... Itselläni sekä iPadilla että PC:llä näkyy ihan ok:sti, ja räikeistä väreistä minä vaan tykkään ;) Halusin laittaa jotain ei niin minun tyylistäni, vähemmän vakavaa, välillä. Mutta täytyy etsiä uusi astetta rauhallisempi taustakuvio...

  VastaaPoista
 5. Nyt on vaihdettu rauhallisempaan siniseen teemaan. Toivottavasti luettavuus parani.

  VastaaPoista
 6. Nyt on hyvä :) mielekkäämpi lukea.

  VastaaPoista
 7. Moikka, hyvä päätös! Mä oon kans ihmistyyppiä, joka lihoo kun yrittää laihduttaa. JA: aina tulee takaisin. Itse asiassa on siitä tutkittuakin juttua, joka perustuu nyt niin suosittuun Mindfullness-lähestymistapaan. /Esim. Raimo ja Päivi Lappalaisen uuden kirja Painon ja mielen psykologiaa. ) Ei siinä ole mitään muuta ihmeellistä, kuin että terveelliseen pyrkimällä ja keskittymällä nauttimaan (terveellisestä) ruoasta kokonaisvaltaisemmin saa paremman tuloksen kuin välttelemällä, kielloilla ja kurituksella. Toimii! Ei laihduta (koska övereitä) mutta ei lihotakaan - mikä mulle on ollut riittävää. Viime keväällä ryhdyin liikkumaan ja sain lihaksia. Ei laihtumista, mutta parempi olo. Sitten nyt kesällä kaikki veks, lihakset korvautui läskillä. => paras vaan tykätä siitä mitä saa ;) - - oon pitkään tykännyt, että sulla on terapeuttisin blogi ever, koska a) uskallat olla oma itsesi (myös poukkoilevana ja etsivänä) b) ajattelet. c) kirjoitat keski-ikäistä yksinolemista näkyväksi.
  Rauhoitun aina kun tätä luen, koska itse hajotan itseni maanisuuteen asti kaiken tekemisellä ja haluamisella ja sosiaalisella sättäämisellä. Keep going! AnKri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen oikein tyytyväinen siihen, jos en nyt enää tästä kauheasti lihoisi. Sehän on oikein hieno tulos sekin, että jos jatkossa pysyy ilman taistelua tällaisena, kun tässä pari vuotta on tullut kulutettua omaa kehoa vastaan taisteluun, ja lopputulos kaikesta kurjuudesta on ollut vain painoa lisää.

   Mun ei muuten edes tarvitse erityisesti uskaltaa olla oma itseni, koska olen jotenkin niin yksinkertainen ihminen, etten osaa olla mitään muuta :D Olen mikä olen enkä muuta voi. Tai no, kyllähän sitä joskus nuorempana tuli kovasti yritettyä itseään kehittää ja muuttaa, mutta ei ne kaikki yritykset mihinkään hyvään johtaneet koskaan joten nykyisin hyväksyn vain itseni tällaisena mieluummin. Keski-ikäinen yksinoleminenkin on oikein mukavaa puuhaa nyt, kun kriiseilyvuosien "apua, elämä loppuu kohta enkä ole tehnyt vielä asioita x,y ja z" hössötykset on ohi ja rauha mielessä.

   Poista
 8. Heips,

  ikävä kuulla, että noin kävi. Täälläpäässä vähähiilihydraattinen tuotti tuloksia ja tavoitepaino oli valmis heinäkuussa. Katsoo nyt sitten, ettei ala lipsua.

  Mutta olet ottanut kuitenkin härkää sarvista ja myöntänyt että miten kävi. Tämä on ainakin rehellisempää kuin pakkolaihdutus ja itsensä näivettäminen hampaat irvessä. Ole oma itsesi - kävi miten kävi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että sulla onnistui paremmin! Minähän kokeilin muiden muassa myös vähähiilarista paleodieetin muodossa. Hyvä olo siitä tuli ja muutenkin oli yllättävän vaivatonta vaikka alkuun luulin että maidoton ja viljaton olisi haastava, mutta valitettavasti paino ei ekan viikon jälkeen laskenut lainkaan.

   Poista
 9. Olisin maailman onnellisin, jos painaisin 75 kg! Itellä painoa lievästi sanoen "hiukan" enemmän. Ole tyytyväinen itseesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sitä pitäisi oppia olemaan, ja tosiaan opetella vähän suhteellisuudentajua. Joka päivä sitä näkee itseään paljonkin isompia naisia, enkä niistäkään ajattele että "hyi mikä tankki", joten voisi sitä olla itsestäänkin niin rumia ajattelematta. Tarkoitus olisi tosiaan oppia olemaan murehtimatta koko painoasiaa enää ja vaan elellä elämää tällaisenani.

   Poista
 10. Millä onnistuit laihduttamaan. Saxenda päivityksessä olit reippaasti yli 100 kg. Oliko lihavuusleikkaus ratkaisu?

  VastaaPoista
 11. anteeksi, täähän on joku vanha juttu.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti