Patrik Borg ja ohjelma syömishimojen hallintaan

Huomasin ohimennen kirjahyllyssäni vielä yhden painonpudotuskirjan -niistä muista olin jo hankkiutunut eroon- ja päätin viedä sen taloyhtiön kierrätyshyllylle. Kun minähän en enää jaksa painoa pudottaa. Kuitenkin ajattelin vielä selata kirjaa vähän läpi ensin.

Ja sieltähän löytyi ihan täsmäasiaa nykyiseen ongelmaani, eli lähinnä ahmimishäiriöistä muistuttavaan syömiskäytökseen, jossa välillä iskee todellinen sudennälkä missä ahmin käsittämättömiä määriä ruokaa. Ongelma on ilmeisesti hyvin tavallinen monta kertaa laihduttaneilla ja takaisin lihoneilla jojolaihduttajilla, johon ryhmään kuulun kyllä, sitä on turha kieltää.

Hassua, että minä aina pidin näitä Borgin juttuja vähän nynnynä nyhjäämisenä, millä mitään tulosta ei varmasti tule. Mutta nyt kun en enää tavoittelekaan mitään laihdutustulosta, vaan haluaisin vaan alkaa syödä sillä lailla "normaalisti", ilman että pari kertaa viikossa iskee joku älytön pakkomielteenomainen ahmimiskohtaus, niin alkaa kiinnostaa. Olen ilmeisesti nyt vasta kypsä Borgin lähestymistavalle. Niinpä tämä kohta veti heti huomioni:

Syömishimot kuriin! Tämä luku on tarkoitettu jokaiselle, joka kokee syömisensä olevan ainakin ajoittain kohtuutonta. Jos tunnet olevasi makeanhimoinen, ahmija, tunnesyöjä tai olet varma, että vatsasi on pohjaton tai näläntunteesi pahasti sekaisin, sinun on parasta lähteä liikkelle tästä ohjelmasta. 

Lisäksi lohdullisesti vakuutetaan, että käsitys siitä että ahmimisongelma on hyvin vaikea ratkaista on yleensä väärä, ja että luvun ohjelmaa käyttäen hyvin monet ovat saaneet ongelman hallintaan. Alla kirjan kaaviokuva ohjelman kulusta.


Mukavaa, että ohjelmassa ei ole kieltoja ja rajoituksia vaan päinvastoin pitää varmistaa että syö riittävästi ja että sallii tarpeeksi herkkuja ja niitä ruokia joita on itseltään kieltäynyt laihduttaessaan. Vähän epäilyttää että auttaako, mutta toisaalta, vaikuttaa sen verran helpolta noudattaa, että taidanpa kokeilla! Eipä ole varmaan haittaakaan ainakaan, tällainen tuskin sekoittaa kroppaa mitenkään kuten rajut kuurit voi tehdä.

Vaihe 1: Syö riittävästi ja 2: Syö tasaisesti ja päivällä tarpeeksi


Näitä pitäisi, kuten taulukosta näkyy, alkaa noudattamaan heti alusta. 

Riittävästä syömisestä ohje sanoo, että kaloreita ei tarvitse laskea, mutta jos on niitä tottunut laskemaan, pitää varmistaa että syö vähintään 1500 kcal joka päivä, mieluiten 1600-1800 kcal (miehille vähintään 200 kcal enemmän). Vaiheen 1 tavoite on syödä niin paljon, että näläntunteita ei tule, eikä verensokeri laske liian alas. Ohjelmassa sanotaan, että tässä vaiheessa ei yleensä laihdu, mutta harvoin lihookaan, ja että vaihe on välttämätön syömishimoista pääsemiseen.

Syömisrytmin tasaaminen on toinen muutos joka pitää ottaa työn alle samaan aikaan. Tässä on itselläni ollut paljon ongelmia. Usein olen niin stressaantunut töistä, että unohdan syömisen esim. töissä kokonaan tai tuntuu etten hermostuneelta tilaltani pysty syömään, ja niin juon vain kahvia ja energiajuomaa. Sitten luonnollisesti tästä seuraa jossain vaiheessa kauhea sudennälkä, johon ei riitäkään mitkään normaalit määrät ruokaa. 

Iloinen yllätys on, että ohjelma sallii aamupalan väliin jättämisen -itseäni oksettaa syöminen ennen puolta päivää- mutta sanoo, että jos jättää aamupalan väliin, niin on varmistettava että sekä lounaan että päivän välipalan on oltava reiluja kunnon aterioita. Niille jotka syövät aamupaloja sanotaan, ettei aamiaisen tulisi olla kovin kevyt ja sen pitäisi sisältää sekä proteiinia että rasvaakin. 

Itselläni tämän suhteen muutos on se, että pitää alkaa muistaa syödä välipala lounaan ja päivällisen välillä. Usein en ole syönyt mitään,vaan töissä salaattilounas, sitten mustaa kahvia kunnes illalla klo 21 aikoihin päivällinen. Nyt täytyisi miettiä joku sekä proteiinia että rasvaa sisältävä tukeva välipala esim. heti töistä tulon jälkeen syötäväksi. 

Mutta vaikuttavat ihan siedettäviltä muutoksilta, ei miltään ylivoimaiselta. Katsotaan miten lähtee menemään :)


Kommentit

 1. Hauskaa, että olet löytänyt Patrick Borgin. Kannattaa tutustua myös tyypin blogiin, olen saanut sieltä itselleni oivalluksia. http://www.patrikborg.fi/blogi/

  Samoin Ylellä on nyt alkanut Vaakakapina, jossa Borg on kanssa kommentoimassa ja kuukausittain on jotain tehtäviä. http://yle.fi/aihe/vaakakapina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos varsinkin tuosta Vaakakapina-linkistä, vaikuttaa hyvältä jutulta :)

   Poista
 2. Hassua, mutta minulla on ollut samanlainen käsitys Borgista, että hänen touhunsa on vähän sellaista nysväämistä. :-D

  Olen muuten lukemassa samantyyppistä kirjaa nimeltä Intuitive Eating, kun minäkin yritän opetella "normaalia" syömistä. Vaikka ongelmani onkin periaatteessa päinvastainen kuin sinun, niin ongelman ydin on sama (tai ainakin kuulostaa samalta): suhde ruokaan ei ole normaali. Tyrmistyin kun tajusin kirjaa lukiessani, että olen itse asiassa ollut koko ajan dieetillä, ilman että olen sitä edes tajunnut. Ruokavalioni on normaalisti hyvin tiukka ja kurinalainen, mutta sitten tapahtuu niitä repsahduksia, että menee 400 gramman suklaarasia yhdeltä istumalta, juo viiniä ja siihen kaikki mätöt vielä päälle tai että vetää itsensä buffetissa ihan kanveesiin, kun pitäähän sitä ruokaa syödä, kun sitä kerran on tarjolla. Ja näistä repsahduksista seuraa aivan kauheat itsesyytökset ja "olen paska" -fiilikset, ja tällaista kierrettä se on ollut vuosikaudet. Olen vasta kirjan alkuvaiheessa, mutta toivon todella, että kirja saa jonkinlaisen muutoksen aikaan, sillä olen aika hiton kyllästynyt omaan ajattelutapaani. Tai ehkä pitäiskin vaan mennä lobotomiaan, niin pääsisi helpommalla. :-D

  Tsemppiä sinulle! Hyvältä ainakin kuulostaa!

  P.S. Älä nyt enää ainakaan niille pussikuureille ala. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ala, joskaan ei se pussikuuri sen huonompi mulle ollut kuin aiemmat hitaammat laihdutuksetkaan - kaikkien lopputulos on ollut ihan sama eli takaisin lihominen. Nyt en enää edes yritä laihtua, mutta yritän taas paluuta sellaiseen normaalien ihmisten syömiseen eli syödään joka päivä ruokaa, eikä niin että eletään ensin 3 päivää suklaapatukoilla ja energiajuomilla ja sitten ahmitaan pari päivää niin että ruoan jälkeen täytyy röhnöttää toipumassa sängyllä.

   Poista
 3. Minä neuvoisin teitä kokeilemaan vähähiilihydraattista ruokavalioo. .saa syödä hyvin ja oikeeta kunnon ruokaa ja paino putoo kunhan pitää hiilarit vähissä.Ei tarvii laskee kaloreita,eikä syödä pussikeittoja.Munia,lihaa,kalaa,kanaa,voita,kermaa,kasviksia ym.Syön 2 krt/pvä ja nälkää ei ole,joten ei tarvi puputtaa muuta ylimäärästä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kokeillut vähähiilarista paleodieetin muodossa, ei ollut mun juttu. En laihtunut sillä edes kaloreita laskematta. Ekalla viikolla lähti nesteitä, mutta sen jälkeen paino ei pudonnut. Ja ankeaahan se oli, kun tykkään mm. pastasta ja leivästä. Ei tuntunut olevan hyötyjä, niin mitä sitä viitsisi rajoittaa syömisiään.

   Nykyisin olisikin vaikeampaa nuo jutut kun en syö lihaa enkä kalaa.

   Poista
 4. miten on lähtenyt menemään? aika jännä tuo patrik borgin lausahdus tuolla blogissa, että ihmiset kokeilee viimeiseksi sitä mitä pitäisi kokeilla ensimmäiseksi. niin se taitaa olla.

  VastaaPoista
 5. Fiksu kaavio ruokavaliomuutosten tueksi.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti