Kummallinen siivouspalvelukokemus


 Mulla on joskus ennenkin käynyt siivouspalvelu, koska inhoan siivoamista ja mielelläni ulkoistan sen muille. Siitä oli kuitenkin ollut taukoa, kun olin ajatellut että polttaa sekin vähän kaloreita ja saa laiskaan ruhoon liikettä, kun edes siivoan kämppäni itse. No, kuitenkin toissaviikolla Freska siivouspalvelusta soitettiin ja mainostettiin heidän palveluita. Olin ensin että ei kiitos, mutta sinnikäs myyntimies mainosti miten vähän se tulee maksamaan kotitalousvähennyksen kanssa, miten heillä on huippusiivoojat jotka tuovat ammattitason välineet mukanaan jne. No ok, voisin kokeilla ehkä, kun töissäkin on stressiä taas.

Eka tökkäys meinasi tulla siinä, kun tarkempia yksityiskohtia sovittaessa myyntimies alkoi kertoa että heillä siivoojat on ulkomaalaisia "koska nämä ovat vaan parempia kuin suomalaiset". TÖÖT, punainen valo, huonosti sanottu. En periaatteessa voi sietää suomalaisten dissaamista (ja korvaamista ulkolaisella halpatyövoimalla) enkä sitä, että Suomessa ei saa palveluita suomen kielellä, joten ilmoitin että kunhan puhuu suomea sen verran kuin asioista sopimiseen siivoustyön yhteydessä tarvii niin ok. Kas kummaa, olikin vaikeuksia löytää listoilta siivoojaa, joka osaisi kommunikoida englantia osaamattoman kanssa. Lopulta sellainen löytyi kuitenkin. Mutta ei yllättänyt, että viime viikolla soitettiin, että tämä suomenkielinen siivooja onkin sairaslomalla ja tilalle tulee joku ihan muu. "Meidän toimisto voi kuitenkin toimia tulkkauspalveluna sitten välissä". En jaksanut enää perua koko hommaa joten sanoin että ok. (Ja joo en tarvi tulkkauspalvelua, olen töissä firmassa jonka virallinen kieli on englanti ja asun skotin kanssa, mutta tämä on periaatekysymys minulle, poistun mm. ravintolastakin Suomessa jos siellä ei saa palvelua suomeksi.)


No, tänään sitten tuli oven taakse repun kanssa aasialaisen näköinen nainen, joka ei puhunut ollenkaan suomea. En jaksanut siitä alkaa kiukutella koska siivooja on siihen syytön, puhuin englantia sitten. Enemmän yllätti että siivoojalla ei ollut mukana mitään. Öö, ne ammattitason aineet ja välineet piti olla mukana myyntipuheen mukaan? Ei ollut, bussilla oli tullut pelkkä jokusen rätin ja yleispuhdistusaineen sisältävä reppu mukana. No ookoo, onhan minulla imuri, sinipiikatyyppinen mutta eri merkkinen pesuväline ja ämpäri, rättejä, taikasieniä, pesuaineita. 


Suurin yllätys tuli siinä, että nämä eivät kelvanneet siivoojalle :\ Imurini (Dyson, mutta muutaman vuoden vanha eikä kieltämättä enää omastakaan mielestä super tehokas) oli kuulemma kelvoton eikä hän voisi tehdä sillä mitään. Samoin pesuväline oli kelvoton eikä sillä voi tehdä mitään, hän tarvitsee mopin (kelvoton lattianpesuväline oli Prismasta ostettu melko uusi Taikaluuta niminen monitoimipesuväline). Siinä ihmettelin että mitäs nyt tehdään, kun siiivous pitäisi hoitaa mutta siivooja ei suostu. Soitettiin sinne toimistolle. Lopputuloksena suostuin hankkimaan uuden mopin ja jotain wc-puhdistusainetta ja Pata-Pata puhdistusvälineitä lähikaupasta jotta homma voi jatkua, ja korvauksena sovittu siivosaika vähän pitenisi. Ärsyttää oikein että olin niin lammas, että suostuin tuollaisiin vaatimuksiin. Uutta imuria en sentään lähtenyt siivoojan vaatimuksesta kesken työpäivän  ostamaan.


Huono kokemus jatkui. Siivooja valitti toistuvasti siitä miten kyseessä ei ole mikään normaali siivoustyö koska kotonani on niin epäsiistiä. Kutsui minut mm. työpalaverin kesken katsomaan jotain olohuoneen sohvan alta löytynyttä jokusta villakoiraa ja karkkipaperia, niin kuin löytö olisi hyvin pöyristyttävä. Niin, minä en ollut siivonnut siivoojan tuloa varten, koska palvelua mainostettaessa nimenomaan sanottiin ettei tarvitse. Kukaan koskaan ennen ei ole valittanut myöskään että mulla olisi kotona erityisen törkyistä, joskaan ei nyt aina supersiistiäkään niin että kyllä joo sängyn tai sohvan alta voi villakoiria joskus löytyä. Työ jäi myös paljon kesken siihen nähden mitä piti sisältää. Makuuhuoneesta ja vaatehuoneesta jäi kokonaan lattia pesemättä ja petivaatteet vaihtamatta sekä pinnat pyyhkimättä, pelkkä imurointi sinne, koska kuulemma poikkeuksellisen törkyisyyden ja huonon imurin takia 3,5 tunnissa ei saanut niitä siivottua. Jännää, itselläni ei ole ei-ammattilaisena koskaan tuollaista aikaa kulunut koko asunnon siivoamiseen. Lopuksi vielä saarnaa ja mäkätystä huonosta imurista, huonoista pesuaineista, poikkeuksellisesta likaisuudesta jne. Ja omakehu miten hän on firman yksi parhaita siivoojia. 


Joo kiitos mutta ei kiitos, jatkossa siivoan itse. On vähemmän stressiä.

Kommentit

 1. 😃😃😃 ei totta vie ole todellista! Tämän tänne kirjoitetun voisit ainakin laittaa firman arvosteluihin,jos sellainen vaan on mahdollista. Suomalainen olisi saanut siivottua ilman mutinoita ihan ajallaan, siitä olen ihan varma.

  VastaaPoista
 2. Apua, no johan oli kokemus. Herättää paljon (kielteisiä) ajatuksia.

  VastaaPoista
 3. Aaaaika erikoinen tarina. Olisiko ensimmäinen varoitusmerkki ollut se, että tullaan tyrkyttämään? Koska joskus olet siis "ihan ite" valinnut käyttää siivouspalveluja, uskallan toivottaa ettei tämä täysin sulkisi ovia. Toimiessaan hyvä sulle ja hyvä siivoojalle (sanoo tehdassiivooja, joka ei kotona enää jaksa, mutta siivouksella ansaitun palkan käyttö ostosiivoukseen ei mene läpi edes meikäläisen matikasta). No hyvää kesää sulle, sille skotille ja jos on vielä koiraperheenjäsentä, niin sinne kans! mk

  VastaaPoista
 4. :D aika suuri vaiva sinulle tästä! Luin juuri artikkelin, jonka mukaan ihmiset, jotka ostaa palveluita, on onnellisempia. Ehkä siinä ei kuitenkaan tarkoitettu mitä tahansa palveluita.

  VastaaPoista
 5. Todella ikävää, että oli huono kokemus. Meillä on myös joskus käynyt siivooja kotona, mutta muistaakseni meni aivan hyvin. Nyt minä hoidan sen itse. Töissä toki sitten on siivoojat jotka tekee esimerkiksi rappukäytävän siivouksen.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti