Pyynnöstä: viikon paleosyömiset

Viime postauksen kommenteissa pyydettiin, että voisinko kertoa viikon ajalta mitä olen syönyt. Tuon viime viikon siis, jolla painoa putosi peräti 2,1 kg ja vointi on ollut erinomainen, ilman mielitekoja.

Yleisesti sanon sen alkuun, että yleensä syön kotona samaa päivällisruokaa arkisin 2 päivää, koska olen sinkku ja usein ruoan ostopakkaukset on sen verran isoja ettei ne kulu loppuun yhteen ateriaan. Lisäksi saman ruoan syöminen uusiksi lämmitettynä säästää tietysti ruoanlaiton vaivaa. Lounaan syön työpaikkaruokalassa. Siellä on tarjolla lounassalaattivaihtoehto, jossa voi valita kasvislisukkeen ja erikseen "2 proteiinikippoa" joissa on aina liha/kala ja juusto/tofuvaihtoehto. Salaattilounaaseen kuuluu myös pieni kippo kasviskeittoa. Olen syönyt lounaaksi noita salaattilounaita, paitsi jonain päivänä kun kasvislisäkkeessä oli pastaa, en ottanut sitä ja otin sen tilalle vihersalaatteja linjastosta, ja sitten ne proteiinikipot ja vielä keiton. Lisäksi juon päivittäin pari kuppia espressoa ja illalla kupin maitoteetä. Tässä siis tulee viikon syömiset, niitä katsomalla varmaan ymmärtää miksi nälkää ei ole ollut ;-) Se sen sijaan on erikoisempaa että paino tosiaan on pudonnut hyvin vaikka olen mielestäni syönyt PALJON ja hyvin.

LAUANTAI 8.3.2014: 
Väli- ja aamupalatarpeita
Aamu: 2 keitettyä munaa, pieni kourallinen cashewpähkinöitä, mandariini
Lounas: Kanasalaatti jossa perunaa ja omenaa
Välipala: Avokadonpuolikas sitruunamehulla ja suolalla, lounaskanan jämiä, omena
Päivällinen: Paistettua lohta, vihreitä papuja valkosipulikastikkeella, vihersalaattia.

SUNNUNTAI 9.3:
Aamu: Avokadonpuolikas, manteleita
Lounas: Eilistä kanasalaattia
Välipala: Omena, saksanpähkinöitä
Päivällinen: Paistoin loput lohesta ja tein salaattia (salaatissa öljy-sitruunamehu-valkosipulikastike)

MAANANTAI 10.3.
Aamu: Pieni annos päivälliseltä jäänyttä lohta ja salaattia
Lounas (töissä): Salaatti paahdetuista juureksista, vihreitä oliiveja, paahdettu broilerinfilee, pieni kippo bataatti-kookoskermakeittoa
Välipala: Keitetty kananmuna ja pari luomukinkkuviipaletta, omena
Päivällinen: Salaattia johon salaatinlehtisekoitusta, paprikaa, punasipulia ja kurkkua sekä paistettuja naudanlihasuikaleita (oliiviöljykastike salaatille)

TIISTAI 11.3. 
Aamu: Kananmuna, pari kinkkuviipaletta, muutama naposteluporkkana
Lounas: Vihersalaatteja ja raasteita salaattipöydästä, chilimaustettuja naudanlihasuikaleita, sellerisosekeittoa
Välipala: Manteleita, hieman viinirypäleitä
Päivällinen: Eilistä salaattia jossa lihasuikaleita

KESKIVIIKKO 12.3. 
Aamu: Avokadonpuolikas, pari siivua salamimakkaraa (sokeritonta ja jauhotonta italialaista)
Lounas: Pikkelöityä kukkakaalia, aurinkokuivattua tomaattia, kalkkunan sisäfileetä, kikhernekeittoa
Välipala: Avokadonpuolikas sitruunamehulla, pieni kourallinen cashewpähkinöitä
Päivällinen: Coleslaw-kaalisalaattia johon itsetehty majoneesi (valmiissa on usein paljon sokeria), luomujauhelihasta tehtyjä jauhelihapihvejä 2 kpl

TORSTAI 13.3.
Aamu: Pieni jauhelihapihvi (päivälliseltä jääneitä), omena, pari saksanpähkinää
Lounas: Fenkolisalaattia, basilikamarinoituja kirsikkatomaatteja, loimulohta, kananmuna, tomaattikeittoa
Välipala: Avokadonpuolikas, muutama naposteluporkkana, pari salamiviipaletta
Päivällinen: Eilistä coleslawia ja jauhelihapihvejä

PERJANTAI 14.3.
Aamu: Toinen puoli eilisestä avokadosta, kananmuna, omena
Lounas: Vihersalaatteja, parsakaalia, marinoitua punajuurta, broilerinfileetä, maissisosekeittoa
Välipala: Salamia, omena
Päivällinen: Punaisella pestolla kuorrutettua turskafilettä, chilimaustettua parsakaalia, tomaatti-sipulisalaattia oliiviöljykastikkeella  (tätä sitten lauantaina lounasruoaksi)

Perjantain päivällisen ainekset

Ainoa toistaiseksi havaitsemani miinuspuoli...

on, että ruoat tulevat selvästi kalliimmaksi kuin yleensä syömäni. Kyllähän pasta, peruna ja leipä on halpaa verattuna siihen että sen osan ateriasta korvaa tuoreilla vihanneksilla, pähkinöillä jne. Koska olen yksineläjä ja ihan hyvin toimeentuleva, tämä ei ole ongelma, mutta monelle muulle saattaa olla. Ongelmaa voi toki yrittää kiertää syömällä vähemmän eksoottisempia ja kalliimpia vihanneksia, hedelmiä ja pähkinöitä ja syödä enemmän edullisia laatuja kuten kaalia, kotimaisia juureksia, maapähkinää jne. 

Kommentit

  1. Mulla on sellainen olettamus,että omaat parempaakin matikkapäätä joten nyt tarvitsen sulta apua mun kalorilaskennoissa.Eli jos mulla on vaikkapa keittoa missä on 600 kaloria yhteensä,niin paljonko on kaloreita,jos syön sitä keittoa 300 g. ? Ja tee vain hieno laskelmakaava x siihen ja toiseen,mutta nyt kyllät tarvitsisin joka tapauksessa selkokielisen vastauksen :) niinkuin koulussa oli viisi omppua ja jos kaksi otetaan pois niin paljonko jää-tyyliin.Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti kauhean selkokielistä ei pysty antamaan, koska ei ole tietoa mille määrälle se 600 kcal yhteensä -kalorimäärä on annettu... Se pitäisi tietää, jotta voisi laskea paljonko 300 grammassa on (kilo)kaloreita.

      Esim. ruokaohjeissa yleensä annetaan kalorimäärä / annos valmiiksi, eli yleensä jos on 4 hengen ohje niin on ilmoitettu että siinä on vaikka 350 kcal / annos. Eli jos valmistaa koko ohjeen annoksen ja syö neljäsosan, saa sen 350 kcal.

      Valmisruokapakkauksissa taas löytyy yleensä jostain aina energiasisältö per 100 grammaa, jolloin on helppo laskea 300 gramman energiasisältö: kertoo sadalle grammalle ilmoitetun kalorimäärän kolmella. Mutta 600 kcal ei varmasti ole minkään keiton 100 gramman kalorimäärä, se on sellaiseksi aivan liian iso. Jos kyseessä on jollekin tuotteen annospakkaukselle ilmoitettu kokonaiskalorimäärä, riippuu 300 gramman kalorisisältö sen annospakkauksen koosta. Esimerkiksi jos se olisi 600 gramman annospakkaus jossa yhteensä on 600 kcal, niin 300 grammaa ruokaa tekisi 300 kcal.

      Kalorien laskentaan hyvä apu on muuten myös ilmaisen Kiloklubin ruokapäiväkirja. Itsekin käytän sitä kalorinsaantiseurantaan. Sinne voi paitsi kirjata myös ihan perusruokia, myös tehdä omia reseptejä niin että kun syöttää sinne ainesosat ja että montako annosta siitä tulee, ruokapäiväkirja laskee annoksen kalorisisällön.

      Poista
  2. Juu siis homma menisi näin...että teen keittoa mihin tulee veden lisäksi vaikkapa pottuja ja juureksia ja niiden raaka-aineiden yhteen laskettu kilokalorimäärä koko kattilaan on 600 kaloria yhteensä.Sitten otan siitä sopasta 300 grammaa lautaselle, niin paljonko siinä on kaloreita?Pitääkö ensin punnita koko sopan määrä ja siitä lähdetään laskemaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos selvennyksestä. Jos tarkan kalorimäärän haluaa, pitäisi tosiaan tietää kuinka suuri osa kokonaismäärästä tuo 300 grammaa on, eli käytännössä punnita se koko keiton määrä. Jos sitä on vaikka 800 grammaa, ja siinä on 600 kcal, niin 300 grammaa sisältää (300/800) * 600 kcal = 225 kcal.

      Käytännössä useimmiten noin tarkka kalorilaskenta ei ole tarpeellista vaan usein riittää että suunnilleen tietää kuinka suuren osan kokonaismäärästä ruokaa söi ja laskee summittaisesti sen mukaan. Esim. jos söi noin puolet, laskee että söi puolet kokonaiskaloreista. Näin ainakin suht kevyiden ruokien kohdalla, oikein runsaskaloristen kanssa voi olla syytä olla tarkempi.

      Poista
  3. Kiitti ja tämä tieto riittää! Osaan minäkin puolet laskea ja jos tekee kiinteää sapuskaa niin siitä voi laskea ihan jakamalla palat osiin.Mutta kun tykkään tehdä keittoja niin aika homma alkaa jakamaan kuppiloihin isoa kattilallista soppaa.Ja se laskeminen on joskus tarkkaa :) Tuo kalorimäärä oli kuvainnollinen,mutta jos teen keiton minne laitan lihaa,perunaa,juureksia+ muut tarpeet ja kahdesti päivän aikana sitä syön niin äkkiä siitä pelkän arvion varassa voi tulla aika paljon lisäkaloreita.Esim.juustosiivu näyttää niin pieneltä ja olemattomalta palalta,mutta jo kahdessa sellaisessa on huima määrä kaloreita!Jos 1700 kaloria vuorokauteen pitäisi saada niin ei noita juustosiivuja paljoa tarvitse oheeksi.Uskomatonta mutta se 400 kaloriakin tulee äkkiä täyteen ihan jo terveellisistäkin(kasvikset yms.) tuotteista!

    VastaaPoista
  4. Edelliseen vielä lisään että tosiaan teen sopan hyvin hienojakoiseksi raaka-aineista, että se kalorien laskeminen olisi helppoa.Tulee joka kauhaan saman verran tavaraa.Tykkään laittaa liemeen myös sulatejuustoa.Nyt pitää kyllä kokeilla tuota kivikautista.Bataattia tykkäisin syödä,mutta ne kasvatetaan Egyptissä tai muualla "erikoisessa"maassa niin mitä lie niissäkin on....Jyrki Sukulan sanoin,että kaikki mikä Suomessa kasvaa maan alla on maailman parasta!Ainoana huolen aiheena on enää Tsernobilin-onnettomuus.Vieläkin siitä jossain Varsinaissuomessa ja Itä-Suomessa mittarit rohisee.Ja juuri näillä seuduilla kerättiin 80-luvun lopulla kaikki sienet ja marjat pois ja niitä nautitiin kun on niin terveellistä vaikka pimeessä melkein loistettiin.Ja päitä on tippunut liian aikaisin suvusta ja kilppariongelmat ovat tuttuja.terv. ekaluokkalainen -86 p.s sienet ovat terveyspommeja,mutta kerää hirveästi raskasmetalleja ja kaakaopapu kuulemma kova ympäristösyöppö myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en jaksa useimmiten noita saasteita edes ajatella, kun alkaa vaan ahdistaa, ja kun ei sille oikein voi mitään, että nykymaailmassa vähän joka maaperä, vesistö ja ruoka-aine on jollain tapaa saastunutta... Minä syön kyllä tuontiruokaakin mielelläni, varsinkaan talvikaudella en halua rajoittaa syömisiäni kasvisten osalta siihen mitä kotimaisena on tarjolla. Itämeren kala taitaa olla ainoa jonka syömistä rajoitan vähän kun on ihan viranomaiset siitä suosituksia antaneet että kuinka usein enimmillään saisi syödä.

      Nyt paleodieetillä en aio laskea enää kaloreita ollenkaan. Viime viikon laskin ihan kokeeksi, että paljonko suositellut ruoat sisältää päivässä kaloreita. Ja totesin että aika vähän niitä kokonaiskaloreita tuli, vaikka tuntui että syö varsin tukevasti. Jatkossa taidan luottaa siihen, että kun rasvaiset juustot ja hiilariruoat on pois, niin jäisi "luonnostaan" kalorit riittävän alas että laihtuu.

      Poista
  5. Mä olen päätynyt siihen,että ihan turha laskeskella kaloreita sopasta ,joka on tehty juureksista, vaikka olisi vähän perunaakin seassa. Satavarma, että sellainen soppa ei ole ketään lihottanut! Tärkeämpää olisi saada kuriin tai pois ne jutut, mistä ne läskit on tullu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kyllä. Jossain vaiheessa lukemassani "Ranskattaret eivät liho" kirjassa korostettiin myös juuri tuota, että pitäisi määritellä, mitkä on itselle niitä ongelmaruokia joita syö liikaa tai liian usein, ja sitten niiden syöminen panna kuriin. Kirja suositti 3 kk:n jaksoa jolloin ongelmaista ruoka-ainetta söisi vain yhtenä päivän viikossa pienen määrän. Tavallisten terveellisten ruokien määriä tai kaloreita ei kehotettu laskemaan ollenkaan.

      Poista
  6. http://projectmariina.blogspot.fi/

    Tällaisen blogin löysin ja aika motivoiva mielestäni.Ite olen liittynyt superdiieettiin mutta reisillehän sekin meni.Tässä onnistuneempi henkilö.Noita kuvia minäkin joskus haluaisin esitellä missä seistään vanhoissa housuissa ja sitten vedetään vyötäröä siihen asti missä napa ennen oli.Ehkä minäkin joskus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä upea muutos tuon blogin naisella! Näin kitkeränä keski-ikäisenä vanhanapiikana sitä tietysti ajattelee, että helppoahan se on kun hän on niin nuori vielä... Vaikka kyllä se niin taitaa olla ettei se painon pudottaminen helppoa ole oikeastaan missään iässä, minusta vaan tuntuu siltä koska itse olin nuorena "läpipasko", joka sain syödä ihan mitä vaan ja olin jopa surkean laiha ruipelo.

      Superdieettiä minäkin joskus katselin mutta 2 asiaa tökkäsi heti: rahka (hyi, en syö) ja urheilua (ei kiitos). Joten päätin että minun täytyy katsella muita itselleni sopivampia menetelmiä.

      Poista
    2. Öh, tämä Projectmariina-blogin nainenhan on yli kolmikymppinen, joten ei kovin monta vuotta sinua nuorempi:) Puhut itseäsi jatkuvasti "vanhaksi":) Lisäksi hänellähän on ollut todella suuri lähtöpaino, kyllähän enemmästä ottaa paljonkin helpommin. Itsehän et kovin kookas kumminkaan ole.

      Minä aloitin loppiaisena Fitfarmin Superdieetin ja olen nyt jatkanut Extralla. Tosin olen vain soveltanut ruokia oman tyylini mukaisesti enkä esimerkiksi punninnut niitä lainkaan. Rahkasta ja raejuustosta pidän, ja ne sopivat minulle ja ovat hyviä proteiininlähteitä. Luomuruisjälkiuunileipää olen syönyt pari palaa päivässä - koen tarvitsevani niitä, kun kuntosaliohjelma on niin kova.

      Etenkin saliohjelmat oat superissa todella hyvät, vaikka en niitäkään ole neljää kertaa viikossa ehtinyt tekemään. Onneksi satun rakastamaan punttitreeniä.

      Paino putosi 6,9 kiloa kuudessa viikossa ja on pysynyt poissa. Nyt otan hieman rennommin työpaineen takia mutta aion tiristää noita kiloja aina muutaman muutaman viikon erikoistsemppauksella.

      Niin, ja olen kohta 56-vuotias - eli kyllä paino putoaa "vanhempananakin". Ja lihas kasvaa kivasti.

      Todella herkullisen näköisiä nuo paleoannoksesi. AIka lailla tuohon tyyliin minäkin olen nyt syönyt + ne jälkiuunileivät + rahkat.

      Poista
    3. Höh, tulkitsin näköjään turhan nuoreksi tuon Projectmariinan naisen, kun puhui kouluruokailuista ja muusta blogissa :) Koulujahan toki nykyään voi käydä missä iässä vaan joten myönnän, oli hätäinen ikäarvio!

      Mulla on tavoitteena päätyä aidoksi laihaläskiksi, lihasta en halua ;-) En edes pidä naisella lihaksikkaasta ulkonäöstä, ainakaan itselläni, ja inhoan syvästi kaikenlaista liikuntaa. Joten mulle kelpaa ihan hyvin jos minusta tulee semmoinen ruipelo kukkakeppi :D

      Poista
  7. Laita tämän viikon syömiset myös ja mielellään vielä annoskuvia :) ja punnitusta odotellen.Jos tosiaan näillä eväillä paino on tippunut lisää niin kokeilen ihan samaa itsekkin ja just samoilla ruuilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea, alankin tänään heti kuvata ruoka-annoksia ja kerätä tarkkaa listaa päivittäisistä syömisistäni ja postaan sitten viikon lopulla taas viikon syömisistä :)

      Poista
  8. http://yesdeli.fi/tuotteet/pasta-riisi-ala-karppi/hiilihydraatiton-nuudeli-yesdeli-shirataki-konjac.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa aika keinotekoiselta, itseäni ei houkuta erityisemmin ruoka-aine, jonka ainekset on vesi, kuitu ja kalkki... Mutta hyvä että tuollaisiakin on olemassa niille, jotka kaipaa niin kovin nuudeleita että käy tuollainenkin vaihtoehto.

      Itselleni taas varsinkin pasta on sen verran pyhä, että olen syömättä mieluummin ollenkaan kuin syön jotain sekundamakuista, mihin luokkaan lasken myös täysjyväpastat. Olen nyt mieluummin ilman kunnes laihdun, ja sitten joskus toivon että voin ottaa ihan aidon tavaran mukaan ruokavaliooni, mutta pienempinä määrinä / harvemmin kuin ennen. En usko että pastassa sinänsä mitään muuta vikaa on, kuin että tämmöinen istumatyöläinen keski-ikäinen nainen huonosti kuluttaa siitä saatavia kaloreita jos syö paljon/usein...

      Poista
  9. Puhut itsestäsi keski-ikäisenä... mutta nykyinen nelikymppinenhän on entinen kaksvitonen, ja keski-ikään päästään oikeasti vasta kuudenkympin tienoilla. Joten nuori olet vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, näkökulmakysymyksiähän nuo, kaksikymppisen mielestä nelikymppinen on ikivanha ja kuusikymppisen mielestä vielä nuori...

      Minä olen aina jotenkin tuntenut itseni henkisesti enemmän vanhaksi kuin nuoreksi. Oikeastaan jo lapsena. Ehkä siksi, että minä olen sellainen rauhallisen ja erakkomaisen luontoinen ja pohdiskeleva, ominaisuuksia jotka usein yhdistetään vanhuuteen eikä niinkään nuoruuteen. Ehkä siksi tykkään puhua itsestäni mieluummin vanhempana, koska koen sisäisesti itseni niin ja minulle asia on positiivinen.

      Poista

Lähetä kommentti