Vaaka kaappiin, ja muutokset syömisiin terveys- ei painomielessä

Tänään oli taas punnituspäivä, ja huomasin jo eilen illalla olevani ahdistunut sen takia. Ajatukset kiersi vähän väliä siinä että mitä jos olen taas lihonut, ja miten masentavaa on että tulen aina vaan lihomaan kunnes olen niin läski että minun täytyy hankkia sellainen fatmobile, jolla rullata eteenpäin. No, en ollut lihonut vaan laihtunut viime viikosta -0,4 kg, mutta totesin, että tässä tilanteessa vaaka on minun rennon painonhallintani vakava este ja hidaste, koska näköjään aiheuttaa noin paljon stressiä ja ahdistusta se punnituspäivä. Joten pakkasin koko vaa'an vaatehuoneen perälle enkä aio sitä ainakaan muutamaan kuukauteen esiin ottaa!

Vähän terveellisempään suuntaan silti: alkoholia vähemmän

Tiedostan kuitenkin joitakin ongelmia omissa syömisissäni ja elämäntavoissani tällä hetkellä, ja niitä aion rauhalliseen tahtiin alkaa muuttaa parempaan suuntaan. Ei mitään totaalikieltäymyksiä eikä tiukkuutta, mutta kohtuutta. Aion tehdä vain yhden muutoksen kerrallaan, ja siihen sopeutua rauhassa muutaman viikon ennen kuin teen seuraavaa. Näin siksi, ettei tulisi sellaista henkistä vastareaktiota missä tuntuu että kaikki kiva on kiellettyä ja sitä haluaisi repsahtaa. 

Ensimmäinen kohde on se, mikä on aina ollut enemmän tai vähemmän ongelmani: alkoholi. Toukokuusta 2013 alkaen, kun aloitin laihdutuksen, onnistuin pitkään käyttämään sitä kohtuudella, ja olinpa 3 kk tänä keväänä kokonaan ilmankin. Mutta nyt on taas luisunut siihen että viikonloppuisin menee parina päivänä jonkin verran ja joskus viikollakin muutama yhtenä iltana. Viime viikon juomiset oli keskiviikkona 3 isoa olutta, perjantaina 6 viskiä (10 vuotiasta Laphroaigia, njammmm) ja lauantaina 6-pack 0,5 litran oluita. Suurkulutusmäärissä siis taas, mikä ei ole tarkoitukseni, varsinkin kun ei ollut edes mitään juhlia vaan ihan vaan yksin kotona tissuttelin ikään kuin ajan kuluksi.

Tämänkertainen muutos on siis että haluan rajoittaa alkoholinkäytön maksimissaan 7 annokseen / viikko. Annos per päivähän on se naisille terveysmielessä suositeltu maksimi. Tosin aion varata itselleni oikeuden haluttaessa juoda kaikki viikon annokset yhtenä iltana, vaikkei se terveystapa olekaan ;) Tällä viikolla taidan kyllä ostaa viiniä ruokajuomaksi ja juoda vaihtelun vuoksi annoksen päivässä vaan, kun tuli viime viikolla harrastettua sitä humalajuomista.  

Kommentit

 1. Kuulostaa ihan sun juominen just ajankuluttamiselta. Yksinäisyyteen ja tylsyyteen. Mikähän siihen auttais. Tuntuu niin tekopyhältä sanoa, että mene harrastamaan ym. Mutta onko siihen muuta keinoa? Tuollainen juomisen syy selittäisi senkin, että pystyt kyllä olemaan ihan ilmankin, eli et ehkä ole niinkään riippuvainen itse alkoholista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liian tasaiseen elämäänhän minä tosiaan juon. Ei niinkään siksi, että olisi jotain hirveän pahoja oloja joita täytyisi lääkitä juomalla: yleensä minulla on ihan rauhallinen tasainen ok olo kun tekee mieli juoda. Sitä vaan välillä kaipaa jotain vaihtelua rauhalliseen tasaiseen ok-oloon, jotain jollain tapaa erilaista: riehakkaampaa tai sekopäisempää tai vaikka itkuista ja surullista, ihan sama mitä, kunhan on jotain vaihtelua. Alkoholi on kätevä ja helppo keino saada sitä vaihtelua aikaan.

   Harrastuksiin minulla ei ole mahdollisuuksia näin koiran yksinhuoltajana, muutenkin sille jo liikaa yksinoloa työpäivien+työmatkojen takia... Enkä nyt tiedä olisiko jotkut harrastukset muuta kuin harhautus itse ongelmasta, varsinkin kun ei ole mitään mikä itsessään erityisesti kiinnostaisi. Menisin harrastamaan samasta syystä kuin juon, eli paetakseni elämäni pohjimmaista ylitasaisuutta ja merkityksttömyyden kokemusta. Luulen, että oikeat ratkaisut olisivat paljon isompia, ja vaikeammin saavutettavia, esim. työn vaihtaminen aidosti mielekkääksi kokemaani (vaatisi alanvaihdon) tai syvän ihmissuhteen löytäminen voisivat auttaa perusongelmiin. Mutta niitä kun ei niin helposti saa, niin täytyy vaan jaksaa tällaista tavattoman tasaista elämää ja jollain tapaa yrittää saada siihen välillä vaihtelua.

   Poista

Lähetä kommentti