Ravitsemusterapeutilla käyty!

Kävin tänään sitten Anette Palssan vastaanotolla. Kokemus oli positiivinen, parempi kuin odotin. Kertoilin Palssalle painonhallintahistoriastani, siitä miten lähes pari vuotta sitten aloin laihduttaa, ja laihduinkin kymmenisen kiloa melko ongelmitta. Kunnes tuli pikkujoulukausi, juopottelu ja ahmiminen, ja sitä seuraava kurinpalautus nutraamalla ja muilla äärikeinoilla. Ja että sen jälkeen sitten onkin vaivannut ahmiminen ja se ettei paino putoa edes dieetillä. Ja lopputulema on että olen 10 kg painavampi kuin aloittaessani laihduttaa ja 20 kg painavampi kuin keveimmilläni laihdutuksen aikana. Enkä enää laihdu suuremmasta painostani huolimatta 1500  kcal päivässä syöden.

Ravitsemusterapeutti arveli, että aineenvaihduntani ja suolistofloorani on todennäköisesti sekoittanut nutraaminen sun muut pikakuurit. Kokoiseni ihmisen pitäisi laihtua 1500 kcal päivässä. Kartoitettiin myös uniasiat, mutta niistä ei löytynyt selittäjää, koska vaikka nukun viikolla vähän, olen nukkunut samoin aina, silloinkin kun olin hoikka tai laihduin hyvin. Samoin älyttömän syömisen ja/tai juomisen päiviä on nykyisin sen verran harvoin ettei nekään riitä selittämään painonlaskun vaikeutta. Tällaisilla ohjeilla lähdetään nyt purkamaan jumiani, ja 10.3. menen taas vastaanotolle, että katsotaan miten on mennyt:

VSL#3 superprobiootti

Probioottivalmiste jota käytetään mm. tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon. Tätä saa tilattua netistä www.vsl3.fi . Tällaista minun pitää alkaa syödä että suoliston bakteeritasapaino saataisiin taas kuntoon, ja siellä jylläävät lihomista edistävät pöpöt syrjäytettyä mukavammilla lajeilla. 3 viikossa pitäisi tapahtua uuden bakteerikannan kolonisoituminen.

Jodia ja seleeniä sisältävä monivitamiinivalmiste kilpirauhasen toiminnan tukemiseen

Minulla ei tutkitusti ole kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta ravitsemusterapeutti suositteli silti ottamaan mukaan monivitamiinitabletin, joka sisältäisi myös jodia ja seleeniä, varmuuden vuoksi. Tällaista kävinkin samantien apteekista hakemassa (Multitabs Family).

Vettä (myös kivennäisvesi käy) 1,5 l päivässä

Havaittiin että juon aika vähän vettä, usein tulee juotua Pepsiä ja kahvia vaan. Nyt tavoite on juoda 1,5 litraa vettä päivässä. Sokeritonta Pepsiäkin saan juoda, koska minulla se ei aiheuta mitään erityistä makeanhimoa kuten joillakin.

Lisää proteiinia


Olen syönyt proteiinia vain kolmisen annosta
 päivässä (aamulla cappuccinosta 1, lounaalla pari lihasta tai kalasta). Suositus olisi 10, mutta pyritään seitsemään. Ihminen tulee toimeen paljon vähemmälläkin, mutta kuulemma tällaisissa tilanteissa joissa painon ja ruokahalun säätelyn kanssa on jo ongelmia, usein proteiinin lisääminen auttaa. Tarkoitus on jatkossa syödä lounaalla ja päivällisellä 150 g proteiinipitoista ruokaa kuten liha/kala/muna/juusto/tofu/pavut. Ennen olen syönyt proteiiniruokia vain lounaalla, olen kokenut ne illalla unta häiritseväksi liian raskaasti sulavana. Mutta yritetään.

Muuten ihanan rento, minun tapoihini räätälöity ruokaohjelma

Pelkäsin saarnoja siitä miten pitäisi syödä puuroa tai rahkaa tai 5 kertaa päivässä. Että kaikki makea pois jne. Vaan ei. Minulle suunniteltiin ruokavalio omista itselleni istuvista tavoista lähtien. Saan edelleen syödä vain 3 kertaa päivässä. Saan aloittaa päiväni makealla, esim. cappuccinolla ja voisarvella tai kekseillä. Sitten lounas ja päivällinen näin:

LOUNAS:
Hiilihydraatit: 0-2 dl pastaa/riisiä/perunaa/bataattia/leipää
Proteiinit: 150 g lihaa/kalaa/kanaa/juustoa/tofua
Kasvikset: 200g tuoreena tai kypsennettyn
Rasva: Öljyä ruoanvalmistuksessa

Käytännössä voin työpäivinä jatkaa lounassalattieni + leipäviipaleen syömistä, se täyttää nuo vaatimukset. Jälkiruokia voin ottaa silloin tällöin muttei mielellään joka päivä.

PÄIVÄLLINEN:
Hiilihydraatit: 1-2 dl pastaa/riisiä/perunaa/bataattia
Proteiinit: 150 g lihaa/kalaa/kanaa/tofua/papuja/linssejä
Kasvikset: 200 g tuoreena tai kypsennettynä, hedelmä jälkiruoaksi
Rasva: öljyä ruoanvalmistuksessa

Tässä vähän muuttamista, olen syönyt varmaan 3-4 dl niitä hiilariruokia, kun usein annos on ollut esim. risottoa, pastaa kasviskastikkeella tai wokkia riisillä. Proteiininlähteitä on ollut iltaruoalla vähän jos ollenkaan, aika usein on esim. pastaa tomaattikastikkeella vaan tai riisiä + kasviswokkia. 

Ja mun ei onneksi tarvi syödä mitään inhokkejani kuten välipaloja, rahkaa, jogurttia, puuroa tai raejuustoa, joten eiköhän tän mukaan voi elää :D 

Ravitsemusterapeuttikäynnin hinta

Vastaanottokäynti kesti tunnin ja hinta on 125,50 euroa josta poliklinikkamaksua 15,50 euroa. Seuraavaa käyntiä varten sai 10 euron etusetelin.

Keinot ei lopu tähän jos tämä ei auta

Kuulemma on vielä paljonkin tehtävissä jos näillä keinoin ei lähde paino putoamaan. Ihmiseltä voidaan esim. mitata kortisoleja ja muita stressiin viittaavia arvoja, sekä käyttää esim. huippu-urheilijoiden palautumisen mittaamiseen yleisesti käytettyjä mittalaitteita tutkimaan tarkemmin kehon toimintaa ja levon määrää ja laatua. 

Kommentit

 1. Nyt kuulostaa ohjeet hyviltä. Lisää tosiaan proteiinia ja hiilarit vähemmälle ja vettä lisää. Näillä pitäis alkaa paino tippumaan ja vielä kun muistat säännöllisen ruokailurytmin niin aina parempi.

  Kyllä se lähtee homma pelittämään, uskotaan siihen. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ainakin sain uutta toivoa ja uskoa tähän hommaan, siinäkin mielessä olen tyytyväinen että tuli ravitsemusterapeutilla käytyä :)

   Huvittavaa kun tuo veden juominenkin tuntuu niin työläältä, kun ei ole tottunut. Olen yleensä juonut vain lasin aamulla ja sitten ruoan kanssa, nyt on täytynyt oikein laskea tukkimiehen kirjanpidolla että tulee se 1,5 litraa eli 7 lasillista juotua. Tuntuu että koko ajan täytyy olla juomassa ;)

   Poista
 2. Hei,
  vaikuttaa tosi kivalta ja rennolta suunnitelmalta! Itsellenikin tuo runsas vedenjuonti on opettelun paikka. Kerrothan sitten miten uuden ruokavalion toteutus sujuu.
  Kevätterveisin, Johanna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulen kyllä varmasti päivittämään tästä tietoa että miten etenee. Nyt on jo viikonlopun tullen pientä kapinamielialaa ollut, että enkö muka saa yhtään kaljaa ottaa tai viikonlopun kunniaksi jotain oikeasti hyvää. Että ankeaa on.

   Mutta onneksi on se ravitsemusterapeutin kontrollikäynti kuukauden päähän, enkä kehtaa kyllä syödä nyt ennen sitä mitään luvatonta kun olisi niin julmetun tyhmää maksaa niistä käynneistä 125 euroa kerta ja sitten olla edes noudattamatta ohjeita. Ehkä sitten jos saa painonlaskun tästä aluilleen niin sitten kysyn siltä ravitsemusterapeutilta että millainen herkuttelu ja kuinka usein voisi olla ok.

   Poista
  2. Hei mitä sellainen "luvaton" olisi? Jotenkin noista ohjeista ymmärsin, ettei mikään varsinaisesti ollut kiellettyä. Totta on, ettei tuollaisia summia kannata huvikseen pelkistä teoriatunneista maksella, olisihan se hyvä jotain tuloksiakin ohjeiden avulla saada. Ei se joka tilanteessa helppoa ole, mutta jotenkin pitää suggeroida ajatuksensa sille kannalle, että näkee ruokavaliomuutoksen vaivan itseään varten. Et sinä Anette Palssaa varten yritä elintapojasi korjata ja terveyttäsi turvata. Kyllä suurin edunsaaja on hiukan lähempänä :) Ja se on muuten sellanen tyyppi, joka ansaitsee sen muutoksen tuoman hyvän olon. Ja sellanenkin tyyppi se on, ettei siitä pääse edes prkl eroon ennen kuin henki lähtee. Että parempi vaan tehdä muutokset ihan sen tyypin eduksi.

   Poista
  3. Nyt aluksi luvatonta on kaikki mitä ei ole sallittujen listalla ;) Syystä että tosiaan minulla on ollut jumitus jossa paino ei putoa 1500 kcal dieetilläkään, joten pitäisi ensin saada suunta kääntymään ja sitten voi miettiä sitä herkuttelua sun muuta. Mutta kun jumitilanne on tämä kuin on ollut, ei yhtään lipsumista siedä tai paino ei laske tai jopa nousee.

   Mutta joo tosiaan omaa itseä varten tässä elämäntapoja muutetaan. Mutta kyllä mun on helpompi pysyä ruodussa jos tietää että hommaa valvoo joku ulkopuolinenkin ja on tietty päivämäärä johon mennessä pitäisi jotain tulosta olla. Muuten on liian helppo ajatella että kai minä tänään voin syödä vähän sitä tai tätä mikä ei asiaan kuulu, onhan sitä aikaa...

   Poista
 3. Täälläpäässä on oltu viiko vähähiilarisella ja fiilis on hyvä. On samaan aikaan sekä heikottava että superpirteä olo (kiitos ketoosin), mutta fiilis on sellainen että se kehottaa jatkamaan. Onnittelut ravitsemusterapeutilla käymisestä!

  Vähähiilihydraattiseenkin kuuluu valtava veden juominen. Vieressä on koko ajan ravintolasta besorgattu puolen litran kovamuovinen tuoppi. Sillä on hyvä mitata että varmasti tulee se puolitoista litraa päivässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mulla on tällä hetkellä ollut säälittävästi kellossa hälytys että taas olisi aika muistaa juoda sitä vettä, kun varsinkin nyt kun pelaan Dragon Age Inquisitionia täysin peliin keskittyneenä, ei muuten muistu mieleen tuollaiset reaalimaailman asiat kuten tarve juoda ja syödä :D

   Itsellänikin oli vähähiilarinen kokeilu tuossa viime keväänä, maidoton ja viljaton paleodieetti, mutta jäi vähän päälle 3 kuukauteen sen noudattaminen kun minä en valitettavasti sillä laihtunut ollenkaan. Ilmeisesti siksi kun olin jo sillä jojoilemisella eli vuorotellen ahmimalla ja pitämällä pikakuureja sotkenut aineenvaihduntani ja suolistofloorani. Toivottavasti sinulla toimii paremmin!

   Poista
 4. Hyvältä kuulostaa :) Näin oman kokemuksen perusteella voin sanoa, että veden juonti voi aluksi ällöttää, mutta kannattaa jatkaa sitkeästi niin helpottaa. Vesi kun puhdistaa kehoa ja laittaa kuona-aineet liikkeelle, joten veressä on hetkellisesti hieman tavallista enemmän kuona-aineita, mistä saattaa tulla hieman huono olo (ei ehkä 100% tarkka selitys, mutta jotenkin noin luin eräästä asiaa käsittelevästä kirjasta).
  Tsemppiä vain, eiköhän noilla ohjeilla se aineenvaihduntakin normalisoidu. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti