Pakenin Uudeltamaalta ja takaisin en palaa ihan heti

Tähän asti olen kiltisti noudattanut kaikkia koronavirukseen liittyviä suosituksia, koska vaikka omakohtaisesti antaisin luonnonvalinnan vapaasti päättää jäänkö henkiin vai kuolenko tautiin, niin en halua olla vastuussa kenenkään muun tartuttamisesta.

Nyt kuitenkin kun Uudenmaan sulkemisesta tuli päätös, päätin poistua sulkualueen ulkopuolelle toistaiseksi. Tarkemmin sanoen vanhempieni mökille Lounais-Suomen saaristoon. Vanhemmat itse ovat kotonaan, eli olen ihan yksikseni noin 3000 asukkaan paikkakunnalla mökkeilemässä.

Ihmettelen yleensä päätöstä, jonka mukaan mökkeily olisi kiellettyä tai ei-toivottavaa. Yleisesti tunnettu tosiasia on, että tartuntataudit leviävät nimenomaan erityisen tehokkaasti tiheään asutuissa paikoissa. Mutta nyt siis ei saisi poistua tiheään asutulta paikalta ja eristää itseään maaseudulle tai saareen? Terveydenhuollon palveluja en ole käyttänyt yli 20 vuoteen enkä käytä nytkään, eli jos nyt minulla se korona olisi niin en taatusti kuormita sillä mökkipaikkakunnan sairaanhoitoa vaan tarvittaessa kuolen tautiini mökkiin ketään häiritsemättä. Mitään oireita taudista ei kyllä ole, ja ruokaa on sen verran mukana että pari viikkoa voin olla käymättä missään kaupassa potentiaalisesti muita tartuttamasta.

Jäisipä tämä etätyökäytäntö voimaan Koronan jälkeenkin...


Olen ollut elämääni yleensä tyytyväisempi kuin suunnilleen koskaan viime aikoina, vaikka päällä sanotaan olevan kriisi. Syy on se, että työnantaja määräsi koko henkilökunnan 100% etätöihin jo pari viikkoa sitten. Olen ennenkin valittanut blogissa monitoimi/avokonttorista, miten siellä on mahdotonta tehdä keskittymistä vaativaa ohjelmointityötä. Mutta nyt siis saa tehdä pelkästään etänä ihan luvan kanssa. Työteho on varmaan tuplaantunut ja oma olo rauhallisempi, vähemmmän ADHD-tyyppistä rauhattomuutta - ja tarvetta lääkitä sitä herkuilla ja kaljalla.

Jos tämä 100% etätyömahdollisuus jatkuisi, niin ostaisin itselleni isän suvun perikunnalta nyt tyhjänä olevan vanhan maatilan, jatkaisin peltojen vuokraamista naapurin isännälle (koska en kuitenkaan itse haluaisi vaihtaa ammattiani maanviljelykseen), ja ottaisin sinne pari koiraakin. Toivon siis kovasti, että tämä korona osoittaa että ainakaan it-alan töissä ei ole pakko olla paikalla missään konttorilla että työt hoituvat. Mutta saa nähdä miten tässä käy, voi olla että kun tartuntahuippu on ohi niin vanhat käytännöt palaavat.

Laihdutuksen eteneminen

Talvilomaa ennen pääsin siis tavoitteeseeni 95 kiloon, mutta loman aikana onnistuin viikossa ottamaan pari kiloa takapakkia. Nyt kuitenkin lopulta olen päässyt reilusti alle eli paino nyt 93,8 kg. Se vähän harmittaa, että personal trainerin avustuksella aloitettua kuntosalirutiinia ei nyt pysty jatkamaan. Mutta esim. kävelyaskeleita tulee paljon enemmän kuin ennen, koska etätöistä on niin helppo lähteä kesken päivänkin kävelylle, jos aurinko paistaa tai muuten tekee mieli tehdä välillä jotain muuta kuin kökkiä tietokoneen edessä. 

Ruokavaliossa on nyt myös panostettu enemmän kuidun ja proteiinin saantiin ja hiilarien käytön kohtuullistamiseen. Näin laihtumisen pitäisi jatkua, vaikka kuntosalikäynnit ovatkin toistaiseksi pois ohjelmasta. Suunnitelmani on, että kun palaan korona-tauon jälkeen Uudellemaalle ja töihin, palaan ns. uutena ihmisenä, hoikempana ja mielenterveydeltäni rauhallisempana. Omanlaisensa hiljaisuuden retriitti tämäkin.

Kommentit

 1. Et siis noudattanut annettuja ohjeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En, koska ohjeen perustelut tuntuvat täysin järjenvastaisilta. Vähemmän tauti leviää jos ihmiset on eristyksillä korpi- ja rantamökeillä. Se peruste terveydenhuollon kuormittamisestakin on vähän hassu ainakin siinä tapauksessa että mökki ei ole missään tosi kaukana kuten Lapissa. Pääseehän sitä autolla ajamaan kotikuntaansa palvelujen ääreen vielä, jos jotain oireita tulee, ei se korona tiettävästi niin nopeasti alkuoireista vakavaksi muuttu, että ainoa vaihtoehto olisi mökkikunnan palveluiden kuormittaminen.

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä. Mulla on samanlainen kokemus etätöistä. Olen paljon rauhallisempi ja keskittymiskykyisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aivan ihanaa tämä täys-etäily :) Nukkumaankin pystyy tunnin enemmän joka päivä kun laittautuminen ja työmatka jää välistä. Voi vaan pyjamassa kömpiä koneen ääreen.

   Poista
 3. Onhan se ymmärrettävää, että jos pk-seudulla asuva henkilö on saanut tartunnan ja (vielä oireettomana tai vähäoireisena, mutta tartuttavana) lähtee Lappiin mökkeilemään, niin hän altistaa jokaisella huoltoasema- ja kauppapysähdyksellään pitkin matkaansa Suomen läpi aika monta muuta. Se taas lisää kuormittavuutta maakuntien ennestään rajalliselle terveydenhuollolle. Ja vaikka henkilö itse selviäisi hyvinkin vähäisillä oireilla, voi tauti olla kohtalokas jollekin toiselle, iästä riippumatta.
  Maalla ei pitkien etäisyyksien takia välttämättä toimi mikään ruoan kotiinkuljetuspalvelu tms, ja joka kauppareissulla sitten tartunta leviää... Toivon todella, että mitään ulkonaliikkumiskieltoa ei tarvita (eikä tule) niin uudellemaalle kuin muuallekaan Suomeen.

  Itse olen todella iloinen siitä, että ei tarvitse työn puolesta matkustaa asiakastapaamisiin. Sitä arvostaa jatkuvan työmatkailun jälkeen ihan arkisia asioita, kuten pyykinpesua ja ruoanlaittoa :)

  Jos mahdollista, niin kokeile laittaa käsipainot tai jokin vastaava näkyvälle paikalle tai kulkureitille, niin muutama liike tulee tehtyä ihan itsestään. Olen itse ajatellut, että yksikin tehty toisto/liike on enempi kuin ei yhtään. Jos salilla tekee vaikka 45 hauiskääntöä, niin 5 ohimennen on ihan hyvä, parempi kuin ei yhtään. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 4. Toivon puolestasi, että saisit jatkaa etätyöläisenä. Avokonttorijutun lisäksi blogisi taannoin läpilukeneena muistelisin, että myös nukkuma-ajat normitöissä ovat ahistaneet, ja täällä Lounais-Suomessa on hyviä saaria. - Meillä oli kaksi viikkoa Kanarialta tullut sukulainen "karanteenissa" ja minulla meni ihan pasmat sekaisin, lihonut pari kiloa vaakalla katsottuna ja varmaan saman verran lisää punnituksen jälkeen. Silti en ole möksis, tämä on nyt vielä pyhien ajan tätä, ja sitten jatketaan. Kuntosaliapa ei ole tullut sitten vielä alettua... mk

  VastaaPoista
 5. En nyt lukenut kaikki kirjoituksia, vieläkö käytät 21 day fix metodia?

  VastaaPoista
 6. Mitä kuuluu? Tulee välillä avattua blogisi toivoen, että saisi lukea kuulumisiasi. Hyvää kesän jatkoa!

  VastaaPoista
 7. Mitä kuuluu? Olet varmaan lomalla ja pakomökillä tai jollain toisella mökillä edelleen? Kaikkea hyvää.

  VastaaPoista
 8. Hei, lueskelin sun vuonna 2016 julkaisemaa postausta kun koirallasi oli akuutti munuaisvaurio. Voiko sinuun ottaa yhteyttä koskien sitä asiaa? Itselläni on oman koiran kanssa sama tilanne tällä hetkellä ja kysyisin muutaman kysymyksen.

  VastaaPoista
 9. Toivottavasti kaikki hyvin sulla

  VastaaPoista
 10. Hei, olisipa kiva lukea miten sinulla menee :)

  VastaaPoista
 11. Hei, ikävä mustan huumorin sävyttämiä kirjoituksiasi. Toivottavasti kuulemme sinusta taas pian.

  VastaaPoista
 12. Plussis, sinua kaivataan jo! :)

  VastaaPoista
 13. Hei, kiinnostaisi tietää mitä sinulle kuuluu :)

  VastaaPoista
 14. Moi.

  Oon lukenu sun blogia useamman vuoden ja tykänny kovasti. Oon ollu masentunu ties kuinka kauan sekä syömishäiriöinen seitsemän vuotta. Pari kuukautta sitten olin tosi pohjalla, mutta mietin asioita, ja nyt oon ihan uusi ihminen, joka pystyy nauttimaan melkein mistä vain. Oon kokenu jonkinlaisen valaistumisen ja tunnen, että olisin oikeasti parantumassa masennuksesta. Nyt samaistun sun kuvailuun siitä, miten voit istua ja tuijottaa seinää, ja viihtyä siinä omien ajatustesi parissa tuntikausia. Oon ollu ajattelevainen lapsi, mutta nyt omaa itseuskoa runnoneiden kokemusten jälkeen oon omalla ajattelulla päässy syvemmälle itseeni ja tiedostanu paremmin mitä mä olen. Sun blogi on ollu mahtava ja nyt kun jaksan ja pystyn siedettävämmin elämään itseni kanssa, niin oon osannu yhdistää meidän samanlaiset piirteet toisiinsa. Kiitän sua sun vaikutuksesta.

  VastaaPoista
 15. Hei, tuleeko 2021 päivityksiä & ajatuksia tänne blogiin

  VastaaPoista

Lähetä kommentti