Lomailua - ja ei enää neuvolassa punnittavien sarjassa

Meikäläinen aloitti lomailun jo juhannuksesta. Tuli oltua siinä viikko Keski-Suomessa mökkeilemässä vuokramökillä, ja myös "paastottua" kaikenlaisista tietokoneista, älypuhelimista jne aika pitkälle. Oikein mukavaa oli, ihana aika luksus mökki samalta vuokramökkien tarjoajalta kuin viime kesänä, mutta eri mökki: Isännän itse hirrestä veistämä Vesan Villa  . Joka päivä tuli saunottua puusaunassa, pulahdettua uimaan lähteestä alkuunsa saavan lampeen, välillä käytyä soutelemassa läheisellä järvelläkin. Pääosin vain oltua ja nautittua luonnosta ja elämästä. 

Vesan Villa -mökki oman lammen rannalla

En edes mielestäni elänyt kovin epäterveellisesti. Pääruoat ainakin oli aika terveellisiä: saatoin grillata kasviksia ja jotain soijamakkaroita kaasugrillissä, tai tehdä intialaistyyppistä riisiruokaa kuten dhal tai palak paneer, aina oli herneitä ja mansikoita tarjolla jne. Toki, ostin pari kertaa karkkeja, six pack oli kerran saunakaljoina ja lonkeroita pari kappaletta kerran, ja 6 pakkaus jäätelötuutteja meni viikon aikana. Silti, menneiden vuosien ryyppy- ja mässysessioihin verrattuna varsin kohtuullinen mökkiloma noin syömis- ja juomisasioiden puolesta.

Siksi olinkin yllättynyt, että jo loman aikana nilkat ja jalkaterät turpoilivat siihen malliin, ettei kengät meinanneet mahtua jalkaan. Turpoilu on mulla yleensä merkki siitä että lihon, ja vähenee sitten kun kroppa tottuu uuteen painoon. No, mökillä en painoa jaksanut miettiä, mutta kotona sitten punnitsin: 102,3 kg. Jes. No niin, nyt se pelätty on siis tapahtunut, eikä meikäläinen enää ole neuvolassa punnittavien eli alle satakiloisten höyhensarjassa. 

Kesähuveja: veneilyä järvellä mökin veneellä

Vaikka eihän se oikeastaan mitenkään hauskaa ole, vaikka asiasta tekeekin mieli vitsailla. Mökin lähellä oli 2,4 km luontopolku, jonka lyllertäminen läpi alkoi olla minulle jo todellinen, uuvuttava voimainponnistus. Yksiä kesäkenkiäni, jotka on sandaalit joissa soljet nilkan ympäri, en voi enää käyttää, koska en mitenkään ylety läskimahani yli laittamaan niitä solkia kiinni. Pakko käyttää kenkiä, joihin voi vain astua sisään.

Eilen tulin katsoneeksi TLC-televisiokanavalta "Hengenvaarallisesti lihavat"-jakson, jossa alussa yli 300-kiloista naista yritettiin kaikin tavoin auttaa laihtumaan, mutta siitä ei vaan tullut mitään. Hän sai dieettineuvontaa, psykoterapiaa, fysioterapiaa, mutta ei vaan pystynyt pysymään missään ohjelmassa. Lopussa hän sairaalassa itki epätoivoissaan, ettei vaan pysty kontrolloimaan syömistään. Ja mitään apua hänelle ei ollut enää, koska kaikki apu oli jo yritetty. Lääkäri haukkui hänet vain manipuloijaksi, joka piruuttaan teeskentelee epätoivoista, koska ei edes halua oikeasti muuttua. Ja minun on pakko sanoa, että ymmärrän häntä, koska vaikken itse (vielä) ole 300-kiloinen, niin sen ymmärrän hyvin, miten mahdottomalta ajatus laihtumisesta tuntuu, niin ettei enää jaksa edes yrittää. Kun on jo ihan tosissaan yrittänyt lukemattomat kerrat ja silti langennut aina, ajatellut että njaa, tänään kyllä syön, huomenna uusi elämä.

Herkuttelua: grillattua halloumia, jogurtti-limekastiketta, korianteria, granaattiomenan siemeniä. Painonhallintaa voisi auttaa, jos en tykkäisi niin kovasti ruoan laittamisesta...


Kommentit

 1. Onko sulla Instagram? Mä seuraan useita bodypositive-tilejä, ja tykkään. Ihmisen kuuluu tykätä kehostaan, koosta riippumatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole, siis sellaista jossa julkaisisin mitään omia kuvia. Tili on, mutta se on ollut vain toisten seuraamista varten, lähinnä eläinjuttuja, luontokuvaajia jne olen seurannut.

   Poista
 2. Muutamia ajatuksia tuli mieleen... Ensinnäkin oli tosi kuulla (no, lukea), että olet päässyt viettämään nautinnollisen mökkiloman, joka on myös suht terveellisissä merkeissä sujunut. Eihän sellaisesta överimässäilystä/juopottelusta tulisi kuitenkaan loppujen lopuksi kuin paha olo, joten onnittelut siitä, että pystyit sellaisen menon välttämään! :) Toisekseen kuitenkin aika ikävää tuo, että painoon lomailu ei sitten tuonut positiivista. Nyt kuitenkin on juuri oikea hetki olla luovuttamatta. Älä ainakaan anna nyt painon karata enää korkeammaksi "kun olet jo lihava" tms. Se oli se ansa mihin itse aikoinaan lankesin ja sain huomata, että oli sillä kyllä hemmetin paljon väliä painoiko n. 110 vai 140+... Mistä sitten saadaankin aasinsilta kolmanteen pointtiini. Tuo nykypainosi tuskin on vielä sellainen, että se aiheuttaisi sinulle merkittäviä fyysisiä rasitteita päivittäiseen olemiseen. Olisiko vain niin, että kunto päässyt niin huonoksi, että luontopolku tuntuu raskaalta? Toki massa lisää rasitusta, mutta kyllä tuommoisena n. 100 kiloisena pystyy ihan hyvin kohtuu ok-kunnossakin olemaan. Lisää reippailua vain! Samaten ne sandaalit varmasti saa jalkaan jotenkin muutenkin kuin vatsan yli kurottelemalla, jos se tuntuu olevan esteenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, oli siis "tosi kiva kuulla" tuosta mökkilomasta. Ajatus juoksee monesti nopeammin kuin kirjoitussormet....

   Poista
  2. Reippailu ei oikein onnistu, kun pienestäkin kävelystä kipeytyy valtavasti esim. ihan jalkapohjat, nilkat, polvet, lonkat. Mun hentoinen kroppa ei taida vaan oikein kestää tätä massaa, vaikka monella muulla kestääkin.

   Mä en kyllä saa tuollaisia kenkiä jalkaa oikein enää mitenkään. Suuri maha yhdistettynä hyvin lyhyisiin käsivarsiin tekee siitä aika mahdotonta. Vielä vähän aikaa sitten onnistui niin että laitoin jalan tuolille, mutta nyt en pysty kumartumaan tarpeeksi siihenkään että käsi ylettyisi kengänsolkia näpräämään, kun iso pötsi tai sivukautta yritettäessä kylki- ja lantioläski ei anna periksi.

   Poista
  3. No jos kävely ei onnistu, niin entäs uinti? Nythän olisi ihan huippuhyvät mahdollisuudet siihen luonnonvesissäkin. Uimisella saisi lisää lihasvoimaa ilman, että nivelet rasittuu niin kovasti ja se lihasvoiman lisääntyminen helpottaisi sitten muussa liikkumisessa.

   Noihin kenkien pukemiseen sitten, niin saisitko jalan taivutettua toisen polven päälle ja siinä sitten väkerrettyä remmejä?

   Poista
 3. Kivasti olet mökkeillyt

  Millä ajalla tuo painonnousu mahtoi tulla? Tuskin vain lomalla kuitenkaan? Viimeksi raportoit painostasi 30.4.

  Joka tapauklsessa tahti on kova, vaikka olisikin tullut runsaan kahden kuukauden aikana. Kertomiesi lomasyömisten ei kyllä pitäisi tuohon tahtiin painoa kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ennen lomaa oli kyllä melkoisen stressaava, kostea ja mässäilevä kausi. Eli joo ei tullut kaikki paino toki lomalla, siitä vaan yllättyin että mökilläkin paino nousi lisää.

   Poista
 4. Ootko ottanut paljon aurinkoa tänä kesänä? Aurinkoa voi tuottaa hormoneja, jotka vähentää ruokahalua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oikein välitä ottaa aurinkoa, kun en ruskettuakaan halua (olen aika tumma suomalaiseksi jo muutenkin ja auringonotosta minusta tulee sellainen nuhjuinen tumma rusina). En tosin aurinkoa erityisemmin välttelekään jos muuten ulkona olen, en vaan ikinä lähde erikseen mihinkään rannalle tai viltille makoilemaan.

   Poista

Lähetä kommentti