Nyt harkitsevat viedä työssäkäyvältä jo koiranpitomahdollisuudenkin!

"Mitä vittua ne meinaa taas..."
Tulipa taas paskamainen mieli, kun Huuhkajien (Suomen jalkapallomaajoukkueen) matsin väliajalla tuossa selailin Hesarin jutut. Ja siellä oli uutinen, että Suomessakin saattaa Ruotsin malliin tulla laittomaksi pitää koiraa yli 6 tuntia päivässä yksin (linkki).

Itselläni koira on yksin 9 tuntia päivässä arkisin, kuten varmasti monella muullakin työssäkäyvällä. Koskaan ei ole asiasta ollut mitään ongelmaa. Koirat ovat sopeutuneet asiaan erinomaisesti, eivät ole haukkuneet tai tuhonneet mitään (pikkupentuna toki on jotain yksittäistä saattanut mennä), eivät ole vaikuttaneet stressaantuneilta, eikä ole edes kiire pissalle kun sitten ulos pääsee. Mutta että kohta tämäkin olisi siis laitonta, huoh...

Ja mitkä olisi siis vaihtoehdot välttää rikollisuus tässä asiassa. Artikkeli mainitsee ensinnäkin koiran mukaan oton työpaikalle. Ei mahdollista ainakaan minulla. Ei sinne saa eläimiä tuoda, ja ihan ymmärrettävää kun on hälyinen avokonttori jossa itsellä ei ole mitään rajattua tilaa. Toinen vaihtoehto on käydä koiraa ulkoiluttamassa päivällä jossain vaiheessa ennen kuin 6 h tulee täyteen. Tämä nyt voisi teoriassa olla mahdollista mutta eipä huvita alkaa ajella ruuhkissa kaupungin läpi ja käyttää tuntia matkoihin, että saisin pissatettua koiraa, joka kömpisi sieltä unisena vastaan, 10 minuuttia. Kolmas vaihtoehto on koirien päiväkodit. Oma koirani ei ainakaan sellaisessa viihtyisi, ja voin luvata että kukaan hoitolanpitäjä ei haluaisi tuota emäntänsä luontoista juroa erakkokoiraani, joka on erittäin epäluuloinen vieraiden laumojen koiria ja myös monia vieraita ihmisiä kohtaan, hoitolaansa. Sen on paljon parempi omaa kotia vartioimassa.

Kielletään samantien kaikki
Jos tällainen laki tulee, aion ryhtyä tieten tahtoen rikolliseksi eli en noudata sitä. Jos jumalauta tuokin koira on 11 vuotta pärjännyt ilman päiväkoteja tai keskipäivän ulkoiluja, pärjää loppuelämänsäkin. Hyvä puoli ehdotuksessa on sentään se että sitä on mahdoton valvoa. Poliisinhan täytyisi kytätä tuntikausia koiranomistajan kodin ulkopuolella jotta voi osoittaa, ettei tämä ole ennen kuin 6 tuntia tulee täyteen, käväissyt ulkoiluttamassa koiraansa tai koiriaan. Kyttääjänaapurikin saisi olla aika julmetun kärsivällinen ja ilman tärkeämpää tekemistä, jos aikoisi asiaa seurata tosissaan.

Mutta niinhän se on ettei uutta koiraa näköjään uskalla tässä maassa ottaa, koska sääntöhulluus ja kielletään kaikki -mentaliteetti voi ennemmin tai myöhemmin iskeä tässäkin asiassa. Täytyy vaan toivoa ettei iske nykyisen koirani loppu-elinaikana, tai että jos iskee, niin lakia voi kaikessa hiljaisuudessa vaan jättää noudattamatta.

Kommentit

 1. En oikein tajua, miten tämä on ruotsissa voinut mennä läpi. Koko ehdotus on kuin Aku Ankasta. Vanhuksen voi jättää yksin vuorokausiksi... vauvan voi jättää hoitoon 10 tunniksi... pihan perällä yksin haukkuvat koirat voi jättää yksin vuorokausiksi, muistaa vaan vettä ja ruokaa heittää välillä. Siellä ne sitten kiertävät kehää ja räksyttävät ikäväänsä päivät pitkät. Puhumattakaan tuotantoeläinten oloista. Tämäkö on tosiaan suurin eläinsuojelullinen ongelma!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Varsinkin tosiaan tuo kotihoidossa olevien vanhusten kohtelu on semmoista että siinä oikeasti olisikin puututtavaa. Ja eläinoikeusasioissakin ihan taatusti paljon tärkeämpiä asioita kuin ihmisten hemmoteltujen lemmikkien tulkitseminen valtavan kärsiviksi raukoiksi jos joutuvat olemaan yksin yli 6 h päivässä. Varmaan on olot paljon huonommat tuolla minunkin westielläni kuin esim. turkistarhatulla koiraeläimellä, koska kerran turkistarhausta ei harkita muutettavan rikolliseksi mutta koirien pito työpäivän ajan yksin harkitaan ;)

   Muutenkin tuntuu että noissa päiväkotitouhuissa ei aina oikein ymmärretä koiran laumaeläimmyyden luonnetta. Joo on totta että koira on laumaeläin, mutta luonnossa koiraeläimet on eläimiä jotka viihtyy OMAN lauman kesken ja omalla reviirillä, ja vieraiden laumojen kohtaaminen on stressitilanne. Sellaiset koirat joilla on vielä jalostuksesta huolimatta vaistoja ja viettejä noihin asioihin, pitävät varmasti paljon stressavampana päivää päiväkodissa vieraiden koirien keskellä kuin päivää omaa koti-reviiriä vartioimassa.

   Poista
 2. Olen koiranomistaja, mutta suoraan sanottuna en en tajua tätä marttyyrimäistä kitinää, jota Hesarin juttu on saanut koiranomistajissa aikaiseksi.

  Täällä Maltalla on paljon koiria, jotka elävät koko elämänsä talojen katoilla 15 neliön alueella pääsemättä koskaan lenkille ja näkemättä ihmisiä muulloin kun silloin, kun perheenäiti käy ripustamassa pyykit, siivoamassa paskat ja viemässä ruokakupin. Jos tämä aiottaisiin nyt Maltalla kieltää, netti olisi täynnä tuohtuneita maltalaisia kertomassa, että "näin on aina tehty", "koira vaikuttaa tyytyväiseltä" ja "parempi sen on kuin tehotuotetun sian". Ihan vain noin pointtina, että se, mitä on "aina" tehty ei ole aina mitenkään eläimen kannalta luonnollista tai ideaalia. Eikä tästä nyt niin kauan ole, kun Suomessa ei todellakaan ollut tapana sulloa koiria kerrostaloasuntoihin 8-10 tunniksi.

  Pointtini on se, että tuohtumuksesta huolimatta laissa olisi pointtinsa ihan jo sen välittämän viestin takia: ei kaikilla tarvitse olla koiraa. Kaikilla ei ole sille aikaa. En minäkään varsinaisesti ole ylpeä siitä, että koirani joutuvat olemaan 9 tuntia keskenään ollessani töissä enkä varmaan ota enää uusia koiria ellei tilanne muutu. Monen koiran elämä on sitä, että aamulla pikapissalle, 9h yksin kotona, illalla puolen tunnin lenkki, omistaja lähtee harrastuksiin, 9h yöunta ja sama uusiksi. Ja sopeutuuhan se koira, ei siinä mitään.Suomalaiseen koiranpitokulttuuriin tämmöinen meno nykyisin kuuluu, mutta esim. Englannissa ei voi adoptoida koditonta koiraa, jos myöntää sen joutuvan elämään yksin sisällä työpäivän ajan. Ulkomailla ihmetellään kovasti, miksi ihmeessä olen ottanut koiria kaupunkiin, vaikka asun yksin ja käyn töissä.

  Ihan hyvät olot koirillani varmasti on ja niiden olot voisivat olla vaikka kuinka paljon paskemmat, mutta näkeehän sen jo eroahdistustapausten määrästä, kaikenmaailman vaippasysteemeistä ja haukunestopantojen menekistäkin, että suuri osa koirista ei hanskaa 9 tunnin yksinoloa, etenkään sisätiloissa.

  Eipä silti, en usko, että tämmöinen esitys menisi ikinä Suomessa läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta ei tarvitsekaan olla eläimen kannalta luonnollista tai ideaalia. Minusta sellaiset käsitteet ovat vain ihmisten luomaa turhaa kompleksisuutta, jonka ihmiset saavat aikaan ajattelemalla. Eläimet vaan ovat, eivätkä mieti moisia.

   Toki jossain menee kullakin eläinyksilöllä raja, missä se alkaa voida pahoin, jos sen perustarpeiden tyydytys on puutteellista. Näitä tapauksia syntyy erityisesti jos otetaan omiin oloihin sopimaton rotu, esim. paljon toimintaa vaativa työkoira vaikkei sen kanssa aiota harrastaa muuta kuin niitä kiireisiä hihnalenkkejä. Tai joku erityisesti haukkumalla saaliita ilmoittamaan jalostettu rotu kerrostaloasuntoon, josta se koira voi yksinäisinä tunteita katsella ikkunoista miten oravat ja pikkulinnut liikkuu pihapuissa. Kyllä ne koirat yleensä onneksi sen sitten tavalla tai toisella näyttävätkin, tulee erilaisia ongelmakäytöksiä. Tärkeintä olisi että kasvattajat jotka tuntevat oman rotunsa vähän miettisivät minne niitä pentujaan myyvät, koska ei se ole kellekään iloinen asia jos se oma pentu joutuu kiertoon tai jopa piikille, kun sen elosta perheessä johon se on myyty ei tulekaan mitään.

   Mutta niin, minä uskon kaikissa asioissa että rajoituksia ja sääntöjä pitäisi olla niin vähän kuin mahdollista, ellei ole pakottavaa tarvetta niille. Minusta tämä ehkä vähän ei-optimaalinen mutta ei nyt kovin kauhea tilanne, että moni koira on yksin työpäivät, ei ole sellainen johon pitäisi lainsäädännöllä puuttua. Varsinkin kun vähintään yhtä epäoptimaalisissa oloissa on koiria maallakin paikoissa jossa ne eivät periaatteessa joudu olemaan yksin. Esim. siellä lähellä jossa minulla oli ennen omakotitalo, oli koiria jotka oli aina vaan pihalla kettingissä kiinni ja siellä haukkuivat ohikulkijoita. Joskus ehkä kovimmilla pakkasilla vaan otettiin koira yöksi sisään, muuten aina siellä pihalla vaan. Muutenkin minusta usein tuntuu että aika monilla kerrostalokoirillla on paremmin, koska moni syrjemmällä ajattelee että kun on piha, ei koiraa tarvi ainakaan joka päivä kävelyttää, eikä ainakaan mitään erityistä niiden kanssa harrastaa, ellei nyt isäntä metsästyskaudella vie metsälle.

   Poista
 3. On kyllä itsekin tullut mietittyä sitä, että eipä tämä nykyinen elämäntyyli koiralle kovinkaan luonnollinen ole. Toisaalta olen jostain kuullut, että koiran unentarve on noin 16 tuntia vuorokaudessa, joten ei ole välttämättä mikään ihan hirveänkauheankamala asia, että koira lepäilee yöunien päälle vielä sen ajan kun ihmiset ovat töissä. Itsellä ajoittainen huono omatunto keskittyy yksinolon sijaan eniten siihen, etten kovin usein työpäivien päälle jaksa kovin aktiivisesti koiran kanssa puuhata, vaan aika monena päivänä tehdään vain peruslenkit, ja muun ajan koira vaan "on". Eli olen kyllä kotona sen kanssa, mutta puuhailen omiani ja koira makailee ja seurailee vierestä. Ei se nyt suoranaisesti tuosta näytä kärsivän ja paljon muunkinlaisia päiviä kyllä elämään mahtuu (on esim. mukana kyläilyreissuilla, käydään säännöllisesti tottelevaisuustreeneissä, kesällä on paljon mukana mökillä jne.), mutta silti.

  Itse pystyisin järjestämään työni niin, että kävisin puolessa välissä päivää pissattamassa koiran, jos laki niin vaatisi. Eri asia on, onko siinä järkeä. Minusta ainakin tuntuu, että jokainen yksinjääminen on koiralle aika iso pettymys, ja tuntuisi raskaalta jättää se useamman kerran päivän aikana. Itse myös uskon, että koiran ajantaju käsittää lähinnä käsitteet "lyhyt aika" ja "pitkä aika", ja että "pitkä aika" on kaikkea muutamasta tunnista ylöspäin, joten en nyt tiedä osaisiko koira niin hirveästi arvostaa sitä, että on yksin esim. 4+5 tuntia yhtäjaksoisen 9 tunnin sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole luonnollinen joo, mutta pitääkö luonnollisen sitten olla ihanne? Luonnossa elämä on usein ihan julmetun kovaa. Eläin voi kärsiä nälkää ja jopa kuolla siihen, loiset vaivaa, saalistuksessa saadut haavat voivat vaivata, kylmäkin voi tuottaa tuskaa tai tappaa... Koiraeläinten sanotaan aikoinaan omasta tahdostaan etsiytyneen ihmisasutuksen liepeille koska siellä oli saatavilla ruokaa ja suojaa. Suhde on historian saatossa hyödyttänyt molempia osapuolia, kun koirat ovat vartioineet, jäljittäneet saalista ja puolustaneet ja toimineet seurakoirina, ja ihmiset ovat tarjonneet ruoan ja lämpimän turvallisen asuinsijan.

   Minä en välttämättä osaa nähdä tätä nykyistä edes kovin erityisen huonona aikana koirille historiassa. Enkä huonompana kuin useimpien seutujen luonnolliset olot. Monet nykyiset rodut eivät edes mitenkään oikeasti pärjäisi luonnossa, joten kysymys luonnollisesta on aika teoreettinen. Niitä on muutenkin jalostettu sen suuntaan, että ne olisivat helppoja ja miellyttäviä kumppaneita ihmiselle.

   Itse en ole koskaan tuntenut koirien suhteen huonoa omaatuntoa jos koirat vaikuttavat tyytyväiseltä. En nimittäin niele tätä nykyajan harrastusaktiivien hössötystä, en silti vaikka olen entinen aktiivi toko- ja agilityharrastaja. Minua jotenkin aina vähän huvitti ne kohkotukset siitä mitä kaikkea koira muka vaatii, ehkä johtuen siitä että olen kasvanut taloudessa jossa koirat vaikuttivat oikein onnellisilta, vaikka niiden kanssa ei koskaan tehty mitään eritystä. Siinä ne olivat perheen menossa mukana, seurailivat ihmisiä, lenkkeilivät, kerjäsivät ruokaa, köllivät sylissä, ja vaikuttivat oikein onnellisilta ilman sen kummempaa aktivointia ja elämänsisältöä. Eikä meillä edes ollut silloin mitään seurakoirarotuja vaan usein isän sukulaisten kautta saatuja metsästyskoiramixejä.

   Itsekin kyllä pidän sen rajan että en työpäivän päälle lähde kyllä enää yhtään mihinkään, en kauppaan ,en harrastukseen, en minnekään. Syystä että se koira on ollut jo 9 tuntia yksin, ja kokisin vääräksi jättää taas yksin. Silti vaikka koirani, ja tämä rotu yleensä, on aika erakkoluonteita jotka ei lopulta niin kauheasti ihmisen seurasta perusta. Nytkin kun olen kotona, ei sitä koiraa missään näy, lienee jossain sängyn alla tai sohvan takana köllimässä. Tulee sieltä ulos vain jos ulko-ovi tai jääkaappi aukeaa :D

   Poista
 4. Tietenkään ei pitäisi ottaa koiraa, jos sille ei ole aikaa. Mutta laki olisi silti mun mielestä ylilyönti. Kesykoiralla ei kovin vahvoja luonnollisia viettejä ole jäljellä, minkä luin juuri myös Tuire Kalmion kirjasta ja aiheesta on tullut myös dokumentteja. Koira on kehittynyt ajan myötä nimenomaan sopeutumaan elämään ihmisen kanssa ihmisen elämään. Kirjoitin ekan kommentin, enkä ollut mitenkään "tuohtuneessa" mielentilassa. Oma koirani ei myöskään joudu olemaan kohtuuttoman pitkiä aikoja päivisin yksin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä muuten tuli mieleen, että kuka suojelisi sitten ihmisiä luonnottomilta oloilta. Minä ainakin koen, että minun luonnollinen tilani olisi elää joidenkin apinalajien tapaan sademetsässä poimien hedelmiä ja muita kasveja suuhuni aina kun nälkä yllättää. Ilmastokin saisi olla niin lämpöinen ettei kummoista majaa tarvitse rakentaa. Luonnotonta ihmisrääkkäystä tämä nyky-yhteiskunnan meno. Noin alkuun voisi vaikka kieltää ylipitkät työpäivät, ylipitkä voisi olla vaikka 4 tuntia päivässä ;)

   Poista
  2. Koirien tiloille ihmisasunnossa on tosiaan tarkat mitat, mutta käsittääkseni kukaan ei valvo, ovatko tilat soveliaat ihmiselle. Jouduin olosuhteiden pakosta asumaan jonkin aikaa 13 neliön kopissa koirani kanssa, ja viikoittain ihmiset kyselivät, eikö ole hirveää rääkkäystä pitää koiraa niin pienessä asunnossa. Ketään ei sen sijaan kiinnostanut minun asumisfiilikseni.

   Poista
 5. Joo tuo on huvittavaa ettei ihmisille ole asumisstandardeja. Itse jouduin kun muutin exäni perässä Helsinkiin, asumaan hetken aikaa autossa ennen kun sain vuokrakämpän, kun mies heitti minut pihalle, ja suurin huoli oli että jos joku huomaa että mun 2 koiraa asuvat autossa, niin joku tekee vielä eläinsuojeluilmotuksen... Kukaanhan ei tee mitään ilmoitusta siitä että aikuinen ihminen asuu autossa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti