ViaEsca dieetin kokeilu 21 päivää alkaa

Hetken mielijohteesta otin tällaisen ViaEsca dieetin, jota jonkun verkkosivun mainosbannerissa mainostettiin, lääkkeeksi siihen kun on taas ollut kaamosväsymystä ja stressiä enkä ole millään jaksanut miettiä mitä syödä. Niinpä silloin kun olen noudattanut rasiadieettiä, ruoat on olleet lähes aina joko wok, jossa 2 rasiaa kasviksia ja 1 rasia proteiinia, tai salaatti jossa jälleen 2 rasiaa kasviksia ja 1 punainen rasia proteiinia. Johan noita tulee korvistakin ulos, mutta tuntuu kauhean hankalalta saada muulla tavalla ruokia niin että varmasti on rasioiden mukaan aineiden suhteet oikein.

ViaEscassa idea on ettei tarvi miettiä mitä söisi ollenkaan, vaan sieltä tulee mobiiliappsiin suoraan, mitä pitää syödä milloinkin. Lisäksi saa suoraan tulostettua ostoslistan niin monelle päivälle kuin haluaa, ei tarvitse tihrustaa reseptejä ja poimia erikseen ostoslistalle niistä aineksia. Heillä olisi myös palvelu, jossa ruoka-aineet saa tilattua kotiin suoraan, mutta kun en välttämättä ole aina kotona kotiinkuljetusaikoihin, ja toisaalta ei se kaupassa käynti nyt sinkulle niin valtava vaiva ole, niin en ottanut tätä palvelua vaan hoidan ostokseni itse.


ViaEscalla on monenlaisia eri ruokavalioita valittavana. Itsehän olen pescovegetaristi, joten ehkä lakto-ovovegetaristin ruokavalio olisi ollut sinänsä paras, mutta siinä lounaita ei ole suunniteltu syötäväksi ulkona. Joten otin varsin kasvispainotteisen "Välimeren ruokavalio" dieetin, jossa arkilounaat saa syödä lounasravintolassa, ja lisäksi syödään 2 päivää peräkkäin samaa ruokaa, eli ei jokapäiväistä kokkaamista kotona. Laiskalle ruoanlaittajalle mainio juttu. Korvaan sitten vaan kana- tai liha-ateriat esim. quorn- tai soijaproteiinivalmisteilla. Kuvassa meikäläisen dieetin alkua, eli 5 kertaa päivässä syödään kaikkiaan. Epäilyttää nuo kauravalmisteet ja vastaavat, en ole koskaan maistanut mutta ennakkoluulo on, että ovat pahanmakuisia.

Alla ohjelman minulle tuottama ostoslista 1-3.2.2019. Näkee kyllä että ei mitään superhalpaa syöminen näin ole, eli ei välttämättä kaikille mahdollista. Itse olen taas useimmiten törsäillyt kaljaan, karkkeihin, energiajuomiin, ravintolaruokaan jne joten en usko että kalliimmaksi tulee kuin minun perus-epäterveellinen syöminen. Huomaan myös listaa katsoessani, että täytyy lähteä ostoksille vähän lähi-Alepaa isompaan kauppaan, koska ei jotain fenkolia tai tuoretta pinaattia sieltä todennäköisesti löydy. Laitan tänne jatkossa tietoja ruokaostosten hinnoista sekä siitä, kuinka vaivalloista minusta ainesten hankkiminen ja ruokien laittaminen on.

Pe 1.2 - Su 3.2
Hedelmät ja vihannekset 

350 g Kurkku
50 g Kesäkurpitsa
1 kpl Avokado
50 g Pensasmustikka
1 kpl Päärynä
1 kpl Lime / sitruuna
30 g Paprika
300 g Fenkoli
2 kpl Lehtisalaatti
1 kpl Sipuli/punasipuli
2 kpl Persikka/nektariini tmv.
2 kpl Tomaatti
2 kpl Luumu
500 g Kirsikkatomaatti
100 g Purjosipuli/kesäsipuli
100 g Pinaatti, tuore
2 kpl Banaani
3 kpl Omena


Leipä 

9 kpl Ruisleipä


Tuore kala, liha, siipikarja, kananmunat 

100 g Kanafilee, valmis (esim. Vuolu tai suoraan grillistä)
1 kpl Kananmuna


Maitotuotteet 

120 g Salaattijuusto, rasvaa 18 %
200 g Kauravälipala, proteiinipitoinen
100 g Kylmä kastike, tsatsiki, kreikkalainen jogurttikastike
6 dl Luonnonjogurtti 2% rasvaa


Pasta, hiutaleet, säilykkeet, pakatut elintarvikkeet 

60 g Kvinoa, siemen
1 rkl Pestokastike, yrttikastike
Kaurahiutale/ gluteeniton kaurahiutale
160 g Kikherne, säilyke
60 g Oliivi
100 g Hummus, kikhernetahna


Pakasteet 

2 dl Mansikka
60 g Mustikka
200 g Katkarapu


Muut 

Seesaminsiemen
Oliiviöljy
Kaneli
1 rkl Cashewpähkinä




Aktiivisuusranneke


Dieettiin kuuluu myös, että sen ajan pidetään aktiivisuusranneketta. Tilasin samalla kuin dieetin 21 pv kokeilujakson, myös Garmin VivoSmart 3 rannekkeen heidän kautta, sai alennuksella 60 euron hintaan. Tämä rannekehan on ollut jo ennen dieettiä, joka virallisesti alkaa huomenna, aikamoinen herättäjä oman uneni ja fyysisen kunnon tilanteeseen. Pulssi on levossakin lähes 100, mikä tarkoittaa että paljon pienempään kroppaan tarkoitettu sydän saa tehdä hurjasti työtä pumpatakseen isoon ruhooni verta tarpeeksi kiertämään. Lisäksi jo työpisteeltä ruokalaan kävely nostaa pulssin 140 paikkeille. Käveltyjä askelia on tullut tyypillisesti noin 500 per päivä. Näiden liikunta- ja syketietojen perusteella Garmin on analysoinut kuntoiäkseni 79 vuotta, ja että kuulun 5%:iin huonokuntoisimmista ikäisistäni :-o 




Unen laatu on myös rannekkeen syynissä. Sen olen aina tiennyt että nukun arkisin ihan liian vähän, mutta en sitä, että en saa syvää unta useimmiten ollenkaan. Kevyttä unta eniten, REM-unta on keskimääräistä enemmän, ja syvä uni usein 0%. Viikonlopun toisena päivänä syvää untakin on joskus parikymmentä minuuttia ollut.

Stressi, no sitähän riittää eikä yllätä että rannekkeen mukaan olen toistaiseksi ollut vasta yhden päivän, viime sunnuntain, muulla kuin korkean stressin tasolla. Hassua kyllä, kaikki liikunta näyttää menevän tuohon suoraan stressiksi minulla.Sunnuntaina olin melko vähästressinen ennen kuin lähdin ulkoiluttamaan hoidossani ollutta koiraa. Huonokuntoiselle läskipallolle ison koiran lenkitys oli kova duuni, pulssi taas taivaissa ja hengästynyt. Ja lenkin jälkeen kova stressi päivässä oli lisääntynyt yhtä suurella määrällä kuin minkä lenkki kesti! Taas hyvä tekosyy välttää liikuntaa! Kuva Garminin mobiiliappsista sunnuntailta, siltä hyvältä päivältä jolloin tuli jopa askelia eikä ollut paljoa stressiä.







Kommentit

  1. Tuo lepopulssi on niin suuri, että kävisin lääkärintarkastuksessa, jossa mitattaisiin verenpaine ja veriarvot. Voi olla, että joku sairaus aiheuttaa sen. Ylipaino ymmärrettävästi vaikuttaa liikuntasuorituksissa sykkeen nopean nousun, mutta ei pitäisi vaikuttaa leposykkeeseen.
    Tsemppiä tilanteeseen! Varmaan se oma koira voisi olla hyvä motivaatio pienelle liikkumiselle ja alentaisi olemassaolollaan stressitasojakin.

    VastaaPoista
  2. Kyllä minuakin huolestuttaa noin korkea lepopulssisi. Lääkäriin! Vaikka tiedän kyllä, mitä mieltä olet itsesi hoidattamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti tuo alkupäivien kova lepopulssi johtui alkoholinkäytöstä. Mulla näyttää menevän niin että jos tissuttelen edellisenä iltana alkoholia, sitten on iltapäivään lepopulssi 100 tuntumassa, siis vaikkei enää promilleja olekaan eikä edes tunnu että olo olisi mitenkään huono. Nyt kun en ole juonut iltaisin, se on 65-80 yleensä ollut, aamuisin herätessä alimpana.

      Poista
    2. No tuo on selvää: alkoholinkäyttö laittaa sydämen kierroksille. 65-80 on jo paljon normaalimpaa.

      Poista
  3. Samaa mieltä edellisten kanssa. Sulla on ollut ihan jatkuva stressi vuositolkulla ja kestona univaje, sekin kohottaa leposykettä. Hb mittaus olisi varmaan sekin hyvä, anemia aiheuttaa sekä korkeaa sykettä että hengästymistä liikuessa.
    Toinen asia joka mietitytti oli askelten määrä. Oletko varma että askelesi pituus tms. asetus on oikein? 500 askelta tulee melko helposti täyteen ihan sillä että kävelee kahvinkeittimelle ja muutaman kerran vessaan tai työpaikan kahvilaan lounaalle. Sen lisäksi kävelet kuitenkin autollesi, lähi-Alepaan ja isomissa kaupoissa jo hyllyjen välissä kulkemisesta tulee rutkasti askelia vaikkei sen kummemmin seikkailisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikkei se askeleen pituus tietenkään määrään vaikuta (kun tuskin määrä perustuu matkan jakaamiseen askelen pituuteen) mutta siis jokin asetuksissa?

      Poista
    2. Tässä Garmin rannekkeessa ei laiteta mihinkään askelpituutta. Askelpituus käsittääkseni tarvitaan sellaisissa mittareissa, jotka yrittävät askelten määrästä päätellä kuljettuja kilometrejä. Tämä ei yritä, se vaan mittaa askelien määrää.

      Minä vaan olen toisinaan hyvin passiivinen liikkumaan. Sitten kyllä jos tekee jotain tulee helposti enemmänkin. Esim. lauantaina käväisin 600 metrin päässä olevalla smartpost automaatilla kävellen, ja siivosin kotona, ja hups, askelia tuli yli 5000. Mutta toisinaan työpäivinä, jos en käy kaupassakaan, en montaa kertaa kyllä persettäni tuoleista nosta, en töissä eikä kotona. Sekään ei ole tavatonta olltu että lounas jää välistä kun en jaksa lähteä lounasravintolaan, otan vaan sitten maitokaakaota automaatista.

      Poista
  4. Tosi kiva kuulla tästä ohjelmasta. Varsinkin siitä miten vaivalloista oli tai oliko helppo. Ja se olis kiva kuulla oliko reseptit jotenkin tosi erikoisia. Tuo kauppa lista vaikutti ainakin suht normaalilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on tosiaan Välimeren ruokavalio valittuna siitä, joten voi olla vähän erikoisempia kuin niissä muissa. Siellähän on mm. myös Kotiruoka-ruokavalio, jossa pitäisi olla lastenkin makuun sopivia tuttuja ruokia. Saattavat olla myös ehkä edullisempia kuin Välimeren ruokavalion jutut.

      Aika lailla tähän asti ollut sitä mitä Välimeren ruoalta odottaakin, paitsi että tuo ruisleipä ostoslistalla kummastutti, ei se kuulu Välimeren ruokavalioon. Mutta itse ohjelmassa onkin sitten vain "Leipää" eikä ole määrätty että sen pitää olla juuri ruis. Hyvä, minä INHOAN ruisleipää, se on minusta sietämättömän kitkerää, mutta väänsin pari ekaa päivää sitä väkisin kun ostoslistan mukaan olin kerran ostanut. Nyt kyllä huomenna siirryn vehnäleipään...

      Poista
  5. Oliko tässä jokin tietty kalorimäärä vai millä tavalla tämä on laskettu että painon pitäisi sitten myös pudota? Vai antaako tuo mittari heille sen tiedon kulutuksesta jne? Lupaillaanko tuolla jotain tiettyjä tuloksia,vauhtia pudotukseen? Vai onko se vaan että helpottaa arkea ja tulee monipuolisesti syötyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjelmassa saa itse valita alussa, haluaako pudottaa painoa vai pelkästään opetella terveellisempää syömistä. Kun valitsin painonpudotuksen, niin ohjelma sitten vähentää 500 kcal / päivä oikeasta kulutuksestani, kuitenkin niin että alin mahdollinen kalorinsaanti on 1500 kcal / pv.

      Tässä on se etu ehkä moneen muuhun menetelmään, kun ohjelma tosiaan antaa aktiivisuusrannekkeen mittaamat liikunta- ja kulutustiedot jatkuvasti ViaEscalle, jolloin ruokaohjelman kalorinsaanti räätälöityy oikean kulutuksen mukaan. Itselläni yllättäen aktiivisuusrannekkeen antama keskimääräinen päiväkulutus on lähes 2400 kcal / päivä, eli ei ihme jos 1500 kcal / pv dieeteilläkin on nälkä pahasti jossain vaiheessa iskenyt ja sitten ahmituttanut. 500 kcal vajeella saan syödä paljon reippaammin.

      Mitään tiettyjä painonpudotuslukuja eivät lupaa, mutta laskennallisesti -500 kcal/pv pitäisi johtaa puolen kilon painonlaskuun viikossa. Ohjelman ravintoneuvoja pystyy säätämään sieltä heiltä kalorimääriä joita ruoasta saa, jos ei esim. paino laske alkuperäisellä suosituksella, tai on liian kova nälkä. Tuo on yksi kiva juttu että tosiaan sieltä ollaan aktiivisesti yhteydessä. Pari pv kun olin ollut ViaEscalla, ravintoneuvoja Anna otti yhteyttä sovelluksen kautta ja kyseli miten menee, ja vaikuttaako kalorinsaanti sopivalta. Lisäksi sähköpostiin tulee joka päivä "saldokatsaus" siitä paljonko olen kuluttanut ja paljonko syönyt, ja samalla päivän vinkki, joka esim. tänään oli "Uni ja painonhallinta" aiheinen.

      Poista
    2. Kuulostaa kyllä oikein hyvälle ja järkevälle ohjelmalle. Tsemppiä tähän kokeiluun :)

      Poista
  6. 500 askelta? tarvitset sen koiran. :) Mulla huononakin päivänä (sairaana) väh. 4000 ja kun on kiire 20 000+. Tiedän, ettei liikunta ole sinun juttusi, mutta jotain hyötyliikuntaa olisi hyvä lisätä jottei ihan pulssi huitelisi noin korkealla. Sinun iässäsi lienee maksimikin jossain 165 tienoilla ja jos pelkkä kävely nostaa sen 140, on se huolestuttavaa tissutteli tai ei.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti