Paleodieettikokeilun ensimmäinen päivä

No niin, nyt tänään alkoi kurinpalautus ihan älyttömäksi menneen stressiperäisen syöpöttelyn jälkeen! Päätin kokeilla sitä paleodieettiä, jolla työkuvioista tuttu oli laihtunut valtavasti. Lueskelin viikolla asiasta, ja nyt ensimmäisen viikon päätin käyttää netistä löytynyttä valmista viikon ruokaohjelmaa. Ohjelma löytyy tämän tekstin alaosasta. Alla sanoin ja kuvin mitä on tullut tänään syötyä.

Aamu

2 kananmunaa, cashewpähkinöitä, mandariini

Lounas

Kanasalaatti, johon tuli myös omenaa ja perunaa (perunaa ja bataattia käyttävät jotkut paleosyöjät, toiset vähähiilihydraattisuuteen pyrkivät taas ei). Ei leipää, mikä tuntui hieman oudolta...

Välipala

Lounaskanan jämiä pieni määrä, avokadonpuolikas sitruunamehulla, omena.

Päivällinen

Paistettua lohta, keitettyjä vihreitä papuja valkosipulilla ja öljykastikkeella, vihersalaattia.

... ja loppuun hauska viestiketju töistä

Ajattelin jakaa tämänkin lukijoiden kanssa, koska se ainakin itsestäni tuntui hauskalta perjantaina väsyneenä työviikon lopuksi. Tämä keskustelu käytiin firman sisäisessä keskusteluryhmässä, jonne kaikki voivat kirjoittaa vapaasti mitä vaan. 

Perjantain kunniaksi joku heittää ilmaan kommentin:
Jokapoika osaa kusta lattialle, mutta ole tosimies ja paskanna kattoon!
Meikäläinen ei tietenkään voi vastustaa kiusausta vastata tällaiseen jotain:
- Haasteeksi tulee saada aikaan riittävä pakonopeus, jotta se todella päätyy kattoon!
Sitten joku laittaa ihan täysin tähän keskusteluun liittymättömän kommentin:
- Hei olisiko kellään lainata tuuletinta? Olisi tarve viikonloppuna.
Ja tähän eräs toinen, joka ymmärtää suomea mutta kirjoittaa mieluummin englanniksi, heittää:
- It won't help, it'll just spread it out, it won't increase the velocity!


Kommentit

 1. Well, we all know what happens when the shit hits the fan :D Tosta sun dieetistä, että kaikki näyttää tosi hyvältä ja maistuvaiselta, mutta se leivän puuttuminen... mulla kaatuu laihdutus yleensä juuri siihen leipään, perunoita yms. tai sokeria en kaipaa ollenkaan (tosin alkoholi on kai melkein sama asia kuin sokeri, ainakin kemiallisesta kaavasta päätellen). Mutta jos ei aamulla (ja illalla) saa yhtään leipää, elämä ei tunnu elämisen arvoiselta. Että se siitä vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on myös leipä ja pasta hyvin rakkaita. Minä pystyn ehkä olemaan siinä mielessä helpommin ilman leipää, kun olen joka tapauksessa syönyt sitä vain aterioiden ohessa, enkä harrasta esim voileipiä. Mutta pastaton elämä kuulostaa haastavalta.

   En kyllä missään nimessä usko että haluaisin loppuikäni elää ilman leipää ja pastaa, mutta tässä tilanteessa kun syöminen ja paino on riistäytyneet vähän käsistä, ei varmasti tee pahaa toistaiseksi korvata melko energiatiheät leivät ja pastat enemmällä kasvisten syömisellä. Toistaiseksi jaksan, kun ajattelen ettei tätä ole pakko loppuikää jaksaa, kunhan sen aikaa että saa painoa taas vähän alaspäin...

   Poista
 2. Tosi hyvältä näytti ruoat, maistuisi mullekkin :D Leipää en kaipaisi, mutta iltapalarahka, ilman sitä en voi elää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut paleoihmiset näyttävät käyttävän pienehköjä määriä maitotuotteita, sillä perusteella että pohjoismaiset ihmiset olisivat niihin sopeutuneet paremmin kuin muut kansat. Painovaikutuksen kannalta rahkan syöminen tuskin ainakaan on haitallista, kun kyseessä on vähärasvainen ja proteiinipitoinen tuote.

   Valitettavasti omat maitotuotehimoni eivät kohdistu kevyeen rahkaan vaan voimakkaisiin täysrasvaisiin juustoihin. Parmesaania, pecorinoa, manchegoa, halloumia, homejuustoja, vuohenjuustoa, naaammm.... Tällä hetkellä inhotus siitä että olen nollannut jo saavuttamani 10 kilon painonpudotuksen on sen verran suuri, että sen voimalla jaksan ainakin toistaiseksi ilman rakkaita juustojani.

   Poista
 3. Ja pöh!Pöh pöh. Jos olisivatkin kivikaudella tuollaisia annoksia nähneet :) Kaiken maailman hassuja nimiä keksitäänkin että saadaan pylleröt ja pallerot lankaan. Jospa sitä vain laskisi niitä kaloreita.1700 kaloria per keskiverto Suomalaista eukkoa kohden niin askel kevenee kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo nimi paleodieetti tosiaan on aika harhaanjohtava koska tuskin kukaan ihan oikeasti pyrkii niin yksinkertaiseen ravintoon kuin mitä useimmilla alueilla ihmisten ravinnon on täytynyt siihen aikaan olla. Käytännössä se viittaa useimmilla lähinnä siihen, että jätetään ruokavaliosta pois vasta maanviljelyksen myötä ihmisen ruokavalioon tulleet aineet eli viljat ja maitotuotteet.

   Minä en itse asiassa tältä istumalta usko kyllä paleodieetin väitteitä viljan tai maidon haitallisuudesta, mutta haluan kokeilla tätä siksi, kun vaikuttaa oikeastaan aika helpolta tavalta vähentää sitä kalorinsaantia. Siinähän jää kaksi aika paljon kaloreita sisältävää ruoka-aineryhmää pois. Ja joskus on helpompi olla kokonaan ilman jotain kuin käyttää kohtuudella, ainakin noin katkaisuhoitona tilapäisesti.

   Poista
 4. Miten nuo pitkulaiset pavut valmistat,ne taitaa olla pakkasesta?eikös pavut ollu kiellettyjen listalla vai koskeeko niitä papukikkareita pelkästään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pavut oli itse asiassa tuoreita, vihannestiskistä pakattuja kenialaisia. Mutta pakastettuja voi käyttää myös. Valmistustapani on seuraava: ensin perkaan pavut eli otan päät pois ja pätkin sopiviksi (pakasteille tätä vaihetta ei tarvita). Sitten keitän suolavedessä kypsäksi, noin 10 minuuttia. Tämän jälkeen kuumennan pannussa oliiviöljyä, johon lisään viipaloitua valkosipulia. Kun öljy on imenyt vähän valkosipulin makua, lisään pavut ja pyörittelen öljyssä minuutin verran. Lopuksi puristan sitruunaamehua päälle, ja suolaa ja mustapippuria myös. (Joskus jos laiskottaa, en jaksa paistaa keitettyjä papuja, vaan laitan suoraan keitettyjen päälle oliiviöljyä, puristettua valkosipulia, sitruunamehua, suolaa ja mustapippuria - ei aivan yhtä hyvää tule mutta ihan jees.)

   Pavuista paleodieetillä tuntuu olevan vaihtelevia mielipiteitä. Toiset tuomitsee ne täysin antinutrienttien takia. Toisten mielestä taas vihreät pavut ja herneet on kohtuumäärinä ok, ja tuntuu niitäkin olevan joitakin joiden mielestä jopa kaikki pavut on sallittuja kunhan ei niitä liikaa/liian usein syö. Itselläni ei ole aikomusta kieltäytyä esim. pavuista tai linsseistä, kun en oikein usko tuohon koko antinutrienttiteoriaan (että niillä aineilla olisi mitään merkitystä oikeasti terveydelle jos syö papuja kohtuudella), ja painonhallinnan kannalta pavut ei ainakaan ole ongelma.

   Poista

Lähetä kommentti