Helpoin elämäntapamuutos: veden juonti, ja kun sekin on vaikeaa

Viime kirjoituksen kommenteissa joku sanoi samaa, mihin olin itse jo kiinnittänyt huomiota: että isot muutokset kerralla ei ainakaan tällaisella kroonisesti stressaantuneella ja unettomuudesta kärsivällä onnistu, vaan johtavat aina mielihalujen kostoiskuihin sitten kun tahdonvoima pakottaa itseään väsymyksestä ja pytytyksestä huolimatta eteenpäin loppuu.

Koska jotenkin haluan kuitenkin parantaa elämäntapojani, ajattelin että otan yhden muutoksen, joka olisi mahdollisimman vaivaton. Näin saisin kokemuksen miten rutiinejaan yleensä saa muutettua. Olen aina juonut kauhean huonosti vettä. Usein en juo sitä koko päivänä, vaan juon vain kahvia, energiajuomia ja Pepsi Maxia. Yleensäkin juon edes noita nesteitä vasta silloin kun on heikottava jano. Ja koska veden juomisen lisääminen ei vaadi mitään isoa vaivannäköä kuten esim. ruokavaliomuutokset jotka vaatii aikaa ja vaivaa ruoanlaittoon, ajattelin että tässäpä minulle oiva elämäntapamuutos josta voisin saada onnistumisen kokemuksen. Ei edes pahassa työstressitilanteessa voi väittää, ettei olisi muka aikaa tai jaksamista juoda vettä vähän normaalia enemmän.

Plant Nanny vedenjuonnin seurantasovellus avuksi

Kasviparkani on taas janoinen
No, minäpä sitten otin puhelimen sovelluskaupasta sovelluksen vedenjuonnin seurantaan. Niitä oli monenlaisia tarjolla, mutta valitsin sympaattisen oloisen Plant Nannyn. Siinä ideana on, että valitaan itselle kasvi, joka istutetaan ruukkuun, ja kasvi voi hyvin ja kasvaa aina kun käyttäjä kirjaa ohjelmaan riittävästi juotua vettä, ja kuihtuu ja tulee surulliseksi jos ei juo tarpeeksi.

Ohjelmaan kirjataan alkuun oma paino ja lasin koko, minkä kerran vettä juo kerralla. Kun syötin sinne painoksi 105 kg, tuli ihan tolkuton määrä vettä juotavaksi. Netistä kun asiaa selvittelin, niin kävi ilmi, että tarpeellisen vedenjuonnin määrän laskukaava, jota ohjelma käyttää, toimii parhaiten normaalipainoisilla, eikä ninkään meillä, joilla kehosta on rasvaa paljon normaalia suurempi osuus. Niinpä laitoin Plant Nannyyn painokseni 70 kiloa, millä sain järkevänoloisen vähän päälle 2 litran juomissuosituksen päivässä.

Plant Nannystä tulee 4 tunnin välein ilmoitusta, jos ei ole kirjannut yhtään lasia vettä juoduksi. Tämän saa poiskin päältä jos haluaa. Juodun veden kirjaaminen käy helposti painamalla näytöllä näkyvää lasin kuvaa kunnes kuuluu kilahdus.

No miten on sujunut eka viikko

No heikosti, ja täytyy sanoa että tämä kyllä kertoo paljon siitä, miksi paljon isommilla elämäntapamuutoksilla on minun tapauksessani huono todennäköisyys onnistua. 

Alkuun taas innolla. Otin tuon appsin. Sen lisäksi ajattelin että voisin alkaa kokeilla erilaisia makuvesiä tehdä. Ostin korkillisen karahvin, laitoin ekana päivänä sinne sitruuna- ja appelsiiniviipaleita ja kylmää vettä. Seuraavana mansikkaviipaleita ja basilikaa. Ja oli hyvää, ja join tarpeeksi vettä. Ja tosiaan, oli hienoa kun ei tullut sitä heikottavan janon oloa missään vaiheessa.

No, sitten tuli eka työpäivä kokeilulla. Ja siinä vaiheessa tuli ongelmat. Töissä ei tullut vaan juotua vettä, ja ohjelman muistutuksiinkin reagoin vaan laittamalla puhelimesta äänet pois ettei häiritse. Illalla sitten lisäksi päädyin huijauskäytökseen, eli laitoin ohjelmaan juoduksi monta lasia vettä vaikken ollut juonut, ettei mun kasvi kuole ;) Seuraavana päivänä oli olutjano, ja järkeilin että oluthan on suurimmaksi osaksi vettä, joten enköhän voi myös tölkin olutta merkata tuonne ohjelmaan juoduksi vesilasiksi. Kun eihän sitä viitsi enää lisää nestettä juoda jos muutenkin juo jo pari litraa kaljaa illassa.

Nyt kyllä tosissaan täytyy yrittää tätä

Kun ei se edes siellä töissä veisi paljon mitään aikaa käväistä hakemassa taukohuoneesta lasi vettä ja juoda se. Tai ottaa oma vesipullo mukaan. On ihan oma asenneongelma, ettei muka voi keskeyttää kuumeista koodaamista edes siksi aikaa että juo lasin vettä. 

Ja tuo vesien korvaaminen kaljoilla ei tietenkään käy ollenkaan. Kaikki juotavat nesteethän on enimmäkseen vettä, joten voisin taas olla juomatta yhtään vettä ja vaan kirjata samalla logiikalla kahvikupilliset ja energiajuomat vedeksi. Eikä tilanne terveyden kannalta olisi yhtään parempi kuin ennenkään.

Nyt alkavan viikon tavoite on siis saada juotua ohjelman suosittelemat lasilliset päivässä, ja ihan oikeaa vettä. Ja jakaa juomista myös työpäivälle.


Kommentit

 1. Apua, tämä herättää minussa hieman hyväntahtoista naurua. Sovellus oikein:)

  Olen kyllä kuullut kerran aikaisemminkin ja myös lukenut, että vedenjuonti voi olla vaikeata. Minulta eräs kysyi, - kun olin kertonut juovani heti aamusta tyhjään vatsaan pari lasillista - pakotanko itseni siihen. Silloin en oikein tajunnut kysymystä.

  Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten muutosten tekeminen ei ole helppoa, niin kuin kirjoititkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei ole helppoa, eikä asiaa helpota aina kierroksilla olevat ADHD-aivot joissa pyörii aina yhtä aikaa miljoona asiaa. Joista kaikki muut on kiinnostavampia kuin "muista juoda vettä". Siksi täytyy jotain tuollaista sovelluksen tapaista, mikä herättää että muista nyt se vesi, koheltaja.

   Poista
 2. Nyt herää kysymys, että onkohan pohjimmiltaan kyse siitä, että sinun on vaikea noudattaa rutiineja tai niissä on vaikea pysyä?

  Teet tavallaan tästä hirveän vaikeaa, ja ikään kuin vedenjuonnista pitäisi tehdä jännittävä ohjelmanumero, johon sitten aikanaan kyllästyt kun uutuudenviehätys häviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tarkoitan, että vaikutat "all or nothing" -ihmiseltä. teet työtäsi täysillä ja vapaa-ajalla haluat elää täysin vapaasti.

   Poista
  2. Olen kyllä aika all or nothing -tyyppinen, aina ollut. Joko joku asia kiinnostaa, tai tuntuu jotenkin velvollisuudelta se hoitaa kunnolla kiinnostipa tai ei (kuten työ tai aikoinaan koulu), niin silloin panostan siihen asiaan melkoisella sisukkuudella, eikä todellakaan minua pysäytä mahdolliset mielen kitinät ettei huvita tai on tylsää.

   Mutta sitten on näitä terveellisen elämän kaltaisia asioita, jotka itsessään eivät ole kiinnostavia vaan jopa vähän vastenmielisiä kun joutuu luopumaan jostain mukavasta, ja joissa ei synny edes oikein sellaista pakon tai vastuun tunnetta koska asia koskettaa pelkästään itseä. Esim. jos jättäisin työni hoitamatta, se aiheuttaisi haittaa muillekin enkä halua sellaista. Ja itsellekin koituva haitta potkujen ja köyhyyden muodossa tulisi aika äkkiä ja olisi konkreettinen. Mutta jos elän epäterveellisesti, ainoa joka kärsii olen minä, ja on helppoa valita että mitä väliä (varsinkin kun se kärsimys tulee viiveellä, jos tulee: ainahan on niitäkin jotka elää vanhoiksi terveinä vaikka ovat ikänsä läskejä mässääjiä ja alkoholin suurkuluttajia).


   Sitten vielä lisätään tähän se, että mun päässä on jatkuva hälinä, siellä pyörii kaikenlaista fantasiatarinoista työasioihin, niin ihan vaan unohtaa ne asiat jotka oli päättänyt ottaa rutiineiksi. Pystyn kyllä esim. työtä tehdessäni keskittymään työhön ja hiljentämään muut jutut, mutta ei sitä vapaa-ajallaankin tahtoisi vaan tykkäisi antaa mielen lentää miten se tahtoo.

   Poista
 3. Itse otin käyttöön vesipullon 7dl ja tavoitteeksi ensin juoda yksi sellainen työpäivän aikana. Siitä sitten pikkuhiljaa lisäillyt. Kyllä se otti aikansa ja vessassakin sai juosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vesipullo työpaikalle täytyy kyllä ottaa käyttöön! Mulla jostain syystä veden juonnin lisäys ei ole lisännyt vessakäyntitarvetta päivisin ollenkaan, mutta yöllä joudun kyllä pari kertaa nousemaan vessakäynnille, kun ennen ei juuri koskaan.

   Poista
 4. Etkö voisi juoda vain aamulla 5 dl vettä ja voilà? Ei tarvisi erillisiä sovelluksia ja kuitenkin juodun veden määrä nousisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamulla ei oikein uppoa mikään ainakaan muuten kuin lomalla, kun joutuu heräämään luonnottoman aikaisin. Muutenkin tuntuu että se pari-kolme desiä vettä kerrallaan on maksimi minkä jaksaa juoda. Tarkoitus ei kyllä olisi että sovellusta joutuisi kauaa käyttämään, se on vaan alkuvaiheessa muistuttamassa ja toivoisin että pian oppii rutiinit juoda vettä säännöllisesti ilmankin muistutusta.

   Poista
 5. Ei vitsi Kaljis! Mun oli ihan pakko kans ladata tää appi sun innoittamana ja oon nyt kastellut sitä ahkerasti lisäämällä veden juontia. :) Huomaa kyllä, että itsekin on juonut ihan liian vähän vettä päivässä!

  Käy kattomassa mun kasvin kasvutarinaa instassa sannalatvala :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä jotenkin sympaattinen tuo sovellus! Mulla on jo kolmas kasvi kasvamassa, kaktus tällä kertaa :)

   Poista
  2. Mulla myös nyt toisena kasvina kaktus ;)

   Poista

Lähetä kommentti