Tiimipäivähelvetti vältetty

Meikäläisen painajainen
Huomenna taas olisi sellaista. Joku vitun tiimipäivä tervehenkisten liikunnallisten aktiviteettien ja mukakivojen ryhmäleikkien parissa. Kesto puoleen yöhön. Tällä kertaa kun esimies kyseli tulenko, en jaksanut enää edes selitellä etten saa koiraa hoitoon, vaan paukautin suoraan, ja itsellenikin yllätykseksi hyvin jäätävällä äänensävyllä: "Ei, minä en osallistu työajan ulkopuolisiin aktiviteetteihin joista ei makseta palkkaa. Minä valitsen mieluummin itse seurani ja tekemiseni vapaa-ajalla." Pientä narinaa sain vastaukseksi että kertooko tämä kypsymisestä työkavereihin, mihin sanoin, edelleen kylmällä äänensävyllä, että "Minun tapauksessani enemmänkin yleisestä epäsosiaalisuudesta" :D Näköjään mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän minua huvittaa mielistellä ja pehmennellä asioita, sanon mitä ajattelen tuosta vaan, enkä jaksa välittää seurauksista.

Mutta tosiaan, tällaiselle epäsosiaaliselle introvertille kaikki tuollaiset tilaisuudet on ihan järkyttävää helvettiä. Ei niitä sellaiseksi kai ole tarkoitettu, vaan hauskaksi yhteishengen rakentamiseksi, mutta luulen että lisäkseni oikeasti on paljon muitakin, jotka kärsii siellä pitämässä tekohauskaa ja oikeasti olisi mieluummin jossain ihan muualla. Eivät vaan kehtaa olla pois, koska ajattelevat että jäämällä pois tulee itsestä huono kuva työpaikalla kun välttelee työkavereita ja tilaisuuksia joissa rakennetaan ryhmähenkeä. Olisi mielenkiintoista tietää, paljonko oikeasti on niitä joille koko tilaisuudet on vastenmielistä pakkopullaa. Harmi ettei sitä oikein saa tietää, kun muut paitsi tällaiset kiukkuiset omituiset vanhatpiiat ei sitä uskalla tunnustaa!

Aika hyvin olen kyllä noita vältellyt, koska muistaakseni 14 vuoden aikana jotka olen ollut samassa firmassa töissä, olen tainnut käydä 3:ssa. Noita on yleensä noin kerran kuussa erilaisia kissanristiäisiä. Ne kerrat kun olen osallistunut, olen päätynyt vetämään melkoiset kännit, jotta jotenkin edes kestäisin sitä menoa. Kerran oli jossain hiton teemapuistossa maastossa rata mitä piti ryhmänä mennä, ja uhosin jo lähtiessä, että minä en vittu tämmöistä lapsellisuutta tee, jos ei firma tarjoa menovettä! No, menovettä sentään järjestyi ja meikäläinen sitä nauttikin ihan kiitettävästi, mikä ei tosin edistänyt esim. köysiratojen ja kiipeilyesteiden selvittämistä, mutta vituttipa ainakin vähemmän :D Mä en oikeastaan tarkemmin ajatellen ihmettele miksi mulla on duunissa vähän pelottavan ihmisen maine ;-)

Kommentit

 1. Kaipa noiden menojen tarkoitus on se, että jos työkaverit näyttäytyvät työpaikalla ja -ajalla tietynlaisina, heistä voisi löytyä uusia puolia toisenlaisessa ympäristössä ja heihin voisi sitten luoda läheisemmän suhteen. Hmmm... toisaalta tietysti uudet puolet voisivat olla entistä vittumaisempiakin, jolloin koko homma toimisi itseään vastaan... Sen noin 15 vuoden ajan kun ehdin olla työelämässä ennen yrittäjäksi siirtymistä, otin innokkaasti osaa kaikkiin tämänkaltaisiin aktiviteetteihin, mutta motivaationa oli tavallisesti se, että sai syödä ja juoda paremmin kuin mihin muuten olisi ollut varaa, ja pääsi esim. uimaan tai harrastamaan muita sellaisia lajeja, joihin harvemmin yksityiselämässä ryhtyi.

  Ymmärrän kyllä, mikset halua lähteä mukaan ja onhan se paljon hienompaa (suorastaan eeppistä) vedota yleiseen epäsosiaalisuuteensa kuin koiranhoitajan saamisen ongelmiin. Eli hatunnosto siihen suuntaan! :) Tosiasiahan on se, että kaikkein niukin resurssi on ihmisellä aina aika, joten kannattaa miettiä tarkkaan, mihin sitä haluaa käyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin oikeasti aika epäsosiaaliselle ihmiselle vaan on ihmeellistä, että miksi joku haluaisi luoda työkavereihin läheisemmän suhteen tai löytää heistä mitään puolia. Itseäni ei kiinnosta sellainen ollenkaan.

   Mä olen ollut myös lapsesta asti jo sellainen tosikko ja vakava, että olen inhonnut syvästi kaikkea rutiinista poikkeavaa ja mukahauskaa. En taatusti osallistunut mihinkään peleihin ja yhteisleikkeihin jos ei ollut ihan pakko. Ja aikuiiena kun ei ole pakko, niin en tasan osallistu. Tiedän kyllä että työelämässä siitä saa tietyllä tapaa "miinuspisteitä", kun sosiaalisuus ja tiimityö on arvo, ja ongelma voisi olla oikeasti pahakin jos olisin työpaikassa uusi. Nyt kun olen ollut täällä 14 vuotta samassa paikassa niin porukka sen jo tietää että olen omalla tavallani vähän eksentrinen mutta hommani hoidan kumminkin ;-) Tämä on yksi syy miksi on vaikea vaihtaa työpaikkaa, tuntuu etten voisi niin vapaasti olla oma outo itseni missään muualla ja tulla silti hyväksytyksi.

   Pääpointti juuri on tuo että tuntuu että aikaa ei elämässä ole loputtomiin eikä sitä halua tuhlata tuollaisiin mukakivoihin juttuihin, jotka oikeasti vituttaa itseä. Minä mieluummin tänäänkin olen yksikseni kotona, kuuntelen musiikkia youtubesta ja ehkä juon jokusen kaljan. Se on minulle paljon mieleisempää tekemistä kuin mokoma tiimipäivä. Kaljaa ja muita juomia sielläkin saisi, mutta sitten täytyisi seuraavana aamuna miettiä mitä taas olen höpissyt ja mokannut eilen. Kun juo yksin kotona, ei tarvi sitäkään miettiä ;-)

   Poista
 2. ahahhaaa, minä olen niiiin samaa mieltä :D Inhoan teemapäiviä, kehittämispäiviä ja osaa koulutuspäivistäkin. Me menemme istumaan rinkiin ja joku lässyttää meille, kuinka hymy ei maksa mitään. Sitten otamme työkaveria kädestä kiinni ja sanomme kuorossa, "ei, en puhu sinusta ikinä pahaa selän takana". Sitten halaamme ja konseptin myyjä panee taskuunsa muutaman kymppitonnin päivän vetämisestä.

  Mutta siis oikeasti. Olin vasta koulutuksessa, mikä on tällaiselle erakolle aina mielenkiintoinen paikka. En osaa mennä niihin sisälle, vaan jään aina vähän syrjään analysoimaann ryhmää ja niitä tilanteita. Tajusin siinä, että kyllä niitä aikuisia ihmisiä on, jotka ihan oikeasti tykkäävät kontata ja tömistellä ja kiljahdella, kun ohjaaja käskyttää, Keski-ikäiset rouvat hyppivät ja ulvahtelevat, kun nuori ohjaajamies käskee. Ja suurin osa oli aidosti innoissaan ja posket punaisina hikikarpaloiden valuessa kehuivat, kuinka hyvä päivä.

  Joten kyllä näillä on kai sitten kohderyhmä, joka näistä oikeasti pitää. Meidät hankalat ihmiset saisi vapauttaa kokonaan. Mieluummin tekisin nämäkin ajat töitä.

  t. rautakanki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just sama mulla: 100 kertaa mieluummin tekisin töitä sen ajan!

   Minulla on myös asiakoulutusten suhteen vähän sama juttu: en oikein opi mitään enkä pysty keskittymään ryhmätilanteessa. Minä opin lukemalla ja tekemällä, en kuuntelemalla. Olenkin jo useamman vuoden esimiehen kanssa vuosittaisissa keskusteluissa sanonut, etten halua mihinkään koulutuksiin, koska en niissä mitään opi. Että opettelen asiat joita tarvitsee itsekseni. Tässä asiassa 95% muista tuntuu olevan ihan täysin päinvastaisia: aina kun tulee joku uusi tekniikka vastaan, vaaditaan että pitää päästä koulutuksiin, eihän muuta voi osata. Minä taas lähden vaan tekemään, googlettelen ja luen, ihan ilman koulutuksia.

   Poista
 3. Meillä nuo retket tehtiin työajalla ja ennen vanhaan sai valita jääkö töihin vai lähteä virkistyspäiville. Nykyään se on PAKKO lähteä leikkimään kananmunan kantoa lusikalla mitä pidetään suussa ja asettautumaan riviin työkavereiden kanssa nuorimmasta vanhempaan arvaten toisten iät. Joskus se oli hauskaa kun päivän jälkeen firma tarjosi ilmasen viinan bileet mutta siitäkin on nykyään tingitty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei jumalauta, pakolliset virkistyspäivät, tuo olisi ihan kauhistus :-o Meillä noista yritetään välillä syyllistää jos ei tule, tai suostutella, mutta pakotettu ei sentään koskaan ole. Ja joka tapauksessa jonkun pitää jäädä konttorille päivystämään jos tiimipäivä tai osa siitä on työajalla, ja minä olen aina ollut erittäin vapaaehtoinen päivystäjä :D

   Mutta onneksi vaikka pakotettaisiinkin sinne päivään, niihin leikkeihin ei voi pakottaa osallistumaan. Minä olen ne kerrat kun olen osallistunut tiimipäiviin, kieltäytynyt ihan suoraan ohjelmasta joka on tuntunut älyttömältä tai liian vastenmieliseltä. Kuten naurujoogasta, ei jumalauta... Tai jostain noista kananmunankantoleikeistä. Ihan sama mitä muut ajattelee kieltäytymisestäni, kieltäydyn kumminkin :D Ei liene validi irtisanomisperuste sentään vielä se, että ei suostu leikkimään virkistyspäivissä piirileikkejä ja kananmunankantoa ;-)

   Nuo ilmaisen viinan bileet - no, meillä sellaiset yleensä kyllä on päivän päätteeksi, mutta minä en pidä niistäkään. Ei siellä kuitenkaan voi vapautuneesti juoda, kun on kuitenkin kyse työpaikasta eikä saisi "mokailla" sillä tavalla että se häiritsee jatkossa työtäkin. Itse saattaisin juovuksissa esim. lähennellä miestyöntekijöitä tai laukoa suoraan mielipiteitäni tyypeistä joista en pidä, joten hyvin hillitysti jos ollenkaa noissa voi juodakaan. Viime vuonna kävin pikkujouluissa ja siellä pöhnässä lauoin vähän liikaa totuuksia jo, ja tein päätöksen etten ikinä enää juo työkuvioissa.

   Poista

Lähetä kommentti