Muutos-valmennus

Enpä aikonut tällaiseen enää lähteä, enkä olisi lähtenyt itse maksaen nytkään, koska olenhan nähnyt jo aikaisemmin miten hyvin minun itsekurini pitää näissä erilaisissa elämäntapamuutoksissa, eli ei pidä, ainakaan pitkään tai jos on stressiä. Kun nyt työnantaja kuitenkin tarjoaa Edenrediin liikuntaharrastuksiin rahallista etua, enkä ole niitä ennen käyttänyt mihinkään, ajattelin että kokeilenpa tätä, koska sen voi liikuntaedulla maksaa. En menetä ainakaan mitään jos ei toimi. Raportoin tänne kokemuksiani sitten.


Mikä?

Verkkovalmennus ravinto- ja liikuntatottumusten asteittain muuttamiseksi. Sivusto löytyy
osoitteesta https://muutos.net/ . Tämän olisi tarkoitus olla juuri sellaisille ihmisille, joille painonpudotus on yleensä vaikeaa: vähän vanhemmille ikäryhmille, aikaisemmin monta kertaa painonhallinnassa epäonnistuneille jne. Ravinnon suhteen ohjelma tarjoaa virallisiin ravintosuosituksiin perustuvia luentoja, mutta ei edellytä osallistujien noudattavan mitään tiettyä ruokavaliota. Samoin mitään tiettyjä tapoja liikkua ei vaadita. Ohjelma opettaa enemmänkin periaatteita ja sitä, miten tapoja muutetaan, kuin antaisi valmiita ruokalistoja mitä pitää syödä, ja valmiita liikuntaohjelmia. Ohjelmaan liittyy myös ryhmäläisille tarkoitettu Facebook-ryhmä, mutta kun en itse ole ollenkaan Facebookissa, en siitä tiedä sen enempää.

Ensivaikutelmia

Siinä vaiheessa, kun vasta harkitsin haluaisinko käyttää liikuntaetuni tähän ja katsoin esittelyvideoita, vaikutelma ei välttämättä ollut paras mahdollinen. Videot oli minusta valtavan pitkästyttäviä ja kuivia, ja lisäksi tuntui, että liikaa markkinoidaan sitoutumaan kuukausimaksulliseen ohjelmaan. Toisaalta itse asiasisältö jonkin verran vetosi, se että voisiko tosiaan uusia hyvinvointia tukevia tapoja ohjelmoida automaattisiksi tavoiksi itseensä tällä lähestymistavalla, sen sijaan että yrittää niitä aina pelkällä tahdonvoimalla ylläpitää.

1. viikko

    No, sitten tuli valmennuksen 1. viikko - valmennusryhmät alkavat aina kuukausittain tiettynä päivän, seuraava näköjään 5.12. Minä olen marraskuun alussa aloittaneessa ryhmässä. Ekalla viikolla kuivuuden ja pitkästyttävyyden vaikutelma ei erityisesti poistunut. Pitkiä luentoja tunnesyömisestä sun muusta. Onneksi tajusin aika pian, että ne viikon luennot voi myös lukea tekstiversiona, jolloin puolen tunnin luennon sisällön voi omaksua 5-10 minuutissa - ilman hitaaseen monotoniseen puhetyyliin pitkästymistä. 

2. viikko

    Ohjelmassa julkaistaan aina sunnuntaina seuraavan viikon materiaali, joka sisältää luentoja joissa voi olla myös ns. toiminta-askelia, eli uusia omaksuttavia tapoja. 2. viikolla tuli ensimmäinen konkreettinen omaksuttava tapa: veden juonti 1,5-2 litraa päivässä. Oli myös luentoja esim. nälän tyypeistä ja valmiudesta muutokseen. No, veden juonti meni sentään vielä minultakin helposti. Mutta sen verran olen aiempien kitukuurien ehdollistama, että tuli myös syötyä karkkia, juotua kaljaa yms. tavallista enemmän, koska jossain mielen taustalla pyöri, että niin, nyt ei ole vielä muita sääntöjä kuin veden juonti, mutta kyllä minulta pian kaikki ilot viedään, joten nyt kyllä vielä kun saan, niin syön ja juon. Ikiläskin logiikkaa, myönnetään. Joka viikon päätteeksi on itsearviointi viikon kulusta, ja 2. viikolla siihen kuului ensimmäistä kertaa punnitus ja vyötärönympäryksen mittaus. Painoin 121,1 kg ja vyötärönympärys oli 129 cm. Jes.

3. viikko

    Viime viikko oli sitten ohjelman 3. viikko. Uutena tapana vedenjuonnin rinnalle tuli tietoisesti ja hitaasti syöminen. Otin tavaksi syödä ruokapöydän ääressä, myös välipalat. Yleensä olen syönyt kaikki ateriat joko tietokoneen tai telkkarin ääressä, tai puhelimesta jotain selaillen. Tuntuihan se vähän tylsältä, istua yksinään hiljaa ruokapöydän ääressä jäystämässä sitä ruokaa, tuntui että miksi, onkohan tästä mitään hyötyä edes tylsyyden vastapainoksi. Enkä tosiaan vielä tiedä onko edes, ainakaan painonhallintamielessä. Sen huomasin, että jos syötävä on hyvää, niin siitä kyllä nauttii enemmän, kun keskittyy pelkästään ateriointiin. Toisaalta joskus kun ateriana oli joku tympeä valmisruoka, en saanut syötyä siitä kuin puolet kun alkoi jo kovasti tympiä se maku, kun taas telkkaria samalla katsellen olisin varmasti syönyt sen ihan huomaamatta kokonaan. Pari kertaa poikkesin tavasta ja söin esim. aamupalaa tietokoneella samalla etäpalaverissa roikkuen - mutta ohjelmassa sanotaankin ettei tarvitse olla ehdoton, vaan 80% noudattaminen riittää. Viikon lopun järkytys: paino oli NOUSSUT melkein pari kiloa. No joo, oli tullut jatkettua vähän sitä "vielä kun saan syödä niin syön" -linjaa ja edellisenä iltana punnituksesta olin juonut 7 isoa kaljaa, joten turvotustakin oli.

4. viikko

    4. viikko alkaa huomenna. Tänään julkaistiin viikon materiaali ja kävin sen jo läpi. Luento hetkeen keskittymisestä elämässä yleensä, tapojen muuttamisen teoriaa, luento proteiineista ruokavalion osana. Ei uusia tapoja tällä viikolla, eli vedenjuonti ja hitaasti ja keskittyen syöminen jatkuu. Liikunnasta ohjelmassa oli myös ihan hyvä video, jossa esiteltiin eri kuntotasoille ohjelmia, mutta tässä tosiaan edetään yksi tapa kerrallaan ja vielä ei ole tullut varsinaisesti suosituksena aloittaa mitään liikuntaan liittyvää tapaa. 

Ajatuksia 4. viikon alkaessa

Kyllä aion ainakin toistaiseksi jatkaa. Vähän skeptinen olen vieläkin, tuleeko tässä koskaan tarpeeksi tehokkaita muutoksia, että paino oikeasti laskisi, tai jos tulee, pystynkö niitä sitten enää noudattamaan. Mutta katsotaan.
    Ohjelma tarjoaa hyvin edullisesti yhden kuukauden kokeilua, mutta sen kannalta ehkä sisältö on vähän huono tuon hitaan alun takia. Kokeilija tuskin on pelkällä hitaasti syömisellä ja veden juonnilla ainakaan saanut painoa merkittävästi laskemaan, ja saattaa olla turhautunut yleistajuisiin luentoihin monelle ikilaihduttajalle tutuista aiheista - varsinkin jos on erehtynyt kuuntelemaan ne kaikki, eikä lukaisemaan nopeasti. Joten voi olla että moni kokeilukuukauden jälkeen toteaa, että eipä taida viitsiä tästä maksaa jatkossa. Maksamisesta sen verran, että pystyy maksamaan kuukausi kerrallaan, eli ei vaadi sitoutumista pitkäksi ajaksi, mutta edullisempaa / kk on jos sitoutuu pidemmäksi jaksoksi. Jos olisin mukana itse maksaen, ehdottomasti olisin ottanut kuukausi kerrallaan vielä, koko ajan harkiten sitä että kannattaako tästä vielä maksaa.
   Vaikka itseäni on vähän turhauttanutkin hidas alku ja se, etten ole laihtunut, niin toisaalta tiedostan että tämä oikeasti on minulle ainoa mahdollinen lähestymistapa. Olenhan niin monta kertaa kokeillut niitä kerralla kaikki uusiksi -laihdutuksia, ja vain lihonut takaisin kun tahdonvoima on loppunut, että en ainakaan uutta sellaista aio kokeilla. Joten katsellaan nyt sitten tulisiko tästä jotain parempaa.Kommentit

  1. Mietin voisitko keksiä omia kevyitä tavotteita, tyyliin ei-kaljaa-kuukauteen tai kävelen joka lounastauolla kilometrin lenkin. Buustaamaan harjoitusta, ilman liikaa paineita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä jossain vaiheessa, mutta vielä en uskalla, koska olen huomannut että se on petollista miten helpolta kaikki dieetit ja elämäntapamuutokset tuntuu aluksi, ja miten niihin sitten kumminkin väsähtää. Siksi toistaiseksi tyydyn tähän hitaaseen vauhtiin mitä valmennuksessa suositellaan, siinä toivossa että jos sitten jaksaisi pidempään. Toki jos kuukausia olisi mennyt hyvin niin sitten voisi alkaa tuollaisia miettimään.

      Poista

Lähetä kommentti