Kerrankin trendi minun makuuni: hyggeily

Aika vähän medioita seuraan, mutta aamulla autoradiosta kuulin puhetta hyggeilystä. Kyseessä on Tanskasta peräisin oleva elämän pienistä asioista nautiskelemisen filosofia, Jotkut on tämän blogin kommenteissakin ihmetelleet, että eikö minun elämäni ole kovin sisällötöntä, kun en tee muuta kuin työtä ja olen yksin kotona. Mutta ei, ei se ole, koska minä -näköjään trendikkäästi- hyggeilen illat ja viikonloput pitkät! Tässä esimerkkejä ihmisten hyggeilystä, lainauksia ylle linkitetystä jutusta:

Himmennän valaistuksen, nojaudun sängyllä isoon untuvatyynyyn, pujahdan kahden paksun peiton alle ja laitan Gilmoren tytöt pyörimään. Hyggeilyn maksimoinniksi otan vielä suklaata suuhun ja koiran kainaloon. Ai että!

Haen hesekupongilla 2 isoa mega-ateriaa, paprikamajoneesilla, ja syön ne yksin kotona katsoen Youtubesta videoita.

Minä kääriydyn kissan kanssa lämpöhuopaan ja puhun sille pehmeitä. Otan kaamoksen aikana muutenkin aika paljon mallia laiskanlötkeästä kissastani, poissa on valoisan ajan terhakka temmellys

Minäkin nautin ihan valtavasti tuon kaltaisista olemattoman pienistä asioista. Suloinen lämpö lämpöhuovan alla kun ulkona sataa lunta. Sokeritoukka kipittämässä kylpyhuoneen kaakeleilla: ei tulisi mieleenkään liiskata, vaan tunnen sitä kohtaan syvää sympatiaa. Hyvä ruoka ja viini. Lauantaiaamun raukeus kun unet on jo nukuttu, mutta oi ihanaa kun ei ole silti pakko kömpiä ulos peittojen alta vielä tunteihin jos ei huvita. Joskus ilo pelkästä olemassa olemisen ja elinvoiman tunteesta, ilman mitään ihmeempää syytä. Toisinaan tekee mieli pomppia tasajalkaa kuin pikkulapset vain siitä ilosta että on edelleen elossa ja terve ja voi. Pessimistinä en koskaan pidä sellaisia asioita itsestäänselvinä, vaan oletan että voin kuolla tai sairastua koska vaan, samoin läheiseni, ja olen positiivisesti yllättynyt jokaisesta aamusta kun niin ei olekaan käynyt ainakaan tänään.
 
 

Kommentit

 1. "oletan että voin kuolla tai sairastua koska vaan, samoin läheiseni, ja olen positiivisesti yllättynyt jokaisesta aamusta kun niin ei olekaan käynyt ainakaan tänään."

  Tää oli paras, sä olet kyllä mainio. :-) Itselläni ei tulisi mieleenikään miettiä moisia, vaikka mulla siihen olisi paljon suurempi todennäköisyys kuin sulla. Mutta sä piristät päivääni joka kerta, kiitos siitä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pessimismillä on puolensa: kun odottaa aina pahinta, yllättyy usein iloisesti, vaikkei mitään kenenkään mielestä ihmeellistä hienoa ole tapahtunutkaan.

   Poista
 2. Mä olen kanssa tossa hyvä. En tosin niin hyvä, että olisin tiennyt, että elämästä nauttiminen on kotoisin Tanskasta ja että sillä on oikein nimikin.

  Mutta aiheeseen osuu aika hauskasti tämä kolumni:
  http://www.lansi-savo.fi/mielipide/kolumnit/kolumni-pitaa-osata-olla-355861

  Mukavaa pimeää kautta sulle (no, kaikille)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu tosiaan oli tuo, nykyaikaan jossa ihmiset koko ajan etsii kaikkeen apua kirjoista, asiantuntijoilta, personal trainereilta, milloin keltäkin.

   Poista
 3. Ei huolta, Plussis, olet edelleen epätrendikäs.

  Tanskalaisten hyggeily on on vahvasti sosiaalista: perheen ja ystävien kanssa vietettyä laatuaikaa. Videoiden ääreen linnoittautuminen yksin kahden pikaruoka-aterian kanssa ei täytä mitenkään hyggeilyn kriteerejä, vaikka se jollekin voikin olla mieleistä tekemistä.

  Seuraavassa erinomainen kirjoitus hyggeilystä:

  https://mallav.wordpress.com/tag/hygge/

  Mitä tulee elämän pienistä asioista nauttimiseen ihan ilman mitään trendejä tai muiden kansojen tai yksilöiden esimerkkiä, se on taito, jonka todennäköisesti oppii ennemmin tai myöhemmin. Ennemmin parempi: siten saa suojaa elämän kohtaloniskuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ei tosiaan sopisi tuollainen tanskalaismallinen hyggeily, vaan tuossa linkittämässäni jutussa kuvattu suomalaisversio jossa viihdytään mieluiten yksin hyggeillessä.

   Tuosta tanskalaisten hyggestä lukeminenkin alkaa ahdistaa - se että pitäisi olla laumasielu ja vieläpä vältellä esim. vaikeita puheenaiheita ristiriitojen pelossa, olla yhdessä niin että kaikilla on kevyttä ja mukavaa. Itse en nauti sellaisesta ollenkaan, se on minusta epäaitoa. Joskus nautin ihmisten seurasta jos päästään oikeasti vakaviin, syvällisiin keskusteluihin, mutta ne taas eivät ilmeisesti tanskalaisten hyggeen kuulu. Jokuhan voisi vaikka loukkaantua, jos alettaisiin väitellä uskonnosta tai politiikasta tms.

   Poista
 4. Voi ihanaa, sä kirjoitat edelleen tätä blogia!! :) vuosia sitten googlen kautta löysin tämän etsiessäni jotain, en nyt muista mitä. Olin varma, että olet tämän kuopannut jo, mutta ei. Juttujasi on mukava lukea! :) jatka samaan malliin *peukku*

  VastaaPoista
 5. Eikö se oo suomeksi ihan vaan kotoilua? Luin tämän kirjoituksen jo pari päivää sitten ja siitä asti on mielessä kummitellut "hyggeily". Kiitos sinun, plänäsin viikonlopuksi aikaa hyggeilyyn puolison ja vanhan tietokonepelin parissa. Niinku silloin ennen vanhaan nuorena ja köyhänä vietettiin aikaa yhdessä pelaten. Tosin ajattelin hakea pizzaa ja punkkua (niihin ei nuorena ollut varaa) ja nautiskella aterian ihan vaan koneen ääressä. Kun on vuosikaudet yritetty kasvattaa lapsia, niin on ruokailtu sivistyneesti pöydän ääressä, mutta jospa sitä nyt tämän kerran lipsuisi periaatteistaan...

  VastaaPoista
 6. mikä on painotilanne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole tullut vaa'alla käytyä, mutta en usko että ainakaan lihonut olisin.

   Poista
  2. käy ihmeessä! nythän on mielenkiintoiset ajat käsillä, ja jos on pysynyt, niin sehän on valtavan mainio asia.

   Poista

Lähetä kommentti