Telkkari on kyllä ihan turha kapine

Sain tänään (huoh, niin, sunnuntaina) viikonlopun pakkoylityöt ajoissa valmiiksi joten ajattelin että voisin vaikka laittaa aivot narikkaan katsomalla pitkästä aikaa televisiota. Kun ei oikein jaksaisi edes pelata kun tietokoneet etoo liikaa viime aikojen liian työn tekemisen takia. Siinä kanavia selaillessani totesin sen, miksi se telkkari on niin harvoin päällä edes silloin kun illat ei mene työasioiden parissa: ei sieltä tule mitään kiinnostavaa.

Tosi-TV:tä katsomaan olen liian epäsosiaalinen. Minua ei erityisemmin kiinnosta Maajussien tai muidenkaan pariutumismenot tai muutenkaan ihmisten koohotukset milloin missäkin BB-talossa tai sinkkusaarella tai missä lie. Saati joku "Vain elämää" tyyppinen julkkisten pienissä viinipäissään tekotunteilun pällistely. Julkkikset ei muutenkaan ole koskaan kiinnostaneet mitenkään.

Sitten on dieettiohjelmia, huutokauppakeisaria, kovimpia keräilijöitä ulkomailta, rekkakuskeja jäällä... Plääh, tylsää. Suurin osa näistä on semmoisia joita äitini ikäiset katsoo, suurimpana ilonaan ohjelmissa olevien ihmisten arvostelu ääneen.

Elokuvat ja kiinnostavammat sarjat on yleensä uusintojen uusintoja joten niissäkään ei kovin usein ole katsottavaa.

Niinpä minä siis pysyn tylsimyksenä, jonka viikottainen tv-annos on Avara luonto lauantaisin varsinkin jos tulee tropiikki- tai meriaiheista settiä, sekä jokunen dokumentti tai ajankohtaisohjelma. Nekin nykyään yhä useammin katson nettipalveluista kuten Yle Areena tai Katsomo, kun ei aina sovi juuri siihen aikaan kun ne telkkarista tulevat.

Joko telkkari on tylsä tai minä olen tylsä, tai luultavasti molempia. Ilmeisesti nuorissa on paljon kaltaisiani, joita ei jaksa koko töllötin kauheasti kiinnostaa vaan katsovat täsmänä netistä sen mitä haluavat nähdä. Nuorilla tosin luultavasti on vähän erilainen maku kuin mulla, joka juuri mietin että miksi ei ole vaikka tosi-tv:tä jonkun taiteilijan tai tieteilijän työstä ja elämästä, miksi aina noita nuorten ihmisten pariutumis- ja kisailujuttuja. Luulen että suurin osa muista katsojista uhkaisi pitkästyä hengiltä jos tosiaan tulisi ohjelma vaikka huippumatemaatikosta tai -fyysikosta etsimässä ratkaisua vielä ratkaisemattomaan ongelmaan, mutta meikätylsimys alkaisi siinä vaiheessa innostua :D

Tunnelmat telkkarin ääressä

Kommentit

 1. Joskus kun ei Suomessa ollut kuin kolme tv-kanavaa, niin joku ylen boss sanoi, että enempää ei oikein tarvita kun otetaan huomioon väestön ja kansantalouden koko. Kaikille ohjelmille ei vain riitä katsojia eikä mainoksiakaan pysty myymään enempää kuin mitä on mahdollisia asiakassegmenttejä.

  Näin myöhemmin, kymmenien kanavien aikana voi sanoa, että oikeassa oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Itse olen jopa sitä mieltä että koko Yleisradion saisi lakkauttaa verorahoja nielemästä. Lähinnä sieltä tulee eläkeläisiä kiinnostavia ohjelmia, ja silti joka ainoa joutuu maksamaan yleveroa palvelusta jota ei käytä.

   Poista
 2. Me luovuimme telkkarista pari vuotta sitten, kun kumpikaan ei ollut katsonut telkkaria enää pitkään aikaan. Ukkeli katsoo omia juttujaan omalta läppäriltään ja minä omaltani. Yli puoli vuotta oltiin ilman telkkaria, mutta sitten piti ostaa sellainen pieni telkkari äiskän kyläreissuja varten, kun äidin pitää nähdä Lemmen viemät ja Lemmen tuomat jopa päivä. Pari päivää ilman telkkaria olisi maailmanloppu suorastaan. Muut ajat telkkari onkin sitten taas ihan tyhjän panttina.

  Television tarjonta on nykyään todellakin typerää ja yksipuolista. Sitäkin enemmän minua rassaa television katselussa kuitenkin se, että pitäisi olla television edessä jollakin tietyllä kellonlyömällä, kun ohjelma alkaa. Televisiossa rasittavat myös mainokset, joita tuntuu olevan nykyään enemmän kuin varsinaista ohjelmaa. Katson telkkariohjelmia edelleenkin siis vain netin kautta, ja vielä pari kuukautta sitten seurasin vain ulkomaisia ohjelmia ulkomaisten palveluntarjoajien kautta, joissa ei tule ohjelman keskellä mainoksia. Nyt syksyllä rupesin kuitenkin seuraamaan muutamaa kotimaista sarjaa Katsomon ja Ruudun kautta, ja niissä on joutunut sietämään taas niitä mainoksia. Pitää keksiä mainossekuntien ajaksi muuta surffattavaa netistä, mikä ei kyllä tuota minkäänlaista ongelmaa. :-D

  Minä taas olen tosi-tv:n suurkuluttaja, sillä en vain kerta kaikkiaan jaksa seurata televisiosta mitään vakavaa. Joskus (aika usein) tunnen syyllisyyttä siitä, etten seuraa edes uutisia, ja sitten olen ihan pihalla maailman tapahtumista. Mutta omassa kuplassa on niin kiva elää! Luonto-ohjelmia en voi katsoa ollenkaan, kun niissä tulee aina joku iso paha peto, joka syö toisten söpöt poikaset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä tuo alkaa olla vähän mennyttä aikaa että pitäisi tiettyyn aikaan olla katsomassa ohjelmaa. Itse olen miettinyt tosin Apple TV:n hankkimista, koska mulla kuitenkin on hyvä aika uusi 48 tuuman telkkari. Tuon Apple TV:n avulla voisi ohjata netistä katsotut ohjelmat telkkarin ruudulle kätevästi, niin ettei tarvi tietokoneen monitorilta katsoa. Tuntuu vähän työltä meinaan katsoa jotain ohjelmaa siinä samassa tuolissa työhuoneessa, jossa tekee etätöitä viikolla työpäivisin...

   Uutisia en itsekään seuraa, en varsinkaan telkusta. Liian hidastempoista, mieluummin selaan jostain nettipalvelusta otsikot ja klikkaan auki vain kiinnostavat.

   Luonto-ohjelmat - joo, toisinaan on kyllä oikein ahdistavuudella mässääviä tuollaisia. Itselleni kävi kerran kauhea virhe, kun krapulapäivänä herkässä tilassa ajattelin että aah, rentoudunpa delfiinidokumentin parissa. Ohjelma sitten kertoikin delfiineillä tehdyistä julmista eläinkokeista ja miten delfiinit olivat jopa tehneet itsemurhia niiden seurauksena. Delfiini kun ei hengitä automaattisesti vaan tahdonalaisesti, ja jos se ei enää koe elämää elämisen arvoiseksi, se voi vain päättää lopettaa hengittämisen. Oli kyllä melkoinen ahdistus krapulafiiliksiin se dokkari :-o

   Poista
  2. Meillä on semmoinen Apple TV, mutta sitäkään ei kumpikaan koskaan käytä. En edes tiedä, miten se toimii. :-)

   Poista
  3. Mä varmaan it-alan ammattilaisena sen kyllä keksisin miten toimii ;) Itse katson paljon futista, brittiliigaa ja spanskiliigaa laittomista striimeistä netistä, ja hienoa olisi jos saisi kännykältä striimin ohjattua Apple TV:n avulla telkkariin. On tähän tosin muitakin tekniikoita esim. Chromecast, mutta mä nyt olen Apple-fanityttö joten kyllä se Applea pitää olla ;)

   Poista
 3. Ihan samaa mieltä tv-tarjonnasta. Live-TV:stä ei tule katsottua juuri muuta kuin tuo Avara luonto ja sen jälkeen tuleva Ryhmä Pullman. Vain elämää katson, sekä usein myös Tähdet tähdet. Tositv on tappanut kaikKI hyvin tuotetut ja näytellyt tv-sarjat, eikä hyviä elokuviakaan montaa tehdä vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi-TV:tä on tavallaan helpompi tehdä, ei tarvita kalliita lavastuksia eikä ammattinäyttelijöitä jne. Ja kun sillekin riittää katsojia, niin sitä sitten tehdään, eikä esim. historiallisia draamasarjoja, laatufantasiaa tms mitä itse mielelläni katselisin.

   Elokuvat: nykyisin katson harvoin. Niistäkin useimmista mulle tulee ongelmaksi se että olen sen verran epäsosiaalinen että en jaksa kauheasti eläytyä ihmisten tunnejuttuihin, ja valtavan suuri osa elokuvista perustuu siihen että pitäisi jotenkin eläytyä hahmojen tunteisiin. Minä vaan pitkästyn ja alan räplätä kännykkää jos tulee jotain tunteilua :D

   Nautin elokuvissa eniten kauneudesta, sekä visuaalisesta että musiikillisesta. Jotkut harvat elokuvat ovat siinä mielessä oikeita taideteoksia, mutta suurin osa on sitä arkea kuvaavaa ihmissuhdehömppää mitä en jaksa. Toimintaelokuvia kyllä joskus tykkään katsoa, mutta nekin on nykyään usein yliampuvaa levotonta jatkuvaa menoa ja räiskintää ilman mitään syvempiä teemoja. Samoin scifi, josta tykkään jos siinä pohditaan tulevaisuusteemojen kautta elämän yleisiä asioita kuten vaikka rotujen kohtaamiseen liittyviä vaikeuksia, ihmisluontoa tms tai sitten on jotain todella mielikuvituksellista kuten vaikka Inceptionin seikkailut ihmisten unissa ja alitajunnassa - mutta nykyään liian usein scifi on vaan jotain rumia hirviöitä tai alieneja ja niiden nopeatahtista hävittämistä tai sitten avaruuteen tai tulevaisuuteen siirrettyä ihmissuhdehömppää.

   Poista
 4. kyllä niitä muutakin kuin tosi-tv-ohjelmia tulee, siinä mielessä tarjonta on parantunut huomattavasti takavuosista. esim. Yle Teema ja Yle Fem on kanavia, joilla on kiinnostavaa tarjontaa. ylipäätään ylen kanavilla kannattaa pysyä, jos ei halua sitä tosi-tv-skeidaa katsoa. ja kyllä tiedenaisistakin on tehty ohjelmia, niitä kutsutaan dokumenteiksi :) itse olen harkinnut watson-palvelun käyttöönottoa, juuri sen takia että saisi katsoa helposti ohjelmat silloin kun sopii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teema ja Fem taitaa olla itselleni kanavia joita olen kaikkein vähiten katsonut - Teemalta joskus jotain dokumentteja kyllä.

   Dokumentteja tulee säännöllisesti kyllä katsottua, esim. Ulkolinjassa on usein varsin kiinnostavia aiheita kuten jokin aika sitten ollut juttu henkilöstä joka oli kehittänyt tähän asti erittäin hyvin toimineet mallit ennustaa talouden kehitystä pitkällä aikavälillä, ja joka oli joutunut jopa vankilaan kun ei paljastanut salaisuuksiaan valtiolle. Maanantaisin tulevia tiededokumentteja olen usein katsonut myös, joskus niiden jälkeen tulevia MOT:eja, vaikka niissä usein onkin vähän tarkoitushakuista toimittajan agendan yksisilmäistä ajamista.

   Poista
 5. Onkohan äitisi maku tasan tarkkaan sama kuin kaikkien eläkeikäisten, joita on Suomen väestöstä neljännes? Aikamoinen yleistys.

  Muutakin ohjelmaa kuin älyvapaita tosi-tv-ohjelmia tulee ainakin Yleisradion kanavilta. Teemalla ja Yle Femillä on laatutarjontaa - niin kuin edellinen anonyymikin toteaa. Elokuvia, sarjoja, uutis- ja ajankohtaisohjelmia sekä dokumentteja. En olisi Yleisradiota lakkauttamassa.

  Laatukatsottavan bongaaminen vaatii ohjelmatietoihin tutustumista ja suunnittelua. Akuuttiin tylsistymiseen juuri nyt tuskin paljon löytää. Onneksi myös Areena on olemassa.

  Mutta jos juuri mikään ei kiinnosta ja kaikki on niin tylsäämälsää, voi voi, eipä mahda mitään.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmasti *kaikkien* eläkeläisten maku ole sellainen, mutta luulen että se ikäluokka on keskimäärin maultaan yhtenäisempää kuin vaikka nelikymppiset tai kaksikymppiset. Omien vanhempien suhteen olen hämmästellyt sitä, että heistä ei olisi ikinä ennen eläköitymistä uskonut että heistä tulee ikinä sellaisia klassisia eläkeläisiä jotka istuu nenät kiinni ikkunassa odottamassa että posti tulee, ja katsoo stereotyyppisiä eläkeläisohjelmia ja kuuntelee vanhoja iskelmiä. Itsekin nauroivat sellaiselle vielä 10 vuotta sitten, isäkin tekniikan maailmassa uransa tehnyt arvoiltaan hyvin nykyaikainen ihminen. Mutta niin vaan niistä on tullut niin perinteisiä eläkeläisiä kuin voi. Ja samaa näkee aika paljon muutenkin.

   Poista
  2. Vähäsen tuli humble bragia nyt....jos et kerta telkkaria katso tai tv-ohjelmista pidä, vie vekotin kierrätykseen.
   En minäkään katso telkkariohjelmia, toki Netflix on piuhalla kiinni töllössä. HBO Nordic tarjoaa yllättävän laadukasta kamaa.

   Mua vaan tuppaa pännimään telkkarin katsomattomuudella päteminen, "ah katson vain Avaraa Luontoa ja oh kunpa sieltä tulisi dokumenttiohjelmaa säieteoriasta...."

   Kamoon ny. :-)

   Poista
  3. Hmm, itse en ajattele sitä mitenkään pätemiseksi vaan päin vastoin sen tunnustamiseksi että on vähän outo tyyppi. Sellainen tylsä hissukka asperger-tyylinen nörtti, jollainen minä kyllä olenkin :D

   Telkkaria en veisi kierrätykseen jo ihan siksi että se on minusta kiva sisustuselementti, ja olohuone näyttäisi kauhean alastomalta ilman sitä.

   Poista
 6. Tunnustan, että katon myös aivan hirveitä naisten hömppäohjelmia. Mieskin aina ihmettelee miten sä voit kattoa tollasia ohjelmia. Onhan ne ihan hirveetä skeidaa, mutta ne on mulle se aivot narikkaan juttu:)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti