Bujoilun kokeilua

Päätin sitten tarttua ainakin kokeeksi lahjaksi saamaani bujo eli bullet journal -kirjaan. Tavallaan jopa innosti pitkästä aikaa ajatus lapsenomaisesti askarrella ja paskarrella, piirrellä ja tehdä kaavioita. Niin sitten alkoi syntyä minun bullet journal, joka tosin on surkean näköinen verrattuna moniin netissä näkyviin taiteellisempien ihmisten tuotoksiin. Ensinnäkin huomasin, etten osaa enää oikein kirjoittaa käsin, kun niin harvoin tulee muuten kuin näppäimistöllä kirjoitettua. Käsiala on kamala, ja välillä kirjaimia jää välistä pois. Mutta kirjassa sanottiinkin että bujo on yksityinen ja sen pitää tuottaa iloa vain omistajalleen, eikä haittaa mitä mieltä muut siitä on. Kunhan toimii asioiden organisoimiseksi, on hyvä. Muuten taas ei, vaikka olisi kuinka kaunis.

Vuosinäkymä


Ei sitten muuta kuin aloittamaan ohjeiden mukaan. Piti tehdä vuosinäkymä, jonne voi kirjata isomman aikavälin tavoitteita ja haaveita ja tapahtumia. Kirjassa oli ohjeet että se tehdään jakamalla kaksi aukeamaa vaakaviivoilla osiin niin, että jokaiselle kuukaudelle jää osio. Ainoa ongelma oli, että en oikein keksi ainakaan vielä mitään sisältöä vuosinäkymään...




Kuukausinäkymä

Seuraavaksi täytyi tehdä näkymä kuluvalle kuukaudelle. Siihen merkitään päivät ja niihin tärkeitä tapaamisia, tapahtumia, muistettavia asioita tms. Katselin netistä erilaisia ihmisten kuukausinäkymiä, ja valitsin toteutettavaksi version jossa oikeanpuoleisella sivulla on kuukausitason tehtäviä, tavoitteita ja muistiinpanoja. Kuvasta on peitetty projektien ja henkilöiden nimiä.



Päivä / viikkonäkymä

Bujon tärkein osa on se, että joka ilta pitää suunnitella, mitkä tapahtumat ja tehtävät seuraavana päivänä pitäisi hoitaa. Nämä kirjataan listaksi päivän kohdalle, ja sitten rastitetaan hoidetuksi sitä mukaa kun niitä tehdään. Jos jotain asiaa ei hoida, se merkitään > merkillä siirretyksi ja siirretään muulle päivälle. 

Itse en kirjaa tähän kaikkia työhön liittyviä asioita, koska niistä tapahtumat on sähköpostiohjelman kalenterissa, ja muuten työtä tehdessä on helpompi pitää to do -listaa siinä samalla koneella jolla tekee työtäkin, kuin kaivaa aina bujo-vihko esiin ja kirjata sinne. Kirjaan bujoon vain sellaiset työhön liittyvät asiat jotka vaativat erityistä muistamista tai valmistelua. 



Habit tracker

Bujo-kirjassa oli vaikka mitä erilaisia kaavioideoita, mutta alkuun toteutin niistä vain yhden: habit trackerin jolla seurataan päivittäin sitä, miten tulee noudatettua erilaisia hyviä tapoja joita haluaisi noudattaa. Esim. kuinka usein on alkoholittomia tai karkittomia päiviä, milloin on syöty dieetin mukaisesti, ulkoiltu tai liikuttu. 8 h unitavoitteen huomasin heti itselleni aivan liian vaativaksi, kun keskiarvo puhelimen unenseuranta-appsin mukaan on 3 h 45 minuuttia per yö... No, ensi kuun trackeriin tavoite on 5 tuntia / yö...



Painonseurantataulukko

Koska laihduttelu tai painonhallinta on kuitenkin ollut jatkuva teema elämässäni, värkkäsin kaavion myös painon seurantaan. Idean painonpudotuksesta polkuna maaliin kopioin netistä, ja sitten töhertelin itse kaavion. Aina kun on kilo lähtenyt, merkkaan askelkuviotarroilla etenemisen polulle. 



Ajatuksia parin viikon jälkeen


Onhan tuosta hyötyä ollut. Mulla on ollut ihmeellinen tapa jättää ihan yksinkertaisia yksityiselämän hoidettavia asioita roikkumaan epämääräiseen tulevaisuuteen. Niillä kun ei ole samanlaisia deadlinejä kuin hommilla työssä. Esim. kun aloitin bujon, mulla oli ollut kylppäristä valo palanut jo pari viikkoa, mutta en vaan saanut aikaiseksi mennä ostamaan lamppua ja vaihdettua sitä. Tulihan sinne ihan tarpeeksi valoa kun jätti oven auki kun oli kylppärissä :D Ensi töikseni kuitenkin merkkasin bujoon että se lamppu pitäisi vaihtaa, ja vaihdoin myös. Hoitamatta jäänyt asia vaivaa enemmän, jos sen joutuu bujossa jättämään rastittamatta ja siirtämään seuraavaan päivään, kuin jos sitä ei olisi mihinkään merkittynä. 

Tuosta piirtely- ja koristeluhommasta en sen sijaan tiedä viitsiikö sitä pitkään. Yhtä hyvin itse suunnitteluasian hoitaa sellainenkin bujo, johon kirjoitetaan vain kuulakärkikynällä ja jossa ei ole piirustuksia ja kaavioita. Minulla sattui olemaan askarteluinspis kun homman aloitin joten tuli tehtyä kaikenlaista, mutta esim. stressikausina ei toivoakaan että koristelisin päivänäkymän päiviä lipuilla ja koristekirjaimilla... Sekin toki tulee mieleen, näin it-alan ihmisenä, että miksi ihmisten täytyy näitä käsin tuhertaa - eikö voisi olla valmiita sivuja tai jopa sovelluksia esim. puhelimelle, joilla voisi pitää vaikka habit trackeria, tehdä vuosi-, kuukausi- ja päivänäkymiä jne. Toisaalta kirja kovasti sanoo että yksi tärkeä pointti on juuri pakottaminen analogisuuteen, irti teknologiasta, ja voihan se toki tällaiselle ammattinörtille hyvää tehdä sekin välillä.

Kommentit

  1. Heippa. Painetaan justiinsa saman verran :) Erona kuitenkin se että sulla se vaaka näytti edes hetken sen 75 kg,mulla ei.
    Kolme vuotta sitten kyllä paino humpsahti ehkä -10 kg Mut siitä taas ollut suunta vaan ylöspäin.
    Kalenteri näyttää kivalle,mullakin varmaan olisi kaikkia tuollaisia jos olisin yksin.Arki kolmen teinin kanssa ei vaan anna tilaa tuusata tuollaisia tai tarvitsisin kokonaan oman rauhan kaikkeen tuollaisen. No,nekin vuodet vielä koittaa.
    Paino kovasti lähtenyt sulla laskuun,tsemppiä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikeaa on joo pitää näköjään painoa pois kun on sen kerran ylös saanut :( Ajattella, että minä kun aloitin tätä blogia painoin 73 kg mikä oli minusta kammottava katastrofi... Nyt sitten ollaan 20 kiloa painavampana tässä ihmettelemässä että vältänköhän edes 100 kg rajan rikkoontumista.

      Tuossa bujo-kirjassa muuten kovasti väitettiin että bujon pitämisellä saa elämäänsä lisää vapaata aikaa, mutta kyllä itsekin sitä mieltä olen että kyllä tuohon pitää oma aikansa varata eikä kaikissa elämäntilanteissa vaan välttämättä jaksa/viitsi/ehdi.

      Poista
  2. Tosi mielenkiintoista, kiitos kun jaoit bujosi. Jännä miten eri asioita ihmisten elämässä on, oma bujoni näyttäisi ihan erilaiselta. Mulle terveellinen syöminen ja siivoaminen ovat itsestäänselvyyksiä, sen sijaan petyn jatkuvasti siihen, miten tuhlaan rahani kauppojen valmistuotteisiin, kun voisin tehdä monta asiaa itse ja parhaimmillaan kymmenesosalla hinnasta. Olen mm. kateellisena katsellut ruokakuviasi, ja vannonut, että kyllä minäkin! Risottopostauksesi luettuani sitten teinkin ensimmäistä kertaa elämässäni itse risottoa, ja siitähän tuli yhtä hyvää kuin hienossa ravintolassa, en olisi uskonut.

    Musta ei varmaan olisi pitämään bujoa, vaikka muutoin teen kyllä listoja ja tunnen suurta nautintoa nimenomaan siitä, että saan viivata yli tehdyt asiat ja lopulta nakata paperin roskiin - tekstin deletoiminen tiedostosta ei tuota vastaavaa iloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle ei tuo tuhlaus ole niin iso ongelma koska mulla on aika hyvät tulot ja toisaalta myös elämänasenne, että kaikki minkä tienaan saa myös kulua, säästämistä en harrasta :D Joten rahaa ei tarvitse arjessa juuri miettiä, sen kun ostaa sen mitä haluaa. Nykyisin on enemmänkin se ongelma ettei oikein mikään mitä rahalla saa kauheasti innosta. Ruoka ja juoma kyllä, mutta esim. matkat, luksusesineet, erilaiset elämykset - ei voisi vähempää kiinnostaa.

      Mulla tosiaan on ongelmana nuo ihan tavalliset arjen rutiinit, joita sinkkuuden takia ei ole ns. mikään pakko hoitaa. Mitä sitten jos on astiat tiskaamatta kuukauden kun ei huvita - sitten ostaa valmisruokaa ja syö sitä, kunnes jaksaa tiskata :D Perheellisellä ei oikein sujuisi tämmöinen meno.

      Poista
    2. Käytä hyvä nainen sitten niitä rahojasi tiskikoneeseen! :D

      Poista
  3. Päivitystä! Mikä on painotilanne ym?

    VastaaPoista
  4. Täälläkin kaipaillaan kuulumisia.:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti